Αρχεία για Προτάσεις

Ο Λύραυλος στο 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο Λύραυλος – Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς – ασχολείται με την έρευνα, την προβολή και ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Βασικός στόχος του Λύραυλου είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη αναβίωση και ορθή προβολή και διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, με την ανακατασκευή των μουσικών οργάνων που ζωντανεύουν τους αρχαίους ήχους.Μέρος αυτής της παγκοσμίως καταξιωμένης προσπάθειας αποτελούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Στο σχολείο μας θα έχουμε τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 και να παρακολουθήσουμε την παρουσίασή τους.

Θα παρακολουθήσουμε μία παρουσίαση ανακατασκευασμένων αρχαίων μουσικών οργάνων μαζί με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων και άλλων αρχαιολογικών πηγών που αποτυπώνουν το ρόλο της Μουσικής στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Τα όργανα που θα παρουσιαστούν είναι απόλυτα λειτουργικά και έχουν κατασκευαστεί επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή προσέγγιση στα πρωτότυπα, τόσο στις διαστάσεις όσο και στο σχήμα και φυσικά στα υλικά κατασκευής. Της κατασκευής έχει προηγηθεί εντατική, συστηματική και συνδυαστική μελέτη πλήθους αρχαιολογικών πηγών. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι τα μουσικά αυτά όργανα καλύπτουν ένα χρονολογικό φάσμα είκοσι περίπου αιώνων – από το 1700 π.Χ. έως το 300 μ.Χ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, που συμμετέχουν μέσα από τον μουσικό τρόπο προσέγγισης του θέματος. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές μας θα ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα, διάφορες εκδοχές παιξίματος όλων των οργάνων – θα τους επιτραπεί ακόμα και να αγγίξουν τα ίδια τα όργανα. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεία μερικών από τα σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά έργα.

Τα έξοδα της παράστασης επιβαρύνουν τους μαθητές και ανέρχονται στα 3€ ανά μαθητή.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Λύραυλο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Εκφοβισμός – Νίκησε τον νταή χωρίς να τον αγγίξεις

Οι Encardia στην Κοζάνη – Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ στις 7.00 μ.μ. με συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης

 

Το μουσικό σύνολο του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά ασχολείται με το θέμα της μουσικής της Κάτω Ιταλίας, στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων που έχουν αναλάβει καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου. Φέτος, ήδη προγραμματίζεται μία εκδήλωση στις αρχές Απριλίου καθώς και ανταλλαγή με το Γυμνάσιο-Λύκειο Παξών με σκοπό την παρουσίαση της παράστασης και στους Παξούς. Το μουσικό σύνολο θα έχει την τιμή να δείξει ένα πολύ μικρό δείγμα της δουλειάς του την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, κατά τη συναυλία που θα δώσουν οι encardia  στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας στην Κοζάνη. Σας περιμένουμε όλους εκεί!

encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Δημιουργήθηκαν το 2004 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από τετρακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Αλγερία και Γαλλία. Έχουν εκδώσει πέντε δίσκους μέχρι στιγμής και έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές όχι μόνο για τη δισκογραφία αλλά και για τη μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό, όταν βρίσκονται επί σκηνής. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατωιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, E. Castagna, C. Villani, E. Pagliara, D. Durante, τα συγκροτήματα ghetonia, malalingua, mala agapi, arakne mediterranea κ.α.) καθώς και με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Klaudia Delmer, Χρίστος Τσιαμούλης, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, οι συνθέτες Γ. Βούκανος και Ν. Πλατύραχος, η συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων κ.α. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση του συγκροτήματος με το Βετεράνο Giovanni Avantaggiato στο φεστιβάλ «La notte della taranta» (Corigliano, Ιταλία), παρουσία 120.000 θεατών. Τη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος, κατέγραψε ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «encardia, η πέτρα που χορεύει» (2012). Η ταινία αυτή απέσπασε θεαματικά το βραβείο κοινού στην κατηγορία «Ελληνική παραγωγή – μεγάλου μήκους» στο 14ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Κάλαντα πρωτοχρονιάς από τους Encardia – Ραντεβού στις 29 Ιανουαρίου 2014…

La strina – Κάλαντα Χριστουγέννων από την Κάτω Ιταλία από το συγκρότημα Ghetonia

ΕΝCARDIA, η πέτρα που χορεύει (official trailer)

Η ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ένα σύντομο βίντεο

Ανθρώπινο δικαίωμα αρ.26: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση

1. Καθένας έχει δικαίωµα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική της βαθµίδα. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι διαθέσιμες κατά γενικό κανόνα, και η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα µε τις ικανότητές τους.

2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάµεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές οµάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωµένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.

3. Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωµα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.