Δώστε συναίσθημα στις φετινές γιορτές!

Αρκετοί επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση του μύθου του Άγιου Βασίλη σε μία πρώιμη ηλικία είναι πιθανά ζωτικής σημασίας για τη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο μύθος αυτός εξοικειώνει τα παιδιά με το ψέμα ενώ ενισχύει τη μαγική  σκέψη η οποία μπορεί να φτάσει στα όρια του πιστεύω σε κάθε τέρας μαγικό που πιθανά ζει κάτω από το κρεβάτι μου. Όποια κι αν είναι η οδός που ακολουθείται , τα αποτελέσματα είναι τα ίδια … δεν πρόκειται να βλάψει το παιδί σας υποστηρίζει η Tasha Howe δρ. Ψυχολογίας. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν έρευνες που να στηρίζουν τη μια ή την άλλη πλευρά. Κι αν ακόμη θέλετε να συντηρήσετε το μύθο αλλά φοβάστε τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί η αλήθεια, ησυχάστε. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (γύρω στα 6 με 7 ετών), όχι μόνο δεν απογοητεύονται αλλά νοιώθουν και υπερήφανα που μπαίνουν στον κόσμο των μεγάλων!
Μήπως όμως ο Άγιος Βασίλης συνιστά ένα σύμβολο και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται; Ένα σύμβολο αγάπης, ζεστασιάς, γενναιοδωρίας, ελπίδας και αλληλεγγύης. Ένα σύμβολο, που είτε επιμένουμε στα παιδιά μας ότι θα έρθει τις γιορτές είτε ότι δεν υπάρχει, οφείλουμε να ακολουθούμε; Κι αν φέτος δεν τα καταφέρει να έρθει γιατί «μπήκε σε εφεδρεία», η βενζίνη είναι απλησίαστη και τα ξωτικά απεργούν, υπάρχει το πνεύμα, εκείνο των Χριστουγέννων. Αρκεί μία ζεστή ατμόσφαιρα, μερικά ζεστά κουλουράκια, ένα στολισμένο δέντρο και η μαμά και ο μπαμπάς που παίζουνε μαζί με τα παιδιά. Γιατί τελικά αυτό που μένει στα παιδιά είναι η διάθεση , η ατμόσφαιρα και η μυρωδιά των Χριστουγέννων και όχι το ακριβό δώρο που πιθανά βαρεθούνε σύντομα! Για τα παιδιά αυτές οι γιορτές καταγράφονται για την μελλοντική τους μνήμη. Και το συναίσθημα που θα εισπράξουν θα είναι πιο ισχυρό από οτιδήποτε καταναλωτικό. Άλλωστε οι επιθυμίες των παιδιών είναι απλές και χωρίς μεγάλος κόστος αν δε τα βάλουμε στο παιχνίδι του καταναλωτισμού. Έτσι είναι και η επιθυμία της ανιψιάς μου για τα φετινά Χριστούγεννα, «ένα άσπρο ποτιστήρι με λουλούδια»!Χαρίστε λοιπόν φέτος χειροποίητα δώρα, μία ζωγραφιά για την γιαγιά και τον παππού, κουλουράκια στη θεία και τον θείο και τα παιχνίδια που βαρεθήκαμε στους φίλους μας και τα παιδιά που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Καλές «συναισθηματικές» γιορτές!
Αναρτήθηκε από 
Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΑΡΘΡΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, με ετικέτες , στις από την/τον .

Σχετικά με 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ: Στις 7 Αυγούστου του 1973 στο Αννόβερο Γερμανίας. ΖΩ: Στην Αρχάγγελο Ρόδου. ΣΠΟΥΔΑΣΑ: Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 1992 – 1996. Την περίοδο 2007 – 2009 έκανα μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Εργάστηκα ως νηπιαγωγός από το 1997 έως το 2001 στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αρχαγγέλου. Το 2003 δούλεψα ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2003 μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διορίστηκα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου όπου έμεινα μέχρι το 2007. Από το 2007 και μετά είμαι  στο  3ο Νηπιαγωγείο Αρχάγγελου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση