Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα του μαθήματος Ἁρχές Βιολογικής Γεωργίας”!

Ιούν 20237

panellinies 2023

Ενημερωθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο για τις ενδεικτικές απαντήσεις των θεμάτων του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος “Ἁρχές Βιολογικής Γεωργίας”

Ενδεικτικές απαντήσεις_Αρχές_Βιολογικής_Γεωργίας_2023

Τρίτη θέση στα “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHALLENGES III” για το 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!

Ιούν 20232

Ακόμα μια Επιτυχία!

Ομάδα μαθητών από την ειδικότητα Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς, με την πρόταση τους «Η πορτοκαλί λίμνη» κατέλαβαν την 3η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHELLENGES III», που για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ι.Δ.Μ.Ε. και την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 13 σχολεία με 18 ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα, γενικής αλλά και ειδικής εκπαίδευσης.

Κατά τον διαγωνισμό, οι ομάδες των μαθητών που έλαβαν μέρος, κλήθηκαν να παρασκευάσουν  ένα υγιεινό και θρεπτικό πλήρες μεσημεριανό γεύμα, με κριτήρια την:

  • ποιότητα των συστατικών
  • βιωσιμότητά του
  • θρεπτική αξία του τελικού τροφίμου
  • γεύση και αισθητική του
  • ευκολία παρασκευής του
  • πρωτοτυπία της συνταγής
  • τελική αποτύπωση του έργου σε μια φωτογραφία

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, για το ενδιαφέρον, το ζήλο και την υποστήριξή τους σε μια καινοτόμα πρακτική για την εκπαίδευση και αφύπνιση των παιδιών σε θέματα σωστής, ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και προαγωγής της υγείας.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος του video με την συνταγή. Απολαύστε την!

https://youtu.be/dF7zYHbQILM

 

Τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο ΕΠΑΛ-ΕΚ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!

Μάι 202316

Πρόγραμμα πανελληνίων 2023!

Μάι 20231

panellinies 2023

 

Ενημερωθείτε στους παρακάτω συνδέσμους για το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων 2023 και για τα παλαιά θέματα των μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας.

 

Πρόγραμμα πανελληνίων εξετάσεων τομέα Γεωπονίας 2023

Αρχές βιολογικής γεωργίας: παλαιά θέματα

Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις: παλαιά θέματα

“Ένα πιάτο θάλασσα”: η συμμετοχή του Ε.Κ. Καλαμαριάς στα φετινά Διατροφικά Challenges!

Απρ 20233

sardeles

 

sardeles 1

Υλικά για μία μερίδα

Για τις σαρδέλες

400γρ. φρέσκιες σαρδέλες

1 ντομάτα σε φέτες

1 λεμόνι σε φέτες

50γρ. ελαιόλαδο

ρίγανη

μαύρο πιπέρι

λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι

λίγο νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Αφού φορέσουμε γάντια μια χρήσης, τρίβουμε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρεθούν τα λέπια τους (για να εξοικονομήσουμε νερό, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό).  Έπειτα τα καθαρίζουμε κόβοντας το κεφάλι με το χέρι ή με ένα μαχαίρι καθαρίζοντας με μια κίνηση και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε τα ψάρια.

Αραδιάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε ένα ταψάκι και απλώνουμε από πάνω τους τις φέτες της ντομάτας και του λεμονιού, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά: αλάτι, ρίγανη, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 25 λεπτά.

Για την πατατοσαλάτα

3 μέτριες πατάτες

ένα φρέσκο κρεμμυδάκι

λίγη κάπαρη

μαϊντανό

αλάτι, ρίγανη

ελαιόλαδο

1 κ. γλ. μουστάρδα

λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αποχύνουμε το νερό και αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη και το φρέσκο κρεμμυδάκι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρές ροδέλες. Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και την ρίγανη, κλείνουμε καλά το καπάκι και χτυπάμε δυνατά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε με αυτήν τη σως την πατατοσαλάτα και αναμιγνύουμε για να πάει παντού. Σερβίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.

Το πλήρες αυτό γεύμα το σερβίρουμε με πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως για να αυξήσουμε τη θρεπτική του αξία.

“Η πορτοκαλί λίμνη”: η συμμετοχή του 1ου ΕΠΑ. Λ Καλαμαριάς στα φετινά Διατροφικά Challenges!

Μαρ 202331

Η συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

Διατροφικά Challenges” είναι το παρακάτω video που δημιούργησαν οι μαθητές μας:

Ελαιόψωμα: ένα υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό δεκατιανό! #ταπερίστας

Μαρ 202321

Η πρότασή μας στους Ταπερίστας!


elaiopsomo

Απαντήσεις στην τράπεζα θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ!

Μαρ 20231

.jpg

Το βιβλίο με τις 306 απαντήσεις των θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ είναι έτοιμο για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης της ειδικότητας ‘Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών’.

Περισσότερες πληροφορίες στο email : fotraz@gmail.com.

Απαντήσεις στα θέματα εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ

Φεβ 202312

Για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης της ειδικότητας ‘Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών’ που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα από τον ΕΟΠΠΕΠ, μπορούν να επικοινωνήσουν στο email : fotraz@gmail.com.
Οι απαντήσεις στις 306 ερωτήσεις της ύλης είναι διαθέσιμες.FB IMG 1676236252083

Η αφίσα μας στους “Ταπερίστας”!

Φεβ 20231

Δείτε την αφίσα…

 

taper poster

taperistas

2 ΛΟΓΟΤΥΠΟ 3

« Παλιότερα άρθραΠιο πρόσφατα άρθρα »

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Δεκέμβριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 
 
Δείτε το στο slideshare.net
 
 
European SchoolRadio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Αριστερή καμπανούλα Δεξιά καμπανούλα


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων