Υλικά για μία μερίδα
Για τις σαρδέλες
400γρ. φρέσκιες σαρδέλες
1 ντομάτα σε φέτες
1 λεμόνι σε φέτες
50γρ. ελαιόλαδο
ρίγανη
μαύρο πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
λίγο νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Αφού φορέσουμε γάντια μια χρήσης, τρίβουμε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρεθούν τα λέπια τους (για να εξοικονομήσουμε νερό, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό). Έπειτα τα καθαρίζουμε κόβοντας το κεφάλι με το χέρι ή με ένα μαχαίρι καθαρίζοντας με μια κίνηση και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε τα ψάρια.
Αραδιάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε ένα ταψάκι και απλώνουμε από πάνω τους τις φέτες της ντομάτας και του λεμονιού, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά: αλάτι, ρίγανη, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 25 λεπτά.
Για την πατατοσαλάτα
3 μέτριες πατάτες
ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγη κάπαρη
μαϊντανό
αλάτι, ρίγανη
ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μουστάρδα
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αποχύνουμε το νερό και αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη και το φρέσκο κρεμμυδάκι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρές ροδέλες. Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και την ρίγανη, κλείνουμε καλά το καπάκι και χτυπάμε δυνατά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε με αυτήν τη σως την πατατοσαλάτα και αναμιγνύουμε για να πάει παντού. Σερβίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.
Το πλήρες αυτό γεύμα το σερβίρουμε με πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως για να αυξήσουμε τη θρεπτική του αξία.
Αφήστε μια απάντηση