Ενισχυτική διδασκαλία

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

σας κάνουμε γνωστό πως κατά το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσει στο χώρο του σχολείου μας σχολικό κέντρο αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική διδασκαλία. Με τον όρο «Ενισχυτική Διδασκαλία Γυμνασίου» νοείται η παρακολούθηση από τον μαθητή ή τη μαθήτρια του Γυμνασίου αυτοτελούς υποστηρικτικού προγράμματος διδασκαλίας στα μαθήματα:1)Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία(3 ώρες), 2)Αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία (2 ώρες), 3) Μαθηματικά (3 ώρες), 4)Φυσική-Χημεία (1+1 ώρα) και 5) Αγγλικά (2 ώρες).

Στην ενισχυτική διδασκαλία συμμετέχουν α) μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που υστερούν στους ανωτέρω τομείς γνώσης με συνέπεια την αδυναμία αποδοτικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μάθησης και β) οι μαθητές που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα ανωτέρω μαθήματα.

Σκοπός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι η επανένταξη των μαθητών στη διαδικασία μάθησης, η βελτίωση της απόδοσής τους, ώστε να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση καθώς και η μείωση της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία αρχίζει να λειτουργεί με σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε σχολικό έτος και λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Τα μαθήματα γίνονται μετά τη λήξη του ωραρίου της σχολικής μονάδας (14:15μ.μ.)  και διαρκούν 2 έως 3 διδακτικές ώρες.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στην Ενισχυτική Διδασκαλία είναι απαραίτητη η υποβολή αιτήσεων δηλώσεων μαθημάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών. Αφού συγκεντρωθούν οι αιτήσεις συμμετοχής με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων προτείνονται οι μαθητές που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας και συντάσσεται η συγκεντρωτική κατάσταση η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. Η σχετική αίτηση-δήλωση βρίσκεται εδώ:Λήψη αρχείου

Για διευκόλυνση της διαδικασίας οι αιτήσεις-δηλώσεις όσων μαθητών ενδιαφέρονται θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους κηδεμόνες και να υποβληθούν στη διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου ως την Παρασκευή 18/10/2019.

 

Για το Σύλλογο Διδασκόντων

Η Διευθύντρια

Διαμαντούλα Νάκα

 

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη  2/10/2019, μέρα περιπάτου, επισκεφθήκαμε με τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για την ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις συλλογές της και ξεναγήθηκαν στους χώρους της. Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό και τους υπευθύνους της Βιβλιοθήκης!

27/9/2019: Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού

Το σχολείο μας συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού με τη συμμετοχή των μαθητών και των ομάδων του σχολείου σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και χάντμπωλ στο Λιάπειο Αθλητικό Κέντρο.

Συγχαρητήρια!

Θερμά συγχαρητήρια στον μαθητή Γκέτσιο Μιχαήλ της Γ΄Τάξης που διακρίθηκε  παίρνοντας έπαινο στον Διαγωνισμό Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων

 

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρευρέθηκαν στο σχολείο για μια αρχική ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και τους κανόνες του. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τις κυρίες του Δ.Σ. του Συλλόγου για τα κεράσματα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη Σχολή Γονέων που θα ξεκινήσει σύντομα στο χώρο του σχολείου!!

Πρόσκληση

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος των καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και ιδιαιτέρως της Α΄Γυμνασίου

την Τετάρτη 25-9-2019 και ώρα 6:00 μ.μ.

για ενημέρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου και την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στο νέο τους σχολείο. Μετά το πέρας της ενημέρωσης των γονέων από τη Δ/νση του Γυμνασίου, θα ακολουθήσει η ετήσια Γ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με τα παρακάτω θέματα:

  1. Απολογισμός-ενημέρωση για τις δράσεις της προηγούμενης χρονιάς
  2. Δημιουργία και λειτουργία Σχολής Γονέων σε συνεργασία με το Κέντρο ¨ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ¨
  3. Ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα του Σχολείου.

 

Από τη Διεύθυνση Του 5ου Γυμνασίου

Δράσεις για την κλιματική αλλαγή

 

Στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου γίνονται σε όλο τον κόσμο δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή. Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις των μαθητών ξεκίνησαν από τη 16χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ πριν ένα χρόνο περίπου και σήμερα το παράδειγμά της έφτασε σε κάθε γωνιά της γης.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο δουλεύουν αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά για να αλλάξει το κλίμα κυριολεκτικά και μεταφορικά, γιατί «Σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά». Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τη φωνή της Γκρέτας και με την τοιχογραφία που ζωγραφίζουμε στο σχολείο μας περνούμε το μήνυμα ότι το μέλλον της γης είναι στα χέρια όλων μας!

Συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου στο συνέδριο «Βαλκανική Συνεργασία για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Το σχολείο μας πήρε μέρος στο 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Καθαρής Ενέργειας με εικαστικά έργα που δημιούργησαν μαθητές μας στο μάθημα των Καλλιτεχνικών. Το θέμα που επεξεργάστηκαν οι μαθητές ήταν: «Πως ονειρεύεστε την πόλη σας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;». Τρεις μαθήτριες παρουσίασαν τη συμμετοχή του σχολείου μας την Κυριακή 22/10/2019 στην τελετή βράβευσης που έγινε και η Οργανωτική Επιτροπή δώρισε στο σχολείο έναν εκτυπωτή. Συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν!

Ευχαριστίες

Να εκφράσουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στην επιχείρηση «Ναουμίδης και τον υπεύθυνο της επιχείρησης κ. Ναουμίδη για την παρουσίαση που έκανε σε μαθητές, καθηγητές και γονείς του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης σχετικά με ένα φημισμένο τοπικό προϊόν, την πιπεριά Φλωρίνης, στο πλαίσιο δράσης που υλοποιείται στο σχολείο μας στο μάθημα των Καλλιτεχνικών. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη θρεπτική αξία της πιπεριάς, δοκίμασαν διάφορα προϊόντα με πρώτη ύλη την πιπεριά και τέλος παρακολούθησαν μία Παρασκευή με το ίδιο βασικό συστατικό στην κουζίνα της επιχείρησης. Μέσα από τις διηγήσεις του κ. Ναουμίδη οι μαθητές γνώρισαν την πορεία μιας σπουδαίας τοπικής επιχείρησης και έμαθαν ότι, μόνο αν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να προοδεύσεις.

Καλή σχολική χρονιά!

Με τις ευλογίες της εκκλησίας που μόλις πήραμε, με φιλόδοξα σχέδια και νέους σχεδιασμούς, με όνειρα και ελπίδες αρχίζουμε σήμερα τα τακτικά μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά. Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να έχουμε μία νέα χρονιά αποδοτική και δημιουργική για να πετύχουμε τους στόχους μας, βάζοντας ο καθένας και η καθεμία το δικό του/της λιθαράκι. Θα ήθελα εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων να ευχαριστήσω όλους τους γονείς και κηδεμόνες που ως  σταθεροί συμπαραστάτες  μας εμψυχώνουν, μας δίνουν δύναμη και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για την επιτυχή πορεία μας τη νέα σχολική χρονιά που μόλις αρχίζουμε.

Καλή σχολική χρονιά!