Κανόνες για ένα θρεπτικό πρωινό

imageΤο πρωινό αποτελεί το πρώτο και το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας και επίσης μας δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα μας «κρατήσουν» μέχρι το επόμενο γεύμα. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό («breakfast») σημαίνει «σπάσιμο της νηστείας» («break the fast»).

Ο οργανισμός, μετά την ολονύκτια νηστεία και αφού έχει καταναλώσει όλη την αποθηκευμένη ενέργεια, έχει ανάγκη νέα εφόδια για να μπορέσει να ξεκινήσει σωστά την μέρα του. Ένα καλό και υγιεινό πρωινό είναι ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας σωστής διατροφής, αφού όχι μόνο σε γεμίζει με ενέργεια για αρκετές ώρες, αλλά σε βοηθά και στην προσπάθειά σου να διατηρείσαι στα σωστά κιλά, καθώς σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, με αποτέλεσμα να μην πεινάς.

Το σημαντικότερο  γεύμα όλων μας, θα πρέπει να είναι το πρωινό! Πόσο μάλλον για τα παιδιά που αποτελούν μια κατηγορία ατόμων με μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Οι νεαροί οργανισμοί αναπτύσσονται καθημερινά. Θα πρέπει να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, γεμάτες ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αναπτυχθούν σωστά. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά.

Για ποιους λόγους θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι πρωινό;
Έρευνες  δείχνουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν φυσιολογικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι ή πέφτουν με τα μούτρα στη λήψη ανθυγιεινών σνακ, για να μετριάσουν εύκολα τη πείνα τους.

Αναμφισβήτητα το σωστό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων :

Μία μερίδα υδατάνθρακα ολικής άλεσης για την ενέργεια: δημητριακά, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης

Μία μερίδα τροφίμου που περιέχει ασβέστιο : γάλα, γιαούρτι, τυρί,

τουλάχιστον μία μερίδα φρούτου για τις βιταμίνες

• Μπορεί να περιλαμβάνει και μία μερίδα πρωτεΐνης, για τον κορεσμό και τα δομικά συστατικά του σώματος: όπως κρέας, γαλοπούλα,  αυγό,
αλλά δεν είναι αναγκαίο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο θέμα διένεξης σχεδόν σε κάθε οικογένεια.
Το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι αμελητέο καθώς το πρωινό όχι μόνο προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται στο ξεκίνημα της ημέρας, αλλά έχει βρεθεί πως τα παιδιά που παίρνουν καλό πρωινό έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων από τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
10 Τροφές Για Υγιεινό Πρωινό – Τι Να Προτιμήσετε & Να Αποφύγετε!

.png

Φτιάχνω ένα υγιεινό πρωινό-PADLET

Στο παρακάτω Padlet τα παιδιά καταγράφουν τις ιδέες τους για το πιο υγιεινό πρωινό για εφήβους σύμφωνα με τις γνώσεις που απόκτησαν από τη συμμετοχή τους  στο project της διατροφής

Κάντε κλικ στην εικόνα για να το επισκεφθείτε:

τίτλ1114ο

 

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ετοιμάζω μαζί με έναν ενήλικα το πρωινό-δεκατιανό που μου αρέσει, μετά το ζωγραφίζω και γράφω όπως μπορώ τι χρησιμοποιήσαμε. Κρατάω την ζωγραφιά μου για να την δείξω στους συμμαθητές μου και στις κυρίες μου !

λήψης 1 1 1ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:ΠΛΕΝΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ

 

 

 

 

Οι συνταγές που ταξιδεύουν-PADLET

Το παρόν padlet δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκεντρωθεί υλικό από όλες τις γωνίες της Ελλάδας!
Καιρός να αποδείξουμε για άλλη μια φορά πως η τεχνολογία κι ιδιαίτερα τα ψηφιακά εργαλεία προσφέρουν σπουδαίες επιλογές για δημιουργία και συνεργασία αν αξιοποιούνται σωστά!
ΟΔΗΓΙΕΣ
Τραβήξτε μια φωτογραφία με την τάξη σας με υγιεινά ή παραδοσιακά φαγητά για το πρωινό  και ανεβάστε την ! Μην ξεχάσετε να αναγράψετε τμήμα, σχολείο και πόλη/χωριό κι ένα μήνυμα που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας . Προαιρετικά αναφέρετε και το όνομα του/ων εκπαιδευτικού/ων!  Μπορείτε είτε να φτιάξετε κάτι όλοι μαζί στην τάξη είτε να φέρουν τα παιδιά κάτι από το σπίτι. Φυσικά, μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως ενα φρούτο!
Προσθέτετε τη φωτογραφία σας πατώντας τον σταυρό κάτω δεξιά κι έπειτα “ανέβασμα” όπου κι επιλέγετε την εικόνα σας! Γράφετε κείμενο και τέλος πατάτε δημοσίευση!!
Οι αναρτήσεις θα περνάνε από έγκριση για αποφυγή τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.
Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός! Καλές δημιουργίες ❤
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το επισκεφθείτε:τίτλ11114ο

 

Ας ακούσουμε και ένα τραγουδάκι:

Τόσο λάθος διατροφή!

1

Τι πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς:

proino paidia efivoi

Αυτό που είναι πολύ βασικό να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι όταν παραλείπουν το πρωινό τους, σπάνια αναπληρώνονται από άλλα γεύματα.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ένα σωστό πρωινό βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο και την ευκολία παρακολούθησης του μαθήματος. Αντίθετα οι μαθητές  που αποφεύγουν το πρωινό, δείχνουν κουρασμένοι και παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση. Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Η έλλειψή της επίσης προκαλεί υπογλυκαιμικά επεισόδια: Αίσθημα κούρασης άνευ προφανούς λόγου, πονοκεφάλους, κακή διάθεση, μόνιμο αίσθημα πείνας, εφιδρώσεις, λιποθυμικά επεισόδια και τόσα άλλα. Ακόμη, τα παιδιά που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα. Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία (ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα) και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζάλη.

727578e925b739c2704ad6e3dc046654 XLΗ ποιότητα του πρωινού γεύματος

Ιδιαίτερης σημασίας, όμως, δεν είναι μόνο η ύπαρξη του πρωινού ως γεύμα αλλά και η ποιότητά του. Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να παρέχει στο παιδί το 25-30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να παρέχει πρωτεΐνες, καλής ποιότητας λιπαρά, υδατάνθρακες καθώς και πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας πριν ξεκινήσουν τις δραστηριότητες της ημέρας να τρώνε στο σπίτι πρωινό καθώς επίσης και να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά (π.χ. τυρόπιτες, πατατάκια, γαριδάκια κ.α.) στο σχολείο ή και έξω από αυτό.ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ – Παρουσίαση 

Μαθαίνω για την αξία του πρωινού γεύματος
Μαθαίνω ποιες τροφές είναι καλές για το κολατσιό μου

Ένα παλιό ρητό λέει «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Αυτή η παροιμία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.Η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, γιατί έτσι το σώμα τους ,δεν θα μπορεί να τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται, ούτε το μυαλουδάκι τους θα δουλεύει πολύ γρήγορα .



Λήψη αρχείου

2

Ας ακούσουμε με το τραγούδι ¨ΠΡΩΙΝΟ¨ από το CD 10+1 τραγούδια για την υγεία του Πάνου Πλατρίτη.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος
και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος
ο φίλος μου ο Γιάννης που είναι δυνατός
μου είπε επιτέλους ποιο είναι το μυστικό
«να τρως το πρωινό σου και να με θυμηθείς
πως όρεξη θα έχεις και θα ‘σαι υγιής»
τυράκι ή χαλούμι ψωμάκι μου ζεστό
αν θες με μαρμελάδα και γάλα ή χυμό
χορεύω και γελώ και πάντα τραγουδώ ξέρω τώρα πως νιώθεις σαν παίρνεις πρωινό
ποτέ μου δεν ξεχνάω να παίρνω πρωινό και τώρα νιώθω πάντα παιδάκι δυνατό

Μαθήματα κι ασκήσεις τα κάνω στο λεπτό γι αυτό και φέτος πήρα άριστα για βαθμό
να τρως το πρωινό σου και να με θυμηθείς πως όρεξη θα έχεις και θα σαι υγιής
τυράκι ή χαλούμι ψωμάκι μου ζεστό αν θες με μαρμελάδα και γάλα ή χυμό                               χορεύω και γελώ και πάντα τραγουδώ ξέρω τώρα πως νιώθεις σαν παίρνεις πρωινό

Στην παρακάτω διαδραστική εικόνα μπορεις να παίξεις  και να μάθεις για την διατροφή

Design D

 Παράρτημα 1ο

Συμβουλές και κανόνες προς τους γονείς για ένα υγιεινό πρωινό : 

shutterstock 1069611830 768x512 300x200#1Βεβαιωθείτε ότι τους προσφέρει ασβέστιο
Τα παιδιά που αφαιρούν το γάλα από το πρωινό τους, το οποίο και θεωρούν πως είναι ρόφημα μόνο για τα «μικρά παιδιά», ολοένα και αυξάνονται. Τα παιδιά πρέπει σταδιακά να αντιληφθούν την αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και όλα τα υπόλοιπα, θα δώσουν στο νεαρό οργανισμό το ασβέστιο, αλλά και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Σημαντικό είναι λοιπόν το πρωινό να περιλαμβάνει κάποιες τροφές που να τους δίνουν ασβέστιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του σκελετού τους (γι’ αυτό και το χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες και είναι σκόπιμο να περιλαμβάνεται στα περισσότερα γεύματά τους).

λήψης 3#2 Αποφύγετε τις αλλαγές

Καλό είναι να τα συνηθίσετε σε ένα πρωινό το οποίο να μην αλλάζει πολύ από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε, στα παιδιά δεν τα πάνε πολύ καλά με τις αλλαγές και προτιμούν ό,τι έχουν συνηθίσει. Έτσι, θα τα «πείθετε» πιο εύκολα να πίνουν γάλα, να τρώνε φρούτα ή ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο για το πρωινό τους γεύμα.

images 4#3 Φροντίστε να είναι νόστιμο

Αν προσπαθήσετε να δώσετε στα παιδιά τροφές που τους φαίνονται πικρές, ξινές, πολύ σκληρές ή με περίεργη υφή, τροφές δηλαδή που δεν έχουν συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι, πέρα από την άρνησή τους για τις εν λόγω τροφές, να εισπράξετε την κακή τους διάθεση και για άλλες τροφές που μπορεί να τους φαίνονται κάπως ξένες, είτε στο πρωινό είτε σε άλλα γεύματα.

images 2 2#4 Είναι βασικό να κάθεται όλη η οικογένεια και να τρώει πρωινό.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι γονείς είναι τα πρότυπα για τα παιδιά τους και πολύ συχνά τους αντιγράφουν. Αν είστε διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο ωραία για τα παιδιά. Αν είστε στο σπίτι μπορείτε να στρώσετε ένα ωραίο χαρούμενο τραπεζομάντιλο και να καθίσετε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι.

#5 Η τηλεόραση και τα κινητά, καλό θα είναι να απουσιάζουν από το γεύμα
έτσι θα βοηθήσετε τα παιδιά  να καταλάβουν  ότι το πρωινό είναι σημαντικό γεύμα και του δίνετε την ανάλογη αξία. Συνεπώς, ένα γάλα μπροστά στην τηλεόραση ή ένας καφές στα πεταχτά, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο tablet δεν είναι η λύση της υιοθέτησης του πρωινού γεύματος.  Καθίστε στο τραπέζι, μιλήστε, επικοινωνήστε και προγραμματίστε την ημέρα σας, επιλέγοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

#6 ξυπνήστε τα παιδιά  λίγο νωρίτερα

Επίσης, ένα άλλο θέμα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το παιδί θα πρέπει να είναι χαλαρό και να έχει χρόνο μπροστά του για να καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Όλοι  το πρωί βιαζόμαστε να φύγουμε και να πάμε στις δουλειές μας. Έτσι και οι μαθητές. Ξυπνούν στο παρά πέντε και δεν έχουν αρκετό χρόνο για να πάρουν πρωινό στο σπίτι. Αυτό, για ένα παιδί, έχει ως αποτέλεσμα να πεινά στο σχολείο κι έτσι με την πρώτη ευκαιρία, σε ένα διάλειμμα, να καταναλώνει «έτοιμα γεύματα», που τις περισσότερες φορές, είναι και ανθυγιεινά. Για να μην το κυνηγάει λοιπόν ο χρόνος, μπορεί το παιδί να ξυπνάει λίγο νωρίτερα, ώστε πραγματικά να απολαύσει το πρωινό του.

images 1 3Είναι όμορφο, δημιουργικό και έχει αποδειχτεί ότι η συμμετοχή στη διαδικασία ετοιμασίας του πρωινού, όπως και των άλλων γευμάτων, φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες κάποιου να το καταναλώσει. Έτσι, ετοιμάστε το πρωινό μαζί με το παιδί σας.

Η κατανάλωση πρωινού πρέπει να γίνει σταδιακά. Ένα παιδί που δεν τρώει πρωινό δεν μπορεί ξαφνικά να φάει και 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης και 1 ποτήρι γάλα και 1 φρούτο. Θα ξεκινήσει προφανώς με ένα από αυτά και ίσως σε μικρότερη ποσότητα. Δώστε του χρόνο μέχρι να το συνηθίσει και μην το πιέζετε, γιατί πολλές φορές με την πίεση υπάρχει αντίδραση.

5f37814554b20Το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι ένα «βαρετό» γεύμα, όπου κάθε μέρα τα παιδιά θα τρώνε τα ίδια και τα ίδια. Οι επιλογές για ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό είναι πολλές: γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φυσικός χυμός, σπιτικό κέικ, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, τοστ με τυρί και γαλοπούλα, γιαούρτι με φρούτα- και φυσικά μπορούν κάθε μέρα να τρώνε και κάτι διαφορετικό.

Να θυμάστε ότι…

Τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό που, χωρίς να τα φορτώνει με κενές θερμίδες, θα τα βοηθάει να ξεκινούν την ημέρα τους σωστά.

Design D

 

 

 Παράρτημα 2ο (υλικό για μεγάλα παιδιά)
Διατροφικοί μύθοι και πρωινό 

154179large

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρα. Ένας μεγάλος μύθος

“Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”.
Ένας μεγάλος μύθος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Μαζί με το γνωστό ρητό «το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».
Το να τρώει κάποιος πρωινό θεωρείται υγιεινή συνήθεια και πολλοί το θεωρούν σημαντικότερο από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ακόμη και στις μέρες μας οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν να τρώμε οπωσδήποτε πρωινό.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που υποστηρίζει πως το πρωινό βοηθάει να χάσουμε βάρος ενώ όσοι δεν τρώνε διατρέχουν κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αν σκεφτούμε πως στην Αμερική που είναι η πατρίδα της παχυσαρκίας το 25% δεν τρώει πρωινό εξ αρχής θα θεωρήσουμε πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των 2 γεγονότων.
Ωστόσο υπάρχουν νέες έρευνες με εξαιρετικά ποιοτικά κριτήρια και χαρακτηριστικά που εξετάζουν τον παραπάνω συσχετισμό.Πάμε να ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο κατά πόσο η παράληψη πρωινού μπορεί να μας κάνει υπέρβαρους ή και παχύσαρκους.

Όσοι τρώνε πρωινό καθημερινά έχουν πιο υγιεινές συνήθειες στις περισσότερες περιπτώσεις

Αυτό είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Όσοι τρώνε καθημερινά πρωινό, ως επί το πλείστον έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Συνήθως δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν μειωμένο ρίσκο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.Ωστόσο οι μελέτες παρατήρησης που υπάρχουν δεν μπορούν να αποδείξουν το συσχετισμό, δηλαδή ότι η έλλειψη πρωινού είναι η αιτία που προκαλεί την αύξηση βάρους ή τα προβλήματα υγείας.

Οι πιθανότητες είναι ότι όσοι έχουν ως συνήθειο να τρώνε πρωινό καθημερινά έχουν ως επί το πλείστον καλές διατροφικές συνήθειες και πιο υγιεινό lifestyle.
Για παράδειγμα όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή στο σύνολό της με μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών αλλά και θρεπτικών συστατικών .
Στον αντίποδα άτομα που συνήθως δεν τρώνε πρωινό συνήθως καπνίζουν, πίνουν αρκετό αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση και κάνουν γυμναστική ελάχιστα.
Πιθανόν αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο υγιείς κατά μέσο όρο. Πιθανόν να μην έχει να κάνει με το πρωινό αυτού καθ’ εαυτού.
Υπάρχουν άλλες ποιοτικές μελέτες με ελεγχόμενα δείγματα που δε βρήκαν καμία απολύτως σχέση με την παράλειψη πρωινό και προβλήματα υγείας.

Το πρωινό δεν αυξάνει το μεταβολισμό και τις καύσεις που κάνουμε

Μερικοί υποστηρίζουν πως το πρωινό «ενεργοποιεί» το μεταβολισμό και τις αυξάνει τις καύσεις.
Αναφέρονται στην θερμογέννηση των τροφών και την επεξεργασία / μεταβολισμό του ιδίου του γεύματος που μόλις καταναλώσαμε.  Από μόνο της η διαδικασία δαπανά έξτρα ενέργεια.
Βρέθηκε ωστόσο πως αυτό που μετράει είναι ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που καταναλώσαμε και όχι ο αριθμός των γευμάτων. Τα μικρά γεύματα είναι πιο εύπεπτα κάποιοι θα ισχυριστούν, σε σχέση με ένα μεγάλο γεύμα.

Αυτό είναι το ένα μέρος της εξίσωσης. Το πιο σημαντικό μέρος όμως είναι η ποιότητα του γεύματος. Εάν ένα γεύμα 2000 θερμίδων είναι junk food, είτε το φάμε σε το φάμε το πρωί είτε το βράδυ, την ίδια ζημιά θα κάνει. Είτε το φάμε με τη μια είτε το φάμε σε 3 δόσεις την ίδια ζημιά θα προκαλέσει.

Ένα άλλο σκέλος της εξίσωσης είναι το πεπτικό μας σύστημα. Εάν έχουμε κάποια ευαισθησία, δυσανεξία, αλλεργία ή πεπτική διαταραχή, η μεγάλη ποσότητα ακόμη και ενός άκρως υγιεινού γεύματος θα μας μπουκώσει είτε το φάμε για πρωινό ή χειρότερα για βραδινό.

Έρευνες έδειξαν πως δεν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες που καίει κάποιος ανά 24ωρο είτε τρώει πρωινό είτε δεν τρώει.

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847666

Η παράλειψη πρωινού δεν προκαλεί αύξηση βάρους

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τα άτομα που συνήθως δεν τρώνε πρωινό έχουν περιττά κιλά και είναι υπέρβαροι.
Αυτό που μοιάζει παράδοξο εκ πρώτης όψεως είναι πως όσοι δεν τρώνε πρωινό φτάνουν σε κάποιο σημείο της ημέρας που πεινάνε υπερβολικά και τρώνε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Έτσι μπορεί να καταναλώσουν σε ένα γεύμα 2000 θερμίδες μαζεμένες.
Τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα εάν συνδυάσουμε ένα τέτοιο γεύμα με αλκοόλ και ένα γλυκό στο τέλος.

Εάν τρώγαμε ένα μεγάλο πρωινό με 400 θερμίδες και ένα μεσημεριανό με 700, χωρίς πρωινό και με την πείνα στα ύψη εύκολα μπορούμε να φάμε ένα γεύμα 1200 θερμίδων, να πιούμε 3 ποτήρια κρασί με 200 θερμίδες και να φάμε ένα γλυκό με άλλες 500 θερμίδες για τελείωμα.

Ωστόσο εάν ελέγχουμε τη διατροφή μας και έχουμε ενσυναίσθηση του τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε, εάν παραλείψουμε το πρωινό γλιτώνουμε κατά μέσο όρο 400 θερμίδες (!!!) και είναι μια μέθοδος για να χάσουμε εύκολα βάρος, εάν προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα από τα υπόλοιπα γεύματα που θα κάνουμε.
Το όλο θέμα ακούγεται λογικό καθώς παραλείπουμε ένα ολόκληρο γεύμα από τη διατροφή μας κάθε μέρα.

Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μιας ποιοτικής έρευνας σε ελεγχόμενο δείγμα που διήρκεσε 4 μήνες σε 309 υπέρβαρους αλλά και παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, στους οποίους προτάθηκε να τρώνε ή να παραλείψουν το πρωινό τους.

Με το πέρας των 4 μηνών δεν υπήρχε καμία διαφορά στο βάρος των 2 γκρουπ. Είτε τρώγανε πρωινό είτε όχι δεν επηρέασε το βάρος τους. Με απλά λόγια η μελέτη έδειξε πως το πρωινό δεν επηρεάζει το βάρος του ανθρώπου, ακόμη και αυτών που ανήκουν σε ειδική ομάδα πληθυσμού όπως αυτή των παχύσαρκων .

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340006/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23672851/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26101624/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883552
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898236
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24825781

Η παράλειψη πρωινού ενδέχεται να έχει οφέλη για την υγεία

Η παράλειψη πρωινού είναι μια συχνή πρακτική για όσους κάνουν διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting), μια μέθοδος ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας.

Η πιο συχνή μέθοδος είναι το πρωτόκολλο 16/8 που περιλαμβάνει 16 συνεχόμενες ώρες χωρίς να τρώμε τίποτα και ένα 8ωρο μέσα στο οποίο θα φάμε όλα τα γεύματα της ημέρας.
Το συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο των 8 ωρών οι περισσότεροι επιλέγουν να είναι από νωρίς το μεσημέρι (~13:00) εώς νωρίς το βράδυ (~21:00)

Η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας έχει αποδειχτεί πως μειώνει αποτελεσματικά στο σύνολο τις θερμίδες που καταναλώνουμε, συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους και βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Ωστόσο η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας δεν είναι για όλους καθώς δεν ταιριάζει στο προφίλ και στο lifestyle όλων των ανθρώπων.

Κάποιοι ακολουθούν τη μέθοδο με πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλοι πάλι αισθάνονται κάποιες παρενέργειες όπως αδυναμία, κακοδιαθεσία, έλλειψη συγκέντρωσης, ελαφρύ πονοκέφαλο, χαμηλά επίπεδα ενέργειας εώς και τάσεις λιποθυμίας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075583/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24993615
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21410865
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23582559
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699226
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24101899/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24004890

Το πρωινό είναι προαιρετικό, όχι απαραίτητο

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με το πρωινό σαν γεύμα αυτού καθ΄ εαυτού. Δεν έχει σημασία εάν θα φάμε ή θα παραλείψουμε το πρωινό κάποια μέρα. Πιο σημαντικό είναι αυτά που θα φάμε στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι υγιεινά και ποιοτικά.

Το πρωινό δεν ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας, ούτε αυξάνει τις καύσεις που κάνουμε. Επίσης η παράλειψη πρωινού δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα μας κάνει να φάμε περισσότερο όλη την υπόλοιπη μέρα ούτε θα μας παχύνει με κάποιο τρόπο.
Όλα τα παραπάνω είναι απλά ένας μύθος. Τα αποτελέσματα των ερευνών απλά το επιβεβαιώνουν.

Εάν πεινάτε μόλις σηκώνεστε το πρωί σας προτείνουμε να φάτε κανονικά το πρωινό σας, επιλέγοντας κάτι υγιεινό με πολλά θρεπτικά συστατικά. Εάν πάλι δεν πεινάτε απλώς μη φάτε κάτι με το ζόρι.

Παράλειψη πρωινού με στόχο το αδυνάτισμα και την απώλεια λίπους

Αυτό το οποίο μετράει στο τέλος της ημέρας είναι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώσαμε και οι συνολικές θερμίδες που «κάψαμε». Αυτό είναι γνωστό και ως «ενεργειακό ισοζύγιο».

1 κιλό λίπους = 7700 θερμίδες

Εάν θέλετε να χάσετε 1 κιλό λίπους πρέπει κάθε μέρα να τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που «καίτε».  Όπως αναφέραμε και παραπάνω ένα μεγάλο πρωινό μπορεί να έχει εώς και 400 θερμίδες.
Εάν δεν τρώμε πρωινό για 30 μέρες και δεν τρώμε παραπάνω ποσότητα στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας θα έχουμε παραλείψει περίπου 12,000 θερμίδες και η ζυγαριά θα δείχνει περίπου 1,5 κιλό λιγότερο.
Ένα έξυπνος τρόπος για να μην πεινάτε κατά τη διάρκεια του πρωινού μέχρι να φάτε το μεσημεριανό σας είναι να καταναλώσετε κάτι πρωτεϊνούχο με  εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη που θα σας κόψει την πείνα.

Άλλες πηγές:

  1. healthline.com/nutrition/is-skipping-breakfast-bad
  2. netdoctor.co.uk/healthy-eating/a25467205/skipping-breakfast/
  3. http://www.bbc.com/future/story/20181126-is-breakfast-good-for-your-health

Design D

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.