Από Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του σχεδίου δράσης «Η Ε΄ τάξη αναλαμβάνει δράση!». Πρόκειται για ένα εγχείρημα ενεργού εμπλοκής των μαθητών στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των περιστατικών σχολικής βίας αλλά και  των ατυχημάτων στον χώρο του σχολικού προαυλίου, και παράλληλα άσκηση πειθαρχίας και ανάπτυξης της ενσυναίσθησης για τους ίδιους του μαθητές.

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την ψυχολόγο του σχολείου, κ. Βάθη Μαρία,  καθημερινά και για τα δύο πρώτα  διαλείμματα, σε ομάδες των δύο ατόμων και φορώντας αναγνωριστικά γιλέκα (προς το παρόν, καθώς τα διακριτικά τους είναι υπό συζήτηση, ιδιαίτερα ενόψει ανόδου της θερμοκρασίας) αναλαμβάνουν  να ενημερώνουν ήρεμα και ευγενικά τους συμμαθητές τους για θέματα όπως:

  • Καθαριότητα προαυλίου
  • Τήρηση κανόνων υγιεινής  στις τουαλέτες του σχολείου
  • Ορθολογική  χρήση του νερού-αποφυγή  αλόγιστης  χρήσης του
  • Σεβασμός  στους κανόνες του διαλείμματος
  • Επίλυση διαφορών με διαλογικό και ειρηνικό τρόπο

Εξυπακούεται πως η παρουσία τους στο χώρο του προαυλίου είναι συμβουλευτική, αφού η αποκλειστική ευθύνη της εφημερίας βαρύνει τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς.

Το σχέδιο δράσης εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία με επιτυχία. Η δοκιμαστική εφαρμογή του στο σχολείο μας για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο άμεσα (την εβδομάδα πριν τις πασχαλινές διακοπές) όσο και κατά τη λήξη του έτους, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του, η ενδεχόμενη ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των στόχων και των πρακτικών, ώστε να το ξεκινήσουμε από την αρχή της ερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υλοποίηση της δράσης ή κάθε είδους πρόταση για αυτήν μπορείτε να απευθύνεστε στο διευθυντή του σχολείου.