Ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με επισκόπιση ερευνών τριακονταετίας.
Η επισκόπηση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Medical Journal», αποκάλυψε 14 έως 25% μείωση των καρδιοπαθειών σε όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έπιναν ποτέ.
Άλλη έκθεση, των ίδιων Καναδών ερευνητών, έδειξε ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης.
Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία να αρχίσει κάποιος τα οινοπνευματώδη.
Για πολλά χρόνια έρευνες υπέδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει ορισμένα οφέλη στην υγεία.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Calgary επισκόπησαν 84 εργασίες μεταξύ του 1980 και 2009. Η επισκόπηση έδειξε ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου ήταν χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ, 2,5 έως 14,9 γρ. σε σύγκριση με όσους απείχαν.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωσε όλων των ειδών τις καρδιαγγειακές νόσους μέχρι 25%. Ωστόσο, αν και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είχε όφελος στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων και στη θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος αύξανε σημαντικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Ο Καθηγητής William Ghali, δήλωσε ότι η εκτεταμένη επισκόπηση δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ή δυο ποτών μπορεί να είναι ωφέλιμη. Υπάρχει η πιθανότητα αρνητικών αποτελεσμάτων, όπως κοινωνικά προβλήματα και κίρρωση του ήπατος, αλλά η συνολική εικόνα θνησιμότητας- περιλαμβανομένων του καρκίνου και των ατυχημάτων- γέρνει προς τη μεριά του αλκοόλ.
Η Cathy Ross, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι η νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη είναι γνωστό σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας από τη μέτρια χρήση αλκοόλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ δεν προσφέρει προστασία και μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένους καρκίνους και βλάβη στην καρδιά. Αν δεν πίνει κάποιος, δεν είναι λόγος να αρχίσει να πίνει, πρόσθεσε. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να πετύχει η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οποιοδήποτε ωφέλιμη επίδραση αποδίδεται στο αλκοόλ παρά σε άλλη ουσία του ποτού.
Η δεύτερη έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι 15 γρ. την ημέρα στις γυναίκες και 30 γρ. στους άντρες αύξησε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, αδιπονεκτίνης και απολιποπρωτεΐνης, που έχουν συνδεθεί με υγιή καρδιά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τάση ίσχυε για όλα τα είδη ποτών.
ΠΗΓΗ: “British Medical Journal”
Αφήστε μια απάντηση