Don M.Huber – Παθογόνο στα Μεταλλαγμένα

Παθογόνο στα Μεταλλαγμένα υπεύθυνο για στειρότητα και εκτρώσεις;

Επιστολή SOS (που διέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2011), σταλμένη από τον Don M. Huber (της Αμερικανικής Φυτοπαθολογικής Κοι­νωνίας, του Εθνικού Συστήματος Ανάκαμψης από Φυτικές Ασθένειες [NPDRS] του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και καθηγητή στο Purdue) στον (γενικό) Υπουργό Υγείας Tom Vilsack:

Η επιστολή του Don M. Huber:

«Αγαπητέ κ. Vilsack:

Μια ομάδα από μείζονες επιστήμονες φυτών και ζώων έφε­ραν στην προσοχή μου την ανακάλυψη ενός παθογόνου που είναι ορατό μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την υγεία φυτών, ζώων και πιθανώς ανθρωπίνων πλασμάτων. Με βάση την επιθεώρηση των δεδο­μένων, (ο μικροοργανισμός) είναι εκτεταμένα διαδεδομένος, (ο κίνδυνος είναι) πολύ σοβαρός και βρίσκεται σε πολύ υψη­λότερες συγκεντρώσεις σε Roundup Ready σόγια και καλα­μπόκι (στσ: To Roundup είναι ζιζανιοκτόνο της Monsanto, με βάση τη γλυφωσάτη. Σόγια και καλαμπόκι Roundup Ready (RR) είναι μεταλλαγμένα προϊόντα, πάλι της Monsanto, που έχουν υποστεί επεξεργασία γενετικής μηχανικής, με στόχο να αποκτήσουν αντοχή και ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup…).

(Η υψηλότερη συγκέντρωση του παθογόνου στα μεταλλαγ­μένα) υποδεικνύει ένα σύνδεσμο με το (μεταλλαγμένο γονί­διο) Round up ή πιο πιθανό με την παρουσία του ζιζανιοκτό­νου Round up. Αυτός ο οργανισμός εμφανίζεται να είναι νέος στην επιστήμη! (Το θαυμαστικό ανήκει στον δρ. Huber, και είναι από μόνο του αξιοσημείωτο και ασυνήθιστο σε μια επί­σημη επιστολή επιστήμονα, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φο­ρά το κατεπείγον περιεχόμενο της επιστολής.)

Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη πληροφορία που θα μπορού­σε να οδηγήσει στην κατάρρευση των εξαγωγικών αγορών σό­γιας και καλαμποκιού των ΗΠΑ και σημαντική διακοπή στα εγχώρια αποθέματα τροφής. Από την άλλη πλευρά, αυτός ο νέος οργανισμός μπορεί να ευθύνεται για σημαντικά δεινά.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι συνάδελφοι προχωρούμε στην εξέτασή μας με ταχύτητα και διακριτικότητα, και επιζητούμε βοήθεια από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και όλους τους οργανισμούς για να ταυτοποιήσουμε την πηγή προέλευσης του παθογόνου, την επέκτασή του, τις επιπτώσεις του και τη θεραπεία του.

Ενημερώνουμε το Υπουργείο Γεωργίας για τα ευρήματά μας σε αυτό το πρώιμο στάδιο, κυρίως για την απόφασή σας που εκκρεμεί, σε σχέση με την έγκριση του Round Ready τριφυλιού Άλφαλφα. Φυσικά, αν είτε το γονίδιο Round Ready ή το ζιζα­νιοκτόνο Roundup προωθεί ή αποτελεί συν-παράγοντα του παθογόνου, μια τέτοια έγκριση θα μπο­ρούσε να οδηγήσει σε συμφορά. Με βάση τις υπάρ­χουσες ενδείξεις, η μόνη λογική δράση τη δεδομένη στιγμή θα ήταν να καθυστερήσουμε την έγκριση, τουλάχιστον μέχρι το σύστημα Round Ready να απενοχοποιηθεί, αν ποτέ κάτι τέτοιο συμβεί.

Τα τελευταία 40 χρόνια, υπήρξα επιστήμονας σε επαγγελματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες που εκτιμούν και  προετοιμάζουν για  φυσικές  και ανθρωπογενείς βιολογικές απειλές, περιλαμβανομένου του βιολογικού πολέμου και του ξεσπάσματος ασθενειών. Με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία, πιστεύω ότι η απειλή που αντιμετωπίζουμε από αυτό το παθογόνο είναι μοναδική και υψηλού κινδύνου. Με όρους της καθομιλουμένης, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως επείγουσα.

Μια ετερογενής ομάδα επιστημόνων που δουλεύουν πάνω σε αυτό το πρόβλημα έχουν συνεισφέρει διάφορα κομμάτια αυτού του παζλ, το οποίο ενωμένο παρουσιάζει το ακόλουθο ανησυχητικό σενάριο:

  • Μοναδικές φυσικές ιδιότητες. Αυτός ο προηγουμένως άγνωστος οργανισμός είναι ορατός μόνο υπό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (36,000χ), με ένα κατά προσέγγιση μέγεθος που ισοδυναμεί με αυτό ενός ιού μεσαίου μεγέθους. Είναι ικανός να αναπαραχθεί και φαίνεται ότι είναι ένας μικρομυκητοειδής οργανισμός. Αν είναι όντως έτσι, θα είναι ο πρώτος μικρομύκητας τέτοιου είδους που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτός ο μολυ­σματικός παράγοντας επάγει ασθένειες τόσο σε φυτά όσο και θηλαστικά, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο.
  • Η εντόπιση του παθογόνου και η συγκέντρωσή του: Βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε σόγια και καλαμπόκι Roundup Ready (τα μεταλλαγμένα προϊόντα της Monsanto), σε ζωοτροφές, στα περιεχόμενα στομαχιού χοίρων και στον πλακούντα χοίρων και βοοειδών.
  • Σύνδεση με ξεσπάσματα φυτικών ασθενειών: Ο οργανισμός είναι παραγωγικός σε φυτά μολυσμένα με δύο διάχυτες παθήσεις, που μειώνουν τις αγροτικές αποδόσεις και το αγροτικό εισόδημα – το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου (SDS) στη σόγια και τον μαρασμό Goss στο καλαμπόκι. Το παθογόνο βρίσκεται επίσης στον μυκητιασικό αιτιολογικό πα­ράγοντα του SDS (Fusarium solani FSP Glycines).
  • Η εμπλοκή σε αποτυχία ζωικής αναπαραγωγής: Εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν την παρουσία του οργανισμού αυτού σε μια ευρεία ποικιλία ζώων που εμφάνι­σαν αυτόματες αποβολές και στειρότητα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα από εν εξελίξει έρευνα είναι επίσης σε θέση να αναπαράγουν αμβλώσεις σε κλινικό περιβάλλον. Το παθογόνο μπορεί να εξηγεί την κλιμακούμενη συχνότητα της στειρότητας και των αυτόματων αποβολών κατά τη διάρ­κεια των τελευταίων ετών σε αμερικάνικες επιχειρήσεις βοο­ειδών, γαλακτοκομικών, χοίρων και αλόγων. Αυτές περιλαμ­βάνουν πρόσφατες εκθέσεις ποσοστών στειρότητας σε μοσχίδες γαλακτοπαραγωγής άνω του 20% και αυτόματες αποβο­λές σε βοοειδή σε ποσοστό που αγγίζει του 45%…

Συστάσεις:

Περιληπτικά, λόγω του υψηλού τίτλου του νέου αυτού ζωικού παθογόνου σε καλλιέργειες Roundup Ready καλλιεργειών και της σύνδεσής του με φυτικές και ζωικές ασθένειες που απο­κτούν επιδημικές διαστάσεις, ζητούμε τη συμμετοχή του Αμε­ρικανικού Υπουργείου Γεωργίας σε μια έρευνα πολλών φορέ­ων και σε άμεση διακοπή της έγκρισης των Roundup Ready (RR), μέχρις ότου η αιτιακή ή σχέση προδιάθεσης με τη γλυφωσάτη και τα RR φυτά να μπορεί να αποκλειστεί ως απειλή για τη φυτική και ζωική παραγωγή και την ανθρώπινη υγεία.

Είναι επείγον να εξεταστεί το αν οι παρενέργειες της χρή­σης γλυφωσάτης μπορεί να έχουν διευκολύνει την ανάπτυξη αυτού του παθογόνου ή το αν του επέτρεψαν να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη σε εξασθενημένους φυτικούς και ζωικούς φορείς του. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η γλυφωσάτη ενθαρ­ρύνει τα παθογόνα εδάφους και έχει ήδη εμπλακεί στην αύξη­ση περισσοτέρων από 40 ασθενειών των φυτών. Διαλύει την άμυνα των φυτών μέσω της χύλωσης ζωτικών θρεπτικών συ­στατικών και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στις ζωοτροφές, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ζωικές διαταραχές. Για τη σωστή αξιολόγηση αυτών των παραγόντων, ζητούμε πρόσβαση στα σχετικά στοι­χεία του αμερικάνικου υπουργείου γεωργίας.

Έχω μελετήσει παθογόνα φυτών για περισσότερο από 50 χρόνια. Βλέπουμε τώρα μια άνευ προηγουμένου τάση αυξα­νόμενων φυτικών και ζωικών ασθενειών και διαταραχών. Αυτό το παθογόνο μπορεί να είναι καθοριστικό για την κατανόηση και την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αξίζει την άμεση προσοχή μας… για να αποφευχθεί μια γενική κατάρ­ρευση των κρίσιμων γεωργικών υποδομών μας…

Don Μ. Huber»

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ασύμφορες προειδοποιήσεις

Καινούριο παθογόνο που σχετίζεται μάλλον με τα μεταλλαγ­μένα και ενθαρρύνεται από τη χρήση τού εξαιρετικά εμπορικά επιτυχημένου – και επομένως ευρείας χρήσης – ζιζανιοκτόνου της Monsanto, που περιέχει γλυφωσάτη… Παθογόνο που όχι μόνο μπορεί να σκοτώσει «αυτόματα» φυτά, αλλά και να προ­καλέσει αυτόματες εκτρώσεις και στειρότητα σε ένα φάσμα ζώων, τα οποία και ο άνθρωπος χρησιμοποιεί για τη διατροφή του. Όσον αφορά το καινούριο παθογόνο, δε μιλάμε για ένα είδος, το οποίο είναι «ειδικό» σε σχέση με τα είδη. Αν οι αρχι­κές επισημάνσεις είναι σωστές, από τα φυτά περνά στα ζώα μέσω της τροφής και, προφανώς, από τα φυτά στον άνθρω­πο, όπου μπορεί πιθανώς να προκαλεί τα ίδια συμπτώματα που προκαλεί στα ζώα που τρώει: αυτόματες αποβολές και στειρότητα. Καλώς ήρθατε στον εναρκτήρια σκηνή του μεταλ­λαγμένου κόσμου!

Ας δούμε, όμως, τις λεπτομέρειες γι’ αυτό το νέο παθογόνο. Σύμφωνα με τον Huber: Ο οργανισμός είναι ορατός μόνο μέ­σω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, με μέγεθος μεσαίου ιού, μπο­ρεί να αναπτυχθεί σε κυτταρικές καλλιέργειες, δεν είναι ιός, δεν είναι prion, δεν είναι μυκόπλασμα, αναπαράγεται, είναι πολύ συχνό «παράσιτο» σε άλλους οργανισμούς, βρέθηκε ακόμα και στα μικκύλια μυκήτων. Αναπτύσσεται εξαιρετικά καλά υπό την παρουσία βακτηρίων. Είναι μολυσματικό σε βοοειδή, χοίρους, άλογα, πουλερικά. Μπορεί να σκοτώσει γονι­μοποιημένο ωάριο μέσα σε 24 έως 48 ώρες…

