ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

afisa_mv.jpg

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ στέλεχος της γρίπης που χτύπησε τις τελευταίες ημέρες την πόρτα της ανθρωπότητας δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο η επόμενη πανδημία γρίπης να βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση είναι να γνωρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον «αντίπαλο» για να καταφέρουμε να τον θέσουμε κάποια στιγμή υπό έλεγχο. 1. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Είναι εξαιρετικά πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία γρίπης, αν και αυτή εκτιμάται ότι θα είναι ήπια- καιρού επιτρέποντος, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο-, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν εχθρό του ιού. 2. Ποια είναι τα συμπτώματα; Μοιάζουν με αυτά της εποχικής γρίπης. Η νέα γρίπη εκδηλώνεται με πυρετό (συνήθως άνω των 38 βαθμών Κελσίου), βήχα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, καταρροή, δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν έμετοι και διάρροιες. Στα παιδιά σημάδια που θα έπρεπε να θέσουν σε συναγερμό τους γονείς είναι η δύσπνοια, η απροθυμία για κατανάλωση υγρών, η συνεχής υπνηλία και η απώλεια επιθυμίας για παιχνίδι, η ευερεθιστότητα, ο πυρετός συνοδευόμενος από εξάνθημα, καθώς και η εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης τα οποία βελτιώνονται αρχικώς αλλά στη συνέχεια επανέρχονται δριμύτερα με πυρετό και έντονο βήχα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε επτά ημέρες από τη μόλυνση. 3. Για πόσο διάστημα μπορεί ένα μολυσμένο άτομο να μεταδώσει τον ιό;
Μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς και επί επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Τα παιδιά όμως, κυρίως τα μικρότερα, θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έγκριτοι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα ότι, με δεδομένο ότι ένα άτομο μπορεί να είναι μολυσματικό προτού εκδηλώσει συμπτώματα όπως ο πυρετός, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να αντιληφτούμε ορισμένους φορείς του ιού που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μόλυνσης.
4. Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες;
Είναι νεαρά άτομα, ηλικίας 25-45 ετών. Στα νεαρά άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στον ιό, γεγονός όμως που προκαλεί υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 5. Πώς εξαπλώνεται ο ιός; Τα μικρόβια γενικώς εξαπλώνονται όταν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα γραφείο ή ένα χερούλι πόρτας, και στη συνέχεια πιάσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Παράλληλα, σταγονίδια που εκλύονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φτερνιστεί, μπορούν να μολύνουν ένα άλλο άτομο. 6. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος; Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν μαγείρεμα σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου (επάνω από αυτή τη θερμοκρασία ο ιός πεθαίνει), αλλά και προσεκτικό έλεγχο σχετικά με τη χώρα προέλευσης των χοιρινών προϊόντων. Ούτε τα αλλαντικά μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης, διότι υποβάλλονται σε ειδική θερμική επεξεργασία.
7. Πώς μπορώ να προστατευθώ;
Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εμβόλιο για τους ανθρώπους που να προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα σε τρεις μήνες θα υπάρχει εμβόλιο, το οποίο όμως δεν θα είναι δυνατόν να παραχθεί άμεσα σε δόσεις που θα καλύψουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ως τότε όμως απλές κινήσεις μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση με τον ιό. Αυτές περιλαμβάνουν πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχα απολυμαντικά ή με σαπούνι και νερό, αποφυγή αγγίγματος των ματιών, της μύτης και του στόματος, εφαρμογή μάσκας ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης.
8. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό;
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Τamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza) – τα οποία έχουν αποθηκεύσει τα περισσότερα κράτη μεταξύ των οποίων και το δικό μας για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης – είναι αποτελεσματικά. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα αντι-ιικά είναι αποτελεσματικότερα αν χορηγηθούν μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η χορήγηση όμως των φαρμάκων πρέπει να γίνεται πάντα με τη συμβουλή του γιατρού.

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΑΡΘΡΑ, με ετικέτες ,, στις από την/τον .

Σχετικά με 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ: Στις 7 Αυγούστου του 1973 στο Αννόβερο Γερμανίας. ΖΩ: Στην Αρχάγγελο Ρόδου. ΣΠΟΥΔΑΣΑ: Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 1992 – 1996. Την περίοδο 2007 – 2009 έκανα μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Εργάστηκα ως νηπιαγωγός από το 1997 έως το 2001 στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αρχαγγέλου. Το 2003 δούλεψα ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2003 μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διορίστηκα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου όπου έμεινα μέχρι το 2007. Από το 2007 και μετά είμαι  στο  3ο Νηπιαγωγείο Αρχάγγελου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση