Σήμερα 2 Απριλίου ,γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου.Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/13
Σίγουρα έχουμε ακούσει από τους γονείς μας και έχουμε διαβάσει μόνοι μας παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.Ας γνωρίσουμε τη ζωή όμως του μεγάλου συγγραφέα προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε και γιορτάζεται η Ημέρα αυτή.
(Παιδιά να διαβάζετε τις βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων που άφησαν ένα μεγάλο έργο στον κόσμο,γιατί πάντα μαθαίνουμε από το παράδειγμά τους ,εμπνεόμαστε από αυτούς και γεννιούνται μέσα μας κίνητρα να δημιουργούμε κι εμείς.Κι η δημιουργία φέρνει απίστευτη ικανοποίηση και χαρά, φέρνει νόημα στη ζωή.)
Δανός συγγραφέας και ποιητής, πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του. Γιος ενός παπουτσή και μιας πλύστρας, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen) γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του χρόνια και έκανε διάφορες δουλειές για να τα φέρει βόλτα αυτός και η μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν.
Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία.
Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα. Μετά κόπων και βασάνων, ο Χανς Κρίστιαν τελείωσε το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών. «Τα χρόνια αυτά ήταν τα πιο πικρά και σκοτεινά της ζωής μου», έγραψε στην αυτοβιογραφία του. Στη συνέχεια γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Ενώ τα έργα του Άντερσεν είναι σχεδόν άγνωστα έξω από τη Δανία και τις γειτονικές της χώρες, τα παραμύθια του είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα σ’ όλη την ιστορία της λογοτεχνίας. Μολονότι βασίζονται σε λαϊκούς θρύλους, τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από έναν ηθικό ρεαλισμό, παρά απ’ την ανάγκη εκπλήρωσης μιας επιθυμίας. Οι κακοί δεν είναι δράκοι ή μάγισσες των λαϊκών μυθιστοριών, αλλά εκπρόσωποι ανθρώπινων αδυναμιών, όπως ματαιοδοξίας, σνομπισμού ή εγωιστικής αδιαφορίας. Ορισμένα από τα παραμύθια του αποκαλύπτουν μία αισιόδοξη πίστη στην επικράτηση του καλού και του ωραίου, άλλα είναι βαθιά απαισιόδοξα και έχουν δυσάρεστο τέλος.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα διακριθεί και στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Από το 1833 ως το 1857 πραγματοποιεί 29 ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, γνωρίζεται με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής και καταγράφει τις εμπειρίες του σε σειρά ταξιδιωτικών βιβλίων.
Τα βήματά του θα τον φέρουν ως την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1841. Στο οδοιπορικό του «Το Παζάρι ενός ποιητή», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Εστία» με τον τίτλο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» περιγράφει λεπτομερώς τη διαμονή στην Αθήνα.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/107
Παιδιά ακούστε στο παρακάτω βίντεο τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση να διαβάζει το παραμύθι “Η μικρή χωριατοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής.”
Παιδιά τι λέτε θέλετε να ζωγραφίσετε μία εικόνα από το παραμύθι που ακούσατε. Αν θέλετε μπορείτε να ζωγραφίσετε εικόνες και από όποιο αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξέρετε.
Μπορείτε να στείλετε τη ζωγραφιά σας στο email του σχολείου μας (1dimskiath@sch.gr) , αφού γράψετε πάνω της τον τίτλο του παραμυθιού,το όνομά σας και την τάξη σας μέχρι την Τετάρτη 8 Απριλίου.
Μπορείτε να τη φωτογραφίσετε και να τη στείλετε!Όλες οι φωτογραφίες θα δημοσιευθούν στο blog του σχολείου μας,εδώ δηλαδή!
Περιμένω τις ζωγραφιές σας!
Με αγάπη, η Δ/ντρια του σχολείου!
Γεια σας κ.Δημητρα.Επιθυμουμε να γραφτούμε στο blog του σχολείου.
Καλησπέρα!
Δεν γίνεται κάποια εγγραφή.Απλώς όταν μπαίνετε και θέλετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο θα εγγράφεστε με τους κωδικούς από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που έχετε!