Ας μάθουμε για τα ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

1 kallitexniko patinaz

1 300x143 1Οι Χειμερινοί  Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα από τα κορυφαία παγκόσμια αθλητικά γεγονότα. Διεξάγονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1924 κάθε 4 χρόνια, με εξαίρεση τις Ολυμπιάδες του 1940 & 1944, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.  Όπως είναι λογικό, διοργανώνονται σε βόρειες χώρες του Βορείου ημισφαιρίου επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες.10 dromos antohis
Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλες τις χώρες του κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αθλητών από την Τζαμάικα που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Κάλγκαρυ του Καναδά στο αγώνισμα της ελκηθροδρομίας Bobsleigh το 1924
Έλληνες αθλητές και αθλήτριες συμμετέχουν από το 1936 σε όλες τις διοργανώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων με εξαίρεση τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στο Squaw Valley της Καλιφόρνια.
Τα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων χωρίζονται σε:
α) αθλήματα στο χιόνι και
β) αθλήματα στον πάγο.

Δείτε την παρουσίαση με τα συνημμένα βίντεο στην τελευταία διαφάνεια



Λήψη αρχείου

Η ιδέα για τη διοργάνωσή τους ανήκε στον σουηδό στρατηγό και σπόρτσμαν Βίκτορ Γκούσταβ Μπαλκ (1844-1928), εμπνευστή των Βορείων ή Σκανδιναβικών Αγώνων (Nordic Games), που διεξήχθησαν από το 1901 έως το 1926, με έμφαση στα χειμερινά σπορ.Ο  Βίκτορ Γκούσταβ Μπαλκ, έπεισε τον φίλο του ιδρυτή της ΔΟΕ βαρώνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν να συμπεριλάβει χειμερινά αγωνίσματα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908 έκανε την εμφάνισή του το άθλημα των παγοδρομιών και άρχισαν  οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από τότε διεξάγονται  κάθε 4 χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.


Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.
Η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά το 1936 και η Κύπρος το 1980. τα Αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων είναι τα παρακάτω:
556823ο 300x170

Χειμερινά Ολυμπιακά Αθλήματα (Photo Gallery)

Δείτε την παρουσίαση

 


Χειμερινά αθλήματα (dialog cards)

 

Στην Παρακάτω παρουσίαση μπορείτε να δείτε:
   α) αφίσες των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων σε βίντεο και όλα τα σύγχρονα χειμερινά ολυμπιακά αθλήματα και αγωνίσματα.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ _παρουσίαση

Επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό στην παρακάτω διαδραστική παρουσίαση:

Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά για κάθε αγώνισμα:

Παγοδρομία ή Πατινάζ (Skating)

Η Ολυμπιακή Παγοδρομία περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα:

  • Καλλιτεχνική Παγοδρομία ή Καλλιτεχνικό Πατινάζ (Figure Skating). 

Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1908 και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1924. Υπάρχουν τέσσερα είδη καλλιτεχνικού πατινάζ: γυναικείο ατομικό, ανδρικό ατομικό, ζευγάρια και χορός επί πάγου.

Παγοδρομία Ταχύτητας ή Πατινάζ Ταχύτητας (Speed Skating). 

Το πατινάζ ταχύτητας έχει τις ρίζες του στην Ολλανδία από τον 13ο αιώνα, την εποχή που τα σιδερένια πατίνια πάνω σε ξύλινες σόλες χρησίμευαν ως μέσο μεταφοράς. Οι αθλητές μπορούν να σημειώσουν ταχύτητες πάνω στον πάγο που αγγίζουν τα 60 χλμ/ώρα.

Δίαθλο (Biathlon)

Συνδυάζει το σκι ανωμάλου δρόμου και τη σκοποβολή με τουφέκι. Προέρχεται από την καθημερινότητα των αρχαίων βορειευρωπαίων, που έκαναν σκι για να κυνηγήσουν το φαγητό τους, ενώ αργότερα έκαναν σκι φέροντας όπλο για να υπερασπιστούν τις πατρίδες τους.

Χιονοδρομία (Ski)

Είναι το σύνολο των χειμερινών αθλημάτων και γυμνασμάτων, τα οποία εκτελούνται επάνω στο χιόνι.
Οι χιονοδρομία προέρχεται από τη Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι.
Η Χιονοδρομία περιλαμβάνει τα αγωνίσματα:

  • Αλπικό σκι ή καταβάσεις
  • Δρόμοι Αντοχής (cross country skiing)
  • Άλμα με σκι (Ski Jumping)
  • Βόρειο Σύνθετο (Nordic Combined)
  • Χιονοσανίδα (Snowboarding)
  • Ελεύθερο Σκι (Freestyle Skiing)

Λουτζ (Luge)

Στο luge (η γαλλική λέξη για το έλκηθρο), οι δρομείς κάθονται στο έλκηθρο και τραβώντας τις σταθερές λαβές στον πάγο, επιτυγχάνουν γρήγορη εκκίνηση. Πόδια, κεφάλι και σώμα είναι όσο το δυνατόν σε ευθεία για να πετύχουν οι αθλητές τη μέγιστη αεροδυναμική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταχύτητες στο Λουτζ αγγίζουν τα 140 χλμ/ώρα, χάρη στον αεροδυναμικό εξοπλισμό και τους ειδικά διαμορφωμένους παγωμένους διαδρόμους.

Έλκηθρο (Bobsleigh ή Bobsled) – Σκέλετον (Skeleton)

  • Το Μπόμπσλεϊ αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα, σε αναζήτηση της απόλυτης συγκίνησης. Το άθλημα πήρε το όνομα του το 1892, όταν έκανε την εμφάνισή του ένα νέο έλκηθρο, φτιαγμένο από μέταλλο.
  • Το Σκέλετον (ή Τόμπογκαν) είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, όπου ο αθλητής χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο επίπεδο έλκηθρο, κατασκευασμένο από μέταλλο. Ακουμπάει μπρούμυτα και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες πάνω στον πάγο. Το άθλημα αυτό πήρε το όνομά του το 1892, όταν οι θεατές θεώρησαν ότι έμοιαζε με σκελετό.

Κέρλινγκ (Curling)

To άθλημα αυτό έχει τις ρίζες του στη Σκωτία, καθώς οι πρώτοι αγώνες έγιναν πριν από 500 χρόνια με πέτρες που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι από τον βυθό των ποταμών. Υπάρχουν δύο ομάδες, που αποτελούνται από τέσσερις παίκτες και οι οποίοι προσπαθούν σε μια πίστα πάγου να στείλουν όσο γίνεται πιο κοντά στο κέντρο ομόκεντρων κύκλων τις ειδικά διαμορφωμένες πέτρες.

Χόκεϊ επί Πάγου (Ice Hockey)

Το κατεξοχήν ομαδικό άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο παγοδρόμιο από δύο ομάδες, αποτελούμενες από 6 παίκτες εκάστη και προσπαθούν να παραβιάσουν η μία την εστία της άλλης με έναν σκληρό μαύρο λαστιχένιο δίσκο που τον καθοδηγούν οι παίκτες με τη βοήθεια ενός ειδικού μπαστουνιού. Η λέξη χόκεϊ προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη hocquet, που σημαίνει ραβδί.

Δείτε το βίντεο με τα αγωνίσματα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

 

 

 

 


Ζωγραφική Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

ΟΘΚΗΟ898ΟΓ6

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εικονική τάξη, Εκπαιδευτικά thinglink, Επιχειρηματικότητα – Αγωγή Σταδιοδρομίας-Γνωριμία με επαγγέλματα, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 4 :ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Ολυμπιακοί Αγώνες, Φυσική Αγωγή - Αθλητισμός, Φυσική κατάσταση. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.