Επιστολή προς τους γονείς, της Τακτικού Βασιλικής, Ψυχολόγου των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Σκιάθου.

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο του κορωνοϊού και της παρατεταμένης καραντίνας είναι σημαντικό να θυμόμαστε:

– Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην νιώθουμε ενεργητικοί και ευδιάθετοι καθώς έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι ασχολίες μας. Ωστόσο, προσέχουμε να μην υπερβάλλουμε θεωρώντας  πως αναπτύξαμε συμπτώματα κατάθλιψης. Σκεφτόμαστε θετικά εφόσον γνωρίζουμε πως ο ιός είναι ιάσιμος.

– Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την χαμένη μας ενεργητική διάθεση προβαίνοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες! Σκεφτόμαστε τι θα επιθυμούσαμε να κάνουμε αν είχαμε ελεύθερο χρόνο π.χ. να διαβάσουμε μια σειρά βιβλίων μυστηρίου ή περιπέτειας ή να βελτιώσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες ή και να ξεκινήσουμε τη γυμναστική.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δούμε ότι ενώ θέλουμε να ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα και πάντα το ακυρώνουμε κάνουμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα ημέρας και το βάζουμε σε σημείο που να έχουμε συχνή οπτική επαφή! (ένα καλό σημείο θα ήταν το ψυγείο).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να θέσουμε έναν στόχο αυτό το διάστημα και να καταβάλλουμε προσπάθεια για να τον πετύχουμε. Αυτό θα μας κινητοποιήσει, θα αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές ειδήσεις και θα βελτιώσει τη διάθεση μας.

– Είμαστε ανοιχτοί σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με την καραντίνα και τις δυσκολίες του κορωνοϊού!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν αποφεύγουμε να απαντάμε ακόμα κι αν μας ρωτάνε κάθε ώρα και στιγμή. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτή η κατάσταση βιώνεται περίεργα από το κάθε παιδί κι αν βλέπουν εμάς στενοχωρημένους ή θυμωμένους ενδέχεται να εκδηλώσουν και αυτά παρόμοια συμπεριφορά ή και να φοβηθούν.
 –ΔΕΝ  σχολιάζουμε την κατάσταση πολύ αρνητικά ή πολύ θετικά! Οι απαντήσεις μας επικεντρώνονται στην τήρηση των μέτρων  και  διαβεβαιώνουμε τα παιδιά μας για την επιστροφή στην κανονικότητα.

  “Δεν ξεχνάμε ότι αργά ή γρήγορα θα είμαστε όπως και πριν!

 

Προκειμένου τα παιδιά μας να κατανοήσουν καλύτερα την παρούσα κατάσταση τι καλύτερο από το να τους πούμε μια ιστορία στην οποία αυτοί είναι οι ήρωες!

(Η παρακάτω ιστορία ενδείκνυται για παιδιά μέχρι την Τρίτη Δημοτικού!)

 Ο κορωνοϊός είναι ο γιος του μεγάλου ιού και είναι τόσο δυνατός που έχει μια κορώνα στο κεφάλι! Είναι αόρατος και δεν μπορούμε να τον δούμε αλλά αν μας αγγίξει μπορεί να αρρωστήσουμε κατευθείαν και να ανεβάσουμε πυρετό. Το κάθε παιδάκι από εμάς μπορεί να παλέψει μαζί του, φορώντας για όπλο τη μάσκα του για να μην το δει ο κορωνοϊός  και πλένοντας τα χέρια του για να τον δηλητηριάσει!

“Πρέπει να προσέχουμε γιατί ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος! Μπορεί να είναι πίσω από τη πλάτη μας, να κολλήσει πάνω μας και να αρρωστήσει τους γονείς μας. Όμως καθώς είμαστε πιο δυνατοί από τους γονείς μας, αν φοράμε καλά τη μάσκα μας, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα και πλένουμε συχνά τα χέρια μας, θα τον νικήσουμε και θα φύγει από τον τόπο μας.”

Έτσι ο μικρός κορωνοϊός λυπημένος που δεν μπορούσε να δει κανέναν αφού όλοι φορούσαν τις μάσκες τους έφυγε λυπημένος για να συναντήσει τον πατέρα του πίσω στο βασίλειο. Δεν μπόρεσε να νικήσει το καθαρό σαπούνι. Λυπημένος, καθώς έφευγε πέταξε την κορώνα του και έγινε καταπράσινος από το κακό του.

Όποιο παιδάκι είναι τόσο δυνατό και κάνει όλα αυτά που του λένε οι γονείς του μπορεί να βρει τη μαγική κορώνα! 

Τα παιδιά σε μικρή ηλικία κατανοούν καλύτερα τον κόσμο μέσα από συμβολικές αναπαραστάσεις. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, να παίζουμε μαζί τους, να απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις τους με υπομονή.

Σημαντικό να κάνουμε την κάθε μέρα γιορτή!

Θυμόμαστε ότι τα κύρια  χαρακτηριστικά των παιδικών συναισθημάτων είναι η μεγάλη ένταση, η μικρή διάρκεια και η αστάθεια.

Επομένως είναι λογικό αν καμιά φορά η ενέργεια τους ξεπερνά την δική μας!

Και μία όμορφη και χρήσιμη εικόνα!

Με εκτίμηση

Τακτικού Βασιλική, Ψυχολόγος

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Είμαστε το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Ανήκουμε στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργούμε με 13 τμήματα.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Επιστολή προς τους γονείς, της Τακτικού Βασιλικής, Ψυχολόγου των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Σκιάθου.

  1. Ο/Η Λαμπρος Σανιδας λέει:

    Ευχαριστουμε πολυ για το αρθρο σας. Μας βοηθαει παρα πολυ στην δυσκολη αυτη περιοδο. Να στε ολοι καλα και συντομα να επιστρεψουν ολα τα παιδακι στο σχολειο και στην κανονικοτητα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *