Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Κιλά γονέων, παιδεύουσι τέκνα…

Οκτ 20114

Λόγω κληρονομικότητας των σχετικών γονιδίων.

Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η παχυσαρκία και γενικά το βάρος είναι θέμα… κληρονομικό. Τα παιδιά, για παράδειγμα, που έχουν λεπτούς γονείς, είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι λεπτά και τα ίδια, καθώς παίρνουν από αυτούς τα σχετικά γονίδια. Επίσης τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κατρίνα Γουίτακερ, του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, μελέτησαν επί μια πενταετία το ύψος και το βάρος γονιών και παιδιών από περίπου 7.000 οικογένειες. Η ανάλυση του «Δείκτη Μάζας Σώματος», η οποία προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους, έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο, λεπτότερο δηλαδή, ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ. Αυτά τα παιδιά είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) κάτω του 18,5, θεωρούμενα έτσι ως «λεπτά». Κανονικό θεωρείται το βάρος αν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5- 25), μεταξύ 25- 30 θεωρείται κανείς υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος. Η πιθανότητα να είναι το παιδί λεπτό, είναι μόνο 5,3%, αν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι και μόλις 2,5% αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι. Οι ερευνητές θεωρούν ότι, με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το χαμηλό βάρος μπορεί να κληρονομηθεί, καθώς τα παιδιά των λεπτών γονιών διαθέτουν γονίδια που τα προδιαθέτουν να μείνουν και αυτά αδύνατα.

Το φύλο του παιδιού ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, εν μέρει εξαιτίας της μεταβίβασης διαφόρων γονιδίων που προδιαθέτουν για τη συσσώρευση λίπους και στα παιδιά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια ανάλογη γενετική προδιάθεση υπάρχει και όσον αφορά το χαμηλό βάρος. Η μελέτη δεν διαπίστωσε κάποια διαφορά μεταξύ των λεπτών μητέρων και των λεπτών πατέρων, όσον αφορά την επίδρασή τους στο βάρος των παιδιών τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Κιλά γονέων, παιδεύουσι τέκνα…”

  1. 4 Οκτωβρίου, 2011 στις 12:26 ΜΜ      Απάντηση Φωτεινή Ραζάκου Έγραψε:

    Τα όρια του ΔΜΣ που αναφέρονται παραπάνω αφορούν μόνο τους ενήλικες. Για τα παιδιά είναι διαφορετικά τα όρια. Αναζητήστε τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του CDC ή του Cole et al, 2000.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Οκτώβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

19/10/1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ʼλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων