Αρχεία για Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Πρόσκληση

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος των καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και ιδιαιτέρως της Α΄Γυμνασίου

την Τετάρτη 25-9-2019 και ώρα 6:00 μ.μ.

για ενημέρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου και την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στο νέο τους σχολείο. Μετά το πέρας της ενημέρωσης των γονέων από τη Δ/νση του Γυμνασίου, θα ακολουθήσει η ετήσια Γ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με τα παρακάτω θέματα:

  1. Απολογισμός-ενημέρωση για τις δράσεις της προηγούμενης χρονιάς
  2. Δημιουργία και λειτουργία Σχολής Γονέων σε συνεργασία με το Κέντρο ¨ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ¨
  3. Ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα του Σχολείου.

 

Από τη Διεύθυνση Του 5ου Γυμνασίου

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πολύ το απερχόμενο Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο του σχολείου και τη συνεχή υποστήριξη. Πιστεύουμε πως και το νέο Δ. Σ. θα είναι αρωγός σε κάθε εκπαιδευτική δράση του σχολείου και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των καθηγητών

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Η Διευθύντρια και οι διδάσκοντες των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη δωρεά τους, με σκοπό τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών με οπτικό μικροσκόπιο και αναλώσιμα (σωλήνες, μπουκάλια κλπ). Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι γονείς/κηδεμόνες δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών μας και ευχόμαστε υγεία και πρόοδο σε όλους.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

5Ο Γυμνάσιο Κοζάνης                  Προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών

                                                                            ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, που θα γίνει την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, ώρα 5:30 στο χώρο του σχολείου. 

Σας περιμένουμε όλους, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε.

Θα πιούμε και καφέ με τα ανάλογα βουτήματα…

                                                                                      Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων

Πρόσκληση σε εκδήλωση

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού και 5ου Γυμνασίου Κοζάνης προσκαλούν τους γονείς με τα παιδιά τους από όλα τα Σχολεία της πόλης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν με θέμα: «Σχολικός Εκφοβισμός – τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης», που θα λάβει χώρα στο «Κοβεντάρειο» το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00.

Εισηγητές: Θεοχάρης Χαράλαμπος (Αστυνομικός Υπ/ντής Αξιωματικός στο Επιτελείο της ΓΕ.Π.Α.Δ. Δυτ. Μακεδονίας), Βλαχάβα Ευανθία (Φιλόλογος υπεύθυνη Σ.Σ.Ν. Κοζάνης), Βαμβακά Μαρίνα (Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt)

2-5

Μουσική παράσταση “TARANTATI” στις 4 και 5 Απριλίου 2014

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2013 στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μουσική παράσταση με τίτλο “TARANTATI” για να παρουσιαστεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μουσικές διαδρομές – Μουσικές ανταλλαγές 2013-2014″, σε συνεργασία με το 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, το οποίο συμμετείχε με το αντίστοιχο πολιτιστικό πρόγραμμα «Μουσικό ταξίδι στην Κάτω Ιταλία». Την Παρασκευή η παράσταση δόθηκε το πρωί δύο φορές, για τους μαθητές και καθηγητές σχολείων της περιοχής και το Σάββατο η παράσταση δόθηκε το βράδυ για το κοινό.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης των δύο σχολείων, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και του Οργανισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Κοζάνης.

Δείτε το πρόγραμμα της παράστασης καθώς και το βίντεο της παράστασης σε επτά μέρη:

 

 

 

TARANTATI

Τα griko είναι μια ελληνική διάλεκτος με αρχαιοελληνικές ρίζες και έντονη ιταλική επίδραση, η οποία μιλιέται στις περιοχές του Salento (Calabria και Puglia) στη Νότιο Ιταλία. Ιστορικά, τα griko υποχώρησαν μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, καθώς τα φτωχά, απομονωμένα και ρημαγμένα από τη μετανάστευση ελληνόφωνα χωριά εντάχθηκαν στην μεταπολεμική ιταλική πραγματικότητα.

Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών και τείνει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε επιστημονικό επίπεδο για τη διάσωση και τη διδασκαλία της στους νεότερους, και μέσω της μουσικής. Παλιοί και νέοι μουσικοί, παίζοντας κιθάρα, ταμπορέλο και οργανέτο, συνοδεύουν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά, εργατικά, μοναδικής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και την tarantella pizzica, όπως άλλωστε γινόταν πάντα.

