Επιμορφωτικό σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς ΠΕ91: «Θεατρική Διασκευή: ερωτήματα, εργαλεία, μεθοδολογία»

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Θεατρική Διασκευή: ερωτήματα, εργαλεία, μεθοδολογία»

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Θεατρικής Αγωγής Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο που θα διεξαχθεί σε δύο συναντήσεις, για τις/τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ΠΕ 91 (ΠΕ 91.01 και ΠΕ 91.02) των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – γενικής και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητας  1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου με θέμα:

«Θεατρική Διασκευή: ερωτήματα, εργαλεία, μεθοδολογία»

Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 17/03/2022 και την Τρίτη 29/03/2022, ώρα 18.00-20.00, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex, στον σύνδεσμο

https://minedu-secondary.webex.com/meet/panboemi

Εισηγήσεις:

Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη, ΣΕΕ Θεατρικής Αγωγής

Δημήτρης Αδάμης, διασκευαστής και σκηνοθέτης

 Περιγραφή σεμιναρίου

-Πως επιλέγουμε το λογοτεχνικό κείμενο που θα διασκευάσουμε; Η προσωπική επιθυμία, οι ανάγκες της ομάδας, η επικαιρότητα, η τάση της εκπαιδευτικής κοινότητας, η χρονική αναφορά.

-Πόσο κοντά στο πρωτότυπο κείμενο μπορούμε να μείνουμε; Τι μένει και τι όχι σε μια διασκευή ενός γνωστού κειμένου; Επιλογές περιεχομένου και νοηματοδότησης, αισθητικές επιλογές, σκηνικές επιλογές.

-Πόσο μας επηρεάζει η συγκεκριμένη μετάφραση;

-Πως εμπλέκονται οι άλλες τέχνες στη διασκευή μας; Χρήση εικαστικού και μουσικού υλικού που απορρέει από την επιλογή και την εμπλουτίζει.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σε δύο συναντήσεις

  1. Πέμπτη 17/03/22, ώρα 18.00-20.00: Παραδείγματα από διασκευές και παρουσίαση του τρόπου, των εργαλείων, της μεθοδολογίας, με εστίαση στο έργο “Δον Κιχώτης”.
  2. Τρίτη 29/03/22, ώρα 18.00-20.00: Πρακτική εξάσκηση σε κείμενα επιλογής των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών. Στόχος είναι να δοθούν κάποια κλειδιά ώστε να μπορεί ο παιδαγωγός του θεάτρου να προσεγγίζει τέτοια κείμενα με μεγαλύτερη ευκολία και να τα διασκευάζει ώστε να χρησιμοποιηθούν από ομάδες παιδιών στο σχολείο.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο εντάσσεται ως εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, την ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου με την έναρξη της σεζόν του «Θέατρου των Εθνών» στο Παρίσι.

Είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των 12 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. επιστημονικής της ευθύνης.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τις/τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ενυπόγραφα.

Σας  ευχαριστούμε  για τη συνεργασία

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής

Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη

Κατηγορίες: Επιμορφώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.