Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η σειρά σεμιναρίων με θέμα : «Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική» που διοργανώθηκαν από το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΕΠΑ.Λ. Σύρου και εκπαιδευτικούς που έχουν εξειδικευθεί στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη μαθησιακή διαδικασία.
Η σειρά σεμιναρίων διήρκεσε 15 ώρες και περιλάμβανε τρεις συναντήσεις:
- Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, με θέμα την παρουσίαση ρομποτικών τεχνολογιών για BeeBot, Thymio και Lego WeDo0
- Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, με θέμα τη γνωριμία με το ρομποτικό κιτ Lego WeDo και τον προγραμματισμό του σε περιβάλλον Scratch
- Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, με αντικείμενο τη γνωριμία με το ρομποτικό κιτ Mindstorms EV3 και τον προγραμματισμό των κατασκευών σε περιβάλλον EV3 Lab
Η συμμετοχή στα σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς ήταν εθελοντική και έγινε εκτός του εργασιακού τους ωραρίου. Οι επιμορφωτές είναι εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία της Σύρου και προσφέρθηκαν να διδάξουν αφιλοκερδώς. Στην υλοποίηση του σεμιναρίου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Ιωσηφίδου, Αργυρώ Γιάνναρη, Μαρία Σαλαγκούδη, Αλεξία Τζεφρίδου, Έφη Σχίζα, Αυγουστής Κλείσαρης, Μανώλης Αργυρός και Γιάννης Μαραγκός. Εκ μέρους του 1ου ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ.
Σκοπός του σεμιναρίου δεν ήταν μόνο η γνωριμία και η εκμάθηση εργαλείων αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου, μιας κοινότητας μάθησης μεταξύ εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και όλων των τάξεων. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών από τη Σύρο και τα γύρω νησιά ήταν πολύ μεγάλη. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς για εφαρμογή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο καθημερινό μάθημα και την ένταξή της στο αναλυτικό πρόγραμμα. Στο σεμινάριο συμμετείχαν και πολλοί εκπαιδευτικοί από την προσχολική εκπαίδευση, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει πολλές δυνατότητες για υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών σεναρίων που να βασίζονται στη βιωματική και την εξερευνητική μάθηση. Η εφαρμογή της δε, στη σχολική πρακτική είναι μόλις στην αρχή της, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εφαρμογή της τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, ανάλογα σεμινάρια θα επαναληφθούν τόσο στη Σύρο όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Η Σύρος είναι πανελλαδικά πρωτοπόρα στην εκπαιδευτική ρομποτική με συμμετοχές σε διαγωνισμούς, με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Αλλά προπάντων με ποιοτικά μαθήματα και καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη στήριξή τους τον Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σύρου, κ. Νικόλαο Βουτσίνο, και τον Διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου, κ. Δημήτρη Ανδρεαδάκη.
Κωνσταντίνος Ζέρβας
Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής