Θέατρο στη Μονή Λαζαριστών

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου παρακολουθήσαμε στη Θεσσαλονίκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;». Το θεατρικό έργο είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον και πραγματικά μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας έφηβος «διαφορετικός».  Είναι αυτιστικός, όμως ταυτόχρονα είναι μία μαθηματική διάνοια και ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, γεμάτος περιέργεια.  Έτσι όταν βρίσκει νεκρό ένα σκύλο, αποφασίζει να κάνει το παν για να βρει τον ένοχο. Στην αναζήτησή του έρχεται αντιμέτωπος με αλήθειες που αφορούν τον ίδιο και την οικογένειά του, οι οποίες αλλάζουν ριζικά τη ζωή του.  Παρόλα τα αναπάντεχα γεγονότα και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις από τις οποίες περνά, καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του,  δηλαδή να ασχοληθεί με την μεγάλη του αγάπη, τα μαθηματικά.

Μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και συζητούσαμε για την υπόθεση που όλους μας άγγιξε πραγματικά. Τα  μηνύματα του έργου πολλά και  δυνατά.  Η διαφορετικότητα εντέλει δεν  είναι μειονέκτημα, αλλά προτέρημα, αρκεί να ξέρεις πώς να το αξιοποιήσεις. Χρειάζεται προσπάθεια, θέληση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Λόγω της διαφορετικότητάς σου μπορεί να συναντήσεις πολλά εμπόδια στο δρόμο σου, οι άνθρωποι μπορεί να σε πληγώσουν, όμως εσύ δεν πρέπει να τα παρατήσεις και να κάνεις πράξη το όνειρό σου.

Επίσης το έργο αποτέλεσε μία καλή αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε στο θέμα του αυτισμού.  Παρακολουθήσαμε στιγμές της ζωής ενός παιδιού με αυτισμό και έτσι μπήκαμε στη θέση του και πλέον έχουμε τη διάθεση να αγκαλιάσουμε όλα αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, ενώ προηγουμένως λόγω της άγνοιας μας τα αφήναμε στο περιθώριο.

Ήταν μία εκδρομή διαφορετική που θα μας μείνει αξέχαστη και ευχόμαστε στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και άλλες αξιόλογες παραστάσεις

Παπαϊωάννου Άννα   –   Μπιλιώνη Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση