ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

n44.png

Η Αρχάγγελος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου και σε απόσταση 28χιλ. από τη πόλη της Ρόδου, σε υψομετρο 161 μέτρα και με έκταση 5χλμ. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.

·         Το 1500 π.Χ. οι Αχαιοί περνούν από την Ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη και από εκεί στη Ρόδο όπου και εγκαταστάθηκαν στη θέση της σημερινής Φιλέρημου που τότε έλεγαν Αχαΐα.

·         1100 π.Χ. με το τέλος του Μυκηναϊκού πολέμου γίνεται η κάθοδος των Δωριέων στη Ρόδο και κτίζονται οι τρεις πόλεις κράτη της Ρόδου: Λίνδος – Ιαλυσός και Κάμειρος, που μαζί με την Κω, Κνίδο και Αλικαρνασσό ιδρύουν τη Δωρική Εξάπολη.

·         408 π.Χ. αναφαίνεται η πόλη της Ρόδου που αναπτύσσεται σε βάρος των τριών άλλων πόλεων του νησιού.

Η Αρχάγγελος ήταν τότε γνωστή ως Δήμος Ποντορέων που άνηκε στο κράτος της Ιαλυσού και βρισκόταν στην παραλιακή θέση Πετρώνας, που στο Μεσαίωνα μεταφέρθηκε στο εσωτερικό για ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές και πήρε το όνομα Αρχάγγελος. Η κεραμική τέχνη βρίσκεται σε ακμή και στον Μεσαίωνα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πήρε από τον Πετρώνα τα ελαφρά τούβλα για να καλύψει το θόλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

·         1309 π.Χ. η Ρόδος και η Αρχάγγελος τίθενται υπό την εξουσία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου μέχρι το 1522 μ.Χ. Στα χρόνια αυτά κτίστηκε και το κάστρο (1476) φρούριο για την προστασία των κατοίκων, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

·         1522 – 1912. Η Ρόδος τελεί υπό την σκλαβιά των Αγαρηνών.

·         1912. Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα για 32 χρόνια.

·         1948. Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας ο Δήμος  Αρχαγγέλου είναι από τους μεγαλύτερους της Ρόδου. Τα ήθη και έθιμα, η παράδοση, η λαογραφία κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα και τον πολιτισμό της.

archa.jpg

 

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ, με ετικέτες , στις από την/τον .

Σχετικά με 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ: Στις 7 Αυγούστου του 1973 στο Αννόβερο Γερμανίας. ΖΩ: Στην Αρχάγγελο Ρόδου. ΣΠΟΥΔΑΣΑ: Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 1992 – 1996. Την περίοδο 2007 – 2009 έκανα μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Εργάστηκα ως νηπιαγωγός από το 1997 έως το 2001 στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αρχαγγέλου. Το 2003 δούλεψα ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2003 μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διορίστηκα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου όπου έμεινα μέχρι το 2007. Από το 2007 και μετά είμαι  στο  3ο Νηπιαγωγείο Αρχάγγελου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση