ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Εκμεταλλευτείτε το Σάββατο του Λαζάρου και φτιάξτε πεντανόστιμα Λαζαράκια μαζί με τα παιδιά σας. Τα Λαζαράκια είναι μικρά σταφιδοψωμακια που μοιάζουν με ανθρωπάκια και τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουν μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος. Για μάτια τους βάζουν καρφάκια από γαρύφαλλο, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι τυλιγμένο με φασκιές όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Είναι κυρίως νησιώτικο έθιμο και λέει ότι όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια δε θα χορτάσει ψωμί. Αφού τα ψήσουν, τα δίνουν στα παιδιά ζεστά ζεστά!

Μπείτε λοιπόν με τα παιδιά σας στη κουζίνα και φτιάξτε τα δικά σας λαζαράκια, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τους μάθετε και τα κάλαντα του Λάζαρου:

Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου                            
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
 και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.                                           

Εμείς προτιμούμε την συνταγή του αγαπημένου σεφ Άκη Πετρετζίκη.  Γράψτε τα υλικά μαζί με τα παιδιά σας. Αν δεν μπορούν να γράψουν όλες  τις λέξεις μπορείτε να το κάνετε με εικονολέξεις, δηλαδή αντί για τη λέξη ‘ζάχαρή’ μπορεί το παιδί να ζωγραφίσει ένα πακέτο ζάχαρη, κλπ…

 

Υλικά

400 γρ. νερό, χλιαρό

1 κ.σ. μαγιά ξηρή

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. ελαιόλαδ

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κ.γ. αλάτι

800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

40 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.Χτυπάμε με τον γάντζο  σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης. Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια. Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. Σερβίρουμε.

Και του χρόνου να τα φτιάξουμε με τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε φωτογραφιές και εντυπώσεις από τις δημιουργίες σας!!!

 

Καλή Επιτυχία!!!!

3 thoughts on “ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Αφήστε μια απάντηση