Σε αντίθεση με τους ιούς, λοιπόν, μπορεί να (αυτό)αναπαραχθεί, ο κύκλος ζωής του είναι συμβατός με μια ποικιλία άλλων οργανισμών, είναι αρκετά κοινό (έχει, δηλαδή, ήδη επεκταθεί) και οι πληθυσμοί του είναι εξαιρετικά πολυάριθμοι όπου συνδέ­ονται με τη χρήση γλυφωσάτης ή/και με μεταλλαγμένες καλ­λιέργειες που φέρουν το αντίστοιχο μεταλλαγμένο γονίδιο (RR).

Ενώ τόσα χρόνια το κατεστημένο των καινών επιδημιών μας τρομοκρατεί με εικονικές ή μικρής επίπτωσης επιδημίες, όπως η γρίπη των πουλερικών και των χοίρων, ώστε οι φαρ­μακευτικές να πουλήσουν αναποτελεσματικά ή/και επιζήμια φάρμακα και εμβόλια, μια άλλη βιομηχανία που κατέχεται από τα ίδια περίπου κεφάλαια και συμφέροντα με τη φαρμακοβιο­μηχανία, η βιομηχανία των μεταλλαγμένων, όχι μόνο απειλεί σιτιστικά τον πλανήτη, όχι μόνο ελέγχει πολιτικά μεγάλα κομμάτια του, αλλά και τοποθετεί στη δημόσια υγεία πιθανές πανδημικές βόμβες μεγατόνων.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που, ενώ οι γρίπες ήταν για μήνες πρωτοσέλιδα και πρωταγωνιστούσαν στα δελτία ειδή­σεων σε μια πρωτοφανή απόπειρα πλύσης εγκεφάλου, η συ­γκεκριμένη είδηση, παρότι αντιπροσωπεύει πολύ πιο πραγμα­τικούς κίνδυνους από ό,τι οι εικαζόμενοι ή έστω μικρής επί­πτωσης κίνδυνοι των καινών επιδημιών, ελάχιστα αναπαράχθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Ο λόγος που συνέβη είναι αυτός ακριβώς που φαντάζεστε. Η είδηση εκφράζει μάλλον πραγματικούς κινδύνους: ήδη φαί­νεται να βρισκόμαστε εν μέσω μιας φυτικής και ζωικής παν­δημίας που σχετίζεται με τη χρήση μεταλλαγμένων και/ή συ­ζευγμένων ζιζανιοκτόνων. Και παρότι μπορεί ανθρώπινοι πληθυσμοί να απειλούνται από μια πρωτόγνωρη επιδημία, η πραγματική απειλή για το σύστημα είναι η γνωστοποίηση της απειλής δημοσίας Υγείας, καθώς αυτή (η γνωστοποίηση) απειλεί τα μεταλλαγμένα συμφέροντα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λειτουργούν ενίοτε ως πλασιέ των εταιριών. Άλλοτε ως στυγνοί εκβιαστές. Άλλοτε αγορά­ζουν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για μια απατηλή επιδημία, όταν βασικές υποδομές στα συστήματα Υγείας καταρρέουν.

Το αποτέλεσμα; Παρά τις προειδοποιήσεις και την έκκλη­ση Huber, το RR αλφάλφα τριφύλι (αναφέρομαι στη μεταλ­λαγμένη έκδοση και όχι στο επωφελέστατο φυσικό αλφάλφα) πήρε έγκριση!

Άρθρο, επιμέλεια μετάφρασης, σημειώσεις στην μετάφραση: Πέτρος Αργυρίου (συγγραφέας)

ΠΗΓΕΣ:

Περιοδικό Hellenic Nexus Φεβρουαρίου 2012

http://www.i-sis.org.uk/newPathogenInRoundupReadyGMCrops.php

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση