Οδηγίες προς τους γονείς-Τήρηση κανόνων υγιεινής

1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου

Αγαπητοί γονείς

Επειδή τα κρούσματα από τον ιό covid 19 αυξάνονται, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι ο βήχας και ο πυρετός.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνος στους μύες

Ρίγος

Πονοκέφαλος

Δυσκολία στην κατάποση

Ρινική καταρροή/συμφόρηση

Ναυτία/εμετός

Πόνος στην κοιλιά ,διάρροια

Απώλεια γεύσης και οσμής

Παρακαλούμε ελέγχετε τα παιδιά σας καθημερινά και αν εμφανίσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, κρατήστε τα στο σπίτι. Παρακολουθείτε την υγεία τους  και ειδικά αν παρουσιάσουν πυρετό ή βήχα επισκεφτείτε τον παιδίατρο και ενημερώστε το σχολείο.

Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής σχολαστικά.Γι αυτό παρακαλούμε να έχουν οι μαθητές μαζί τους και σε ξεχωριστό σακουλάκι, 3 καθαρές μάσκες, μία για κάθε διάλειμμα.( Τα διαλείμματα είναι τρία)

Οι μάσκες πρέπει να πλένονται και να αποστειρώνονται καθημερινά.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι να μη συνωστίζεστε έξω από την αυλόπορτα όταν έρχεστε το μεσημέρι να πάρετε τα παιδιά σας .Μείνετε μακριά και αραιωμένα. Τα παιδιά θα σας εντοπίσουν καλύτερα.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Συκιώτου Δήμητρα

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας!

Αγαπητοί μαθητές και γονείς

Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο σχολείο μας η σχολική βιβλιοθήκη, ως δανειστική. Κάθε χρόνο μία δασκάλα ή ένας δάσκαλος αναλαμβάνει υπεύθυνη/ος για τη λειτουργία της. Επίσης έχει καθιερωθεί οι μαθητές της Στ΄τάξης να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους και να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία της.

Σκοπός της σχολικής βιβλιοθήκης είναι: Α)Η παροχή σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου ενός χώρου που επιτρέπει τη φυσική και διανοητική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών. Β) Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών/τριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση του διαβάσματος.

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας φέτος ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε με την ουσιαστική παρέμβαση και το ενδιαφέρον του Δήμου Σκιάθου και ιδιαίτερα του αντιδημάρχου κ. Τσανάκα Ιωάννη, ο οποίος ικανοποίησε το αίτημά μας με μεγάλη χαρά .

Από το 2018-2019 ανήκει στο δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας, περιέχει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων, διαφόρων κατηγοριών για παιδιά και ενήλικες και λειτουργεί ως δανειστική. Ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων αποκτήθηκε από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που εκπόνησαν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας τη σχολική χρονιά 1999-2000.Τα υπόλοιπα αποκτήθηκαν είτε από τη συμμετοχή του σχολείου σε εκπαιδευτικά προγράμματα είτε από αγορές μέσω της Σχολικής Επιτροπής είτε από δωρεές ιδρυμάτων ,οργανώσεων και ιδιωτών.

Τη φετινή σχολική χρονιά, μετά την ανακαίνισή της, μας δόθηκε η ευκαιρία να την οργανώσουμε καλύτερα ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργική και ωφέλιμη για τα παιδιά.

Έχουμε ακόμα αρκετή δουλειά για την οργάνωσή της αλλά σύντομα , θα είμαστε έτοιμοι να την ανοίξουμε για όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, για την αμέριστη βοήθεια και τη στήριξη στο εκπαιδευτικό μας έργο , το Δήμαρχο Σκιάθου, κ Τζούμα Θεόδωρο , τον αντιδήμαρχο έργων κ. Τσανάκα Ιωάννη και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Χονδρονικολή Σταματίνα .

 

Ευχαριστούμε θερμά, τον εκπαιδευτικό Εικαστικών του σχολείου μας κ. Μιτζέλο Ιωάννη για τη δωρεά τριών βιβλιοθηκών  για τις ανάγκες τοποθέτησης των βιβλίων   καθώς και 10 κορνιζών  για την τοποθέτηση έργων μαθητών που κοσμούν τη βιβλιοθήκη.Επίσης,ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Κουμιώτη για τη δωρεά των πλακιδίων και των υλικών που χρειάστηκαν για το δάπεδο της βιβλιοθήκης και των γραφείων του Υπ/ντή και της Δ/ντριας.

Ευχαριστούμε θερμά και τον  κ. Bengaj Aλέκο, που έκανε δωρεάν τις εργασίες τοποθέτησης των πλακιδίων.

Η Δ/ντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθο

Συκιώτου Δήμητρα

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Οδηγίες προς γονείς

Αγαπητοί γονείς

Καλή και ασφαλή σχολική χρονιά!

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά, με διαφορετικές συνθήκες όμως που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από όλους μας στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19 στο σχολικό περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι με δεδομένη τη συνεργασία όλων μας  εκπαιδευτικών, γονέων και δημοτικής αρχής, η σχολική χρονιά θα κυλήσει με ασφάλεια και ομαλότητα.

Η καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο ,η τήρηση αποστάσεων , η υγιεινή των χεριών, ο επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων και η συχνή απολύμανση των επιφανειών είναι τα κυριότερα μέτρα που θα λάβουμε στο σχολείο και πρέπει να γνωρίζετε.

Έτσι σύμφωνα με την  ΚΥΑ με αρ.3780/8-9-2020

Για τη χρήση μάσκας:

Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού  και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και στα διαλείμματα στην αυλή. Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να έχουν σακουλάκια ή θήκες να τοποθετούν τη μάσκα τους όταν τρώνε ή όταν είναι έξω στα διαλείμματα.

Οι μαθητές καλό θα είναι να έχουν μαζί τους δύο μάσκες και δύο σακουλάκια για να τις τοποθετούν.

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Πρωινή προσέλευση και αποχώρηση:

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα εισέρχονται το πρωί από την αυλόπορτα του σχολείου μόνοι τους ,κρατώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους, και φορώντας τη μάσκα τους,  θα συγκεντρώνονται σε καθορισμένους  για κάθε τμήμα χώρους στο προαύλιο , όπου θα υπάρχουν οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί και έπειτα θα εισέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το μεσημέρι στο σχόλασμα οι μαθητές της Α ΄και Δ΄τάξης θα εξέρχονται από την πίσω έξοδο και οι μαθητές της  Β΄, Γ΄, Ε΄και Στ΄τάξης από την μπροστινή έξοδο  στην καθορισμένη ώρα που θα οριστεί .

Λειτουργία Κυλικείου:

Τα κυλικεία λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Το κυλικείο του σχολείου θα διαθέτει μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο, πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό. Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο  φορώντας τη μάσκα τους (θα υπάρχει σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ

·         Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής, κυρίως τη χρήση μάσκας…

·         Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.

·         Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

·         Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

·         Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

·         Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ : Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058. Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Μπορείτε να ενημερώνεστε και από το ιστολόγιο του σχολείου 1dimskiath`s blog.Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο του σχολείου 2427022227.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Ο Αγιασμός στο σχολείο μας!

Αγαπητοί μαθητές και αγαπητοί γονείς!

Καλή Σχολική Χρονιά!!!2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ » ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου,στις 11:00π.μ.

Οι μαθητές θα εισέλθουν στην αυλή μόνοι τους , από τις 10:50,φορώντας τη μάσκα τους υποχρεωτικά. 

Μόνο οι μαθητές της Πρώτης τάξης θα συνοδεύονται από τον έναν γονέα.

Για να μην υπάρξει συνωστισμός και να κρατάμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις,οι μαθητές κάθε τμήματος θα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο χώρο της αυλής.που θα τους υποδεικνύουν οι εκπ/κοί που θα βρίσκονται στην αυλόπορτα.

