Όλες οι γλώσσες έχουν δανειστεί λέξεις από την ελληνική διότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πρωτοστατήσει στις επιστήμες, στις τέχνες, τον αθλητισμό και τα γράμματα. Η σειρά “Μιλάνε Αγγλικά;;;” συνεχίζει με ιατρική και φαρμακολογία.
Στο παρακάτω Αγγλικό κείμενο οι κυανές (μπλε) λέξεις είναι δάνεια από την ελληνική. Δε νομίζω ότι χρειάζεται μετάφραση ακόμα και για κάποιον που δεν γνωρίζει Αγγλικά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο σπουδαία είναι η Ελληνική γλώσσα κι ελπίζω η σειρά των άρθρων “Μιλάνε Αγγλικά;;;” να το υπενθυμίσει στους μεγαλύτερους και να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα μαθήματα της γλώσσας στο σχολείο.
Medicine – Pharmacology:
Asclepius and Hipocrates the patriarchs of pharmacology, used botany as their methodology for therapy.
Diagnosis, biopsy, prognosis and then therapy, were techniques used with every anomaly of the body. Analysis and dialysis of protoplasms, neoplasms, chromosomes are common methods.
Schizophrenia, melancholy, epilepsy, hysteria, scycopathy, are psychotic symptoms, analyzed via hypnosis and metempsychosis.
Anemia, atrophy, stomachic dyspepsy, pachydermy, dermatitis, laryngitis, hepatitis, menigitis are somatic anomalies analyzed biochemically.
Chronic anemia causes leukemia but radiology and kymotherapy can be the theraputic techniques.
The stethoscope was used for asthmatic patheses of the thorax.
Sclerosis, atrophy or dystrophy of the skeleton is analyzed by osteology, otitis by otology leprocy and psoriasis by dermatology , astigmatism and myopia by ophthalmology and of course the epistimology of genesis would be emphasized through embriology in gynecology.
Pediatrists, podiatrists, orthopedics, orthodontists, pathologists, neurologists are very common titles.
Hypnotists use hypnosis and before a syringe is used hypodermically, anesthisiologists use anesthetics.
An overdose of anesthetics could cause amnesia or paralysis.
With neuratic patheses, electrolysis was used to energize the neuropathic or atrophic nerve.
Μετάφραση:
Ιατρική – Φαρμακολογία:
Ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης οι πατριάρχες της φαρμακολογίας, χρησιμοποιούσαν βότανα σαν μέθοδο για τη θεραπεία.
Η διάγνωση, η βιοψία, και η πρόγνωση και μετά η θεραπεία, ήταν τεχνικές που χρησιμοποιούνταν σε κάθε ανωμαλία του σώματος. Η ανάλυση και η διάλυση των πρωτοπλασμάτων, των νεοπλασμάτων, των χρωμοσωμάτων είναι κοινές μέθοδοι.
Η σχιζοφρένεια, η μελαγχολία, η επιληψία, η υστερία, η ψυχοπάθεια, είναι ψυχωτικά συμπτώματα, αναλύονται μέσω της ύπνωσης και μετεμψύχωσης.
Η αναιμία, η ατροφία, η στομαχική δυσπεψία, η παχυδερμία, η δερματίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ηπατίτιδα, η μηνιγγίτιδα είναι σωματικές ανωμαλίες που αναλύονται βιοχημικά.
Η χρόνια αναιμία προκαλεί λευχαιμία, αλλά η ραδιολογία και η κυματοθεραπεία μπορούν να γίνουν θεραπευτικές τεχνικές.
Το στηθοσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για ασθματικές παθήσεις του θώρακα.
Η σκλήρυνση, η ατροφία ή η δυστροφία του σκελετού αναλύονται με την οστεολογία, η ωτίτιδα από την ωτολογία, η λέπρα και η ψωρίαση από την δερματολογία, ο αστιγματισμός και η μυωπία από την οφθαλμολογία και φυσικά η επιστημολογική της γένεσης θα τονίζεται μέσω της εμβρυολογίας στη γυναικολογία.
Παιδίατροι, ποδολόγοι, ορθοπεδικοί, ορθοδοντικοί, παθολόγοι, νευρολόγοι είναι πολύ συχνοί τίτλοι.
Οι υπνωτιστές χρησιμοποιούν την ύπνωση και πριν μια σύριγγα χρησιμοποιηθεί υποδερμικά, οι αναισθησιολόγοι χρησιμοποιούν την αναισθητική.
Η υπερδοσολογία στα αναισθητικά θα μπορούσε να προκαλέσει αμνησία ή παράλυση.
Στις νευρωτικές παθήσεις, η ηλεκτρόλυση χρησιμοποιήθηκε για να ενεργοποίηση το νευροπαθητικό ή ατροφικό νεύρο.
ΠΗΓΗ: Δρ. Ιωάννης Καλάρας – “Η σημασία και η επίδραση της ελληνικής γλώσσας”
Διαβάστε και τα:
Πρόσφατα σχόλια