Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για …γερή καρδιά!

Φεβ 201126

Ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με επισκόπιση ερευνών τριακονταετίας.
Η επισκόπηση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Medical Journal», αποκάλυψε 14 έως 25% μείωση των καρδιοπαθειών σε όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έπιναν ποτέ.
Άλλη έκθεση, των ίδιων Καναδών ερευνητών, έδειξε ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης.
Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία να αρχίσει κάποιος τα οινοπνευματώδη.

Για πολλά χρόνια έρευνες υπέδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει ορισμένα οφέλη στην υγεία.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Calgary επισκόπησαν 84 εργασίες μεταξύ του 1980 και 2009. Η επισκόπηση έδειξε ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου ήταν χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ, 2,5 έως 14,9 γρ. σε σύγκριση με όσους απείχαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωσε όλων των ειδών τις καρδιαγγειακές νόσους μέχρι 25%. Ωστόσο, αν και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είχε όφελος στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων και στη θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος αύξανε σημαντικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ο Καθηγητής William Ghali, δήλωσε ότι η εκτεταμένη επισκόπηση δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ή δυο ποτών μπορεί να είναι ωφέλιμη. Υπάρχει η πιθανότητα αρνητικών αποτελεσμάτων, όπως κοινωνικά προβλήματα και κίρρωση του ήπατος, αλλά η συνολική εικόνα θνησιμότητας- περιλαμβανομένων του καρκίνου και των ατυχημάτων- γέρνει προς τη μεριά του αλκοόλ.

Η Cathy Ross, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι η νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη είναι γνωστό σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας από τη μέτρια χρήση αλκοόλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ δεν προσφέρει προστασία και μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένους καρκίνους και βλάβη στην καρδιά. Αν δεν πίνει κάποιος, δεν είναι λόγος να αρχίσει να πίνει, πρόσθεσε. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να πετύχει η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οποιοδήποτε ωφέλιμη επίδραση αποδίδεται στο αλκοόλ παρά σε άλλη ουσία του ποτού.
Η δεύτερη έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι 15 γρ. την ημέρα στις γυναίκες και 30 γρ. στους άντρες αύξησε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, αδιπονεκτίνης και απολιποπρωτεΐνης, που έχουν συνδεθεί με υγιή καρδιά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τάση ίσχυε για όλα τα είδη ποτών.

ΠΗΓΗ: “British Medical Journal”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων