Πρωτομαγιά!

Χωρίς τίτλο

Ο ΜΑΗΣ
Σ’ ένα στέφανο του Μάη
Όλη η άνοιξη χωράει.
Κύκλους, κύκλους τα λουλούδια,
οι χοροί και τα τραγούδια.
στα χρυσά του ήλιου καφάσια
ωριμάζουν τα κεράσια.
Πέρα ως πέρα φως απλώνει
γλάστρα ανθίζει στο μπαλκόνι.
Είναι ο Μάης δίχως ταίρι
ένα ολάνθιστο παρτέρι.
Σ’ ένα στέφανο του Μάη
Όλη η άνοιξη χωράει.

Ρένα Καρθαίου

 

Η Πρωτομαγιά, είναι η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, μία αρχαία εορτή, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια.
Το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο, που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Η Πρωτομαγιά, έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα.
Ο Μάης στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένος στη θεά της Γεωργίας Δήμητρα, κόρη της Περσεφόνης, που αυτό το μήνα (Μάιο) έβγαινε από τον Άδη και ερχόταν στη γη.
Επίσης και στο Θεό Διόνυσο, το Θεό του κρασιού και του γλεντιού.
Έτσι γίνονταν διάφορες γιορτές προς τιμή τους.
Μία από αυτές ήταν τα Ανθεστήρια, όπου κατά τη διάρκεια των Ανθεστηρίων γίνονταν και η «Τελετή της Αιώρας».
Το έθιμο της αιώρας συνδέεται με το μύθο όπου μας λέει ότι κάποτε ο θεός του κρασιού Διόνυσος, φιλοξενήθηκε από έναν Αθηναίο Πολίτη χωρίς να ξέρει ότι φιλοξενεί το Θεό.
Ο Διόνυσος, ευχαριστημένος από τη φιλοξενία, του έδειξε πως να καλλιεργεί αμπέλια και να φτιάχνει κρασί. Κάποιοι βοσκοί, που ήπιαν από αυτό, μέθυσαν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Ο κόσμος νόμιζε ότι ο Αθηναίος πολίτης τους έδωσε δηλητήριο και έτσι τον σκότωσαν. Ο Διόνυσος εξοργίστηκε για το τέλος του Αθηναίου πολίτη, και έστειλε στην Αθήνα φοβερή αρρώστια.
Έτσι οι Αθηναίοι απελπισμένοι, ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών, που τους συμβούλεψε να καθιερώσουν μια γιορτή. Την γιορτή της Αιώρας, η οποία γιορτή με τα χρόνια απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

85275038b6d93d5653b56fcb13e5ef3dc50ca1ff

Την Πρωτομαγιά λοιπόν, εκτός από την γιορτή των λουλουδιών, γιορτάζουμε και τη μέρα των εργατών και είναι αφιερωμένη στην εξέγερση των εργατών στις Η.Π.Α το 1886, η οποία έχει καθιερωθεί επίσημα πλέον σαν ημέρα αργίας.
Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.
Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Ένα ακόμη σύνθημά τους ήταν μια γροθιά. Ξέρετε γιατί; Αν παρατηρήσουμε την εικόνα, θα καταλάβουμε πολλά.
Με αυτό το σύνθημα ήθελαν να δείξουν πως όταν οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν πολλά. Ύστερα από πολλές συγκρούσεις και διαμαρτυρίες οι άνθρωποι κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τα αιτήματά τους και έτσι γιορτάζουμε και τιμάμε τους αγώνες τους κάθε Πρωτομαγιά.

Και αφού μάθαμε λίγα πράγματα για την πρωτομαγιά, ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε το δικό μας στεφάνι …βγήκαμε στη γειτονιά του σχολείου μας και μαζέψαμε λουλούδια από τους ανθοστόλιστους κήπους…

collage

collage2

collage1

3

4

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα…!

Χωρίς τίτλο 2

 

Χρόνια Πολλά!  Καλή Πρωτομαγιά!

Ημέρα της Γης

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα…!

 

Χωρίς τίτλο 1

 

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για έναν καθαρό πλανήτη.

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Στις 22 Απριλίου 1970 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μέτρα και σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης η 22α Απριλίου το 2009,  καθιερώθηκε  από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος αποσκοπούσε με τον τρόπο αυτό στην προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Με τα χρόνια, η Ημέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η δράση του Παγκόσμιου Δικτύου για την Ημέρα της Γης δεν εξαντλείται όμως τη  συγκεκριμένη μέρα. Τα «Πράσινα Σχολεία» και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Παγκόσμια Πράσινη Οικονομία, η καμπάνια για τις Πράσινες Πόλεις είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις μέσω των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν και προσπαθούν ακούραστα να ενημερώσουν τους συνανθρώπους τους σχετικά με το πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, τις κοινωνίες μας, τη ζωή μας την ίδια.

Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης πρέπει να αποτελεί αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, για κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης, κινητοποίησης και λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.

Καλό Πάσχα!

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα…! 

Χωρίς τίτλο

Πασχαλινές δραστηριότητες …!

Η καρτούλα μας γεμάτη εγκάρδιες ευχές για το Πάσχα!

collage11

Το Βιβλίο του Πάσχα!

collage3 Αντιγραφή

Ποιήματα για το Πάσχα!

collage9

collage4 Αντιγραφή

Πηγαίνοντας στην Εκκλησία να κοινωνήσουμε!

collage13

Παιχνίδια γλώσσας και μαθηματικών!

collage 1 Αντιγραφή

collage2 Αντιγραφή

Όμορφες Πασχαλινές κατασκευές φτιαγμένες με μεράκι!

Δημιουργώντας 2

Μόμπιλε…!!!

collage7

Παζλ !!!

collage15

Αβγά φτιαγμένα με μεράκι εμπνευσμένα απο μεγάλους ζωγράφους…!!!

collage5 Αντιγραφή

εικόνα Viber 2023 04 17 19 21 55 480

Ομαδική με την ιστορία του Πάσχα…!!!

collage6 Αντιγραφή

Τα έξυπνα λαγουδάκια μας…!

collage8

Τα κοτοπουλάκια μας…!!!

collage16

Το Βιβλίο μας για να μην ξεχνάμε το σχολείο μας…!

βιβλίο

Τα καλαθάκια μας!

καλαθάκια

Το κυνήγι των κρυμμένων αβγών…ποιός  θα βρεί τα πιό πολλά…!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΉ

Η συνταγή  για τα κουλούρια μας!!!

collage12

Πλάθοντας τα κουλουράκια μας !!!

κουλουρακια

Βάφοντας τα αβγά μας!!!

αβγα2

αβγα1

Ολα έγιναν υπέροχα και η χαρά μας δεν περιγράφεται…!

καλούδια

Ετοιμάζοντας τις όμορφες δημιουργίες μας…!!!

collage14

Δημιουργώντας την τσαντούλα μας με αγάπη και μεράκι…!!!

μικροί καλιτέχνες

…και ιδού το αποτέλεσμα…!!!

collage10

 

Το κυνήγι του κρυμμένου αβγού!

https://youtu.be/0Q_HX5pHWzY

 

 

Pin on Doors decor