Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: “Ειδική αγωγή και εκπαίδευση”
Στο πλαίσια των Δράσεων που υλοποιούνται στο σχολείου μας για την ενδοσχολική επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση από τις εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής κα Δεστούνη Σεβαστή (ΠΕ 04.01.50 ή ΠΕ 04.01 ΕΑΕ) και κα Ρεστέμη Χάρις (ΠΕ 02.50 ή ΠΕ 02 ΕΑΕ) με θέμα : «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Επιλέχθηκαν για την αρχική παρουσίαση οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), Μαθησιακές Δυσκολίες- Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ, καθώς αποτελούν τις συνήθεις διαταραχές που απαντούν οι εκπαιδευτικοί στη σχολική μας μονάδα, μα και στα σχολεία του νομού μας. Η παρουσίαση αφορούσε στα αίτια, τα χαρακτηριστικά και τη διάγνωση κάθε διαταραχής και εστίασε κυρίως στις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών, με απώτερο σκοπό την αρμονική συμπερίληψη των μαθητών μη τυπικής ανάπτυξης στο σχολικό συγκείμενο (διδακτική διαδικασία, διαλείμματα, εορτές και εκδρομές). Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμη αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών με ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.
Επέτειος 17ης Νοεμβρίου 1973
Πριν λίγες μέρες, την 28η Οκτωβρίου, γιορτάσαμε το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στους Ιταλούς και Γερμανούς εισβολείς και τιμήσαμε όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας. Σήμερα ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε ένα άλλο μεγάλο ΟΧΙ. Το ΟΧΙ του Πολυτεχνείου. Το ΟΧΙ των Ελλήνων φοιτητών απέναντι στην έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας, εξαιτίας της επτάχρονης τυραννίας της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου υπό την καθοδήγηση του κ. Παπαδημητρίου Δημήτριου και της κ. Τάγκαλη Αναστασίας αφηγήθηκαν το Χρονικό του Πολυτεχνείου, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και τραγούδησαν με τη συνοδεία της μουσικής μας ομάδας τραγούδια σχετικά με τον αγώνα των Ελλήνων κατά της δικτατορίας. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες Γκιόνη Χριστίνα, Δελιανίδη Χριστίνα, Δράκου Ευθυμία, Ζαϊμη Δέσποινα, Κατσαβριά Χαρούλα, Κατσαβριά Θεόφιλο, Κατσαβριά Νικόλαο, Μαυροδήμου Μαριλέτα και τη μουσική μας ομάδα Δράκου Κωνσταντίνα (αρμόνιο), Δράκο Κωνσταντίνο (ηλεκτρική κιθάρα) για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής. Τέλος, ευχαριστούμε τον κ. Ντάμκα Γεώργιο για την πολύτιμη βοήθειά του!
Eκπαιδευτική εκδρομή στη Βουλή των Ελλήνων και στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Οι Λυκειακές τάξεις του σχολείου μας και η γ΄ Γυμνασίου με τη Διευθύντρια κ. Καρανάσου Αικατερίνη και τους εκπαιδευτικούς κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο και κ. Χαρίτο Πέτρο επισκέφτηκαν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου τη Βουλή των Ελλήνων και την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.
Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βουλής, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της και επισκέφτηκαν την περιοδική έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά». Επίσης, παρακολούθησαν από τα θεωρεία τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής και συνομίλησαν με τους βουλευτές του Νομού μας κ. Κτιστάκη Ελευθέριο και κ. Μουλκιώτη Γεώργιο, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία.
Το κτήριο της Βουλής σχεδιάστηκε ως κατοικία του βασιλά Όθωνα από το βαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκαίρντνερ και με απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου μετατράπηκε σε Βουλή των Ελλήνων από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή.Την 1η Ιουλίου 1935 η Ε΄ Εθνοσυνέλευση άρχισε πανηγυρικά τις εργασίες της στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας. Από το 1935 έως και σήμερα στο Κτήριο στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων.
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στις θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης στο ισόγειο, στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και ήρθαν σε επαφή με σημαντικά έργα και δημιουργούς της νεότερης ελληνικής τέχνης/ζωγραφικής (Φώτης Κόντογλου, Γεώργιος Ιακωβίδης, Ν. Εγγονόπουλος, Νικηφόρος Λύτρας, Ν. Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός κ.ά.). Τέλος, συμπλήρωσαν Φύλλα Εργασίας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση είναι ένα έργο πολυδιάστατο, που ο εκπαιδευτικός καλείται να επιτελέσει καθημερινά, κάνοντας χρήση πολλών και διάφορων μέσων. Ένα μεγάλο και σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών είναι η τέχνη.
Μερικοί ζωγράφοι μεταμορφώνουν τον ήλιο σε μια κίτρινη κηλίδα. Κάποιοι άλλοι μεταμορφώνουν μια κίτρινη κηλίδα σε ήλιο.
Pablo Picasso