Ενημερωτικό σημείωμα

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, παρακαλούμε διαβάστε με προσοχή τις ακόλουθες επισημάνσεις προς επίτευξη της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης λειτουργίας του σχολείου μας για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Προσέλευση – αποχώρηση των μαθητών: Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο  κατά το διάστημα  από 08.00-08.15. Για τους μαθητές που εισέρχονται στο σχολείο νωρίτερα από τις 08.00 η ευθύνη για την ασφάλειά τους βαρύνει αποκλειστικά τις οικογένειές τους. Οι θύρες εισόδου- εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Ως εκ τούτου, η πόρτα της αυλής θα κλειδώνεται καθημερινά μετά την ολοκλήρωση της πρωινής προσευχής.

Κατά την πρωινή προσέλευση των μαθητών που συνοδεύονται, οι γονείς παραδίδουν τους μαθητές στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην πόρτα της αυλής και στη συνέχεια αποχωρούν, χωρίς να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου. Κατά την αποχώρηση των μαθητών που συνοδεύονται, αυτοί θα παραδίδονται από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς στους συνοδούς τους, οι οποίοι οφείλουν να βρίσκονται στην πόρτα του σχολείου. Κανείς από τους μαθητές που συνοδεύονται δε θα εξέρχεται της πόρτας της αυλής για να κινηθεί μόνος του προς το γονέα/κηδεμόνα/συνοδό του που βρίσκεται τυχόν σε αυτοκίνητο μακριά από την πόρτα. Οι συνοδοί οφείλουν να παραλαμβάνουν τους μαθητές από τους εκπαιδευτικούς στην πόρτα της αυλής κατά την ώρα λήξης των μαθημάτων.

Κατά την ώρα αποχώρησης των μαθητών ουδείς εκ των γονέων-συνοδών εισέρχεται στο χώρο του σχολείου, προκειμένου η αποχώρηση και η παραλαβή των μαθητών να γίνει με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των μαθητών, οι γονείς-συνοδοί που επιθυμούν να εισέλθουν στο σχολείο για συνεργασία με το Διευθυντή ή τους εκπαιδευτικούς μπορούν να το πράξουν. Παρακαλείσθε να μη σταθμεύετε τα οχήματά σας πλησίον της πόρτας εξόδου, ώστε η αποχώρηση των μαθητών να είναι ασφαλής και να μην αναγκαστούμε να προστρέξουμε στην παρέμβαση της υπηρεσίας της τροχαίας για την ασφαλή διευθέτηση του χώρου πλησίον της εξόδου.

Μεταφορά μαθητών: Το δρομολόγιο της επιστροφής των μαθητών από το σχολείο θα αναχωρεί πάντα στις 14.00. Ως εκ τούτου οι μαθητές που θα σχολούν στις 13.15 ή και νωρίτερα θα παραμένουν στο σχολείο έως την ώρα αναχώρησης του λεωφορείου.  Ευνόητο είναι πως, όσοι γονείς επιθυμούν, μπορούν να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, ενημερώνοντας τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό. Οι γονείς των μεταφερόμενων μαθητών παρακαλούνται να επιβεβαιώσουν στο Διευθυντή του σχολείου ότι το παιδί τους θα μεταφέρεται, έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταφερόμενων μαθητών και να χορηγηθούν τα Ειδικά Μαθητικά Δελτία.

Υγιεινή – ασφάλεια μαθητών: Αν το παιδί σας είναι άρρωστο και το κρατήσετε σπίτι, δε χρειάζεται να ενημερώσετε το σχολείο την πρώτη ημέρα. Αν απουσιάσει και δεύτερη ημέρα, παρακαλούμε ενημερώστε τον εκπαιδευτικό της τάξης/ τμήματος. Οι δάσκαλοι των τμημάτων θα σας ενημερώσουν σχετικά για τα μαθήματα, τις εργασίες κ.λπ. των ημερών που τυχόν απουσιάζει το παιδί σας. Παρακαλούμε μην τηλεφωνείτε για το σκοπό αυτό στο Διευθυντή. Θεωρούμε σωστό οι ασθενείς μαθητές να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να αποθεραπευτούν πλήρως. Η πρόωρη επάνοδός τους στο σχολείο επιβαρύνει δυνητικά την υγεία των ίδιων όσο και των υπόλοιπων συμμαθητών τους.

Στην περίπτωση που μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας στο χώρο του σχολείου ή παραπονεθεί για την υγεία του στους εκπαιδευτικούς, θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να παραλάβετε τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για την εκτίμηση της κατάστασης των μαθητών, πέραν της παροχής των στοιχειωδών πρώτων βοηθειών. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται τηλεφωνικά και καλούνται οι γονείς προς ασφαλέστερη αντιμετώπιση ενδεχόμενου ιατρικού ζητήματος. Επίσης  οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια του Διευθυντή του σχολείου,  προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν. Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών ο Διευθυντής θα καλέσει  το ΕΚΑΒ (166) για παροχή οδηγιών και ενδεχόμενη διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθούν οι  γονείς του. Για το λόγο αυτό θα επικαιροποιηθούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας όλων των μαθητών.

Κολατσιό – νερό: Παρακαλούμε φροντίστε να έχουν οι μαθητές το απαιτούμενο κολατσιό για το διάλειμμα καθώς  και νερό αν δεν επιθυμείτε να καταναλώνουν το νερό του δικτύου. Αν ξεχάσατε να δώσετε το κολατσιό του παιδιού σας το πρωί κατά την αποχώρησή του από το σπίτι, φέρτε το του στο διάλειμμα. Μη το φέρνετε ενδιάμεσες ώρες και μη χτυπάτε το κουδούνι ή παίρνετε τηλέφωνο για να το παραδώσετε. Δεν υπάρχει διαθέσιμο άτομο για αυτήν τη δουλειά.  Το κυλικείο του σχολείου λειτουργεί φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές της Α τάξης ψωνίζουν στην αρχή με την επίβλεψη-συνοδεία των δασκάλων τους. Οι υπόλοιποι μαθητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματα που τυχόν φέρουν από το σπίτι για αγορές από το κυλικείο. Παρακαλούμε οι μαθητές να φέρουν μαζί τους μόνο τα απαιτούμενα χρήματα για τυχόν αγορές και όχι περισσότερα, προς αποφυγή του κινδύνου απώλειάς τους.

Σχολική τσάντα: Με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα δοθεί στους μαθητές σε έντυπη μορφή, παρακαλούμε ελέγχετε μαζί τους αν στην τσάντα τους έχουν πάρει όλα τα απαιτούμενα βιβλία ή τετράδια. Δεν είναι εφικτή η εκ των υστέρων τηλεφωνική επικοινωνία του σχολείου με τις οικογένειες για να φέρουν βιβλία/τετράδια που οι μαθητές έχουν ξεχάσει στο σπίτι τους και την ημέρα αυτή θα είναι δυσχερέστερη για τους εκπαιδευτικούς και μη αποτελεσματική για το μαθητή η διεκπεραίωση του μαθήματος.

Παρακαλούμε αντιμετωπίστε τα σχολικά είδη (γόμες, μολύβια, ξύστρες κ.λπ.) των παιδιών σας ως τα εργαλεία της δουλειάς τους και δώστε έμφαση στην ποιότητα και τη λειτουργικότητα και όχι στην εμφάνιση. Προτείνουμε αυτά να είναι όσο πιο απλά γίνεται, έτσι ώστε να μην τα χρησιμοποιούν οι μαθητές ως παιχνίδια μέσα στην τάξη και αποσπάται η προσοχή τους. Οι μαθητές απαγορεύεται να φέρουν στο σχολείο κινητά τηλέφωνα ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επίσης δεν ενδείκνυται να φέρουν από το σπίτι παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να είναι επικίνδυνο ή να κινδυνεύει να χαθεί.

Δράσεις ανακύκλωσης: Σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις ανακύκλωσης του σχολείου μας με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή από τους μαθητές μας ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών.

  • Το σχολείο μας συνεχίζει την περσινή προσπάθειά του για τη συλλογή οικιακών τηγανελαίων προς ανακύκλωση. Το τηγανέλαιο που συλλέγεται θα δοθεί προς ανακύκλωση σε πιστοποιημένη εταιρεία, ενώ θα υπάρχει και ανταποδοτικό όφελος για το σχολείο, που ανέρχεται στα 0,30€ ανά κιλό. Ο κάδος συλλογής βρίσκεται στο χώρο του ισογείου, απέναντι από την κεντρική είσοδο και ήδη κοντεύουν να συγκεντρωθούν τα 200 λίτρα, ώστε να παραληφθεί από τη συμβεβλημένη εταιρεία.
  • Ανακύκλωση χαρτιού: Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Το Χαρτί του Μέλλοντος μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία». Το πρόγραμμα αφορά σχολικά και άλλα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί. Για το σκοπό αυτό υπάρχει ειδικός σάκος συλλογής του χαρτιού στο ισόγειο του σχολείου

Επικοινωνία- διοικητικά θέματα: Η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου θα γίνεται σε καθορισμένες ώρες που θα σας ανακοινωθούν σύντομα. Η ώρα του διαλείμματος δεν ενδείκνυται για το σκοπό αυτό, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν άλλα καθήκοντα (επιτήρηση μαθητών, συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου κ.λπ.). Για κάθε έκτακτη περίσταση προτιμήστε την τηλεφωνική επικοινωνία με το σχολείο και τον καθορισμό σχετικής συνάντησης. Προς διευκόλυνσή σας για την έκδοση και χορήγηση διοικητικών εγγράφων (πιστοποιητικά μαθητών, βεβαιώσεις κ.λπ.) μπορείτε να τα αιτήστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail@2dimaliver.eyv.sch.gr) ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (22230-22491), ώστε να εκδίδονται άμεσα και σας χορηγούνται χωρίς καθυστέρηση.

Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα επιδόθηκε σε έντυπη μορφή σε όλους τους μαθητές, αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου καθώς και στα ηλεκτρονικά μέσα που διατηρεί το σχολείο. Ως εκ τούτου θεωρείται πως το σύνολο των γονέων/κηδεμόνων έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του.

Με την προσδοκία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας και για την τρέχουσα σχολική χρονιά

Από τη Διεύθυνση  του 2ου Δημ. Σχολείου Αλιβερίου (12-09-2018)