Μεταλλαγμένα-Συνέντευξη Υπ.Περιβάλλοντος GB

Παραθέτω ολόκληρη την συνέντευξη του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος της Μεγ.Βρετανίας. Τα υπογραμμισμένα είναι ερωτήσεις του δημοσιογράφου ενώ τα υπόλοιπα είναι λεγόμενα του Μίτσερ. Τα συμπεράσματα δικά σας. GMO= Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί = Μεταλλαγμένα

M i c h a e l   M e a c h e r (Πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος  Μεγ. Βρετανία)

Δημοσιογράφος: Ποια η γνώμη σας για τα GMO (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί);

Meacher: Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι, που επιλέγουν να το βλέπουν με καχυποψία, έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς η γενετική μετάλλαξη των τροφίμων, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει ποτέ εξεταστεί σωστά. Η απόφαση, που πάρθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων, το 1992, (έλεγε) ότι τα GMO δεν ήταν ουσιωδώς ισοδύναμα με (τρόφιμα) μη GMO. Επειδή τα μη GMO ήταν αρκετά ασφαλή προς κατανάλωση, επομένως δεν υπήρχε λόγος για «συγκεκριμένους» ελέγχους ασφαλείας και τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον τα GMO.

Θεωρώ πως ήταν μια θεμελιωδώς λανθασμένη απόφαση, θεωρώ ότι πάρθηκε κατά διαταγή των βιοτεχνολογικών εταιρειών και απομείναμε με τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα καταναλώνονται στις ΗΠΑ, από το 1997, δηλαδή εδώ και 9 χρόνια. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, αρχίζουμε να τρώμε τροφές που περιέχουν GM. Είτε εισαγμένο στις ζωοτροφές και εν συνεχεία, μέσα από την τροφική αλυσίδα, εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα με αυτόν τον τρόπο.

Νομίζω ότι ορθά λέμε στην Ευρώπη ότι θα αντισταθούμε στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, μέχρι να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλή! Αν πεινούσαμε κι αυτές ήταν οι μοναδικές τροφές που μας παρέχονταν, μπορεί και να το διακινδυνεύαμε. Αλλά υπάρχει υπερπληθώρα τροφών στον κόσμο, κι ειδικά στην Ευρώπη. Δε χρειαζόμαστε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Αυτό είναι και το βασικότερο επιχείρημα. Δε τα χρειαζόμαστε!

Γιατί μας επιβάλλεται τότε; Όχι, επειδή είναι καμιάς σπουδαίας ποιότητας – δεν είναι οικονομικότερο για τον καταναλωτή, δεν έχει καλύτερη γεύση, υπάρχουν αμφιβολίες για την επιρροή τους στην υγεία μας, αναμφίβολα είναι επιβλαβές για το περιβάλλον – τότε γιατί μας επιβάλλεται; Επειδή αυτό ωφελεί μετρημένες εταιρείες βιοτεχνολογίας, συγκεκριμένα τη Monsanto, τη Μπάιερ και Segenta, που θέλουν να κατέχουν το μονοπώλιο στην παγκόσμια προμήθεια τροφίμων και έχουν χτυπήσει τη μεγαλύτερη και αποδοτικότερη «φλέβα χρυσού» στην ιστορία του καπιταλισμού. Περί αυτού πρόκειται.

Προσπαθούμε να αντισταθούμε, καθώς στις δύο εξετάσεις στις οποίες τα υποβάλαμε, δεν ξέρουμε τι προξενεί στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αν προξενεί αλλαγές στα κύτταρα, που ενδεχόμενα οδηγούν σε καρκίνο, ή άλλες παθήσεις. Δεν γνωρίζουμε! Το ανησυχητικό είναι ότι οι κυβερνήσεις, κατά παραγγελία των εταιρειών, δεν προβαίνουν σε αυτούς τους ελέγχους.

Σε αυτή τη χώρα, το τεστ που έγινε στο Νιουκάσλ, το δείγμα μεταλλαγμένης σόγιας που δόθηκε ήταν πολύ μικρό, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν περνά στο ανθρώπινο σύστημα. Και να που πέρασε! Και μάλιστα με πολύ παράδοξα αποτελέσματα. Δε διαλύθηκε στα εσωτερικά όργανα, αντίθετα παρέμεινε άθικτη μέσα στο σώμα. Αυτό ήταν πολύ ανησυχητικό. Οι μοριακοί βιολόγοι εξεπλάγησαν με αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Dr Arpad Pusztai, Ούγγρος επιστήμονας, ορίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να διενεργήσει ελέγχους στο Βασιλικό Ινστιτούτο στο Αμπερντήν κι αυτός, πριν από 7, 8 χρόνια, είδε ότι παρουσιάζονταν αλλαγές στα ποντίκια του εργαστηρίου, στα οποία χορηγήθηκαν πατάτες με στοιχεία GM. Κατέληξε σε ανησυχητικά και ύποπτα αποτελέσματα. Όταν τα ανακοίνωσε δημόσια, μάλιστα, αντί να τον επαινέσουν για τη ρηξικέλευθη έρευνά του, έγινε ένα τηλεφώνημα, λέγεται από τη Ντάουνινγκ Στρητ, κι απολύθηκε. Η ως τότε έρευνά του, την οποία είχε πληρώσει η βρετανική κυβέρνηση, καταστράφηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αυτό που θα έπρεπε να είχε συμβεί, αν θεωρείς ότι η δουλειά δεν έγινε σωστά, είναι να επισημανθούν οι ανεπάρκειες και να αναλάβει την ολοκλήρωση της έρευνας άλλος επιστήμονας, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό δε συνέβη. Είπαν ότι ο άνθρωπος είναι τσαρλατάνος, υπήρξε μια προσωπική κατασπίλωση και απαξίωση του, δυσκολεύτηκε να βρει άλλη δουλειά και το έργο του δεν τελείωσε ποτέ από άλλους.

Αυτό με κάνει να εικάζω, και δεν είμαι συνομωσιολόγος,  ότι οι εταιρείες με πιέσεις τους εμποδίζουν τέτοιου είδους έρευνες, επειδή φοβούνται τα αποτελέσματά τους. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σκεπτικιστές και καχύποπτοι και δικαίως, μπορούμε να πούμε ότι μέχρι να αποδείξετε ότι είναι ασφαλή, μέχρι να δείξετε ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης θα ωφεληθεί σημαντικά (από τα GMO), δεν τα θέλουμε.

Ποια η θέση σας απέναντι στα GMO, κατά την υπουργία σας;

Meacher: Επέμεινα ότι αντί να επιτρέψουμε την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων σπόρων στη χώρα, συγκεκριμένα ήταν τριών ειδών: ελαιοκράμβη, μοσχοκάρυδο και παντζάρια, χρειαζόμαστε περιβαλλοντολογικές μελέτες -ήμουν Υπουργός Περιβάλλοντος, όχι Υπουργός Υγείας. Θυμάμαι ότι είχα επισημάνει την ανάγκη έρευνας για τις επιπτώσεις στην υγεία, αλλά οι συνάδελφοί μου δεν ήταν έτοιμοι να κάνουν τις ενδεδειγμένες έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Έδωσα εντολές για περιβαλλοντολογικές μελέτες. Ονομάστηκαν «Αποτιμητικές δοκιμές σε επίπεδο φάρμας». Διήρκεσαν τρία, τέσσερα χρόνια και αφορούσαν στους συγκεκριμένους τρεις σπόρους. Οι τρεις μελέτες παρήγαγαν αποτελέσματα που εξέπληξαν τη βιομηχανία, καθώς θεωρούσαν ότι δεν θα υπάρχει καμία διαφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σπόρων GMO και μη GMO.

Στην περίπτωση ελαιοκράμβης και τεύτλου αποδείχτηκε πως οι μεταλλαγμένοι σπόροι έχουν σημαντικά βλαπτικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, σε επίπεδο βιο-ποικιλίας. Δηλαδή στα μικρά πλάσματα, σκαθάρια, πεταλούδες κλπ, μέσα σε χωράφι, στον περιβάλλοντα χώρο και στο χώμα.

Στην περίπτωση του μοσχοκάρυδου, παρατηρήθηκε το αντίστροφο αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, οφείλετο στο ότι στην καλλιέργεια του μη- GMO μοσχοκάρυδου χρησιμοποιούνταν ένα χημικό, το atrozin, πολύ δυνατό και καταστροφικό χημικό στοιχείο. Η Ε.Ε. έχει τώρα απαγορεύσει τη χρήση του. Αυτό, όμως, «διάβρωσε» το αποτέλεσμα της έρευνας. Στην έρευνα για το γενετικά τροποποιημένο μοσχοκάρυδο, για να έχουμε «σωστά» αποτελέσματα, κατά τη γνώμη των εταιρειών, ψέκασαν τους σπόρους μόνο μία φορά. Η συνήθης πρακτική είναι ο διπλός ψεκασμός, όμως ψεκάζοντας μόνο μία φορά, βγαίνουν περισσότερα αγριόχορτα και υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί. Αλλά και στις τρεις περιπτώσεις σπόρων, τα περιβαλλοντολογικά αποτελέσματα ήταν πολύ βλαπτικά. Ήταν και οι μοναδικές έρευνες που έγιναν, από όσο γνωρίζω, σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Υπάρχουν κι άλλες πτυχές περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης, που δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί. Αλλά ακόμα κι αυτές, οι ελάχιστες, ταπεινές περιβαλλοντολογικές μελέτες, απέδειξαν τα βλαπτικά αποτελέσματα των GMOs. Εξαιτίας αυτού, η κυβέρνηση, όχι εγώ αλλά δυστυχώς η κυβέρνησή μου, άλλοι υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι υπέρ των μεταλλαγμένων, πράγμα που με λυπεί, απαγορεύτηκε όμως η χρήση των σπόρων GM τεύτλου και ελαιοκράμβης.

Στην περίπτωση του μοσχοκάρυδου, θεώρησαν ότι αποδείχτηκε η ανωτερότητα του σπόρου και επέτρεψαν τη χρήση του, εφόσον, όμως, καλλιεργείται όπως ακριβώς και στις δοκιμές. Αυτό εξανάγκασε τις εταιρείες να ακολουθήσουν μια ασύμφορη οικονομικά τεχνική και αποσύρθηκαν από την καλλιέργεια οικειοθελώς. Καταλήξαμε, λοιπόν, να μην έχουμε καμία καλλιέργεια GMO στη χώρα.

Έχετε υποστεί πιέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών;

Meacher: Είχα. Νομίζω ότι κατά τη γνώμη του Πρωθυπουργικού Γραφείου, σε συνομιλίες που, μάλλον, θα είχε με τις βιοτεχνολογικές εταιρείες, προσωπικά δεν το γνωρίζω, αλλά είμαι σίγουρος ότι στις επαφές με τον Πρόεδρο Κ λ ί ν τ ο ν και τον Πρόεδρο Μ π ο υ ς, μέσα στα προηγούμενα 8, 9 χρόνια, χωρίς να γνωρίζω την ατζέντα αυτών των συνομιλιών, ξέρω ότι οι Αμερικανοί ήθελαν τη βοήθεια της Βρετανίας για την εισαγωγή των σπόρων GMO στην Ευρώπη.

Φυσικά δεν μου είπαν ποτέ, να το καταστήσω σαφές, ότι πρέπει να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη πολιτική και ότι αν δεν το έκανα θα με απέλυαν, αυτό δεν μου το είπαν, αλλά υπήρχαν πολλοί που πίστευαν ότι αν συνεχίσω με την αντί GMO πολιτική μου, θα με απέλυαν. Δεν με απέλυσαν πάντως, τουλάχιστον όχι σε εκείνο το σημείο.

Η πίεση που ασκούνταν εντός κυβέρνησης ήταν να βρεθεί ένας τρόπος εισαγωγής των GMO στη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπήρχε τεράστια αντίσταση από τον πληθυσμό. Δημοσκόπηση που κάναμε, έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων, σε ένα μεγάλο δείγμα 30, 40 χιλιάδες άτομα, δεν ήθελαν να τρώνε φαγητό GM (γενετικά τροποποιημένο). Η κυβέρνηση, αν και είχε στα χέρια της αυτή την έρευνα, συνέχισε να αναζητεί τρόπους να κατευνάσει το αντί GM0 κλίμα στα ΜΜΕ. Υπήρξαν πιέσεις, αλλά δε θέλω να υπονοήσω ότι «με εξανάγκασαν», επειδή δεν έγινε έτσι.

Διάβασα κάπου, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι η CIA κρατούσε φάκελο για σας. Είναι αλήθεια;

Meacher: Δεν ξέρω αν είχαν φάκελό μου οι Αμερικανοί. Αλλά όπως για άλλους «αριστερούς» συνάδελφους μου στην Ευρώπη, θα εκπλαγώ αν δεν έχουν.

Γιατί φύγατε από την κυβέρνηση; Είχαν κάποια σχέση τα γεγονότα με τους GMO;

Meacher: Έπεσα θύμα του «εκ νέου ανακατέματος της τράπουλας». Γίνονται ανασχηματισμοί, κατά τους οποίους οι υπουργοί αλλάζουν μια φορά το χρόνο, με αυτόν τον Πρωθυπουργό ίσως και περισσότερες φορές το χρόνο. Υπάρχει μια αλλαγή στην Κυβέρνηση. Μια μικρή αλλαγή, άλλοτε, δυο, τρεις υπουργοί κι άλλοτε, 10 ή 15 Υπουργοί. Από ψηλά και χαμηλά κλιμάκια. Εγώ «επέζησα» για έξι χρόνια, έμπαινα στον έβδομο χρόνο. Πολλοί πίστευαν ότι θα έπεφτα θύμα του ανασχηματισμού πολύ γρηγορότερα.

Σε ό,τι αφορά στις αιτίες, βέβαια ο Πρωθυπουργός δε θα σου πει ποτέ τον ακριβή λόγο. Όταν επικοινώνησε μαζί μου μού είπε ότι «έκανα πολύ καλή δουλειά». Τότε, σκέφτηκα «γιατί θα με διώξεις;» Είπε ότι ήρθε η ώρα για προχωρήσουμε, να μπουν κι άλλοι στο Υπουργικό συμβούλιο, ήθελε να μου δώσει την αίσθηση ότι «καλά τα πήγες για 6, 7 χρόνια και τώρα πρέπει να προχωρήσεις». Βέβαια, πολλοί άλλοι Υπουργοί δεν επιβιώνουν 6 χρόνια. Κι άλλοι, για πολύ περισσότερο. Εν πάση περιπτώσει, δεν μου είπε και δεν είσαι σε θέση εκείνη τη στιγμή να του πεις «δε μου λες την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια;» Δεν μπορείς να το κάνεις.

Ως καταναλωτές, ξέρουμε τι τρώμε;

Meacher: Υποψιάζομαι πως όχι, εκτός και αν το τρόφιμο έχει επαρκή πληροφόρηση στη συσκευασία του και οι άνθρωποι διαβάζουν τις συσκευασίες. Η Ε.Ε. προς τιμήν της έχει θεσπίσει την «Ανιχνευσιμότητα» και αυστηρούς κανονισμούς συσκευασίας (σήμανση), στους οποίους αντιδρούσαν και πάλι οι Αμερικανοί ή θέλουν να αντιδράσουν, παρότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), που φαίνονται να ευνοούν τις ΗΠΑ, δεν αναφέρουν ότι η Σήμανση ή η Ανιχνευσιμότητα είναι παράνομες ή άκυρες, επομένως θα συνεχιστούν.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν τις διαβάζουμε συνήθως. Η νοικοκυρά ή ο σύζυγος, όταν κάνουν τα ψώνια, επειδή βιάζονται, θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους, θέλουν να πάρουν γρήγορα αυτό που θέλουν. Δεν σπαταλούν χρόνο να διαβάσουν τα «ψιλά γράμματα» στη συσκευασία. Νομίζω ότι υπάρχει αβεβαιότητα και το ζήτημα λύθηκε, τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα, μέσα από τον ανταγωνισμό των σούπερ-μάρκετ. Τα σούπερ-μάρκετ θέλουν πελάτες και σε αυτή τη χώρα βοηθούν λέγοντας «ψωνίστε από εμάς, επειδή δεν υπάρχουν μεταλλαγμένα τρόφιμα στα μαγαζιά μας» (μακάρι να γινόταν και στην Ελλάδα αυτό).

Και προς το παρόν, όλα τα σούπερ-μάρκετ έχουν απαγορέψει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Προς το παρόν, επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δε νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει. Αν αλλάξει, το ζήτημα θα αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπουν το θέμα με καχυποψία, που νιώθουν ότι δε χρειάζονται τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχουν για τα παιδιά τους, στα μωρά μας. Και σε αυτόν τον τομέα, δεν έχει γίνει καμία έρευνα.

ΠΗΓΗ: Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε οπωσδήποτε και το Μεταλλαγμένοι Άνθρωποι έναντι Δρ Α.Πούσταϊ” με το οποίο συνδέεται άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση