Μεταλλαγμένοι Άνθρωποι έναντι Δρ Α.Πούσταϊ

Πρόλογος: Όταν άκουσα αυτή την συνέντευξη έμεινα έκπληκτος και προβληματίστηκα πολύ με το θέμα  των μεταλλαγμένων τροφίμων. Όταν ένας κορυφαίος επιστήμονας όπως ο Dr Arpad Pusztai υπόκεινται σε τέτοιο πόλεμο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, και λέει αυτά που λέει για τα αποτελέσματα των ερευνών της επιστημονικής ομάδας του, είναι εύλογο να ανησυχήσει ο καθένας. Σας παραθέτω λοιπόν παρακάτω μέρος από συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο της εκπομπής “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα” και σας προτείνω να διαβάσετε όλη την συνέντευξη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εισαγωγή: Ο Dr Arpad Pusztai (Δρ Άρπαρντ Πούσταϊ)είναι Ουγγρικής καταγωγής αλλά δούλευε όλη του τη ζωή στην Αγγλία και ειδικότερα στην Σκοτία. Έκανε το διδακτορικό του στο Λονδίνο και μετακόμισε στο Άμπερντιν το 1963 και μέχρι την επίσημη και μάλλον αναγκαστική συνταξιοδότησή του το 1999, δούλευε στο Ινστιτούτο Ερευνών. Η κυρίως δουλειά του αφορούσε την επίδραση των φυτικών ουσιών στο γαστρεντερολογικό σύστημα και στις συνέπειες στην υγεία μας.

Όταν το 1995 το Υπουργείο Γεωργίας στην Σκοτία αποφάσισε μέσα από ένα πρόγραμμά του να δημιουργήσει ένα προσχέδιο για να εκτιμήσει πόσο ασφαλείς είναι οι Γενετικά Τροποποιημένες Καλλιέργειες και οι τροφές που παρασκευάζονται από αυτές (Μεταλλαγμένα Τρόφιμα), ήταν επόμενο να πάρει την επιχορήγηση (1.6 εκατομμύρια λίρες) η επιστημονική ομάδα του Δρ Πούσταϊ γιατί όπως είπα είχε 30 χρόνια πείρας σε παρόμοιες έρευνες. Ήταν μια εργασία που έγινε σε 3 χρόνια και απασχολούσε 25 επιστήμονες σε 3 ερευνητικά κέντρα. Ο Dr Arpad Pusztai ήταν ο συντονιστής αυτής της έρευνας.

Όταν όμως, σε συνέντευξη στο BBC, είπε για τα αρνητικά αποτελέσματα των ερευνών του, τον απέλυσαν και αυτός και την γυναίκα του, μετά από λίγο καιρό.

Ο Δρ Πούσταϊ λέει σχετικά με BBC: Μου ζήτησαν να δώσω μια μεγάλη συνέντευξη, ήταν στις 23 Ιανουαρίου 1998 για το BBC, ήταν μια μεγάλη συνέντευξη. Η Σούζαν Γουότς ήταν τότε επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος στο BBC, αυτή πήρε τη συνέντευξη. Είπα και τότε πάνω κάτω ό,τι είχα πει τον Αύγουστο πριν 7 μήνες αλλά δεν υπήρξε αντίδραση τότε. Λίγους μήνες αργότερα όμως, όλος ο κόσμος ήξερε ότι τρώμε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Όταν έκανα την τηλεοπτική συνέντευξη 7 μήνες αργότερα ήταν δυναμίτης γιατί μέχρι τότε ο κόσμος είχε καταλάβει ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες.

Δημοσιογράφος: Πόσο κράτησε η τηλεοπτική σας παρουσίαση;

Ο Δρ Πούσταϊ απαντάει: 150 δευτερόλεπτα, ήταν μόνο 14 προτάσεις … (σας υπενθυμίζω ότι πήγε για μια μεγάλη συνέντευξη, οπότε τον έκοψαν).

Ο Δρ Πούσταϊ λέει σχετικά με την απόλυσή του:

  • «οι οδηγίες του Τόνι Μπλέρ προς τον υποτακτικό του καθηγητή Τζέιμς, που ήταν ο διευθυντής μου, ήταν: [πρέπει να φιμώσουμε αυτόν τον τύπο για να μην πει τίποτα για το θέμα και να αφαιρέσουμε την φερεγγυότητά του, θα διαδώσουμε κάτι για αυτόν]».
  • «Είχα 5 φοιτητές που έκαναν το διδακτορικό τους και τους απομάκρυναν. Μου πήραν το εργαστήριο και τα αποτελέσματα της δουλειάς μου, όλα τα δεδομένα. Είχα 19 ανθρώπους που βοηθούσαν στην έρευνα, τους πήραν κι αυτούς. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους, το Ινστιτούτο τους είχε απαγορεύσει να μου μιλάνε».
  • Φανταστείτε ότι δούλευα εκεί 35 χρόνια και στο τέλος προσπάθησαν να με καταστρέψουν. Αυτή ήταν η ανταμοιβή για τις υπηρεσίες μου.

Ο Δρ Πούσταϊ λέει σχετικά με τα Μεταλλαγμένα: «Οι ωμές πατάτες είναι ένα από τα καλύτερα τονωτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελέγχαμε τις γενετικά τροποποιημένες ωμές πατάτες και είδαμε ότι αυτή η τόνωση του ανοσοποιητικού είχε χαθεί σε αυτές.Τότε αρχίσαμε να μαθαίνουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν στην Αμερική για τις γενετικά τροποποιημένες ντομάτες. Είχαν κι εκεί προβλήματα, εντόπισαν αιμορραγίες στο στομάχι των ποντικιών στα οποία έκαναν τα πειράματα. Είχαμε λοιπόν ήδη ένα δεδομένο. Αρχίσαμε να ψάχνουμε και είδαμε ότι αν και είχαμε απομακρύνει το γονίδιο για να μην επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, το επηρέασε. Δεν είχαμε ποτέ φανταστεί κάτι τέτοιο».

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο, είναι αλήθεια πως εκτός από το ήπαρ επηρεάστηκε και ο εγκέφαλος των ποντικών;

Απαντάει ο Πούσταϊ: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν τόλμησα καν να το πω εκείνο τον καιρό, γιατί αν έλεγα ότι βρήκαμε πως ο εγκέφαλος των ποντικών μίκραινε, κάτω από τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε θα με είχαν δολοφονήσει επί τόπου».

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Είπατε πριν ότι δεν θέλετε να ρισκάρετε την υγεία για τα λεφτά.

Απαντάει ο Πούσταϊ: «Για παράδειγμα, είδαμε ότι οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού καταπιέστηκαν. Αυτό όμως, συνέβη στα ποντίκια και ήταν ένα πείραμα. Ο επιστήμονας τότε θα πει, «πρέπει να επιβεβαιώσω αν αυτό είναι αλήθεια ή λάθος και αν συμβαίνει γενικά».

Δημοσιογράφος: Οι καταναλωτές τρώνε γενετικά τροποποιημένη τροφή και δεν το ξέρουν;

Απαντάει ο Πούσταϊ: «Ναι, ακριβώς. Ακόμα και στην Ευρώπη. Ανησυχώ για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να το φάνε και το τρώνε με το ζόρι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό είναι το δημοκρατικό έλλειμμα σε αυτή τη δουλειά».

Επίσης ο Δρ Πούσταϊ λέει:

  • «Υπάρχουν πάντα επιπτώσεις για τα παιδιά. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις παιδιά για πειράματα εκτός βέβαια αν ήσουν στην Αμερική, γιατί εκεί το κάνουν. Δοκιμάζουν τα αποτελέσματα των εντομοκτόνων στα παιδιά, αυτό είναι γνωστό».
  • «Μιλάμε για το τέλος του 1997. Εκείνο τον καιρό, ήταν πάνω από ένας χρόνος που γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα όπως η σόγια και το αραποσίτι είχαν εισαχθεί στην τροφική αλυσίδα. Το 60 με 70% των έτοιμων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ περιείχαν αυτά τα συστατικά. Δεν το ξέραμε όμως…»
  • «Κάποια φορά η Μονσάντο έδωσε στην Μαρκλάπι έτοιμα δείγματα σόγιας και όταν τα ανάλυσαν είδαν ότι όλα αυτά τα υγιεινά συστατικά που υπάρχουν στη σόγια, είχαν αλλάξει λόγω της γενετικής τροποποίησης και το δημοσίευσαν».

Όλη η συνέντευξη του Dr Arpad Pusztai κάνωντας κλικ στον παρακάτω ντοσιέ … πρέπει να την διαβάσετε:

ΠΗΓΗ: Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε οπωσδήποτε και το «Μεταλλαγμένα-Συνέντευξη Υπ.Περιβάλλοντος GB» με το οποίο συνδέεται άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση