«Μάρτη Μάρτη μου καλέ…»

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Μάρτη Μάρτη μου καλέ…

Καινούριος μήνας και καινούρια εποχή. Ήρθε η Άνοιξη! Μαρτάκια βάλατε μη σας κάψει ο ήλιος;

Οι ημέρες αρχίζουν σιγά σιγά να μεγαλώνουν, ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, θα γυρίσουν τα χελιδόνια. Το έθιμο απαιτεί από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά να φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριφτή άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αυτό  προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Όταν το βγάλουν την τελευταία ημέρα το κρεμούν στις τριανταφυλλιές για να το πάρουν τα χελιδόνια να φτιάξουν τις φωλιές τους

Το τραγούδι της εβδομάδας

«Μια Κυριακή του Μάρτη»

 

Χελιδονίσματα

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, από τα αρχαία κιόλας χρόνια, ενήλικες και παιδιά με τον ερχομό του Μάρτη,  έβγαιναν με μεγάλη χαρά να «φωνάξουν» ότι ήρθε η Άνοιξη, έφυγε ο κρύος και άκαρπος Χειμώνας! Η φύση, άρα η ζωή θα αναγεννηθεί. Και πώς το φωνάζανε; Τραγουδώντας κάλαντα! Τα Κάλαντα της Άνοιξης ή Χελιδονίσματα!

 

Μαζί τους οι καλαντιστές είχαν τη χελιδόνα, μια κατασκευή  με ένα ομοίωμα χελιδονιού στολισμένο με κισσό και λουλούδια. Τα Χελιδονίσματα  τραγουδιούνται την 1η και 21η Μαρτίου (εαρινή ισημερία), κρατώντας στα χέρια τη χελιδόνα.

 

  Ποίημα: Ο Μάρτης και η μάνα του

 

Λαβύρινθος «χελιδόνι στη φωλιά του»

  

 

Αφήστε μια απάντηση