Ήρθε πάλι η Πασχαλιά!

Νωρίς νωρίς φέτος πριν καλά καλά προλάβουμε να βγάλουμε τις παραδοσιακές στολές που φορέσαμε για την 25η Μαρτίου αρχίζουμε να να μιλάμε για το Πάσχα!

Και φυσικά όχι μόνο για τα δώρα και τη λαμπάδα της νονάς και του νονού αλλά και  για τα έθιμα του τόπου μας και πάνω απ’ όλα για τα γεγονότα των ημερών.

Η Ζωή -Τα Θαύματα – Τα πάθη – Η  Σταύρωση και η Ανάσταση  του Χριστού κυριαρχούν στις συζητήσεις μας. Οι αγιογραφίες και οι εικόνες της εκκλησίας μας σε έντυπη και ψηφιακή μορφή είναι πολύτιμοι βοηθοί μας.

Οι έντυπες εικόνες που τοποθετούνται στο ταμπλό στη γωνιά της παρεούλας και αυτές των βιβλίων, συζητούνται, προβληματίζουν και βοηθούν να γνωρίσουμε τα γεγονότα και σε επόμενο χρόνο να επαναφέρουμε στη μνήμη μας όσα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα γίνεται.

Ταινίες παιδικές και κινούμενα σχέδια με τη ζωή του Χριστού βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα. Η κινούμενη εικόνα χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή, να κερδίσει το ενδιαφέρον, να παρουσιάσει τα γεγονότα. Μπορείτε να δείτε κι εσείς κάποιες στους παρακάτω συνδέσμους:

https://youtu.be/7WnGdkq2Kg8  
Έπειτα ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε εντύπωση από τη ζωή του Χριστού όπως τα θαύματα και η σταύρωση του Κυρίου.
 
Μαθαίνουμε το τραγούδι “Φουρτούνα-Πριν χρόνια σ’ ένα πλοίο” που αναφέρετε στο σχετικό θαύμα του Ιησού και το ζωγραφίζουμε όπως μπορούμε. Μπορείτε κι εσείς να το βρείτε στον παρακάτω  σύνδεσμο.
Βάζουμε τις εικόνες της Εισόδου στα Ιεροσόλυμα, Του Μυστικού Δείπνου, της Σταύρωσης του Ιησού και της Ανάστασης Αυτού,  στη σωστή χρονολογική σειρά και συμπληρώνουμε  αντίστοιχα φύλλα εργασίας.
  

Μιλάμε φυσικά και για τα έθιμα του Πάσχα. Για τις λαμπάδες, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τον οβελία, τα πυροτεχνήματα αλλά και άλλα πιο ιδιαίτερα όπως τα φαναράκια στο Λεωνίδιο, τους μπότιδες στην Κέρκυρα, τον Επιτάφιο που μπαίνει στο νερό στην Ύδρα, το ρουκετοπόλεμο στη Χίο κλπ. Βλέπουμε γι αυτά πολλές εικόνες και σχετικά βίντεο, όπως τα παρακάτω.

https://youtu.be/oAz5LJRtaio

https://youtu.be/ckZqz6-K8vE

https://youtu.be/piePuvx7UEY

Εμείς συμμετέχουμε σε αυτά βάφοντας κόκκινα αυγά και φτιάχνοντας κάρτες για τους γονείς μας και όσους αγαπάμε:

Τα αυγά αυτά και τις κάρτες μας θα τα πάρουμε στο σπίτι,  μέσα σε καλαθάκια που κατασκευάσαμε μαζί με κουλουράκια την τελευταία ημέρα πριν τις Πασχαλινές διακοπές.

 

Φυσικά στις ελεύθερες δραστηριότητες μπορούμε να φτιάξουμε κάρτες ελεύθερα με ότι υλικά και τεχνική θέλουμε και να γράψουμε και ότι θέλουμε, όπως θέλουμε,  για όποιον άλλο θέλουμε!

Διαβάζουμε το βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου -Χριστοφορίδου “Το αυγό που ράγισε” που μιλάει για το σεβασμό της ιδιαιτερότητας του άλλου και πως μπορεί ένα μειονέκτημα με τον κατάλληλο χειρισμό να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.

Φυσικά δε λείπουν τα  ομαδικά παιχνίδια στην αυλή με θαυμάσιο ομολογουμένως καιρό!

ΑΥΓΟΔΡΟΜΙΕΣ!

 ΤΡΕΞΕ ΠΙΆΣΕ ΤΑ ΑΥΓΑ!
ΑΥΓΑ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ!