Αρχεία για Downloads

Πρόγραμμα και ύλη εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2014-2015

Ύλη Α΄ Γυμνασίου

Ύλη Β΄ Γυμνασίου

Ύλη Γ΄ Γυμνασίου

Πρόγραμμα εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2015

Ενημέρωση γονέων για τα Sourd Games 2015

ΟΑΠΝ – Συμμετοχή μαθητών στις εκδηλώσεις της Αποκριάς 2015 – Sourd Games

ΔΙΔΕ Κοζάνης – Συμμετοχή μαθητών στις αποκριάτικες εκδηλώσεις Sourd Games 2015

 

Από τη Διεύθυνση

Σχολική γιορτή Πολυτεχνείου 2014

Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας γιορτάσαμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δείτε αποσπάσματα από τη γιορτή:

Σχολική γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2014

Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Δείτε αποσπάσματα από τη γιορτή:

Πρόγραμμα και ύλη εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2013-2014

Ύλη Α΄ Γυμνασίου

Ύλη Β΄ Γυμνασίου

Ύλη Γ΄ Γυμνασίου

Πρόγραμμα εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγραμμα ολικής εξέτασης Σεπτεμβρίου 2014

Υλοποίηση προγράμματος «Νέοι και Επιχειρηματικότητα»

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και το τραγούδι «Ροδάκινο βελβεντινό» που έγραψαν και τραγούδησαν οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Μαρία Λουίζα Hanicz Γελαδάρη και Μαρία Γκαμπούρα.

Επίσης μπορείτε να δείτε/κατεβάσετε το υλικό που δημιουργήθηκε από τους μαθητές.

Αφίσα 2

Αφίσα 4

 

Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας: Το σχολείο και ο παρεμβατικός του ρόλος σε θέματα κοινωνικής και ψυχικής υγείας εφήβου

Ως υπεύθυνη του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα το σχολείο και ο παρεμβατκός του ρόλος  σε θέματα που αφορούν την ψυχική και κοινωνική υγεία των μαθητών, η καθηγήτρια του σχολείου μας Δήμητρα Δαγκάκη ΠΕ11 συνεργάστηκε με ένα  τμήμα   του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης, το Β1 . Κάνοντας χρήση διαθεματικής και βιωματικής εκπαίδευσης προσπάθησε οι μαθητές να βοηθηθούν ώστε να αποκτήσουν εφόδια για αυτενέργεια,να ενταχθούν ομαλά στη σχολική κοινότητα  και να νιώσουν αυτοεκτίμηση. Αρωγοί στη μύηση των μαθητών σε κανόνες αποδοχής, σεβασμού της διαφορετικότητας ήταν δύο ψυχολόγοι. Η διάρκεια του προγράμματος είναι ένας χρόνος ενώ μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί πλήθος ερωτηματολογίων και εξήχθησαν συμπεράσματα.

Μπορείτε να δείτε/κατεβάσετε ένα αρχείο παρουσίασης που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με την απεικόνισή της στη «Χάρτα του Ρήγα» – Πολιτιστικό πρόγραμμα

Χάρτα του ΡήγαΗ περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με την απεικόνισή της στη «Χάρτα του Ρήγα» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποίησαν οι μαθητές του τμήματος Γ1 του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης. Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν έναν πολύτιμο θησαυρό που φιλοξενείται στη Δημοτική Χαρτοθήκη, την «Χάρτα του Ρήγα».

Οι μαθητές εξερεύνησαν την Χάρτα, αναγνώρισαν τοπωνύμια της περιοχής μας και ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο της παρουσίασης πατώντας εδώ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος: Πέμα Μαρίνα, ΠΕ05

Μουσική παράσταση “TARANTATI” στις 4 και 5 Απριλίου 2014

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2013 στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μουσική παράσταση με τίτλο “TARANTATI” για να παρουσιαστεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μουσικές διαδρομές – Μουσικές ανταλλαγές 2013-2014″, σε συνεργασία με το 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, το οποίο συμμετείχε με το αντίστοιχο πολιτιστικό πρόγραμμα «Μουσικό ταξίδι στην Κάτω Ιταλία». Την Παρασκευή η παράσταση δόθηκε το πρωί δύο φορές, για τους μαθητές και καθηγητές σχολείων της περιοχής και το Σάββατο η παράσταση δόθηκε το βράδυ για το κοινό.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης των δύο σχολείων, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και του Οργανισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Κοζάνης.

Δείτε το πρόγραμμα της παράστασης καθώς και το βίντεο της παράστασης σε επτά μέρη:

 

 

 

TARANTATI

Τα griko είναι μια ελληνική διάλεκτος με αρχαιοελληνικές ρίζες και έντονη ιταλική επίδραση, η οποία μιλιέται στις περιοχές του Salento (Calabria και Puglia) στη Νότιο Ιταλία. Ιστορικά, τα griko υποχώρησαν μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, καθώς τα φτωχά, απομονωμένα και ρημαγμένα από τη μετανάστευση ελληνόφωνα χωριά εντάχθηκαν στην μεταπολεμική ιταλική πραγματικότητα.

Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών και τείνει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε επιστημονικό επίπεδο για τη διάσωση και τη διδασκαλία της στους νεότερους, και μέσω της μουσικής. Παλιοί και νέοι μουσικοί, παίζοντας κιθάρα, ταμπορέλο και οργανέτο, συνοδεύουν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά, εργατικά, μοναδικής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και την tarantella pizzica, όπως άλλωστε γινόταν πάντα.

Όταν ακούς τη μουσική της Κάτω Ιταλίας είναι αρκετά δύσκολο να καθίσεις στην καρέκλα σου. Τα πόδια ηλεκτρίζονται, τα χέρια, άθελά τους σχεδόν, χτυπούν παλαμάκια, ενώ ο διονυσιακός ρυθμός της ταραντέλας σε στέλνει νοητά στο κέντρο μιας πλατείας, ανάμεσα σε ένα πλήθος που ξεφαντώνει. Τι κι αν δεν έχεις πάει ποτέ σ’εκείνα τα μέρη της Grecia Salentina στην Κάτω Ιταλία, όπου η φύση μοιάζει με τη δική μας και τα χωριά τρελαίνονται για γιορτές; Η διονυσιακή μορφή των σωμάτων που χορεύουν, ο ήχος των οργάνων, ακόμη και ο ήχος της διαλέκτου τους είναι απόλυτα οικεία. Κάτι σαν γιορτή σε διπλανό σπίτι, που ξέρεις ότι με λίγη προσπάθεια μπορείς να ενσωματωθείς κι εσύ.

 

 

TARANTELLA PIZZICA PIZZICA

 

Η tarantella pizzica pizzica είναι ίσως ο πιο δημοφιλής παραδοσιακός χορός του Salento, και όχι μόνο, που συνδέεται με το φαινόμενο του ταραντισμού, μιας μορφής κρίσης-μανίας που οφειλόταν στο τσίμπημα (pizzica) μιας αράχνης, της Lycosa Tarantula, που φέρει το όνομά της από την πόλη του Τάραντα. Κατά την παράδοση, όταν η αράχνη τσιμπούσε κάποιον, συγκεντρώ-νονταν οι μουσικοί και πειραματίζονταν με όργανα και με ρυθμούς για να δουν σε ποια από αυτά αντιδρά ο ασθενής. Στη συνέχεια τον σήκωναν κι αυτός άρχιζε να χορεύει μέχρι τελικής εξάντλησης. Ο ασθενής, ή αλλιώς ο “tarantato”, εκστασιαζόταν με τις μελωδίες που άκουγε και θεραπευόταν από την κρίση του· προφανώς με την εφίδρωση έφευγε και το δηλητήριο. Η διαδικασία της θεραπείας μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και δύο ημέρες. Ο ταραντισμός που συνδέεται με τους διονυσιακούς χορούς της αρχαίας Ελλάδας έπαψε να υπάρχει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

 

Στην παράσταση των πολιτιστικών προγραμμάτων συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του 5ου Γυμνασίου και από την α’ τάξη του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης. Έτσι λοιπόν, οι Tarantati είναι οι:

Αθανασίου Ανδρομάχη (ντέφι), Αποστολίδου Αλεξάνδρα-Μαρία (πιάνο), Βάμβα Αφροδίτη, Βασιλακόπουλος Αλέξανδρος (τραγούδι),Γελαδάρη Hanicz Μαρία-Λουίζα (βιολί, τραγούδι), Γεωργανάκη Ευαγγελία, Γιαννακίδη Αργυρώ (νταϊρές), Γκαμπούρα Μαρία (κιθάρα, τραγούδι), Γκόμπτζια Αλεξάνδρα,  Γώγη Ευαγγελία, Δελιαλή Ιωάννα, Δημητριάδου Χρύσα, Διάφα Ευαγγελία (χορός), Δοκολιανίδου Ναταλία (χορός, τραγούδι), Ζαρογιάννη Μαρία-Παρασκευή, Καγκαράς Γιάννης (καχόν), Καλαμπούκα Ευαγγελία (φλάουτο, καστανιέτες, χορός), Καραγκούνης Γεώργιος (κλαρινέτο), Καραγκούνης Ορέστης (κιθάρα), Κουζιάκη Ελένη, Κράλλια Έλενα (φλάουτο, ντέφι, χορός), Λάμπρου Αργύριος (πιάνο, τραγούδι), Λάσπα Άννα, Μαμάτσιος Γιάννης (ηλεκτρικό μπάσο), Νικολάου Αναστασία (μεταλλόφωνο), Νικολάου Μιχαέλα (ξύλο βροχής), Παπαδημητρίου Μαρία, Περδίκη Ιωάννα, Πόζογλου Ελένη, Σιδέρης Γιάννης, Τζούκα Παρασκευή (πιάνο), Τσαουσίδης Θεόδωρος (νταούλι), Φουρκιώτη Χρυσούλα (νταϊρές, τραγούδι), Χατζηδάμου Βάια

και αρχι-tarantato ο Γιώργος Εμμανουήλ.

Συνεργάστηκαν οι εξής καθηγητές: Γιώργος Εμμανουήλ (μουσικός), Χρύσα Νταβέλα (καλλιτεχνικών), Άννα Πλιάτσιου (αγγλικής φιλολογίας) από το 5ο Γυμνάσιο και  Ζήγου Φρειδερίκη (φιλόλογος) και Παπαδοπούλου Ευρώπη (μαθηματικός) Αλεξάνδρα Σταγκοπούλου (φιλόλογος) από το 4ο ΓΕΛ. Επίσης, συνεργάστηκε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών Αναστασία Δημητριάδη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά τους, οικονομική και υλικοτεχνική, καθώς και για συμπαράσταση που μας έδειξαν, τονΣύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Γυμνασίου Κοζάνης, τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τον Αχιλλέα Σκετόπουλο που μας βοήθησε στο θέμα του χορού, τους τεχνικούς της Αίθουσας Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, την καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης Μαρίνα Δημητροπούλου για τις ιδέες της και τους Encardia για την πηγή έμπνευσης που αποτέλεσαν για εμάς όλο αυτό το διάστημα.

 

Οι Tarantati

Ωρολόγιο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας 2014

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Ωρολόγιο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας

 

Εκ της Διευθύνσεως