Yλικό για την πιστοποίηση Εκπαιδευτικών Α’ & B’ Επιπέδου

λήψηηφδτυς

Internet 300x200

Εντός του Μαρτίου 2022  ξεκίνησε η 2η περίοδος εξετάσεων πιστοποίησης Β1 επιπέδου ΤΠΕ ενώ αντίστοιχα τις αρχές του ίδιου μήνα κατατέθηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.

Οι εξετάσεις λαμβάνουν χώρα σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Δικαίωμα συμμετοχής στις δοκιμασίες πιστοποίησης έχουν οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε., τα οποία υλοποιήθηκαν στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) από τον Μάιο 2017 έως τον Ιούλιο 2019 και δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τις αντίστοιχες γνώσεις και ικανότητες.

Επιπρόσθετα, στις δοκιμασίες πιστοποίησης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. μπορούν επίσης να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε., τα οποία υλοποιήθηκαν στα Κ.Σ.Ε. από το 2008 έως το 2015 και οι οποίοι δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τις αντίστοιχες γνώσεις και ικανότητες.

Στις εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και όσοι από τους παραπάνω εκπαιδευτικούς δεν διεξήλθαν επιτυχώς προηγούμενες εξετάσεις πιστοποίησης Β1 ή Β’ επιπέδου  Τ.Π.Ε.

Οι ψηφιακές εξετάσεις – δοκιμασίες  πιστοποίησης βασίζονται στο περιεχόμενο της επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. (ανά συστάδα κλάδων εκπαιδευτικών) και στοχεύουν στην διαπίστωση των γνώσεων και ικανοτήτων που απέκτησαν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της αντίστοιχης επιμόρφωσης. Σε κάθε υποψήφιο εκπαιδευτικό δίνεται ένα τεστ με ορισμένο αριθμό ερωτήσεων αυτόματης διόρθωσης (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις σωστού/ λάθους, ερωτήσεις αντιστοίχισης, ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών κλπ.), τις οποίες καλείται να απαντήσει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής πιστοποίησης.

Δείγματα ερωτήσεων ανά συστάδα, δημοσιεύονται στην Πύλη ενημέρωσης της Πράξης (https://e-pimorfosi.cti.gr) και συγκεκριμένα εδώ.

Υπενθυμίζεται επίσης στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις επικείμενες εξετάσεις πιστοποίησης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. ότι το επιμορφωτικό υλικό είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης (moodle) της πράξης, με τη μορφή «μαθήματος» (course) ανά συστάδα, όπως χρησιμοποιήθηκε στην επιμόρφωση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-pimorfosi.cti.gr/moodle-b1 με χρήση των κωδικών που ήδη έχουν. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. (πριν το 2017) και δεν έχουν πρόσβαση στην παραπάνω πλατφόρμα, παρακαλούνται να στείλουν σχετικό μήνυμα στο Help Desk της Πράξης προκειμένου να τους δοθεί η απαραίτητη πρόσβαση στο επιμορφωτικό υλικό Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.

Για άμεση και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την Πύλη Ενημέρωσης της Πράξης «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Τ.Π.Ε.)», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση

https://e-pimorfosi.cti.gr

όπου δημοσιεύονται ανακοινώσεις, διατίθεται πληροφοριακό υλικό και δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ερωτημάτων στην υπηρεσία υποστήριξης Help Desk της Πράξης.

 

τίτλο 14

                              Α’ Επίπεδο__________________________

Πληροφορίες θα βρούμε στον Οδηγό ενημέρωσης εκπαιδευτικών για την πιστοποίηση στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α’ επίπεδο) (.pdf).
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΠΕ (Α’ ΕΠΙΠΕΔΟ). Η πιστοποίηση αυτή γίνεται σε ειδικά κέντρα πιστοποίησης ΚεΠΙΣ (Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι). Κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις διαδικασίες αυτές συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά αίτηση (http://b-epipedo2.cti.gr/mis), μέχρι και 3 φορές. Για τη διαδικασία αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις, απαιτείται εκ των προτέρων, η απόκτηση κωδικών (σε περίπτωση που δεν υπάρχουν).

Οι  ημερομηνίες και ώρες των εξετάσεων ανακοινώνονται σταδιακά, σύμφωνα με το πλήθος των αιτήσεων των εκπαιδευτικών, αλλά και τη διαθεσιμότητα ανά περιοχή των Κέντρων Πιστοποίησης. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση εργασίας (αποστολή στο fax: 210 3222135), από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα πιστοποίησης Α’ επιπέδου.
Ακολουθούμε τη διαδορμή: http://b-epipedo2.cti.gr,  / [Υλικό Οργάνωσης-Διαχείρισης] / [Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ] / [Πιστοποίηση Α’ Επιπέδου] / [Έντυπα, Διαδικασίες] για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ύλη εξέτασης 

Ασκήσεις πιστοποίησης και δείγματα ερωτήσεων:

                              Β’ Επίπεδο__________________________
images 14

http://b-epipedo.cti.gr/portal/ ,  http://b-epipedo2.cti.gr/el-GR/

5η επιμορφωτική περίοδος (Φεβρουάριος – Οκτώβριος 2014) – Ενημερωτικό σημείωμα (.pdf):

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ19/20, καθώς και «συναφών» κλάδων, που έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις γνώσεις και βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α΄ επίπεδο). Από την προϋπόθεση της πιστοποίησης Α’ επιπέδου ΤΠΕ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19/20. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης (αποστολή με fax στο 210 3222135), προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα επιμόρφωσης.  Η επιμόρφωση συμπληρώνεται με την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα στη σχολική τάξη από τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς, ως οργανικό κομμάτι της επιμορφωτικής διαδικασίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επιμορφωτών και των υποστηρικτικών δομών της Πράξης. Συνεπώς, δυνατότητα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την περίοδο που παρακολουθούν το επιμορφωτικό πρόγραμμα, ασκούν διδακτικό έργο στην τάξη. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, θα πρέπει ειδικότερα κατά την περίοδο αυτή, να διδάσκουν ένα από τα βασικά μαθήματα του κλάδου στον οποίο αντιστοιχεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν. (esos.gr). Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας – Manual (.pdf)

Υποδείγματα των απαιτούμενων βεβαιώσεων:

Υλικό θα βρείτε στις παρακάτω σελίδες:

Υλικό από την Ιστοσελίδα της κ  Γκρούγια

ΤΠΕ – Β1

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι βασισμένες στο επιμορφωτικό υλικό που δόθηκε στο Β1 επίπεδο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70 στις ΤΠΕ. Είναι οργανωμένες σε συνεδρίες όπως και το εν λόγω υλικό. Παρακολούθησα την επιμόρφωση τον Μάιο του 2017. Οι ερωτήσεις δεν αποτελούν προσπάθεια πρόβλεψης των θεμάτων σε πιθανή εξέταση αλλά έχουν ως στόχο την επισήμανση κάποιων σημαντικών σημείων και την αυτοαξιολόγηση των επιμορφούμενων.

1η συνεδρία

2η συνεδρία

3η συνεδρία

5η συνεδρία

6η συνεδρία

7η συνεδρία

8η συνεδρία

9η συνεδρία

10η συνεδρία

11η συνεδρία

12η συνεδρία

Τεστ 42 ερωτήσεων

(Στο τεστ των 42 ερωτήσεων εμφανίζονται διαφορετικές ερωτήσεις με κάθε επανάληψή του που αντλούνται από τις ερωτήσεις όλων των συνεδριών)
Σημείωση:Για την 4η συνεδρία δεν έχει δημιουργηθεί τεστ γιατί το υλικό της αποτελείται από προτεινόμενες δραστηριότητες.

Το τεστ της 10ης και της 12ης συνεδρίας είναι κοινό, αφού είναι κοινή η ύλη τους


Στο παρακάτω link του κ. Γιώργου Σπυρόπουλου θα βρείτε το υλικό για τις 12 συνεδρίες σε μορφή Word ΚΑΙ 18 παρουσιάσεις σε μορφή ppt (275 διαφάνειες) που περιλαμβάνουν όλη τη θεωρία και τους ορισμούς που χρειαζόμαστε για την εξέταση Β1 :
https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1vJ7_dd16TOxFg7C2Z6BiYxtWBOXyKtD4?usp=sharing

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέταση του Β1:
Δίνονται 48 ερωτήσεις κλειστού τύπου εκ των οποίων ο κάθε εξεταζόμενος επιλέγει να απαντήσει σε 42.
Από αυτές τις 42 που θα απαντήσει, πρέπει να έχει σωστές στις 25. Δηλαδή το 60% σε ποσοστό περίπου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ : 2 ώρες και 30 λεπτά
Έγγραφα που θα πρέπει ο εξεταζόμενος να έχει μαζί του:
1. Έντυπο συμμετοχής στις εξετάσεις
2. Έγγραφο ταυτοποίησης με φωτογραφία
3. Πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης ή rapid test.
Εκτός των παραπάνω, μάσκα και αντισηπτικό

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ YOUTUBE

2. Δείγματα Θεμάτων πιστοποίησης

https://e-pimorfosi.cti.gr/component/phocadownload/category/112-yliko-pistopoihsis-b1

3. QUIZ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β1 ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ

4.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ YOUTUBE Α ΜΕΡΟΣ

5. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ YOUTUBE Β ΜΕΡΟΣ

6.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ YOUTUBE Γ ΜΕΡΟΣ

7.Quiz 40 ΕΡΩΤΉΣΕΩΝ

τίτλο2 4

8. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ e-wall

97350434 bullying 408011c

9. Τεστ Σαλονικίδης

https://www.eduportal.gr/tpeb-2/

https://salnk.eduportal.gr/p2_tpe/tp2_2013/test1.html
https://www.eduportal.gr/tpe_b1v3/story_html5.html

10. Β1 ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΠΕ QUIZ

https://sites.google.com/site/linosyfantis/b1tpequizyfantis

11. Τεστ για την 1η, 2η, 3η, 5η, 6η, 7η 8η, 9η 10η, 11η και 12η συνεδρία από την συνάδελφο Πασχαλίνα Γκρούγια.

(Να σημειωθεί ότι το τεστ για την 4η συνεδρία δεν έχει συμπεριληφθεί καθώς η 4η συνεδρία έχει μόνο προτεινόμενες δραστηριότητες. Επίσης η 12η συνεδρία είναι ίδια με τη 10η!)

https://blogs.sch.gr/pgkrougia/epimorfosi-ekpaideytikon/tpe-v1-epipedo/

12. Η θεωρία των συνεδριών 1 – 12 στα παρακάτω αρχεία σε μορφή Word και pdf:

https://drive.google.com/file/d/1jEFBQcxZQ5TnPtrgZKeDjImBdC3u5Hw0/view?usp=drivesdk

13.Ερωτήσεις πιστοποίησης Β1 επιπέδου – θεωρητικές επιστήμες και καλλιτεχνικά –
Συστάδα 1
(Περιλαμβάνει πολλές κοινές ερωτήσεις για όλες τις ειδικότητες)

1ο τεστ :
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMlHZH7xlkhs0OtJhVul6DcQnFfRDKA3-5U_YgchBcIaVXUQ/viewform

2ο τεστ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjBDx_VMOX36Pxs6lqGf2l1l3GBVo5QuK-AgFCq6-sjsJMSQ/viewform

3ο τεστ:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUHyZae_XQUzgJlKoNW_LBdP6SwWM3UqJj-5rjtggOQkoZcw/viewform

4ο τεστ :
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_2ozLe3RHAS8SIiUdhwUeBBesUpj8syCcwehRX4xsU7xa1Q/viewform

14. Θέματα για τις εξετάσεις ΤΠΕ Β1 YouTube
(Νέο υλικό)

Α’ Μέρος

Β’ μέρος

15. ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

Ερωτήσεις Πιστοποίησης Β1 Επιπέδου Τ.Π.Ε.( ερωτήσεις προσομοίωσης εξέτασης ανά συστάδα )

16. Θεωρίες μάθησης – Κατηγορίες λογισμικών – Εκπαιδευτικών Ψηφιακών Περιβαλλόντων
Από τη συνάδελφο Ευαγγελία Μίκα :
https://drive.google.com/file/d/1uvqGKy89pVCehQimZ-aiNADXs0VY88Ky/view?usp=drivesdk

17. Ερωτήσεις πιστοποίησης Επιμορφωτών ΠΕ60/ΠΕ70 :
https://drive.google.com/file/d/1oBn5YzG-oO-ktgaweJVk5iJZR58oByPs/view?usp=drivesdk
Σε βοηθάνε για τη γενικότερη εικόνα και κατανόηση..μην τα περιφρονήσεις εάν έχεις χρόνο

18. Ερωτήσεις επιμορφωτών – Όλες οι ειδικότητες :
http://salnk.eduportal.gr/p2_tpe/

19. Συνοπτικά η ύλη της 2ης συνεδρίας με τις κατηγορίες εκπαιδευτικών ψηφιακών περιβαλλόντων και τα αντίστοιχα λογισμικά :

 

20. Συλλογή από υλικού από Εκπαιδευτικό Βήμα :

https://ekpaideutikovima.blogspot.com/2021/10/1.html?m=1

21. Τα βασικότερα σημεία της θεωρίας σε 40 σελίδες από τη συνάδελφο Σοφία Τακαογλου
https://docs.google.com/document/d/1ZeqUr3OVOJMPrU5It8i77mtdMxEPmyCU/edit?usp=drivesdk&ouid=113439360333398433724&rtpof=true&sd=true

22. Επιμορφωτικό Υλικό Δάσκαλοι Νηπιαγωγοί (GOOGLE DRIVE)

https://drive.google.com/drive/folders/1vJ7_dd16TOxFg7C2Z6BiYxtWBOXyKtD4

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τι να διαβάσετε για τις εξετάσεις:

  • «Δομή» σεναρίου (Περιλαμβάνει έτοιμους τους τίτλους των ενοτήτων/υποενοτήτων ενός σεναρίου για εμπλουτισμό με τον επεξεργαστή κειμένου).
  • Διατύπωση στόχων (ρήματα και φράσεις που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη συγγραφή σεναρίων).
  • Ποιο λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί σε ένα σενάριο; Επιλογή λογισμικού ανά μάθημα. (ΠΗΓΗ: Μπαλκίζας Νικόλαος, ανάκτηση 2010).

Γιατί το «Χ» λογισμικό σε ένα σενάριο; Αιτιολόγηση χρήσης επιλεγμένου λογισμικού.

Συμβουλές από την συνάδελφο  Κωνσταντίνα Τσουμπουλή

Όλες οι ερωτήσεις χρειάζονται προσοχή γιατί, ενώ φαινομενικά δείχνουν εύκολες, πολλές εμπεριέχουν παγίδες στη διατύπωση.
Θα συμβούλευα να απαντήσετε πρώτα όσες ξέρετε (περίπου 10-15 από τις 48 θα είναι εύκολες) και μετά να επιλέξετε σταδιακά με καλή ανάγνωση ποιες θα απαντήσετε και ποιες 6 θα αφήσετε αναπάντητες.
Ένα λευκό χαρτί θα σας βοηθήσει να σημειώνετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αφιερώστε όλο τον χρόνο που σας δίνεται.
50% είναι η μελέτη και 50% η διαχείριση του χρόνου και η κρίση την ώρα της εξέτασης.

Επίσης  Προσοχή στα ρήματα και τη διατύπωση.
Στην ερώτηση χρησιμοποιείται το ρήμα “είναι” ενώ στη θεωρία “θεωρούνται από πολλούς”
Γενικά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε εργαλείο ή σύστημα είναι χρήσιμο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία στις ΤΠΕ. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιο κακό ή άχρηστο σε όποια θεωρία μάθησης κι αν ανήκει. Α

Αναφορικά με την είσοδο στα κέντρα Πιστοποίησης:
Το εντυπο συμμετοχής στις εξετάσεις χρειάζευται  οπωσδήποτε να είναι  εκτυπωμένο.

Το rapid ή το πιστοποιητικό το δέχονται και στο κινητό.

Καλή επιτυχία σε όλους και καλά αποτελέσματα!

Ερωτήσεις κλάδου ΠΕ60-70 –  Δείγμα ΠΕ 60-70 (.pdf)

Διαβάστε περισσότερα: Υλικό Πιστοποίησης Β Επιπέδου

To Λογισμικό: http://ts.sch.gr

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.