Όταν ακούς τη μουσική της Κάτω Ιταλίας είναι αρκετά δύσκολο να καθίσεις στην καρέκλα σου. Τα πόδια ηλεκτρίζονται, τα χέρια, άθελά τους σχεδόν, χτυπούν παλαμάκια, ενώ ο διονυσιακός ρυθμός της ταραντέλας σε στέλνει νοητά στο κέντρο μιας πλατείας, ανάμεσα σε ένα πλήθος που ξεφαντώνει. Τι κι αν δεν έχεις πάει ποτέ σ’εκείνα τα μέρη της Grecia Salentina στην Κάτω Ιταλία, όπου η φύση μοιάζει με τη δική μας και τα χωριά τρελαίνονται για γιορτές; Η διονυσιακή μορφή των σωμάτων που χορεύουν, ο ήχος των οργάνων, ακόμη και ο ήχος της διαλέκτου τους είναι απόλυτα οικεία. Κάτι σαν γιορτή σε διπλανό σπίτι, που ξέρεις ότι με λίγη προσπάθεια μπορείς να ενσωματωθείς κι εσύ.

 

 

TARANTELLA PIZZICA PIZZICA

 

Η tarantella pizzica pizzica είναι ίσως ο πιο δημοφιλής παραδοσιακός χορός του Salento, και όχι μόνο, που συνδέεται με το φαινόμενο του ταραντισμού, μιας μορφής κρίσης-μανίας που οφειλόταν στο τσίμπημα (pizzica) μιας αράχνης, της Lycosa Tarantula, που φέρει το όνομά της από την πόλη του Τάραντα. Κατά την παράδοση, όταν η αράχνη τσιμπούσε κάποιον, συγκεντρώ-νονταν οι μουσικοί και πειραματίζονταν με όργανα και με ρυθμούς για να δουν σε ποια από αυτά αντιδρά ο ασθενής. Στη συνέχεια τον σήκωναν κι αυτός άρχιζε να χορεύει μέχρι τελικής εξάντλησης. Ο ασθενής, ή αλλιώς ο “tarantato”, εκστασιαζόταν με τις μελωδίες που άκουγε και θεραπευόταν από την κρίση του· προφανώς με την εφίδρωση έφευγε και το δηλητήριο. Η διαδικασία της θεραπείας μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και δύο ημέρες. Ο ταραντισμός που συνδέεται με τους διονυσιακούς χορούς της αρχαίας Ελλάδας έπαψε να υπάρχει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

 

Στην παράσταση των πολιτιστικών προγραμμάτων συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του 5ου Γυμνασίου και από την α’ τάξη του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης. Έτσι λοιπόν, οι Tarantati είναι οι:

Αθανασίου Ανδρομάχη (ντέφι), Αποστολίδου Αλεξάνδρα-Μαρία (πιάνο), Βάμβα Αφροδίτη, Βασιλακόπουλος Αλέξανδρος (τραγούδι),Γελαδάρη Hanicz Μαρία-Λουίζα (βιολί, τραγούδι), Γεωργανάκη Ευαγγελία, Γιαννακίδη Αργυρώ (νταϊρές), Γκαμπούρα Μαρία (κιθάρα, τραγούδι), Γκόμπτζια Αλεξάνδρα,  Γώγη Ευαγγελία, Δελιαλή Ιωάννα, Δημητριάδου Χρύσα, Διάφα Ευαγγελία (χορός), Δοκολιανίδου Ναταλία (χορός, τραγούδι), Ζαρογιάννη Μαρία-Παρασκευή, Καγκαράς Γιάννης (καχόν), Καλαμπούκα Ευαγγελία (φλάουτο, καστανιέτες, χορός), Καραγκούνης Γεώργιος (κλαρινέτο), Καραγκούνης Ορέστης (κιθάρα), Κουζιάκη Ελένη, Κράλλια Έλενα (φλάουτο, ντέφι, χορός), Λάμπρου Αργύριος (πιάνο, τραγούδι), Λάσπα Άννα, Μαμάτσιος Γιάννης (ηλεκτρικό μπάσο), Νικολάου Αναστασία (μεταλλόφωνο), Νικολάου Μιχαέλα (ξύλο βροχής), Παπαδημητρίου Μαρία, Περδίκη Ιωάννα, Πόζογλου Ελένη, Σιδέρης Γιάννης, Τζούκα Παρασκευή (πιάνο), Τσαουσίδης Θεόδωρος (νταούλι), Φουρκιώτη Χρυσούλα (νταϊρές, τραγούδι), Χατζηδάμου Βάια

και αρχι-tarantato ο Γιώργος Εμμανουήλ.

Συνεργάστηκαν οι εξής καθηγητές: Γιώργος Εμμανουήλ (μουσικός), Χρύσα Νταβέλα (καλλιτεχνικών), Άννα Πλιάτσιου (αγγλικής φιλολογίας) από το 5ο Γυμνάσιο και  Ζήγου Φρειδερίκη (φιλόλογος) και Παπαδοπούλου Ευρώπη (μαθηματικός) Αλεξάνδρα Σταγκοπούλου (φιλόλογος) από το 4ο ΓΕΛ. Επίσης, συνεργάστηκε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών Αναστασία Δημητριάδη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά τους, οικονομική και υλικοτεχνική, καθώς και για συμπαράσταση που μας έδειξαν, τονΣύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Γυμνασίου Κοζάνης, τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τον Αχιλλέα Σκετόπουλο που μας βοήθησε στο θέμα του χορού, τους τεχνικούς της Αίθουσας Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, την καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης Μαρίνα Δημητροπούλου για τις ιδέες της και τους Encardia για την πηγή έμπνευσης που αποτέλεσαν για εμάς όλο αυτό το διάστημα.

 

Οι Tarantati

TARANTATI – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

TARANTATI πρόσκληση

 

TARANTATI – Μουσική παράσταση

TARANTATI Αφίσα Α4

 

Το 5ο Γυμνάσιο & το 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης – συνδιοργανώνουν τη μουσική παράσταση «ΤΑRΑΝΤΑΤΙ» με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.

Τα griko είναι μια ελληνική διάλεκτος με αρχαιοελληνικές ρίζες και έντονη ιταλική επίδραση, η οποία μιλιέται στις περιοχές του Salento (Calabria και Puglia) στη Νότιο Ιταλία. Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών. Ωστόσο, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε επιστημονικό επίπεδο για τη διάσωση και τη διδασκαλία της στους νεότερους και μέσω της μουσικής. Παλιοί και νέοι μουσικοί, παίζοντας κιθάρα, ταμπουρέλο και οργανέτο, συνοδεύουν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά, εργατικά, μοναδικής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και την tarantella pizzica pizzica, όπως άλλωστε γινόταν πάντα.

Η tarantella pizzica pizzica είναι ίσως ο πιο δημοφιλής παραδοσιακός χορός του Salento που συνδέεται με το φαινόμενο του ταραντισμού, μιας μορφής κρίσης-μανίας που οφειλόταν στο τσίμπημα (pizzica) μιας αράχνης, της Lycosa Tarantula, που φέρει τ’ όνομά της από την πόλη του Τάραντα. Κατά την παράδοση, όταν η αράχνη τσιμπούσε κάποιον, συγκεντρώνονταν οι μουσικοί και πειραματίζονταν με όργανα και με ρυθμούς για να δουν σε ποια από αυτά αντιδρά ο ασθενής. Στη συνέχεια τον σήκωναν κι αυτός άρχιζε να χορεύει, μιμούμενος τις κινήσεις της αράχνης, μέχρι τελικής εξάντλησης. Ο ασθενής, ή αλλιώς ο “tarantato”, εκστασιαζόταν με τις μελωδίες που άκουγε και θεραπευόταν από την κρίση του· προφανώς με την εφίδρωση έφευγε και το δηλητήριο. Η διαδικασία της θεραπείας μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και δύο ημέρες.

Μετά την περσινή επιτυχία με την παράστασή μας TRAÙDIA, επιστρέφουμε φέτος πιο δυναμικοί και περισσότερο τσιμπημένοι από ποτέ! Σας περιμένουμε να γιατρευτούμε μαζί από το δηλητήριο της αράχνης.

Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Μουσικές Διαδρομές – Μουσικές Ανταλλαγές 2013-2014» και «Μουσικό ταξίδι στην Κάτω Ιταλία».

Είσοδος ελεύθερη

Πρόσκληση για τη μουσική παράσταση TARANTATI – 4 Απριλίου 2014

πρόσκληση

Ενισχυτική Διδασκαλία 2013-2014: Ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς και κηδεμόνες

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) με απόφασή του ίδρυσε τα Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ( Σ.Κ.Ε.Δ.) για μαθητές του Γυμνασίου, στα μαθήματα :

  • Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Μαθηματικά
  • Φυσική
  • Χημεία
  • Αγγλικά

Στο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συμμετέχουν μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε όλα τα παραπάνω μαθήματα. Το ημερήσιο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας καλύπτει 1-3 διδακτικές ώρες την ημέρα μετά την λήξη του κανονικού προγράμματος. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Για την επιλογή-συμμετοχή  των μαθητών/τριών στα τμήματα μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, μετά από σχετική ενημέρωση απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των γονέων και κηδεμόνων, για συγκεκριμένο/α μάθημα/τα και στο συγκεκριμένο Σ.Κ.Ε.Δ. του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης. Η δήλωση πρέπει να κατατεθεί με υπευθυνότητα και πολλή προσοχή, διότι τα μαθήματα θα διαρκέσουν όλο το σχολικό έτος και θα γίνει ετήσιος προγραμματισμός, ο οποίος δεν πρέπει να αποβεί άσκοπος.

Στο Σχολείο υπάρχει όλη η απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., όπου μπορείτε να ζητήσετε και σχετικές πληροφορίες. Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για το θέμα μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείουhttps://blogs.sch.gr/5gymkoza/ .

Παρακαλούμε, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να περάσετε οπωσδήποτε από το Γυμνάσιο για να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας στην επόμενη τάξη και να καταθέσετε, εφόσον επιθυμείτε, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την υπεύθυνη δήλωση για την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Από τη Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης