Παίζω και διαβάζω

 Σπίτι μένω και μαθαίνω

(29 Μαρτίου 2020)

 

Ποιος θα μπορούσε ποτέ να το αμφισβητήσει; Το παιχνίδι είναι το καλύτερο, συναρπαστικότερο, πρωταγωνιστικό μέσο μάθησης για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Το παιχνίδι είναι τόσο φυσική διαδικασία για τα παιδιά όσο και η ίδια τους η ανάπτυξη. Η σχέση του παιδιού µε το παιχνίδι είναι αµφίδροµη: όσο το παιδί παίζει αναπτύσσει δεξιότητες και όσο αναπτύσσεται βελτιώνει το παιχνίδι του. 

Το παιχνίδι, σύµφωνα µε τη διεθνή βιβλιογραφία, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της οµαλής ανάπτυξης του παιδιού.  Με το παιχνίδι το παιδί µαθαίνει να εργάζεται και να αγαπά, αλλά και να δοµεί την αυτοεκτίµησή του. Ειδικότερα, το µη δοµηµένο παιχνίδι έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν σε όλους τους επιµέρους τοµείς: σωµατικά, κινητικά, γνωστικά και κοινωνικά.  Όταν τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν πολύ και ποιοτικά, η ανάπτυξη αναστέλλεται και προχωρά µε ελλείµµατα.

Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα (αφού δε μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς….) να μείνουμε στο σπίτι, να γίνουμε κι εμείς παιδιά και να παίξουμε με τα παιδιά μας! Αληθινά όμως! Με χαρά, με κέφι, με διάθεση!

Πότε αλήθεια είχαμε τόσο πολύ χρόνο με τα παιδιά μας; Ας μη γκρινιάζουμε και ας εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο μαζί τους!

Με ευχάριστες οικογενειακές δραστηριότητες και  έξυπνο και δημιουργικό παιχνίδι στο οποίο θα εμπλακεί, ει δυνατόν, όλη η οικογένεια. Γιατί είναι άλλο πράγμα να ζητήσουμε από το παιδί να πάρει ένα από τα παιχνίδια του και να παίξει ήσυχα σε μια γωνιά και άλλο να καθίσουμε μαζί του, να φτιάξουμε κατασκευές, παζλ, χειροτεχνίες ή να παίξουμε το παιχνίδι που θα μας ζητήσει ή να του προτείνουμε εμείς μερικά παιχνίδια όπως τα παρακάτω:

Μπόουλινγκ

Όχι δεν χρειάζεται να έχετε ένα σετ μπόουλινγκ στο σπίτι καθώς μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε μερικά πλαστικά μπουκάλια (ή άδεια κουτιά από γάλα εβαπορέ ή αναψυκτικό) και μια μπάλα. Στήνετε τα μπουκάλια σε σχήμα τριγώνου σημαδεύετε και…. Μπαμ! Όποιος ρίξει τα περισσότερα κερδίζει!

Καυτή πατάτα

Καθήστε στο πάτωμα σε κύκλο. Βάλτε να παίζει ένα τραγούδι και καθόλη τα τη διάρκεια, ο ένας πρέπει να δίνει τον άλλο μια πατάτα όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί «καίει πολύ»!  Όταν η μουσική σταματήσει, ο παίκτης που κρατάει την πατάτα φεύγει από τον κύκλο. Συνεχίστε μέχρι να μείνει μόνο ένας παίκτης και αυτός θα είναι και ο νικητής.

Ψάξε για να το βρεις

Κάθεστε όλοι σε έναν κύκλο,στη μέση βάζετε μερικά αντικείμενα. Ρίχνετε ένα ζάρι κι αυτός που φέρνει το μεγαλύτερο αριθμό θα κρύψει ένα αντικείμενο, την ώρα που οι υπόλοιποι έχουν κλειστά τα μάτια. Αυτός που θα το βρει πρώτος κερδίζει. Νικητής αναδεικνύεται εκείνος που έχει βρει περισσότερες φορές τα κρυμμένα αντικείμενα

Ποιος θα φτιάξει το πιο ψηλό κτίριο;

Εδώ η φαντασία και κάθε είδους ρολό χαρτιού θα σας χρειαστούν. Για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, βάλτε ένα χρονόμετρο για το ποιος θα καταφέρει να φτιάξει πιο γρήγορα ένα κτίριο.

Ψάχνω το λιοντάρι

Μπαίνουμε όλοι σε σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο. Επιλέγουμε με κλήρο ή λάχνισμα ποιος θα κάνει το λιοντάρι το οποίο πηγαίνει και κρύβεται σε μια «σπηλιά».

Ο «αρχηγός» μπαίνει μπροστά και λέει:

Ψάχνω το λιοντάρι

ψάχνω το λιοντάρι

που είναι κρυμμένο

που είναι κρυμμένο

καθόλου δεν το βρίσκω.

Και ξαφνικά μπροστά μου τι;

Ο καθένας λέει ότι σκέφτεται π.χ Ένα ποτάμι!

Δε μπορώ από πάνω!

Δε μπορώ από κάτω!

Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά!

Τι θα κάνω;

Όλοι κάνουν υποθέσεις! Χαμός!

Κάποιος θα βρει μια καλή απάντηση (θα περάσουμε από τη γεφυρα, θα κολυμπήσουμε, θα πετάξουμε κτλ)

Το κάνουμε με παντομίμα και κάποιες αυτοσχέδιες κατασκευές πχ δύο καρέκλες για γέφυρα πάνω από το ποτάμι και συνεχίζουμε…

Ψάχνω το λιοντάρι

ψάχνω το λιοντάρι

που είναι κρυμμένο

που είναι κρυμμένο

καθόλου δεν το βρίσκω.

Και ξαφνικά μπροστά μου τι;

Το παιχνίδι θα συνεχιστεί με τα διάφορα εμπόδια:

-ψηλά χορτάρια (θα ανοίξω να περάσω ανάμεσά τους)

-λάσπες (θα σκάψω για να μπορέσω να περπατήσω)

-ένα ψηλό βουνό (θα σκαρφαλώσω, βγάλτε τα σχοινιά σας ορειβάτες μου).

-μια σπηλιά (θα μπούμε μέσα) κλπ κλπ

 

Παζλ

Είτε είναι έτοιμα κομμάτια, είτε τα φτιάξετε μόνοι σας, τα παζλ απαιτούν υπομονή και αυτοσυγκέντρωση. Επιλέξτε ένα αγαπημένο θέμα των παιδιών και αρχίστε να …μεγαλουργείτε. Ως επιβράβευση μπορείτε να το κρεμάσετε στο δωμάτιο των παιδιών σας.

Κρυμμένος θησαυρός

Φτιάξτε ένα κυνήγι θησαυρού για μέσα στο σπίτι και παίξτε το! Γράψτε μικρές καρτέλες-γριφους όπου η μία οδηγεί στην άλλη και η τελευταία στο «θησαυρό», ο οποίος μπορεί να είναι ένα γλυκό, καραμέλες, ένα μικρό καινούριο παιχνίδι κλπ. Οι καρτέλες θα μπορούσαν να λένε:

α) » ……….. πες μου αν μπορείς ποια είναι η ομορφότερη γυναίκα όλης της γης;» (Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, είναι οι λέξεις που λειπουν, απο το παραμύθι της Χιονάτης), Στον καθρέφτη θα είναι η δεύτερη καρτέλα 

β) «πες τρεις φορές»δόντια δύο δόντια» και άντε να τα πλύνεις», Κοντά στην οδοντόβουρτσα η επόμενη καρτέλα, 

γ) «πόδια; Έχει! πλάτη; Έχει! Κεφάλι; Δεν έχει! Τι είναι; »  (η καρέκλα) Σε μια καρέκλα η επόμενη καρτέλα και συνεχίζουμε …

Δοκός ισορροπίας

Φτιάξτε «δοκό ισορροπίας», ακουμπώντας στο πάτωμα ένα σχοινάκι. Ζητήστε στα παιδιά να περπατήσουν στη δοκό χωρίς να πέσουν.

Κρυμμένες εικόνες

Πάνω σε λευκά χαρτιά ζωγραφίζουμε με λευκό μολύβι (ή ακόμη καλύτερα λευκό λαδοαστέλ) διάφορες εικόνες όπως ένα δέντρο, αυτοκίνητο, λουλούδι κτλ. Όταν το παιδί δει τα χαρτιά δεν θα φαίνεται κάτι. Θα πρέπει όμως να ανακαλύψει την κρυμμένη εικόνα παίρνοντας ένα χοντρό πινέλο (ή ένα μικρό σφουγγάρι) και νερομπογιές. Μόλις περάσει το πινέλο πάνω στο χαρτί θα αρχίσει σιγά- σιγά να εμφανίζεται η εικόνα.

Έργα τέχνης

Μάζεψε καπάκια, φύλλα, περιοδικά και εφημερίδες, όσπρια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.. Ζήτησε από το παιδί να σκεφτεί ένα θέμα ώστε να μπορεί να δημιουργήσει με τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. Μην το αφήσεις απλά να κόβει και να κολλά χωρίς στόχο. Αφού, διαλέξετε το θέμα μαζί δημιουργήστε ένα έργο τέχνης και έπειτα σκαρφιστείτε μια μικρή ιστορία. Τα παιδιά θα το λατρέψουν και θα ενεργοποιήσουν την δημιουργική τους σκέψη!

 

Ας ακούσουμε ένα παραμύθι

Για τα παιδιά που δε μπορούν ακόμα να διαβάσουν, ένας καλός τρόπος για να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ιστορίες είναι ακούγοντάς τις. Μπορείτε να τους τις διαβάσετε ή να τις ακούσουν από cd σε ένα cd-player. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές σε παραμύθια και ιστορίες σήμερα στο διαδίκτυο.

Ας φτιάξουν το δικό τους παραμύθι

Υπέροχη δραστηριότητα είναι  να προσπαθήσουν μόνα τους να φτιάξουν την δική τους ιστορία. Δώσε τους ένα μπλοκ με λευκές σελίδες και τους μαρκαδόρους τους και βοηθήστε τα να ξεκινήσουν την ιστορία τους. Πείτε τους να διαλέξουν ένα αγαπημένο θέμα, γύρω από το οποίο θα περιστρέφεται η ιστορία και αφήστε τα να τη ζωγραφίσουν.

Φτιάξτε φρούριο με μαξιλάρια και σεντόνια.

Ύστερα μπείτε μέσα και παίξτε όσο λαχταράει η ψυχή σας

Φτιάξτε πράγματα με πλαστελίνη – πηλό  και αλατοζύμαρο

Το ζυμαράκι και ο πηλός αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των παιδιών τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Τοποθετείστε ένα δίσκο ή ένα σουπλά πάνω στο τραπέζι. Βάλτε το ζυμάρι ή τον πηλό επάνω του και δείξτε στο παιδί πώς να φτιάξει μια μπάλα ρολάροντας το ζυμάρι στην παλάμη του, πώς να δώσει κυλινδρικό σχήμα πιέζοντας και ρολάροντας επάνω στο δίσκο. Δώστε του ένα μαχαίρι ψεύτικο ή κάποιο που δεν κόβει, για να κόβει το ζυμάρι.

Αφήστε το τώρα να πειραματιστεί και με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσει την παλάμη αλλά και τα δάκτυλα του.

Εάν θέλει βοήθεια, δείξτε του πώς να φτιάξει ένα φίδι, ένα χιονάνθρωπο, ένα σκουληκάκι, ένα σαλίγκαρο, μικρά κέικ, λουλουδάκια……

Παιχνίδι  μίμησης “ο καθρέφτης”

Γινόμαστε ζευγάρια (ο ένας είναι το παιδί και ο άλλος ο καθρέφτης) και στεκόμαστε ο ένας απέναντι από τον άλλο. Αυτός που είναι παιδί εκτελεί διάφορες αυθόρμητες κινήσεις και ο καθρέφτης καλείται να τις μιμηθεί. Στην εντολή «αλλαγή» ή στο χτύπημα ενός μουσικού οργάνου οι ρόλοι αλλάζουν. 

Παιχνίδι εμπιστοσύνης “η τυφλόμυγα” (παραδοσιακό)

Για να αρχίσει η τυφλόμυγα επιλέγεται με κλήρο ή με λάχνισμα αυτός που θα κάνει την τυφλόμυγα. Ένας από τους συμπαίκτες του του δένει τα μάτια με ένα πανί, συνηθέστερα ένα μαντήλι ή φουλάρι, για να μη βλέπει, και το παιχνίδι αρχίζει. Οι υπόλοιποι γυρίζουν γυρω γυρω από την τυφλόμυγα και την πειράζουν. Εκείνη προσπαθεί να πιάσει κάποιον και κερδίζει μόνο, αν μαντέψει σωστά ποιός είναι αυτός που έπιασε. Για να τον αναγνωρίσει ψηλαφεί τα χαρακηριστικά του προσώπου, τα ρούχα, τα μαλλιά κ.ά. Αυτός που πιάστηκε και αναγνωρίστηκε γίνεται η επόμενη τυφλόμυγα. Αν δεν γίνει σωστά η ταύτιση, τότε το ίδιο άτομο  παραμένει ως «τυφλόμυγα» για άλλον ένα γύρο.

Να μην αφήσω το μπαλόνι να ακουμπήσει το πάτωμα”. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παίξουν με 2 ή περισσότερα μπαλόνια ταυτόχρονα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες ιδέες για παιχνίδια στα παρακάτω σάιτ.

Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία on line  στα παρακάτω σάιτ

 

Καλή διασκέδαση και καλή μάθηση

Αφήστε μια απάντηση