Ολυμπιακοί Αγώνες & Αθλητισμός

248229056 1754977498029563 7366085130956451320 n

oloi m

Τι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες- Μια σύνοψη 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια γιγαντιαία διοργάνωση πολλών αθλημάτων, η οποία επισκιάζει με την αίγλη της όλες τις άλλες διεθνείς αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Κατάγονται από τους αρχαίους ομώνυμους αγώνες (776 π.Χ. – 393 μ.Χ.) και αναβίωσαν με την αποφασιστική συμβολή πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Γάλλος παιδαγωγός Πιερ ντε Κουμπερτέν και ο Έλληνας λογοτέχνης Δημήτριος Βικέλας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί σήμερα ως Θερινοί Ολυμπιακοί, διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα. Έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα έτη σε διαφορετική χώρα.

Μόνες εξαιρέσεις υπήρξαν οι Αγώνες που συνέπεσαν με τα χρόνια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944 —ματαιώθηκαν) και την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού (αντί για το 2020 έγιναν το 2021).

Οι διοργανώσεις

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διεξαχθεί τις περισσότερες φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες (8 φορές), τη Γαλλία (6 φορές) και την Ιαπωνία (4 φορές).

oi Olympiakoi Agones 02

Οι πόλεις που τους έχουν φιλοξενήσει τις περισσότερες φορές είναι το Παρίσι και το Λονδίνο (από τρεις φορές).

oi Olympiakoi Agones 03

Με το πέρασμα του χρόνου οι Αγώνες αγκάλιασαν περισσότερα αθλήματα και περισσότερες ομάδες αθλητών.

 Το 1924 ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί για τα χειμερινά αθλήματα.
 Το 1960 τελέστηκαν οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.

oi Olympiakoi Agones 01

 Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Oι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια, από το 776 π.Χ.. Στα Ολύμπια έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα (και αργότερα από άλλα μέρη) και σταδιακά απέκτησαν ιδιαίτερη αίγλη. Η διοργάνωσή τους γινόταν μέχρι το 393 όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους.

Η παραγωγή «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», η οποία προβάλλεται τη «Θόλο» το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», προσφέρει μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 2ο αιώνα π.Χ. Μνημεία και ιερά κτήρια ζωντανεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Αγώνων και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης. Κατά την περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία θα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ναό του Δία, υπόδειγμα δωρικού περίπτερου ναού με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο, το Ηραίο, το παλαιότερο μνημειακό οικοδόμημα του ιερού, αφιερωμένο στη θεά Ήρα, το Γυμνάσιο, που χρησίμευε για την προπόνηση των ακοντιστών, των δισκοβόλων και των δρομέων, η Παλαίστρα, όπου προπονούνταν οι παλαιστές, οι άλτες και οι πυγμάχοι, το Λεωνιδαίο, χώρος διαμονής των επίσημων επισκεπτών, το Βουλευτήριο, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων, το Στάδιο, όπου τελούνταν τα περισσότερα αγωνίσματα, οι Θησαυροί διάφορων πόλεων, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αφιερώματα, και το Φιλιππείο, που αφιερώθηκε από το Φίλιππο Β’, το βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες- εποπτικό υλικό

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
2024 07 18 11 06 10 338




Λήψη αρχείου


Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες 1ο Μέρος



Λήψη αρχείου


Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες 2ο Μέρος



Λήψη αρχείου


Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες 3ο Μέρος



Λήψη αρχείου


Ολυμπιακοί Αγώνες – Τα αγωνίσματα

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την παρουσίαση

unnamed 1
Ολυμπιακοί Αγώνες – Τα αγωνίσματα from Maniatis Kostas


Βίντεο:
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα

Εικονική Τάξη Αρχαία Ολυμπία

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το αρχαίο στάδιο σηματοδοτεί το χώρο, όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ηραία. Το στάδιο έλαβε τη μορφή που βλέπετε σήμερα στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όταν οικοδομήθηκε ο μεγάλος ναός του Δία. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων, όταν διέμενε στην Ολυμπία για να πάρει μέρος στους αγώνες.

Σημείωση :Η αρχική ιδέα πάρθηκε από την εκπαιδευτικό  Μήτσα Ζωή

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε την παρουσίαση και κατόπιν πατήστε Προβολή διαφανειών

Εικονική Τάξη Αρχαία Ολυμπία

OLYMPIA AND THE OLYMPIC GAMES – DOCUMENTARY

Μάθετε πώς παίζονταν οι αγώνες τον 8ο αιώνα π.Χ. και ποιους κανόνες έπρεπε να ακολουθούν οι αθλητές της εποχής.

Η Ήλιδα υπήρξε η πόλη που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διεξαγωγής των περιλάλητων Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Οι αθλητές που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος στους Αγώνες, όφειλαν να παρουσιαστούν τουλάχιστον σαράντα ημέρες πριν την έναρξή τους στην Ήλιδα , πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους των Ηλείων στην επικράτεια του οποίου υπαγόταν το πανελλήνιο ιερό του Διός. Στην Ήλιδα οι αθλητές πρωτίστως θα ελέγχονταν από τους Ελλανοδίκες, τους κριτές των αγώνων ως προς το αν διέθεταν τις προϋποθέσεις να λάβουν μέρος στους αγώνες, θα διδάσκονταν τους πρακτικούς κανόνες των αθλημάτων και τις αρχές του ‘ευ αγωνίζεσθαι’ και θα ασκούνταν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της. Οι καλύτεροι εξ αυτών, όσοι κατάφερναν να ανταποκριθούν στη σκληρή προπόνηση και τις λοιπές δοκιμασίες των ελλανοδικών, αποκτούσαν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες στο Ολυμπιακό Ιερό και με αυτή την ιδιότητα γίνονταν μέλη της ιεράς Πομπής.

 

Το σύντομο αυτό βίντεο προέρχεται από το πολύτιμο απόθεμα της ψηφιακής έκθεσης, εγκατεστημένης στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην Ολυμπία. Έργο που χρηματοδοτήθηκε το 2007-2008 από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και Εθνικούς Πόρους, η Ψηφιακή Έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, οργανικά ενταγμένη στο Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας, συνιστά ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα εργαστήρι μάθησης, μια εγκατάσταση που μετατρέπει το σύνηθες περιβάλλον ενός αρχαιολογικού μουσείου σε χώρο στον οποίο διαλέγεται επιτυχώς το παλαιό με το νέο. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο βίντεο είναι επιστημονικά ελεγμένες, έγκυρες και εγκεκριμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκατοντάδες επισκέπτες και ιδιαίτερα οι μαθητές που επισκέφθηκαν το Μουσείο και γνώρισαν τα συστήματα της Ψηφιακής Έκθεσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μοναδική εμπειρία και τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισαν. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την έκθεση ως άριστο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Πατώντας στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε και τα 30 βίντεο της Εφορίας αρχαιοτήτων Ηλείας που αναφέρονται στους  Ολυμπιακούς  Αγώνες της Αρχαιότητας

rsz mv5bzjjjyzkynwmtztm2my00ywq3lwjiodktmzc5yjhlngy1mjg5xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq v1 fmjpg ux1000

 


λο

 

Από το 1896, αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες και διεξάγονται ως διεθνείς αγώνες, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί.

Άλλοι ολυμπιακοί αγώνες είναι :

·        Χειμερινοί Αγώνες

·        Ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες

·        Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων

Ολυμπιακοί Αγώνες Η ιστορία των αγώνων

Στο ντοκιμαντέρ «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» η αναδρομή στην αρχαιότητα ξεκινά από τη Μινωική Εποχή και τα ταυροκαθάψια. Ακολουθεί αναφορά στους μυθικούς ήρωες και στις ανδραγαθίες τους που συνδέονται με την αθλητική δράση, καθώς και στη διοργάνωση αθλητικών αγώνων από τους Αχαιούς κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα πιο διαδεδομένα αθλητικά παιχνίδια, όπως το στεφάνι, η μπάλα και ο εφεδρισμός. Εκτενής αναφορά γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα αγωνίσματα που περιλάμβαναν (δρόμος, δισκοβολία, ακοντισμός, άλμα, πάλη, παγκράτιο, πένταθλο, οπλίτης δρόμος, αρματοδρομίες κ. ά.). Αναφέρονται επίσης τα Ηραία –οι γυναικείοι αγώνες που διοργανώνονταν στην Ολυμπία– καθώς και οι αθλητικές διοργανώσεις σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, όπως τα Πύθεια και τα Ίσθμια. Τέλος, προβάλλεται ο συμβολισμός και η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων στο πέρασμα των αιώνων. (Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ)

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες



Λήψη αρχείου

Τα ολυμπιακά σύμβολα, η ιστορία και η σημασία τους.
Ολυμπιακή σημαία, ολυμπιακός ύμνος, ολυμπιακή φλόγα και το σύνθημα των ολυμπιακών αγώνων.

Ο Ολυμπιακός ύμνος των Σαμάρα, Παλαμά ακούστηκε για πρώτη φορά κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Η ταινία παρουσιάζει στοιχεία γι αυτή την πρώτη εκτέλεση του Ύμνου και αναλύει τους στίχους του Παλαμά για τα ιδεώδη των Ολυμπιακών αγώνων.

Παρακάτω ο Ολυμπιακός ύμνος με αγγλικούς υπότιτλους


Η Ελληνική εκδοχή του επίσημου τραγουδιού της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθήνα 2004

Να το φως

Να το φως Μια φωτιά, γυρνάει τη γη.
Τό ‘να χέρι στ’ άλλο δίνει μια φλόγα ιερή.
Μια φωτιά, γύρω απ’ τη γη, φως που μας ενώνει.
Ένα ωραίο στεφάνι από φύλλα της ελιάς.
Στους αιώνες κάνει φωτεινό χορό. Χαίρε,
φλόγα παλιά Φέρε, φως στην καρδιά.
Να το φως, γύρω απ’ τη γη
είναι μια φωτιά που καίει μία φλόγα ιερή.
Δεύτε φως, όλοι οι λαοί φως που μας ενώνει.
Δεύτε φως, όλοι οι λαοί, όλοι οι λαοί, unite the world.
Χαίρε, φλόγα χρυσή. Φέρε, κόσμους μαζί.
Δεύτε φως, όλοι οι λαοί. Δεύτε φως, σ’ όλη τη γη.
Όλοι οι λαοί. Πάνω στη γη. Σ’ όλη τη γη. Unite the world.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 2004 παρουσιάσθηκε από 70 χορευτές μία, λόγω των συνθηκών, παραλλαγή του Πυρίχειου Χορού των ΠΟΝΤΙΩΝ χωρίς ωστόσο να γίνει η ελάχιστη αναφορά στην πανάρχαια ιστορία του και να χαθεί έτσι μια μοναδική ευκαιρία να διαφημησθεί σ΄όλον τον Πλανήτη. Ο Πυρίχειος Χορός σύμφωνα με τους πλέον έγκυρους μελετητές πρωτογεννήθηκε κατά την πολιορκία της Τροίας και εκτελέστηκε για πρώτη φορά κοντά στη φωτιά, που είχαν ανάψει οι Έλληνες για να κάψουν τον νεκρό Πάτροκλο. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως πρωτοχορεύτηκε απ’ τους Δωριείς στην Κρήτη, ενώ άλλη Θέλει την καταγωγή του ενόπλιου χορού Λακωνική. Αναφέρεται ακόμη πως τον Πυρίχιο πρωτοχόρεψε ο Νεοπτόλεμος(Πύρρος), ήρωας της Τροίας και γιος του Αχιλλέα, απ’ τη χαρά του που σκότωσε τον Ευρύπυλο, γιο του Τήλεφου. Τον Πυρίχειο χορεύουν μέχρι σήμερα οι ΠΟΝΤΙΟΙ, θεματοφύλακες των πανάρχαιων Ελληνικών Παραδόσεων, εδώ και τρείς χιλιετίες.


«Ολυμπισμός σημαίνει ΠαιΖΩ με Ασφάλεια»

 

Ολυμπιακοί Αγώνες🥇 • Τα αγαπημένα αθλήματα των Στρουμφ! 

 

Κι ένα βίντεο για τους πολύ μικρούς μας φίλους:

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

στρούμφ ολυμπιακοί


Στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024, μαθαίνουμε τα πάντα για τους Ολυμπιακούς! Ποια είναι τα αθλήματα του στίβου; Τι είναι τα αθλήματα δρόμου και τι τα αλτικά αθλήματα; Ποια η διαφορά της σφαίρας από τη σφύρα; Ποια ολυμπιακά μετάλλια κέρδισαν οι Έλληνες αθλητές στον στίβο;

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Τα αθλήματα των Θερινών Ολυμπιακών

oi Therinoi Olympiakoi Agones 028

Αθλητική αναρρίχηση

Αντιπτέριση (μπάντμιντον)
Αντισφαίριση (τένις)
Άρση βαρών
Γκολφ

Γυμναστική

  • Ενόργανη
  • Ρυθμική
  • Τραμπολίνο
Επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ)

Ιππασία

  • Ντρεσάζ
  • Τρίαθλο
  • Εμπόδια
Ιστιοπλοΐα
Καλαθοσφαίριση (μπάσκετ)

Κανόε καγιάκ

  • Σπριντ (ταχύτητα)
  • Σλάλομ
Κωπηλασία

Μοντέρνο πένταθλο (όλα τα αγωνίσματα διεξάγονται σε μία μέρα)

  • Σκοποβολή
  • Ξιφασκία
  • Κολύμβηση
  • Ιππασία
  • Ανώμαλος δρόμος
Μπρέικντανς
Ξιφασκία

Πάλη

  • Ελεύθερη
  • Ελληνορωμαϊκή

Πετοσφαίριση

  • Πετοσφαίριση (βόλεϊ)
  • Πετοσφαίριση επί άμμου (μπιτς βόλεϊ)

Ποδηλασία

  • Ελεύθερο BMX
  • Αγωνιστικό BMX
  • Ορεινή
  • Δρόμου
  • Πίστας
Ποδόσφαιρο
Πυγμαχία (μποξ)
Ράγκμπι σέβενς
Σέρφινγκ
Σκοποβολή

Στίβος

  • Δρόμοι (ταχύτητας, ημιαντοχής και αντοχής, με εμπόδια, βάδην, σκυταλοδρομίες)
  • Άλματα (άλμα εις μήκος, τριπλούν, άλμα εις ύψος, άλμα επί κοντώ)
  • Ρίψεις (σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία, ακοντισμός)
Τάε κβον ντο
Τζούντο
Τοξοβολία

Τρίαθλο (όλα τα αγωνίσματα διεξάγονται το ένα μετά το άλλο)

  • Κολύμβηση
  • Ποδηλασία
  • Ανώμαλος δρόμος
Τροχοσανίδα (σκέιτμπορντ)

Υγρός στίβος

  • Καλλιτεχνική κολύμβηση
  • Καταδύσεις
  • Κολύμβηση
  • Υδατοσφαίριση (γουότερ πόλο)
Χειροσφαίριση (χάντμπολ)
Χόκεϊ

Αθλητικά εικονογράμματα των Θερινών Ολυμπιακών

Screenshot 3

Ολυμπιακά Εικονογράμματα (Pictograms)
Μία εικόνα χίλιες λέξεις!

Το 1964 όταν οι Ιάπωνες είχαν αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα, η λύση του οποίου κατέληξε να γράψει τη δική του ιστορία στις Ολυμπιακές διοργανώσεις.

Το βασικό πρόβλημα της εποχής ήταν ότι οι Ιάπωνες δεν γνώριζαν άλλες γλώσσες εκτός από τη δική τους, η οποία όμως ήταν άγνωστη στους αθλητές και επισκέπτες των αγώνων. Για να µμπορέσουν να γεφυρώσουν οι διοργανωτές των αγώνων, αυτό το πρόβλημα επικοινωνίας σκέφτηκαν και δημιουργήσαν τα πρώτα εικονογράµµατα.

Σύμφωνα µε τον Markus Osterwalder, Γ.Γ. της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορικών των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπάθειες για να δημιουργηθούν εικονογράµµατα είχαν γίνει τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, όσο και στα πλαίσια μίας έκθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 στο Παρίσι. Τελικά οι προσπάθειες αυτές δεν δημιουργούσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων των αθλημάτων, όπως αυτή του 1964 που πλέον έγιναν απαραίτητα και μέρος των αγώνων όπως και το βασικό λογότυπο τους. Στην ιστορία αναφέρεται ότι για τους ίδιους αγώνες σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά και τα εικονογράμματα που ξεχώριζαν τις ανδρικές και γυναικείες τουαλέτες.

 

Μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και έως το 1990 τα εικονογράµµατα ήταν σχεδόν τα ίδια. Η επανάσταση ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και στη συνέχεια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 στο Lillehammer, όπου πλέον όλα τα εικονογράµµατα έλεγαν µία ιστορία ή προέρχονταν από την ιστορία της διοργανώτριας χώρας. Στη Νορβηγία τα εικονογράμματα ήταν εμπνευσμένα από ένα διάσημο βράχο, 4.000 ετών που υπάρχει στη χώρα. Το 2000 στο Sydney είχαν ως βάση έµπνευσης το Boomerang, ενώ στην Αθήνα το 2004, ήταν βασισµένα σε ιστορικές αναφορές και εικόνες από τους αµφορείς, συνδέοντας έτσι τους µοντέρνους µε τους Ολυµπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας. Στη συνέχεια το 2006 και το 2010 τα εικονογράµµατα έγιναν τρισδιάστατα, ενώ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi το 2014, βασίστηκαν σε αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 που έγιναν στη Μόσχα. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016 σχεδιάστηκαν µε µμοντέρνο τρόπο και βασίστηκαν στο γενικότερο πνεύµα των αγώνων.

Τα 50 συνολικά εικονογράµµατα που αφορούν τα 33 αθλήματα των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, σχεδίασε ο Masaaki Hiromura, ως επικεφαλής µία ομάδας, οι οποίοι χρειάστηκαν δύο χρόνια για να τα ολοκληρώσουν. Η βασική φιλοσοφία των εικονογραµµάτων εμπεριέχει το μπλε χρώμα του λογοτύπου των αγώνων καθώς και τις γεωμετρικές γραµµές που το χαρακτηρίζουν.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να απολαύσετε ένα αφιέρωμα σε αυτά από τον εκπαιδευτικό ιστοχώρο ΠΟΔΗΛΑΤΟ

oi Olympiakoi Agones 015589


Πατώντας στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε την playlist της σειράς βιντεομαθημάτων ”Αθλητισμός – Ολυμπιακή Παιδεία (Δευτεροβάθμια)
[Εκπαιδευτική Τηλεόραση, 2000-2004]’

rsz mv5bymrlndkyywitmwmxnc00mzixlthlm2ytymvjywe2zjfhmwu2xkeyxkfqcgdeqxvynzc5mja3oa v1

Μάθετε περισσότερα για τους σημαντικότερους αγώνες στη ανθρώπινη ιστορία μέσα από ένα e-book πατώντας στην παρακάτω εικόνα

τίτλο


Ολυμπιακοί Αγώνες, oι εντυπωσιακές τελετές έναρξης

Δείτε πατώντας στην παρακάτω εικόνα ένα εξωτερικό άρθρο από τον ιστότοπο “Χρωματιστή τάξη ” με τις πιο εντυπωσιακές τελετές έναρξης Ολυμπιακών αγώνων.

olumpiakoi agones 2004 athina scaled 1


Project: Ολυμπιακοί αγώνες.

Δημιουργία-Επιμέλεια: Δεληγιάννης Δημήτριος
Πρόκειται για μια πολυδιάστατη και καλά δομημένη εργασία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε έως και 12 διδακτικές ώρες και χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Ο δημιουργός του διατίθεται να αξιοποιήσει τη συμβολή οποιουδήποτε για την περαιτέρω συμπερίληψη σχετικών στοιχείων. δείτε την online εδώ



Λήψη αρχείου

Δείτε την όμορφη παρουσίαση του Project: Ολυμπιακοί αγώνες
πατώντας στην παρακάτω εικόνα

PROJECT delhgiannis


Στην παρακάτω Διαδραστική εικόνα απολαύστε  βίντεο και παρουσιάσεις από την απαρχή των Αγώνων έως τις μέρες μας καθώς
θα περιηγείστε στο ενσωματωμένο Εκπαιδευτικό Υλικό:

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

© ΟΙ ΜΑΣΚΟΤ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

© ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ(padlet)

© Τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα(διαδραστική εικόνα)

© ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- Ας δούμε τι γνωρίζουμε γι’ αυτούς

Question Set

©  ” Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ “ (column)

©  ΣΩΣΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ Έλεγχος της επιθετικότητας στον αθλητισμό
Τεστ στο διαδραστικό εργαλείο formative

© O Αθλητισμός αγκαλιάζει & τα άτομα με προβλήματα όρασης – Παραολυμπιακοί αγώνες

 

© O «χάρτης» δικαιωμάτων των παιδιών στον αθλητισμό

© Ας μάθουμε για τα ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

©Νους Υγιής… “Εν Σώματι Υγιεί”: Η ιστορία πίσω από την πασίγνωστη φράση και η σημασία της

 

© ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ( ΝΤΟΠΙΓΚ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ )

 

© Η ΒΙΑ & Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ -Υλικό για μικρά και μεγάλα παιδιά

© Υψωμένες γροθιές στον αέρα

Δραστηριότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις φυλετικές διακρίσεις με βάση τον συμβολικό χαιρετισμό των Αμερικανών αθλητών Τόμμι ΣμιΘ και Τζων Κάρλος κατά τη διάρκεια της απονομής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατεργάζονται τις «ανοίκειες» εικόνες της απονομής και ανασυνθέτουν τα στοιχεία της αφήγησης αξιοποιώντας τις προστιθέμενες πληροφορίες που προσφέρονται.

Στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες:
Να εμβαθύνουν στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να αναγνωρίσουν τον αγωνιστικό και βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα της κοινωνικής πραγματικότητας.
Να εξετάσουν τη σχέση των διεκδικήσεων της ισότητας και της ελευθερίας με τη δημοκρατία.
Να προβληματιστούν για τη σχέση αθλητισμού και πολιτικής.
Να εξοπλιστούν με επιχειρήματα απέναντι στη «θεωρία των δύο άκρων».

Τη δραστηριότητα μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.

 

© 11η Μαΐου: Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων/Μαθαίνω για τους κανόνες ασφαλείας μέσα στο νερό

 

© Ανακαλύψετε το σωστό άθλημα για το παιδί σας

 

©Το «φαινόμενο» Usain Bolt ….μια επιστημονική προσέγγιση

Design D 8

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.