Μετά τον Αγιασμό οι μαθητές θα εισέλθουν στις τάξεις τους για να πάρουν τα βιβλία,μάσκες και οδηγίες για τη λειτουργία του σχολείου και θα σχολάσουν.Θα πρέπει να έχουν μαζί τις σάκες τους.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Οδηγίες για τους γονείς για την προστασία από τον COVID-19

Αγαπητοί γονείς

Η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει φέτος μας φέρνει όλους μπροστά σε μία δύσκολη πραγματικότητα.Η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε μία ευχάριστη σχολική ζωή για τους μαθητές μας.

Αυτό που θα κυριαρχήσει  στη σχολική καθημερινότητα είναι η μάσκα γι αυτό καλό είναι να συμβουλεύετε και να  εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στη χρήση της ,εφόσον θα γίνει για όσο διάστημα απαιτείται  μόνιμος σύντροφός μας.

Παρακάτω παραθέτω τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε κι ΕΔΩΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Δήλωση 2ης ξένης Γλώσσας για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Ε΄τάξη,το σχολικό έτος 2020-2021.

Αγαπητοί γονείς, των μαθητών της Δ΄τάξης

Συμπληρώστε  και στείλτε την παρακάτω υπεύθυνη δήλωση στο email του σχολείου.Μπορείτε να την κατεβάσετε και από εδώ.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Ο/Η υπογεγραμμένος/-η ……………………………………………………………………..…, γονέας του μαθητή/-τριας…………………………………………………………………. της ……………..τάξης του ……………………………………………….Δημοτικού Σχολείου …………………………
ΔΗΛΩΝΩ
Η Β’ ξένη γλώσσα που επιθυμώ να παρακολουθήσει το παιδί μου στην ……… τάξη  για το σχολικό έτος 2020-2021 είναι:
α. Γαλλική Γλώσσα
β. Γερμανική Γλώσσα
…../…../2020
Ο/Η ΔΗΛΩΝ/-ΟΥΣΑ
Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Οδηγίες προς τους γονείς για την επαναλειτουργία του σχολείου.

Αγαπητοί γονείς

Διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες που ακολουθούν!

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα Δημοτικά Σχολεία θα ανοίξουν πάλι  για να υποδεχθούν τους  μικρούς μαθητές.

Οι συνθήκες όμως της επαναλειτουργίας τους είναι πολύ διαφορετικές και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από όλους μας στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19 στο σχολικό περιβάλλον.

Με την με αρ. πρωτ.  63417/ΓΔ4/26/5/2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. δίνονται οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτές:

α) για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευση – αποχώρηση στη σχολική μονάδα, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών/τριών. Για τον σκοπό αυτό, δε θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία (ενημέρωση, προσευχή) θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Για τον ίδιο λόγο παρακαλείσθε να αποφεύγετε τον συνωστισμό στις δύο εισόδους/εξόδους του σχολείου.

β) Οι σχολικές αίθουσες θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών (ίση με 1,5 μέτρo μήκος) στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους (15). Συνεπώς, όλα τα τμήματα του σχολείου μας θα χωριστούν κατά αλφαβητική σειρά σε υποτμήματα ίσης δυναμικότητας στα οποία θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία.

γ)  Κατά την πρώτη εβδομάδα έναρξης λειτουργίας, οι μαθητές του α΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ οι μαθητές του β΄ υποτμήματος τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Ακολούθως, την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές του α΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, ενώ του β΄ υποτμήματος τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Κατά τον ίδιο τρόπο, με εναλλαγή ημερών παρακολούθησης ανά εβδομάδα για κάθε υποτμήμα, θα συνεχίσουμε και για τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη λήξη των μαθημάτων (26 Ιουνίου). Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε τα αδέρφια να έρχονται τις ίδιες ημέρες.

Παρακαλείσθε να τηρείτε τις αποστάσεις κατά την προσέλευση των παιδιών και κατά τη διάρκεια της αναμονής σας πριν την λήξη των μαθημάτων.

Επίσης, η επικοινωνία σας με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως καθώς απαγορεύεται η είσοδος σε ενήλικους που δεν ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο βοηθητικό προσωπικό.

Ο/η εκπαιδευτικός κάθε τμήματος θα σας ενημερώσει για τα ονόματα των μαθητών που θα περιλαμβάνει το κάθε υποτμήμα με μήνυμα ή τηλεφώνημα.

δ) Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα:
• Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
• Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο.
• Φυσικός αερισμός των αιθουσών ιδίως στο διάλειμμα.
• Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).

ε) Με ευθύνη και της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου ορίζεται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

στ) Για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.

ζ) Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Γι αυτό θα πρέπει οι μαθητές να έχουν μαζί τους κολατσιό και νερό.

η) Δε θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα.

θ)Οι Α΄,Β΄,και Γ΄τάξεις θα σχολούν 13:10΄ και οι Δ΄,Ε΄,και Στ΄τάξεις 13:15΄.

ι)Η αποχώρηση της Α΄και Δ΄τάξης θα γίνεται από την πίσω έξοδο.(Πίσω από το ξεν. ΑΛΚΥΩΝ)

κ)Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές.

λ)Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί , και να θερμομετρούν καθημερινά τα παιδιά τους και αν διαπιστώνουν ότι έχουν κάποιο σύμπτωμα γρίπης, όπως πυρετό, βήχα, ,καταβολή, πονόλαιμο, αρθραλγίες / μυαλγίες ή ρινική συμφόρηση να τα κρατούν στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον γιατρό.

μ)Την πρώτη ημέρα που θα έρθουν οι μαθητές στο σχολείο,θα εισέλθουν μόνοι τους στην αυλή και θα κατευθυνθούν στο σημείο που βρίσκεται ο δάσκαλός τους.

Την περίοδο αυτή που τα κρούσματα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλά και τα τμήματα του σχολείου θα είναι ολιγομελή, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθουν κυρίως τα παιδιά μας πως θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες στη νέα σχολική πραγματικότητα. Με τη συνεργασία όλων μας και τη σωστή τήρηση των οδηγιών η σχολική χρονιά θα τελειώσει αισίως.

Με εκτίμηση, η Δ/ντρια και οι Εκπ/κοί του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκιάθου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Η σημασία των θετικών συναισθημάτων στη ζωή μας.

Πόση σημασία έχει να σκεφτόμαστε θετικά, να αισθανόμαστε θετικά για να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι άνθρωποι;

Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα;

 Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που βιώνουν συχνά θετικά συναισθήματα, είναι πιο ευτυχισμένα και πιο κοινωνικά. Τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν το νου, κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά, πιο έξυπνα, πιο ικανά να λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Τα θετικά συναισθήματα βοηθούν όλους μας να διαχειριζόμαστε καλύτερα δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Η συσσώρευση θετικών συναισθημάτων μας βοηθούν σε μία δύσκολη στιγμή να έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα και μπορούν έως και να «ακυρώσουν» τις αρνητικές εμπειρίες και τα αρνητικά συναισθήματα (Fredrickson,1998).

Με συστηματικές έρευνες, οι ειδικοί μελετούν ποιες είναι οι συνήθειες, δραστηριότητες και πρακτικές, που αν τις υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας θα έχουμε όλα τα παραπάνω οφέλη. Τα ευρήματα αυτά, αποτελούν τις λεγόμενες «εμπειρικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση της ευεξίας» που μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και στα παιδιά. Παρ όλα αυτά, ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να αρχίσουν τα παιδιά μας να είναι πιο θετικά, είναι να γίνουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα να σκεφτόμαστε και να δρούμε θετικά και να εφαρμόζουμε στην πράξη δραστηριότητες όπως αυτές που ακολουθούν.

Μία πολύ «διάσημη» άσκηση, οι θετικές ωφέλειες της οποίας έχουν κατά κόρον ερευνηθεί από τον Martin Seligman και τους συνεργάτες του, είναι οι «3 καλές στιγμές». Ο τρόπος που λειτουργεί είναι πολύ απλός. Κάθε μέρα, συνήθως στο τέλος της, καταγράφουμε τρεις καλές στιγμές της μέρας μας. Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να διδαχθούν είτε να τις γράφουν σε ένα ημερολογιάκι, είτε να τις αφηγούνται σε έναν ενήλικα. Το «κλειδί» για την επιτυχία της άσκησης είναι να μην καταγράφονται απλά οι καλές στιγμές, αλλά να σκέφτεται και να διηγείται κανείς και το «γιατί» αυτές οι στιγμές καταχωρούνται στη μνήμη μας ως θετικές. Πρόκειται στην ουσία για μια άσκηση θετικής αυτογνωσίας. Αντί να αναλύουμε τι δεν πήγε καλά και πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό να μας συμβαίνει, αναλύουμε τι πήγε καλά έτσι ώστε αφενός να το εκτιμούμε και να το χαιρόμαστε και αφετέρου να το ξέρουμε και να το επιδιώκουμε να συμβαίνει συχνότερα.

Ακόμη, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν στη διαδικασία του «απολαμβάνειν» τις θετικές εμπειρίες. Με τον όρο απολαμβάνειν, μεταφράζουμε στα Ελληνικά τον όρο savoring που επίσης είναι μια διαδικασία που ενδυναμώνει το θετικό που μας συμβαίνει. (Μπενέτου & Μαλικιώση-Λοίζου, 2011). Έρευνες από τον καθηγητή Fred Bryant, στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, δείχνουν ότι η απόλαυση μιας θετικής εμπειρίας είναι κάτι παραπάνω από την ευχαρίστηση που μας προσφέρει αυτή καθαυτή η εμπειρία. Χρειάζεται κανείς να μπορεί να κινητοποιεί όλες του τις αισθήσεις, να μπορεί να στέκεται στο θετικό γεγονός και να το παρατηρεί ωσάν εξωτερικός παρατηρητής, έχοντας επίγνωση ότι συμβαίνει. Διδάσκουμε στα παιδιά μας να απολαμβάνουν και να χαίρονται στο έπακρο ό,τι θετικό τους συμβαίνει όταν για παράδειγμα περπατώντας στον Εθνικό Κήπο, στεκόμαστε να παρατηρήσουμε τα πολύχρωμα λουλούδια, δίνουμε χρόνο να τα μυρίσουμε και να τα φωτογραφίσουμε. Επιπλέον, απολαμβάνουμε, αν μαθαίνουμε να «μυρηκάζουμε» το θετικό, μιλώντας γι αυτό τόσο τη στιγμή που συμβαίνει όσο και αναμνηστικά στη συνέχεια: « τι όμορφα λουλούδια, ε; Δείτε πόσο όμορφα και στη σειρά τα έχουν φυτέψει! Πόσο χαίρομαι που βρήκαμε χρόνο σήμερα να κάνουμε αυτή τη βόλτα μαζί εδώ!». Συνήθως, τα παιδιά – ιδίως τα μικρότερα- είναι καλύτερα από τους μεγάλους στο να στέκονται και να δίνουν χρόνο στην απόλαυση μιας εμπειρίας. Μπορούμε να διδαχτούμε εμείς από αυτά και οπωσδήποτε να μην μπλοκάρουμε αυτή τη φυσική τους ικανότητα να χαίρονται και να ενθουσιάζονται.

Της Άννυς Μπενέτου, Msc, Phd
Συμβουλευτική & Θετική Ψυχολογία

Μία πολύ ωραία ιδέα διάβασα στο https://www.aspaonline.gr/2011/07/12/to-vazo-ton-anamniseon/  με το Βάζο των αναμνήσεων.Είναι σχετική με την άσκηση με τις «3 καλές  στιγμές», που προτείνει ο Martin Seligman,πιο πάνω.

Διαβάστε την κι εσείς και προσπαθήστε να την εφαρμόσετε! Σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι!

Ένα πολύ ωραίο άρθρο είναι και το παρακάτω

Πώς σε προστατεύουν οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας;

Θετική ψυχολογία!

Ας εκπαιδευτούμε σ`αυτήν και ας εκπαιδεύσουμε και τα παιδιά μας, για να είναι ευτυχισμένα!

Με αγάπη, Συκιώτου Δήμητρα

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Εγγραφές μαθητών στην Α΄τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Εγγραφές μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Εγγραφές μαθητών στην Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες , ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ,η εγκύκλιος για τις εγγραφές των μαθητών και των μαθητριών στην Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου.Πατήστε εδώ για να δείτε την εγκύκλιο.

Οι εγγραφές στην Πρώτη Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, θα γίνονται από 15 έως 29 Μαΐου, καθημερινά  8:30  με  10:30  στο Γραφείο της Διεύθυνσης.

Μπορεί επίσης να γίνουν και ηλεκτρονικά στέλνοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αφού τα σκανάρετε ,  στο email  του σχολείου μας  (1dimskiath@sch.gr)

Οι μαθητές που εγγράφονται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο είναι από  το Κέντρο της Σκιάθου από την οδό Μαυρογυαλή (την οδό πίσω από το Γυμνάσιο ) από την Ακρόπολη και κάτω,η περιοχή Αμμουδιά ,περιοχή γηπέδου και αεροδρομίου,τα Καλύβια  και ο Ξάνεμος.

Δικαιολογητικά εγγραφής μαθητών και μαθητριών στην Πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου .

  1. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας.

Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς/κηδεμόνες, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘ.

Πιστοποιητικό γέννησης , το γνήσιο και τη μετάφραση, θα προσκομίσουν μόνο οι γονείς των αλλοδαπών μαθητών .

  1. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  2. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Α.Δ.Υ.Μ.)
  3. Αποδεικτικό στοιχείο ,όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.(Απόδειξη ΔΕΗ,ΟΤΕ,κ.λ.π.)
  4. Βεβαίωσης φοίτησης από το Νηπιαγωγείο.

Εκτυπώστε την αίτηση εγγραφής για να τη συμπληρώσετε .Εκτυπώστε και το  Ατομικό Δελτίο Υγείας, με το οποίο θα πάτε στον παιδίατρο μαζί  με το παιδί σας να το συμπληρώσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ

α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα

Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης, μπορούν να εγγράφονται στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους συμπληρώνοντας το παρακάτω έντυπο:

Έντυπο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται: 1. Οι μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι.

Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα ή κάρτα ανεργίας από τον άλλο.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους ακόμα και αν δεν έχει εξοφληθεί.

  1. Οι μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως,
  • πολύτεκνοι/τρίτεκνοι/μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένοι,
  • πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολικές μονάδες Π.Ε. με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα, και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες Δ.Υ.Ε.Π.
  • Η εγγραφή των μαθητών/τριών που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (Ρομά, προσφυγόπουλα) στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Για την λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία της χώρας ισχύουν όσα προβλέπονται στην 83939/Δ1/19-5-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 1800Β).

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών/τριών στο τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00):

Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές/τριες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι/νες και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Ζώνης μαθητών/τριών είναι 10 μαθητές/τριες .

Παρακαλούμε τους γονείς και τους κηδεμόνες που θα προσέρχονται στο σχολείο, να εισέρχονται στο γραφείο της Δ/νσης  ένας ένας , φορώντας γάντια και μάσκα , τηρώντας τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ για τη μη διάδοση του covid-19.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Συκιώτου Δήμητρα

 

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Εγγραφές μαθητών και μαθητριών στα Δημοτικά Σχολεία,για τη σχολική χρονιά 2020-2021Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

«Η Γιορτή της μητέρας .»

Νικόλαος Γύζης

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!

Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές,

και πάλι κάτι θα περισσέψει,

που να το ανακράξεις

σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.

Οδυσσέας ΕλύτηςΕκ του πλησίον»)

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου .Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/22

© SanSimera.gr

Όσο για την Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον Ιησού των 40 ημερών στον Ναό για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 και έχει προφανή συμβολισμό. Κατά τη δεκαετία του 1960, όμως, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η συνήθεια εορτασμού της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως συνέβαινε στη Δύση.

Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζει η μητρότητα,γιορτάζει η μητέρα!

Ένα ποίημα του  Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Μητέρα!

Μάνα μου,
εγώ είμαι τ’ άμοιρο
το σκοτεινό τρυγόνι
όπου το δέρνει ο άνεμος
βροχή που το πληγώνει..
Το δόλιο
όπου κι αν στραφεί
απ’ όπου κι αν περάσει
δε βρίσκει πέτρα να σταθεί
κλωνάρι να πλαγιάσει..
Εγώ βαρκούλα μοναχή
βαρκούλα αποδαρμένη
μέσα σε πέλαγο ανοιχτό
σε θάλασσα αφρισμένη..
Παλεύω με τα κύματα
χωρίς πανί, τιμόνι
κι άλλη δεν έχω άγκυρα
πλην την ευχή σου μόνη..
Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

Ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω της πανδημίας COVID-19-Οδηγός για γονείς.Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Σχολιάστε

1η Μαΐου!Η γιορτή των εργατών και η γιορτή της Άνοιξης!-Δημιουργία του δικού μας στεφανιού!

Στεφάνι-Έργο ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου

Καλό Μήνα !!!

Χαρούμενη Πρωτομαγιά!

Τι γιορτάζουμε την 1η του Μάη;

Η εργατική Πρωτομαγιά

Την 1η Μαΐου του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το 1937 επίσημα  πλέον ως «Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας».

 

Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση την Πρωτομαγιά έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.

Εναντίον τους κινήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 8 εργάτες από τους πυροβολισμούς χωροφυλάκων.
Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη.

Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Η Γιορτή της Άνοιξης

Την Πρωτομαγιά, γιορτάζουμε επίσης τη μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης, μια αρχαία εορτή, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια.
H γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, η αρχαία Πρωτομαγιά, η οποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή.

Τα λεγόμενα Ανθεστήρια, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.

Αργότερα, με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς ως λαϊκές γιορτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι.

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας με εκδηλώσεις στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Έθιμα της Πρωτομαγιάς

Πίνακας ζωγραφικής του Λουκά Γεραλή

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς.Έτσι κι εμείς γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα φτιάχνοντας στεφάνια από λουλούδια για να καλωσορίσουμε την Άνοιξη!!!

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη, το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Στον αγροτικό χώρο, μάλιστα, δε θεωρείτο απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νερατζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα μαζί με λουλούδια. Απαραίτητη ήταν, επίσης, η ύπαρξη μεταξύ τους φυτών αποτρεπτικών… του κακού, όπως είναι η τσουκνίδα, το σκόρδο και άλλα.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Δημιουργία του δικού μας στεφανιού!

Παιδιά ας δημιουργήσουμε το δικό μας στεφάνι, φτιάχνοντάς το με φρέσκα λουλούδια του αγρού ή του κήπου μας. Βγάλτε μία φωτογραφία από το στεφάνι που φτιάξατε ,συνοδέψτε την με ένα ποίημα για την πρωτομαγιά ή την άνοιξη και στείλτε τα στο email του σχολείου μας,1dimskiath@sch.gr, μέχρι το Σάββατο 2 Μαΐου.

 

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις σχολείου | Σχολιάστε
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων