Εσπερινό Γυμνάσιο Πολυγύρου

Κλειστά θα παραμείνουν για αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 (ενημ.: και Τρίτη 16/2/2021) τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Να τονίσουμε ότι τα μαθήματα στις ημέρες αυτές διενεργούνται με τηλεκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας webex, και με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε τις τελευταίες εβδομάδες στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας θα λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες κάθε Τετάρτη 19:00-21:00 (και επιπλέον & την Τρίτη 7/7/2020).

Οι εγγραφές για τους ενδιαφερόμενους μαθητές ξεκίνησαν και συνεχίζονται…

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Εσπερινό Γυμνάσιο & Λύκειο παρέχει:

– Απόκτηση ισότιμου τίτλου σπουδών με το απολυτήριο του ημερήσιου Γυμνασίου / Γενικού Λυκείου.
– Δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
– Ωράριο μαθημάτων: ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19:05 – 22:00.
– Μεταφορά με λεωφορεία ή ταξί, από και προς το Σχολείο.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Πληροφορίες/εγγραφές:
Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος
Τηλέφωνο:  23710-21732 & 23710-22184
facebook: www.facebook.com/EsperinoPolygyrou

Στο σχολείο μας αποφασίστηκε ως πλατφόρμα ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης να χρησιμοποιηθεί το Edmodo. Θα λειτουργεί παράλληλα με τις σύγχρονη («ζωντανή») τηλεκπαίδευση. Στο Edmodo θα μπορούν οι μαθητές να παρακολουθούν το υλικό που ανεβάζουν οι εκπαιδευτικοί σε κάθε τμήμα. Το υλικό μπορεί να περιλαμβάνει  σχόλια, δραστηριότητες, συνδέσμους, εργασίες κ.λ.π. Το επόμενο βίντεο εξηγεί, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι μαθητές για να εγγραφούν σε τμήματα και να δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή τους τάξη.

Επίσης, η σύγχρονη τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex, θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλες τις τάξεις. Από εδώ και στο εξής όμως, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα γίνεται γνωστό στους μαθητές μας μόνο μέσω προσωπικού e-mail, που θα σας αποστέλλεται από το σχολείο. Καλό μάθημα σε όλους μας!

19 Μαρ 2020

Υπενθύμιση

Συντάκτης: Κώστας Καμπερίδης | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Εν όψη των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης που θα αρχίσουν σύντομα είναι απαραίτητο να γνωρίζει το σχολείο τα email όλων των μαθητών μας, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να σας ειδοποιήσουμε για το πρόγραμμα και τις οδηγίες σύνδεσης.

Ο τρόπος είναι απλός: Όσοι από τους μαθητές μας δεν το έχετε κάνει ήδη, αρκεί να στείλετε ένα email με το όνοματεπώνυμό σας στο email του σχολείου μας gymespoly@sch.gr.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που μας ήρθαν από το Υπουργείο, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης στην οποία θα γίνονται μαθήματα εξ’ αποστασεως, μέσω Η/Υ, σύγχρονα (δηλαδή με ζωντανή, ταυτόχρονη παρουσία καθηγητή και μαθητών) και ασύγχρονα (όπου θα αναρτάται υλικό ή/και εργασιες στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία όλων των συμμετεχόντων). Περισσότερες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής σας και τον προγραμματισμό των μαθημάτων θα σας κοινοποιηθούν μόλις είναι όλα έτοιμα, ενδεχομένως σε λίγες μέρες.
Για την ώρα ομως, είναι απαραίτητο να μας αποστείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από έναν δικό σας λογαριασμό ηλεκτρονικου ταχυδρομείου, ένα email προς το σχολείο, ώστε να καταχορίσουμε το email σας και ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου, ώστε να τα έχουμε και να μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα και να σας εντάξουμε στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Η συμμετοχή αφορά όλους. Θα πρέπει να γίνει άμεσα για τη Γ’ και Δ’ Λυκείου, αλλά θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, επομένως καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να σας καταχορίσουμε όλους.
ΑΡΑ: στέλνετε ένα email από έναν ενεργό λογαριασμό με το επώνυμο, το email σας και το κινητό σας,
 • οι μαθητές του Εσπερινού Γυμασίου Πολυγύρου στο: gymespoly@sch.gr και
 • οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Πολυγύρου στο: esplykpolyg@sch.gr.
Για ο,τι άλλο προκύψει θα ενημερωθείτε μέσω της σελίδας μας και μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που θα μας δώσετε.
Ευχόμαστε υγεία, υπομονή και να μείνετε ασφαλείς στο σπίτι. Καλή συνέχεια!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτήν την Τσικνοπέμπτη, μαθητές και καθηγητές μαζευτήκαμε στην αυλή του σχολείου για μια βραδιά με μπόλικη καλή διάθεση, κέφι, μουσικη, χορό και φαγητό. Περάσαμε όλοι υπέροχα – και του χρόνου!!!

 

Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, η Β’ Λυκείου του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου επισκέφτηκε το Δισπηλιό Καστοριάς, τον αρχαιότερο λιμναίο οικισμό στα Βαλκάνια και έναν από τους πρώτους λιμναίους οικισμούς της Ευρώπης, που χρονολογείται περί το 5.500 π.Χ. Οι μαθητές της Β’ Λυκείου με την καθηγήτριά τους, κ.Έλλη Κυρκοπούλου, είχαν μαζί τους τμήμα της μακέτας του οικισμού που κατασκεύασαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στο πλαίσιο της δημιουργικής εργασίας της Α’ Λυκείου στο μάθημα της Ιστορίας, την οποία παρουσίασαν στο προσωπικό αλλά και τους επισκέπτες του οικισμού. Ακολούθησε επίσκεψη στη μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, η οποία χτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό το 1082 σε ανάμνηση της νίκης του επί των Νορμανδών κατακτητών της περιοχής. Στη συνέχεια οι μαθητές του σχολείου μας έκαναν μια βόλτα στην παραλία της όμορφης πόλης της Καστοριάς και δοκίμασαν τοπικά εδέσματα σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Μια όμορφη εκδρομή που συνδύασε την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και τελείωσε με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλες παρόμοιες εξορμήσεις.

Από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, επισκεφτήκαμε την Αθήνα, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί η Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, κάναμε μια στάση στις Θερμοπύλες, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, στο κέντρο Ιστορίας, μια σύντομη τρισδιάστατη προβολή σχετικά με την μάχη που διεξήχθη το 480 π.Χ. εναντίον των Περσών .

Κατά την παραμονή μας στην Αθήνα, επισκεφτήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται σημαντικότατα ευρήματα απ΄ όλο τον ελλαδικό χώρο.

Επισκεφτήκαμε, επίσης, το Μουσείο της Ακρόπολης , και με τη βοήθεια του ξεναγού μας ενημερωθήκαμε για τα καταπληκτικά εκθέματα, τα οποία προέρχονται στο σύνολο τους από τις ανασκαφές που έγιναν τόσο στις πλαγιές του βράχου, όσο και στον οικισμό που αναπτύχθηκε στους πρόποδες του λόφου.

Την ίδια μέρα ακολούθησε ξενάγηση στον Βράχο της Ακρόπολης και είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στον ιερό τούτο χώρο και να παρατηρήσουμε από κοντά τον Παρθενώνα αλλά και τους άλλους ναούς και τα κτήρια που διασώζονται.

Η παρακολούθηση των παραστάσεων «Όμορφη Πόλη» , στο μέγαρο Μουσικής και «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, αποτέλεσαν ξεχωριστές εμπειρίες για όλους μας και συμπλήρωσαν με τον πιο ευχάριστο τρόπο την παραμονή μας στην Αθήνα.

Επιθυμία μας είναι να επαναλάβουμε παρόμοιες δράσεις, αφού αποτελούν αφορμές όχι μόνο για αποκόμιση γνώσεων και εμπειριών αλλά και σύναψης ισχυρών δεσμών μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Την Πέμπτη, 30/1/2020 στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών: του Ιωάννη Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μέγα και του Γρηγορίου Ναζιανζηνού (ή Γρηγορίου του Θεολόγου)..

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιαίτερα αγαπητός Πάτερ Παντελής Χριστίδης μας τίμησε με την παρουσία του και μας μίλησε για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και Αρτοκλασία. 

 

 

Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου & Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, εύχονται σε όλους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2020!

Την Παρασκευή, 20/12/2019 οι μαθητές, συγγενείς τους και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 2019. Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν οι μαθητές με την καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε εορταστικά τραγούδια από την εξαιρετική χορωδία του σχολείου μας καθώς επίσης και ποίηματα και τραγούδια αφιερωμένα στην Ειρήνη.

Φυσικά δεν παραλέιψαμε να γευτούμε τις συνταγές που ετοίμασαν οι μαθητές μας, να πιούμε και να ανταλλάξουμε ευχές και δώρα.

Ραντεβού ξανά πίσω στα θρανία με το νέο έτος. Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους μας!

Την Πέμπτη 14/11/2019, στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε η  γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου . Κατά τη διάρκεια της γιορτής, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Βασιλική Πετρίδου, οι μαθητές μας απήγγειλαν κείμενα και ποιήματα της εποχής, προβλήθηκε μίνι χρονικό των ημερών του Πολυτεχνείου, ενώ η εκδήλωση συνοδεύτηκε μουσικά από τη χορωδία του Σχολείου.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

 

 

 

Στις 24/10/2019 στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου πραγματοποιήθκε η  γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 . Στη γιορτή, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Βασιλική Φυτώκα, παρουσιάστηκαν τα ιστορικα γεγονότα της εποχής και απαγγέλθηκαν λογοτεχνικά έργα, ενώ η χορωδία του σχολείου με μαέστρο την κ. Κυρκοπούλου Έλλη συνόδεψε μουσικά την εκδήλωση.

Στην ίδια εκδήλωση ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες και βραβεύτηκαν με αριστεία και επαίνους οι διακριθέντες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος μαθητές του σχολείου μας.

Μια μαγική βραδιά ζήσαμε την Πέμπτη, 16/5/2019 στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου. Οι μαθητές και οι καθηγητές  Έλλη Κυρκοπούλου, Αλεξία Οφθαλμίδου και Βασίλης Λαφαζάνης, οργάνωσαν άψογα ένα μουσικό αφιέρωμα στους ποιητές που ύμνησαν τη Θάλασσα και τα μελοποιημένα τραγούδια τους τραγουδούμε έως και σήμερα.

Την εκδήλωση υποστήριξαν με εξαιρετικό τρόπο η χορωδία του σχολείου μας και γνωστή ορχήστρα  του Πολυγύρου (Βασίλης/Νίκος/Μαρία/Παύλος) την οποία και ευχαριστούμε θερμά, ενώ και το στολισμό και τα κεράσματα επιμελήθηκαν μαθητές μας.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν μαθητές – ενεργοί και απόφοιτοι – συγγενείς και φίλοι του Εσπερινού Σχολείου, τιμήθηκε επίσης ο αγαπημένος μας καθηγητής Βασίλης Λαφαζάνης, ο οποίος φέτος συνταξιοδοτείται μετά από μια πολύ επιτυχημένη διαδρομή στην εκπαίδευση.

Σας ευχαριστούμε όλους για μια καταπληκτική βραδιά.

Το διάστημα 8-12/4/2019 πραγματοποιήθηκαν οι φετινές δράσεις που οργάνωσε το σχολείο μας στα πλαίσια του προγράμματος Θεματικές Εβδομάδες.

Τη Δευτέρα 8/4/2019 έγινε παρουσίαση/συζήτηση με θέμα την «Οδική Ασφάλεια» από τον καθηγητή πληροφορικής κ. Καμπερίδη Κώστα, και η βραδιά έκλεισε με συζήτηση με την καθηγήτρια θρησκευτικών κ. Χριστοφόρη Δέσποινα.

Την Τρίτη & την Τετάρτη 9-10/4/2019, οι καθηγήτριες κ Οφθαλμίδου Αλεξία και κ. Φυτώκα Βασιλική οργάνωσαν βιωματικά παιχνίδια και συζήτηση γύρω από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με υλικό από το πρόγραμμα Compass.

Την Πέμπτη 11/4/2019, μας επισκέφτηκε η κ. Φαρδογιάννη Νίνα, νοσηλεύτρια ΠΕΔΥ-ΚΥ Ν. Μουδανίων, η οποία μας ευαισθητοποίησε στο θέμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και στη συνέχεια μας παρουσίασε μια «ολιστική πρόταση για τη σεξουαλική υγεία και προετοιμασία για τη γονεϊκότητα».

Τέλος, την Παρασκευή 12/4/2019, παρακολουθήσαμε την ταινία «Σουφραζέτες» και ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα της γυναικείας χειραφέτησης και της ισότητας, την οποία συντόνισε η καθηγήτρια κ. Κυρκοπούλου Έλλη.

Κατά γενική ομολογία, τα θέματα και φέτος ήταν πολύ ιδιαίτερα, κράτησαν πολύ ψηλά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και όλοι γίναμε σοφότεροι σε ζητήματα που ενδεχομένως είχαμε κενά και απορίες. Συγχαρητήρια σε όλους!

Το «Αποδέχεσαι;» είναι ένα νέο διαδραστικό παιχνίδι που μας βοηθά να αντιληφθούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο σχετικά με τα προσωπικά μας δεδομένα.
 
Στα πέντε κεφάλαια του παιχνιδιού, οι παίκτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις είτε ως Έλλη είτε ως Νικόλας. Κάποιες από τις αποφάσεις θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού ενώ άλλες σε αδιέξοδο. Μας περιμένουν πάρα πολύ κακές επιλογές σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων (ψεύτικες τοποθεσίες, κακοί επαγγελματίες, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων κλπ.), τις οποίες καλούμαστε να αποφύγουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό, που θα μας βοηθήσει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
 
Τι θα μάθουμε μέσα από το παιχνίδι;
1) Πώς να προστατεύσουμε τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο.
2) Πώς να καταλαβαίνουμε αν η ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε και κάνουμε τις αγορές μας είναι αξιόπιστη.
3) Πώς να ισορροπήσουμε το χρόνο μας μεταξύ ιδιωτικής ζωής και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
4) Πώς να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
5) Πώς να εντοπίσουμε την προσπάθεια απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Phishing).
6) Πώς να αντιδράσουμε αν ο υπολογιστής μας μολυνθεί με ιό και μας ζητεί λύτρα για να ενεργοποιηθεί.
7) Πώς να αντιδράσουμε αν κάποιος χρησιμοποιεί την ψηφιακή μας ταυτότητα χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
 
Το «Αποδέχεσαι;» είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σε υπολογιστές, tablet και smartphone. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι κατά μέσο όρο 20 λεπτά.
 
Μπορείτε να το παίξετε online ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.ekpizo-datagame.gr/

Την Πέμπτη, 21/3/2019, στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου & Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της 25ης Μαρτίου. Στη γιορτή που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Βασιλική Πετρίδου, οι μαθητές ανέγνωσαν με εξαιρετικό τρόπο ιστορικά κείμενα, αναπαράστησαν με θεατρικό τρόπο διαλόγους της εποχής, ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ερμηνεία των ύμνων και των παραδοσιακών τραγουδιών.

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και χαρακτηριστικά βίντεο.

 

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου επισκεφτήκαμε το Κέντρο Νόησις, προκειμένου να ξεναγηθούμε στην έκθεση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η έκθεση φιλοξενείται στο συγκεκριμένο χώρο με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από το θάνατο του.

Είχαμε την ευκαιρία να αντλήσουμε πληροφορίες για την προσωπικότητα και το έργο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, ο οποίος υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι συμβολίζει τον Αναγεννησιακό Άνθρωπο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ερευνητικό και κριτικό πνεύμα, φιλοπεριέργεια, και κυρίως μία τάση για ενασχόληση με κάθε αντικείμενο της τέχνης και της επιστήμης.

Στο κέντρο Νόησις μπορεί κανείς να δει αντίγραφα από 27 εφευρέσεις, καθώς και 20 πίνακες του.

Το Σάββατο, 16/3/2019, στο χώρο του Εσπερινού Γυμνασίου & Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α) και πιστοποίηση ανανηπτών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ν. Χαλκιδικής. Το βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης τελέστηκε υπό την αιγίδα του και οργανώθηκε από τον ανθρωπιστικό οργανισμό Kids Save Lives – Τα παιδιά Σώζουν Ζωές (www.kidssavelives.gr) και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Ευχή όλων είναι να διαδοθεί ιδέα της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες συγκεκριμένα στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και τη σωστή χρήση απινιδωτή, με την ελπίδα όλο και περισσότεροι πολίτες  να είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν, με τις γνώσεις και τις ενέργειές τους, ζωή στο συνάνθρωπό τους που μπορεί να βρεθεί σε άμεση ανάγκη.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Πολυγύρου, όπως κάθε χρόνο, οργάνωσαν στην αυλή του σχολείου το παραδοσιακό γλέντι για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Παρά το κρύο,  το φαγητό, το πότο, ο χορός και κυρίως το κέφι και η καλή διάθεση μας ζέσταναν όλους και το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί μια ακόμα ξεχωριστή βραδιά στο σχολείο.  Συγχαρητήρια σε όλους και … του χρόνου!

 

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναρπαστική, γλυκιά, αισθηματική, ιστορική ταινία «Με αγάπη Τζούλιετ (The Guernsay literary and potato peel pie society)«, στα πλαίσια των προβολών που οργανώνει κάθε Τετάρτη η  Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Πολυγύρου στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Σκην.: ΜΑΪΚ ΝΙΟΥΕΛ. Πρωτ.: ΛΙΛΥ ΤΖΕΪΜΣ, ΜΑΘΙΟΥ ΓΚΟΥΝΤ.
Μια νεαρή συγγραφέας βρίσκει το θέμα του επόμενου βιβλίου της, όταν αποφασίζει να γράψει για τις εμπειρίες των κατοίκων του απομονωμένου νησιού Γκέρνσεϊ από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

 

– Από τον Δήμο Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων δεν θα γίνουν μαθήματα την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, λόγω του παγετού και των αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών.

– Και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, θα παραμείνει κλειστό το σχολείο μας, κατόπιν νεότερης ανακοίνωσης του Δήμου Πολυγύρου:
«Από τον Δήμο Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι λόγω της επιδείνωσης του καιρού θα γίνει διακοπή των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων σε όλο τον Δήμο Πολυγύρου στις 12.30 μ.μ.»
– Από τον Δήμο Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της πόλης του Πολύγυρου.

Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου & Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, εύχονται σε όλους

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2019,

με υγεία και άφθονες χαρές κι επιτυχίες!

Την Πέμπτη, 20/12/2018 οι μαθητές, συγγενείς τους και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 2018. Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν οι ίδιοι οι μαθητές, είχαμε όλοι την ευκαιρία να ακούσουμε εορταστικά τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας, να γευτούμε συνταγές που ετοίμασαν οι μαθητές μας, να πιούμε και να χορέψουμε.

Πάνω από όλα όμως, περάσαμε ωραία, ανταλλάξαμε ευχές και δώσαμε ραντεβού ξανά πίσω στα θρανία με το νέο έτος. Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους μας!

Την Τετάρτη 19/12/2018 μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου και οι καθηγητές Β. Φυτώκα και Β. Λαφαζάνης επισκέφτηκαν το φημισμένο Σπήλαιο των Πετραλώνων. Εκεί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σπήλαιο, να πληροφορηθούν για τα ευρήματα και να δουν το ακριβές εκμαγείο του κρανίου του αρχαιότερου ανθρώπινου λείψανου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο, το οποίο ανήκει σε πρώιμο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον Homo erectus και τον αρχαϊκό Homo sapiens.

Το καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.

Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το Χρήστο Σαρρηγιαννίδη.

Οι συστηματικές ανασκαφές τού Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Η ηλικία αυτή στηρίχθηκε στην λεπτομερή ανάλυση της στρωματογραφίας (μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 28 γεωλογικά στρώματα), καθώς και στη μελέτη τόσο των αρχέγονων παλαιολιθικών εργαλείων, όσο και των ειδών της παλαιοπανίδας που ανακαλύφθηκαν σε όλα σχεδόν τα στρώματα. Ανάμεσα στα απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων συγκαταλέγονται λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων.

Πηγή: gohalkidiki.com

Στις 15/11/2018, στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε η  γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου . Κατά τη διάρκεια της γιορτής, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Βασιλική Φυτώκα, οι μαθητές μας πήγαν πίσω στα ζοφερά χρόνια της δικτατορίας, τίμησαν τους αγωνιστές της εποχής και τόνισαν τη διαχρονική αξία της Δημοκρατίας. Την εκδήλωση συνόδευσε μουσικά η χορωδία του σχολείου με μαέστρο την κ. Έλλη Κυρκοπούλου.

Συγχαρητήρια σε όλους του συμμετέχοντες!

Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε το εισαγωγικό σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες τον Απρίλιο του 2018, το σχολείο μας φιλοξένησε την Τετάρτη 31/10/2018, 6ωρο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, που οδηγεί σε Πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC). Την επιμόρφωση και συνολική οργάνωση ανέλαβε και πάλι ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES—Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές (www.kidssavelives.gr) και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (www.eeepf.gr). Στο σεμινάριο συμμετείχαν 53 άτομα (μαθητές του σχολείου μας, συγγενείς τους και λοιπά μέλη της τοπικής κοινωνίας), τα οποία επιμορφώθηκαν στις παρακάτω δεξιότητες: Αξιολόγηση θύματος που κατέρρευσε, Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α), Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED), Θέση ανάνηψης (πλάγια θέση ασφαλείας), Αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα, Αντιμετώπιση θύματος πνιγμού, Αντιμετώπιση παιδιού σε καρδιακή ανακοπή.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν, εκτός από την πιστοποίηση και την πολύτιμη επιμόρφωση, τη δυνατότητα να δράσουν πολλαπλασιαστικά για τη διάδοση της πολύτιμης ιδέας, να μπορούν οι πολίτες να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε συνανθρώπους τους και να υπάρχει Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σε κάθε τοπική κοινότητα, καθώς και πολίτες με γνώση σωστού χειρισμου του.

* Αντίστοιχα σεμινάρια πργαμτοποιούνται συχνά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τον οργανισμό Kids Save Lives. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε κάποιο από αυτά, κάντε κλικ εδώ.

Στις 25/10/2018 στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου πραγματοποιήθκε η  γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 . Στη γιορτή, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Δήμητρα Σαμαρά, παρουσιάστηκαν τα ιστορικα γεγονότα της εποχής, ενώ η χορωδία του σχολείου με μαέστρο την κ. Κυρκοπούλου Έλλη συνόδεψε μουσικά την εκδήλωση.

Στην ίδια εκδήλωση ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες και βραβεύτηκαν με αριστεία και επαίνους οι διακριθέντες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος μαθητές του σχολείου μας. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μαθήτρια του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου Χρυσούλα Παπανικολάου, η οποία βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης για τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα «Πολιτιστικό Περιβόλι» με το ποίημα «Πόντος», το οποίο και απήγγειλε.

Την Τρίτη, 23/10/2018 οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου & Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, είχαμε τη χαρά να παραβρεθούμε στην παρουσίαση του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν – Αριθμός Βραχίονα 182641» του συγγραφέα κ. Δημήτρη Βλαχοπάνου.  Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη» και προλόγισε ο κ. Ασημινάρης Χρήστος, που υπήρξε συνάδελφος του συγγραφέα (και ιδρυτικός Διευθυντής του σχολείου μας), ενώ ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παραβρισκομένων και του κ. Βλαχοπάνου.

Το βιβλίο ιστορεί το τραγικό οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν, τελευταίου Εβραίου της Άρτας, από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Ο Ισαάκ Μιζάν ανήκει στους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων της ντροπής. Συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Αρτινούς Εβραίους την 24η Μαρτίου 1944 και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς μαζί με 5200 ακόμη Εβραίους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, του Αγρινίου, της Πάτρας και των Αθηνών.

*Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ανέπτυξε δράση σε συνδικαλιστικά και πολιτιστικά θέματα. Δημοσιεύει άρθρα, κριτικές και κείμενα σε περιοδιικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Κείμενά του παρουσιάστηκαν σε Λογοτεχνικά Συνέδρια, Ποιητικά Συμπόσια, ημερίδες κλπ. και συμπεριλήφθηκαν σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.

(πηγέςtvxs.grekirikas.com)

Η μαθήτρια του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, Παπανικολάου Χρυσούλα, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης για τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα «Πολιτιστικό Περιβόλι». Το ποίημα έχει τίτλο «Πόντος» και μέσα σε λίγες στροφές παρασύρει το μυαλό σε μια άλλη πατρίδα με εξίσου σημαντικά ήθη και έθιμα.

Συνολικά υπήρξαν 50 συμμετοχές, μαθητών και μη. Η απονομή έγινε στις 10/10/2018 στην Παιανία Αττικής. Την βραδιά άνοιξε με ομιλία του ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου. Τα ποιήματα απήγγειλε η παραγωγός του ραδιαφωνικού σταθμού ΕΡΑ ΝΕΤ κ. Ράνια Βισβάρδη και τα διπλώματα επιδόθηκαν από το επίτημο μέλος κ. Νίκο Γιαννουκάκη.

Συγχαρητήρια Χρυσούλα!

Την Πέμπτη 28/9/2018 οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής. Πιο συγκεκριμένα, μεταβήκαμε στη Νικήτη Χαλκιδικής, στον Τεχνοχώρο «Αποθήκη», για να θαυμάσουμε την έκθεση ζωγραφικής του διάσημου ζωγράφου κ. Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «Φωτισμένα / Illuminated». Η συγκεκριμένη συλλογή φιλοξενήθηκε στο χώρο αυτό από τις 29/6 έως τις 30/9/2018 και, εκτός από τους μαθητές μας, ενθουσίασε χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέφτηκαν στο διάστημα αυτό.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Μιχάλη Μουστάκα, ο οποίος ανέλαβε με προθυμία να μας ξεναγήσει στο χώρο και να μας παρέχει πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών.

– Έχεις στο παρελθόν διακόψει τη φοίτησή σου και δεν έχεις τελειώσει το Γυμνάσιο ή το Λύκειο;
– Είσαι εργαζόμενος αλλά έχεις διάθεση, μεράκι και λίγο ελεύθερο χρόνο μετά το απόγευμα;
– Είσαι από 14 έως 104 χρονών και επιθυμείς να ολοκληρώσεις τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
– Θέλεις να αποφοιτήσεις και να ανοίξουν νέες προοπτικές και δυνατότητες για σένα;

Αν ναι…Υπάρχει μια ιδέα για εσένα:

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

– Απόκτηση ισότιμου τίτλου σπουδών με το απολυτήριο του ημερήσιου Γυμνασίου / Γενικού Λυκείου.
– Δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
– Ωράριο μαθημάτων: ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19:05 – 22:00.
– Μεταφορά με λεωφορεία ή ταξί, από και προς το Σχολείο.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Πληροφορίες/εγγραφές:
Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος
Τηλέφωνο:  23710-21732 & 23710-22184
facebook: www.facebook.com/EsperinoPolygyrou

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να πληροφορηθείτε το πρόγραμμα των γραπτών εξετάσεων περιόδου Ιουνίου 2018 για το Εσπερινό Γυμνάσιο και Εσπερινό ΓΕΛ Πολυγύρου.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!

Στα πλαίσια των Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Τα σχολεία της Τέχνης και του Πολιτισμού», που συντονίζει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ.Ε. Χαλκιδικής, στις 24-05-2018, παρουσιάστηκε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, το Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΑΝΕΒΑΖΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»  καθώς και μέρος της παράστασης «ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ» του Δημήτρη Ψαθά, από τους μαθητές και απόφοιτους του Εσπερινού ΓΕΛ και Εσπερινού Γυμνασίου Πολυγύρου. Η παράσταση θα δοθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.

 

ΜΑΘΗΤΕΣ  ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 • Γιολτάση Ευθυμία (κα Φαρλάκου)
 • Γουζιώνη  Μάγδα (Λελές)
 • Δικταπανίδου Δέσποινα (Φανφάρας)
 • Ζήσης Δημήτρης (Περικλής)
 • Κοντομηνά Πολυξένη (κα Αντιγόνη-Β΄κυρία)
 • Μπεκίρη Μορφούλα (Α΄κυρία)
 • Νικολούδη Αναστασία (Τασία)
 • Παπανικολάου Χρυσούλα (Στέλλα)
 • Τρούνγκου Έλτον (Θόδωρος)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ:

 • Νικολαΐδης Χρήστος (Βασίλης)
 • Παπαοικονόμου Στεριανή (Υπηρέτρια)
 • Σακελλαρίου Ειρήνη (Ντίνα)

ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

 • Σταθάκης Δημήτρης (Μάνος)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:

 • Οφθαλμίδου Αλεξία
 • Τσιάτσιου Μάρθα

(ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο)

Την εβδομάδα 23-27/4/2018, υλοποιήθηκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Πολυγύρου η Θεματική Εβδομάδα σχολικού έτους 2017-2018.

Τις πρώτες 3 ημέρες διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Παπαλάμπρου Βασιλική, και θέμα: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση – Διαφυλικές Σχέσεις». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέσα από συζήτηση και ομαδικά παιχνίδια ρόλων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να λύσουν απορίες τους γύρω από ένα θέμα που απασχολεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η διάλεξη της κ. Νίνας Φαρδογιάννη

Την 4η ημέρα, η κ. Νίνα Φαρδογιάννη, νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, πραγματοποίησε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας διάλεξη με θέμα τις πρώτες βοήθειες. Την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη παρακολούθησαν μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, και είχαν την ευκαιρία να μάθουν καλές πρακτικές ώστε να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στους ίδιους και στους οικείους τους.

 

Την τελευταία ημέρα της Θεματικής Εβδομάδας ο κ. Αναστάσιος Στεφανάκης και εθελοντές εκπαιδευτές του οργανισμού Kids Save Lives (www.kidssavelives.gr) και την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (www.eeepf.gr), πραγματοποίησαν εισαγωγικό σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες. Στο σεμινάριο τονίστηκε η σημασία της εκπαίδευσης όλων των πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών με σωστό τρόπο, μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια από επαγγελματίες υγείας, αλλά και της συμμετοχής τους ως εθελοντές εκπαιδευτές για τη διάδοση της σχετικής γνώσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α). Μετά την επίδειξη από τους εθελοντές, ακολούθησε πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών. Παρουσιάστηκαν επίσης: πρώτες βοήθειες πνιγμού/πνιγμονής, αντιμετώπιση λιποθυμικών επεισοδίων – εφαρμογή πλάγιας θέσης ασφαλείας, πρόληψη ατυχημάτων και αντιμετώπιση τραύματος (σε εισαγωγικό επίπεδο).

Ενημέρωση προς όλους τους μαθητές που ενδεχομένως ήταν απόντες στο τελευταίο μάθημα ή/και δεν τον γνωρίζουν: Τη Δευτέρα 30/4/2018 έχουμε περίπατο (εκδρομή)!

Την Πέμπτη 22/3/2018 πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας η γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821. Οι μαθητές ανάγνωσαν κείμενα τα οποία αφορούσαν γνωστούς ζωγράφους, που εμπνεύστηκαν από τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων και δημιούργησαν εξαιρετικά έργα που σχετίζονται με αυτόν. Τη γιορτή, που επιμελήθηκε η κ. Βασιλική Πετρίδου, πλαισίωσε η χορωδία του Εσπερινού Γυμνασίου/Λυκείου, υπό τη καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου και τη συνοδεία των οργανοπαικτών Βασίλη Λαφαζάνη και Γιώργου Καζλάρη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο της εκδήλωσης.

Σας ενημερώνουμε ότι, με απόφαση του Δήμου Πολυγύρου το Εσπερινό Γυμνάσιο & Λύκειο Πολυγύρου θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα 26/2/2018 και την Τρίτη 27/2/2018, λόγω κακοκαιρίας.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου οι μαθητές των Σχολείων μας επισκέφτηκαν τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης και με αφορμή τη διδασκαλία των μαθημάτων «Πολιτική Παιδεία» και «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή». Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόταση της καθηγήτριας κυρίας Τσιάτσιου Μάρθας, η οποία διδάσκει τα παραπάνω μαθήματα. Παράλληλα ήταν μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν, ενόψει των Χριστουγέννων, και να δοθούν προμήθειες πρώτης ανάγκης
Φτάσαμε στον προορισμό μας γύρω στις 9:30 και συγκεντρωθήκαμε στο χώρο υποδοχής, όπου μας περίμενε ο Διευθυντής των φυλακών κ. Αποστολάκης Δημήτριος. Μας μίλησε διεξοδικά για τα πολλά και σύνθετα θέματα που αφορούν τους κρατούμενους και απάντησε σε ερωτήσεις που του απεύθυναν οι μαθητές. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ασχολίες των φυλακισμένων στη διάρκεια μιας η μέρας αλλά και να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τέλος επισκεφτήκαμε το χώρο στον οποίο πουλούν τα προϊόντα που παράγουν και κάναμε κάποιες αγορές .
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με καφεδάκι στην πλατεία της Νέας Φώκαιας. Οι μαθητές σχολίασαν ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία για αυτούς, η οποία έδωσε στη συνέχεια την ευκαιρία για διεξοδικές συζητήσεις μέσα στην τάξη.

Εχθές, 16/1/2018, στη Θεσσαλονίκη, ο γεννηθείς το 1981 Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα «πέντε έως 50 χρόνια», παραδεχόμενος ότι η πραγματικότητα ενδέχεται τελικά να διαψεύσει κάθε πρόβλεψη.

Κατά τον Έλληνα καθηγητή, που μεταξύ άλλων έχει λάβει το βραβείο Kalai από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού, το πιθανότερο είναι ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε έναν προσωπικό γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, ενώ σε 15 χρόνια η διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει ενδεχομένως πολύ πιο άμεση και το όριο που διαχωρίζει το πού ξεκινά ο άνθρωπος και πού αρχίζει η μηχανή πιο δυσδιάκριτο.

«Μπορεί όλο αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο; Ναι, θα μπορούσε όπως έχει συμβεί και με άλλα πράγματα στο παρελθόν. Το να είμαστε όμως αρνητικοί απέναντι στο ποτάμι που έρχεται κατά πάνω μας δεν είναι εποικοδομητικό, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι πώς θα το βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Wonderland, Pessiland, Stagnatia

Ο ίδιος ανέλυσε τρία σενάρια για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στα επόμενα «πέντε έως 50 χρόνια», επισημαίνοντας ότι αυτό που πιθανότατα θα επικρατήσει είναι η μίξη τους. Με βάση το πρώτο (θετικό) σενάριο, με τίτλο «Wonderland», η αλληλεπίδραση ανθρώπων- μηχανών είναι θετική και ο πρώτος κερδίζει από την ύπαρξη των δεύτερων. Οι μηχανές κάνουν τις χειρονακτικές εργασίες, ο άνθρωπος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή εκτελεί πνευματικές εργασίες και το ασφαλιστικό σύστημα σώζεται, αφού η έλλειψη νέων ανθρώπων που εργάζονται και καταβάλουν εισφορές αναπληρώνεται από την ύπαρξη των ρομπότ, που δεν χρειάζονται ασφάλιση ή σύνταξη. Προϋπόθεση για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο είναι να κατακτήσει η επιστήμη τη γενική νοημοσύνη, δηλαδή η μηχανή να μάθει να χρησιμοποιεί τη διαίσθηση και την εμπειρία που αποκτά από μια νοητική λειτουργία και να τη μεταφέρει σε μια που δεν ξέρει καθόλου (πχ, όταν γνωρίζει να παίζει σκάκι, να μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατηγική και στο πόκερ).

Βάσει του δεύτερου -αρνητικού- σεναρίου, με τίτλο «Pessiland», η επιστήμη κατακτά την γενική νοημοσύνη, αλλά αυτή δεν είναι προσβάσιμη σε όλους, αλλά μόνο σε εργαστήρια εταιρειών ή κρατών, που τη χρησιμοποιούν για ιμπεριαλιστική επιρροή. «Αν πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, το σενάριο είναι προφανώς δυστοπικό» επισήμανε ο καθηγητής.

Το τρίτο σενάριο, με τίτλο «Stagnatia», για το οποίο ο δρ Δασκαλάκης επισήμανε ότι «έχει αρκετές πιθανότητες (επαλήθευσης)», είναι αυτό κατά το οποίο ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές ειδικής τεχνητής νοημοσύνης (πχ αναγνώριση εικόνας και ήχου ή μετάφραση), η επιστήμη δεν καταφέρνει να κάνει το άλμα στη γενική τεχνητή νοημοσύνη και επικρατεί σχετική στασιμότητα.

Όταν ο αλγόριθμος «βλέπει» μια χελώνα σαν …καραμπίνα

Κατά τον δρα Δασκαλάκη, σήμερα ένας από τους βασικούς προβληματισμούς της ανθρωπότητας είναι η αξιοπιστία της τεχνολογίας.»Υπάρχουν μεγάλα θέματα αξιοπιστίας και ένας από τους λόγους είναι ότι όταν τα δεδομένα με τα οποία τροφοδοτείς τον αλγόριθμο είναι ελλιπή ή μη αντιπροσωπευτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες ή ελλιπείς νοητικές λειτουργίες. Πχ, έγινε γνωστό ότι ένα αυτοκίνητο Tesla έπεσε σε φορτηγό σταματημένο στην αριστερή λωρίδα. Γιατί συνέβη αυτό; Ίσως γιατί ποτέ στα δεδομένα που εισήχθησαν για να προπονηθεί ο αλγόριθμος στην αναγνώριση εικόνας δεν υπήρχε αυτοκίνητο σταματημένο στην αριστερή λωρίδα του δρόμου, επειδή αυτό σπάνια συμβαίνει. Ο αλγόριθμος θα επεξεργαστεί τα ελλιπή δεδομένα που τού δώσαμε και θα ενσωματώσει την έλλειψη» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι φοιτητές του ΜΙΤ επιτέθηκαν στον καλύτερο αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας και τον έκαναν να «πιστέψει» ότι μια τρισδιάστατη χελώνα τυπωμένη σε εκτυπωτή 3D ήταν …καραμπίνα. «Δεν έχουμε τόσο αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τρόπους προστασίας αλγορίθμων από τέτοιου είδους επιθέσεις» επισήμανε.

Ποιος αποφασίζει ποιος θα χάσει τη ζωή του;

‘Ενα άλλο θέμα, πρόσθεσε, έχει να κάνει με ηθικά διλήμματα. «Ενα κλασικό πρόβλημα είναι το εξής. Σκεφτείτε ότι φτιάχνουμε αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα που κινούνται μαζικά στους δρόμους. Αναπόφευκτα κάποιο από αυτά θα βρει τον εαυτό του σε φάση αναγνώρισης του γεγονότος ότι σε μερικά δευτερόλεπτα θα γίνει ένα αναπόφευκτο ατύχημα με εμπλοκή πεζών. Ο αλγόριθμος που οδηγεί καταλαβαίνει τότε ότι έχει δύο δυνατότητες: να πάει ευθεία και να σκοτώσει τους πεζούς ή να πάει αριστερά, να χτυπήσει στο στηθαίο και να σκοτώσει τους επιβαίνοντες. Δεν μπορεί να σώσει και τους δύο. Πώς θα πάρει την απόφαση; Ο αλγόριθμος μπορεί επίσης να καταλαβαίνει ότι οι πεζοί είναι ένα παιδάκι 8 χρονών, ο μπαμπάς του, 41, και ο σκύλος τους και οι επιβαίνοντες μια έγκυος γυναίκα 30 ετών και το αγοράκι της. Πώς εγώ που σχεδιάζω τον αλγόριθμο θα λάβω την απόφαση για το ποιος θα ζήσει»;

Ο ρατσιστής αλγόριθμος

Κατά τον δρα Δασκαλάκη, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σαν ένα μωρό. Το μωρό έρχεται στον κόσμο με γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά εν πολλοίς είναι tabula rasa. Οι γονείς τού δίνουν δεδομένα και στόχους. Αν τα δεδομένα που λαμβάνει το μωρό περιέχουν ρατσιστικές απόψεις ή προκαταλήψεις ή θέσεις, αυτές τις θέσεις θα τις υιοθετήσει. Το ίδιο ισχύει και για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μαθαίνει από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός chat bot (σ.σ. ρομπότ που κάνει διάλογο μέσω κειμένου ή ήχου). Μια ομάδα χρηστών του επιτέθηκε, παρέχοντάς του ρατσιστικό και συνωμοσιολογικό περιεχόμενο. «Μέσα σε 17 ώρες έγινε τρελός ρατσιστής και συνωμοσιολόγος» σημείωσε ο καθηγητής.

Τίθενται επίσης ζητήματα αμεροληψίας, γιατί αν τα δεδομένα είναι ελλιπή, η τεχνητή νοημοσύνη θα υιοθετήσει στατιστικές που δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Κι εδώ για παράδειγμα το ερώτημα είναι: έστω πως φτιάχνω τεχνολογία που αποφαίνεται αν κάποιος είναι άξιος λήψης δανείου, αλλά έχω ελλιπή στοιχεία για μια πληθυσμιακή ομάδα. Τι γίνεται τότε; «Πρέπει να προστατέψουμε την τεχνητή νοημοσύνη από το να κάνει τέτοια στατιστικά λάθη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η στατιστική είναι δύσκολη επιστήμη» σημείωσε.

Ποιος είναι ο δρ. Δασκαλάκης;

Ο δρ Δασκαλάκης είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει μεταξύ άλλων τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από την διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan και την ερευνητική υποτροφία της Microsoft.

πηγές: news247.gr και thestival.gr

Σας ενημερώνουμε ότι, με απόφαση του Δήμου Πολυγύρου, σήμερα 21/12/2017 το Εσπερινό Γυμνάσιο & Λύκειο Πολυγύρου θα παραμείνει κλειστό λόγω κακοκαιρίας.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους και με το καλό να υποδεχτούμε το νέο έτος.
20171124_205249Την Παρασκευή 24/11/2017 οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Πολυγύρου επισκεφτήκαμε την έκθεση «Ρωγμές» με τα ιδιαίτερα έργα του ζωγράφου κ. Δημήτρη Κυργιαφίνη στο σπίτι Παραλή στον πεζόδρομο του Πολυγύρου.
Ο κ. Κυργιαφίνης δημιουργεί εκπληκτικές συνθέσεις, στις οποίες χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό το γυαλί και ακρυλικά χρώματα, συνδυάζοντας έκπληκτικά τη χαρακτική και τη ζωγραφική τέχνη. Το κύριο χαρακτηριστικό των έργων είναι η ιδιότητα του γυαλιού να αντανακλά το φως με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με το είδος της χάραξης. Έτσι, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να εκφραστεί με έναν, πρωτοποριακό και μοναδικό τρόπο, μέσα από ζωντανές εικόνες, οι οποίες μεταβάλλονται σε σχέση με τη γωνία φωτισμού και θέασης.
Πέρα από τη δυνατότητα που είχαμε να θαυμάσουμε από κοντά τα μοναδικά αυτά έργα, είχαμε και την ευκαιρία να ακούσουμε τον ίδιο τον κ. Κυργιαφίνη να μιλά για τις ιδιαιτερότητες αυτού του τρόπου έκφρασης και να συνομιλήσουμε μαζί του για τα συναισθήματα και τις απορίες που γεννήθηκαν από την παρακολούθηση μιας έκθεσης που μας εντυπωσίασε όλους.

 

20171116_202758Στις 16/11/2017 στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου πραγματοποιήθκε η  γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου . Στη γιορτή, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Σαμαρά Δήμητρα, αναγνώστηκαν κείμενα της εποχής ενώ η χορωδία του σχολείου με μαέστρο την κ. Κυρκοπούλου Έλλη και με τη συνοδεία των Έφη Γιολτάση στο τραγούδι, Καζλάρη Γιώργο στην κιθάρα και Λαφαζάνη Βασίλη στο μπουζούκι τραγούδησαν σχετικά τραγούδια.

Συγχαρητήρια σε όλους του συμμετέχοντες!

20171026_203825

Στις 26/10/2017 στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου πραγματοποιήθκε η  γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 . Στη γιορτή, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Φυτώκα Βασιλική, αναγνώστηκαν χρονικά της εποχής (τα κείμενα μπορείτε να τα κατεβάσετε ακολουθώντας τους ακόλουθους συνδέσμους: Χρονικό 28ης 2017, Συγγραφείς για το αλβανικό μέτωποΠοίημα Νικ. ΒρεττάκουΓράμμα Κωνσταντίνου Περρίκου , Ποίημα Μανόλη Αναγνωστάκη), ενώ η χορωδία του σχολείου με μαέστρο την κ. Κυρκοπούλου Έλλη και με τη συνοδεία των Καζλάρη Γιώργο στην κιθάρα και Λαφαζάνη Βασίλη στο μπουζούκι τραγούδησαν σχετικά τραγούδια.

Τέλος, στην ίδια εκδήλωση ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες και βραβεύτηκαν με αριστεία και επαίνους οι διακριθέντες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος μαθητές του σχολείου μας.

 

 

Το πρόγραμμα των εξετάσεων Ιουνίου 2017 για το Εσπερινό Γυμνάσιο Πολυγύρου.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές μας!

ΕΞΕΤ

ergasiaΜια ακόμη εξαιρετική δουλειά μιας ομάδας των μαθητών μας από τη Γ΄ Λυκείου! Εμπνευσμένοι από το μεγάλο θεατρικό συγγραφέα , προσέγγισαν συγκριτικά τα σαιξπηρικά ζευγάρια του Ρωμαίου και Ιουλιέτας και τον Αντώνιο και Κλεοπάτρα. Συνέγραψαν ένα κείμενο πολύ ενδιαφέρον γύρω από το κεντρικό θέμα του έρωτα των δύο ζευγαριών, προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία του Fellini, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και τέλος , φιλοτεχνήθηκε μια εξαιρετική σύνθεση γύρω από το βασικό αυτό θεματικό άξονα. Ειδικότερα, όσο αφορά στην  κατασκευή του τελευταίου, όμορφου αυτού έργου τέχνης , ευχαριστούμε τις αποφοίτους μας πλέον , Ιωάννα Σγούρου και Στέλλα Παπαοικονόμου για την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφεραν. Ευχαριστούμε τους μαθητές της Γ΄ Τάξης για το ενδιαφέρον τους, την έμπνευση και τη συμμετοχή τους. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κυρκοπούλου Ελισάβετ και Πετρίδου Βασιλική.

pnohΣτα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας σχ. Έτους 2016-2017, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με τις εξαρτήσεις». Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ» από την επιστημονικά υπεύθυνη κ. Βασιλική Παπαλάμπρου. Μέσα από παιχνίδια ρόλων και ισότιμη και ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών του Εσπερινού Γυμνασίου Πολυγύρου προέκυψαν ωφέλιμα ερωτήματα, σκέψεις, απόψεις, προβληματισμοί και συμπεράσματα και κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων το σεμινάριο κρίθηκε ως εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Κώστας Καμπερίδης πραγματοποίησε παρουσίαση γύρω από το πρόβλημα του εθισμού στο Διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, η οποία προκάλεσε συζητήσεις και περεταίρω προβληματισμό.

Ευχαριστούμε θερμά την «ΠΝΟΗ» και ιδιαιτέρως την κ. Βασιλική Παπαλάμπρου για το εξαιρετικά χρήσιμο σεμινάριο.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απόφοιτοι και μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανεβάσουν τη Θεατρική παράσταση «Η Χαρτοπαίχτρα«, του Δημήτρη Ψαθά. Έτσι, την Παρασκευή 5/5/2017 το κοινό που γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια παράσταση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και προσέφερε γέλιο και ενθουσιασμό σε όσους την παρακολούθησαν.

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, υπό την εξαιρετική καθοδήγηση της κ. Οφθαλμίδου Αλεξίας και της κ. Τσιάτσιου Μάρθας και με το μεράκι και το ταλέντο που για μια ακόμα φορά ξεδίπλωσαν οι μαθητές/ηθοποιοί, μας έκανε περήφανους, φανέρωσε ξανά τι μπορούν να πετύχουν οι μαθητές μας, οι οποίοι παρά το φόρτο της καθημερινότητας και τις αντίξοες συνθήκες που ενίοτε αντιμετωπίζουν μπορούν και πραγματοποιούν τους στόχους που θέτουν, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τον πολυεπίπεδο ρόλο του Εσπερινού Σχολείου.

Όπως πλέον συνηθίζεται, ακολούθησε γλέντι σε ταβέρνα του Αγ. Προδρόμου, όπου και εκεί οι μαθητές μας (αλλά και οι φύλακες και αρκετοί καθηγητές), έδειξαν την κλίση τους στη μουσική, το τραγούδι και το χορό.

Στη Θεατρική ομάδα συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά):

Γιολτάση Ευθυμία (κα Νικολοπούλου/Ευτέρπη-τραγούδι), Ζήσης Δημήτρης (Ανδρέας/Κλεφτοκοτάς), Θάνος Γιώργος (Γιαννάκης), Καζλάρης Γιώργος (κος Μπάρδακας), Καλανδαρίδης Θανάσης (Στρατηγός), Κοντομηνά Πολυξένη (κα Μαριγώ), Μπεκίρη Μορφούλα (Γιατρός), Νικολαΐδης Χρήστος (Λάκης/Παπατζής), Παπαοικονόμου Στεριανή (Τροτέζα), Ρίζου Χριστίνα (Νίνα), Σακελλαρίου Ειρήνη (κα Αλέκα), Σγούρου Ιωάννα (Λελέ), Τρούνγκου Ελτόν (Αρχιφύλακας)

και οι:

Οφθαλμίδου Αλεξία (Υποβολέας), Λαθούρη Μαρία (Σκηνικά), Σιμορέλη Δήμητρα (Σχεδίαση γραφικών), Τσιάτσιου Μάρθα (Σκηνοθεσία και Μουσική επιμέλεια), Σαπιτζής Τάσος (Κονσόλα ήχου και φωτισμών).

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Την Πέμπτη 23/3/2017 στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821. Τη γιορτή επιμελήθηκε η κ. Βασιλική Φυτώκα, ενώ τα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα που απήγγειλαν οι μαθητές πλαισιώθηκαν εξαιρετικά με τραγούδια από τη χορωδία του Εσπερινού Γυμνασίου/Λυκείου, υπό τη καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο με τα τραγούδια της χορωδίας.

Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυγύρου αν και πολλές φορές περνούσα απ’ έξω, χωρίς να μου έχει προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον ώστε να μπω και να δω τα εκθέματά του.

Τα εκθέματα που υπήρχαν στο χώρο του Μουσείου ήταν: Η έκθεση «Μάσκες» του Γιώργη Μελίκη.  Πρόκειται για την συλλογή παραδοσιακών αποκριάτικων στολών και μασκών από το Εθνογραφικό Κέντρο «Γιώργης Μελίκης – Κέντρο Έρευνας Μάσκας», το οποίο δάνεισε για λίγες μέρες ένα μέρος της έκθεσής του.

Το πρώτο έκθεμα ήταν ο «Τζαμάλαρος των Αιγών», μια στολή φτιαγμένη από τρίχινο ύφασμα που κάλυπτε όλο το σώμα του ανθρώπου που τη φορούσε και κατέληγε σε μια μάσκα που είναι το κεφάλι ενός τράγου.  Επιβλητική αλλά και τρομακτική στολή  την οποία φορούσαν στην περιοχή της Βέροιας στις αρχές του νέου έτους, ώστε να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να συμβάλουν σε μια νέα, πιο αισιόδοξη χρονιά.

Στη συνέχεια υπήρχαν μάσκες από την περιοχή της Δράμας.  Μάσκες φτιαγμένες από μαύρα δέρματα ζώων και όλες κατέληγαν σε ένα κέρατο. Αυτές χρησιμοποιούνταν σε δρώμενα και μαγικοθρησκευτικές τελετές της λαϊκής παράδοσης.

Στη μέση της τεράστιας αυτής αίθουσας υπήρχαν τρεις πολύ ψηλές στολές που ξεπερνούσαν τα δυο μέτρα.  Αποτελούνταν από μαύρο ύφασμα και οι μάσκες είχαν σχήμα κωνικό, ενώ στην κορυφή τους υπήρχαν πολλές χρωματιστές κορδέλες.  Οι μάσκες αυτές είχαν πάνω τους ραμμένα πολλά στολίδια, χάντρες, λουλούδια και δαντέλες, υποδηλώνοντας την ανθοφορία και αισιοδοξία της Άνοιξης.

Παραπλεύρως, υπήρχαν στολές από τα νησιά της Ελλάδας, οι οποίες είναι φτιαγμένες από λεπτά, χρωματιστά υφάσματα, φέρουν καπέλα και μαντήλια στο κεφάλι για να δείξουν την προετοιμασία για τις αγροτικές εργασίες που ξεκινούν σε λίγο καιρό.

Σαφώς και δεν έλειπαν οι πιο σατυρικές στολές, οι οποίες αποτελούν μέρος μικρών εθιμικών παραστάσεων, που με τον τρόπο αυτό αναβιώνουν καταστάσεις και γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο κατά το παρελθόν.

Στολές με νύφες, διαβόλους και φύλακες που κρύβουν πίσω τους ιστορίες προστασίας και διαφύλαξης της αγνότητας της «Νύφης» από τον «Διάβολο» και οι «Φύλακες» προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν την επιθυμία αυτή, ακόμα και να ντύσουν κάποιον άντρα ως νύφη.

Στο Μουσείο υπάρχει παράλληλα και μια εικαστική έκθεση των ζωγράφων Καλλιτεχνικών – Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου με θέμα «Το Διονυσιακό και Απολλώνιο στοιχείο στην Τέχνη».  Παρουσιάζονται αρκετοί ζωγραφικοί πίνακες και ορισμένα γλυπτά.  Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προσπαθούν να αποτυπώσουν την αντίθεση ανάμεσα στους δυο αρχαιοελληνικούς θεούς. Από τη μια πλευρά ο Απόλλωνας ως θεός του Ήλιου, των ονείρων, της φύσης, του θεάτρου και της μουσικής, της αρμονίας και  της συμμετρίας κι από την άλλη πλευρά ο Διόνυσος, θεός του γλεντιού, του κεφιού, της μέθης, των οργίων και της παρόρμησης.  Η αντίθεση αυτή υποδηλώνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στη λογική και στο ένστικτο, ανάμεσα στον πολιτισμό και την πρωτόγονη φύση, στοιχεία που αποτελούν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Το τρίτο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου ήταν μια συλλογή αρχαιοελληνικών και βυζαντινών εκθεμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή της Χαλκιδικής. Τα εκθέματα αυτά είναι λίγα γιατί η συλλογή του Μουσείου, λόγω της πρόσφατης ανακαίνισης έχουν σταλεί για συντήρηση.  Ωστόσο, μπορεί κανείς να θαυμάσει το ηλιακό ρολόι που βρέθηκε στο Μεσημέρι Χαλκιδικής και να ενημερωθεί για την έννοια του χρόνου στον αρχαίο κόσμο διαφόρων πολιτισμών. Στις δυο βιτρίνες βρίσκονται ερυθρόμορφα αγγεία με διάφορες παραστάσεις και σε διάφορα μεγέθη, τελετουργικά αγγεία με ιδιαίτερο σχήμα, που βρέθηκαν στην Ιερισσό και πήλινα ειδώλια με γυναικείες μορφές που βρέθηκαν σε τάφους.  Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ένα έκθεμα που αναπαριστά μια κούκλα με σπαστά άκρα φτιαγμένη από πηλό και οστά ζώου.

Ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχουν οι μακέτες του Μουσείου και η ιστορία του από το 1971 που εγκαινιάστηκε μέχρι και σήμερα, καθώς και μεγάλες αφίσες που παρουσιάζουν με συντομία την ιστορία της Χαλκιδικής από την προϊστορική εποχή μέχρι τον 20ο αιώνα.

Η επίσκεψη στα μουσεία πάντα επιφυλάσσει κάτι ενδιαφέρον για τον θεατή.  Η περιπλάνηση στους χώρους αυτούς προκαλεί το θαυμασμό και τον σεβασμό για τον πολιτισμό του τόπου και σβήνει τον χρόνο που μεσολάβησε από τότε που φτιάχτηκε το αντικείμενο μέχρι και σήμερα που μπορεί να το δει ο θεατής.

ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΠΚΑ , Α’ τάξη Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτήν την Τσικνοπέμπτη, μαθητές και καθηγητές μαζευτήκαμε στην αυλή του σχολείου για μια βραδιά με μπόλικη καλή διάθεση, κέφι, μουσικη, χορό και φαγητό. Περάσαμε όλοι υπέροχα – και του χρόνου!

20161222_200943Την Πέμπτη 22/12/2016 πραγματοποιήθηκε η Xριστουγεννιάτικη γιορτή των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου & ΓΕΛ Πολυγύρου. Η χορωδία των μαθητών μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου, τραγούδησε κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και το «Imagine» του John Lennon, ενώ στη συνέχεια ανταλλάξαμε ευχές και ακολούθησε φαγοπότι με εδέσματα, που ετοίμασαν μαθητές μας, υπό τους ήχους και τα τραγούδια του Γιώργου Καζλάρη και της Έφης Γιολτάση.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα «Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2017!»

Ακολουθεί βίντεο με αποσπάσματα από τη γιορτή:

…και φωτογραφικό υλικό:

20161125_192745Την Παρασκευή 25/11/2016 το σχολείο μας παρακολούθησε την πρώτη ημέρα από το 3ήμερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο το τριήμερο 25-27/11/2016 στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας. Οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το άθλημα που κατά το παρελθόν πέτυχε (και συνεχίζει να πετυχαίνει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, και δίνει υπερηφάνια και συγκινήσεις στο Ελληνικό φίλαθλο κοινό. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε απο κοντά τους Ολυμπιονίκες μας της Άρσης Βαρών Λεωνίδα Σαμπάνη και Βαλέριο Λεωνίδη, ενώ τη «μερίδα το λέοντος» είχε ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος ήταν πολύ προσιτός και πρόθυμος να βρεθεί προσωπικά μαζί μας, να συζητήσει περι του αθλήματος, να φωτογραφηθεί και να υπογράψει πολλά αυτόγραφα.

20161116_202300Την Τετάρτη, 16/11/2016 στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στη γιορτή, που επιμελήθηκε η κ. Δήμητρα Σαμαρά, παρουσιάστηκαν τα γεγονότα και ιστορικό υλικό της εποχής. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας με μαέστρο την κ. Έλλη Κυρκοπούλου και μουσική επένδυση από την κιθάρα του κ. Γιώργου Καζλάρη και το μπουζούκι του κ. Βασίλη Λαφαζάνη.

Η γιορτή συνεχίστηκε σε ταβερνάκι του Πολυγύρου, όπου μαθητές και καθηγητές  είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να περάσουν μια πολύ όμορφη βραδιά.

Φωτογραφικό υλικό:

και βίντεο από τα τραγούδια της χορωδίας:

20161026_214106Στις 26/10/2016 στο χώρο εκδηλώσεων του Εσπερινού Γυμνασίου/ΓΕΛ Πολυγύρου πραγματοποιήθκε η  γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 . Η γιορτή, που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Πετρίδου Βασιλική, είχε τη μορφή τηλεπαιχνιδιού με ερωτήσεις γνώσεων που αφορούσαν εκείνη την περίοδο. Επίσης, ομάδα μαθητών μας τραγούδησαν τραγούδια του ’40 και αναγνώστηκε η «Πορεία προς το μέτωπο» του Οδυσσέα Ελύτη. Τέλος, στην ίδια εκδήλωση ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες και βραβεύτηκαν με αριστεία και επαίνους οι διακριθέντες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος μαθητές του σχολείου μας.
Παρουσιαστής: Ζήσης Δημήτριος.
Βοηθός παρουσιαστή/απαγγελία ποιήματος: Θάνος Γεώργιος.
Τραγούδι/μουσική: Γιολτάση Ευθυμία, Καζλάρης Γεώργιος, Καλανδαρίδης Αθανάσιος.
Ομάδα «Ακάλυπτοι»: Κοντομηνά Πολυξένη, Κερασίνης Ιωάννης, Ρίζου Χριστίνα, Μαυρίκης Αστέριος.
Ομάδα «Μόρτηδες»: Γιολτάση Ευθυμία, Αγγελής Αστέριος, Ευαγγελινού Ελένη, Μαναζής Ιωάννης.

Το βίντεο της γιορτής:

και φωτογραφικό υλικό:

Μια εταιρία αυτοματισμών (Festo) δημιούργησε μικρά ρομπότ-μυρμήγκια. Πέρα από την εξωτερική ομοιότητα με τα μικρά αυτά έντομα, η ρομποτική εκδοχή τους κατάφερε να αντιγράψει, ως ένα βαθμό, και την κοινωνική συμπεριφορά και την ευφυΐα των μυρμηγκιών. Έτσι, τα ρομποτικά μυρμήγκια, με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών αιχμής (αισθητήρες θέσης, πιεζοκεραμικοί μηχανισμοί κίνησης, κάμερες, σώμα κατασκευασμένο από 3D εκτυπωτές κλπ) έχουν την ικανότητα να παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις, αλλά και να  συνεργάζονται μεταξύ τους, υπακούοντας σε συγκεκριμένους, αυστηρούς, κανόνες επικοινωνίας. Επίσης μπορούν να φορτίζουν μόνα τους και να κινούνται με ακρίβεια έχοντας όμως ταυτοχρόνως και αρκετά χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια. 

Φιλοδοξία της εταιρίας κατασκευής των ρομποτικών μυρμηγκιών είναι αυτά τα μικρά ρομπότ -συνεργαζόμενα σε ομάδες- να επιτελούν μεγάλα και πολύπλοκα έργα….

– Έχεις στο παρελθόν διακόψει τη φοίτησή σου και δεν έχεις τελειώσει το Γυμνάσιο ή το Λύκειο;
– Είσαι εργαζόμενος αλλά έχεις διάθεση, μεράκι και λίγο ελεύθερο χρόνο μετά το απόγευμα;
– Είσαι από 14,5 έως 114,5 χρονών και επιθυμείς να ολοκληρώσεις τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
– Θέλεις να αποφοιτήσεις και να ανοίξουν νέες προοπτικές και δυνατότητες;

Αν ναι, υπάρχει μια ιδέα για εσένα:

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

– Απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου / Γενικού Λυκείου.
– Δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
– Ωράριο μαθημάτων: ΔΕΥΤΕΡΑ Έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19:10 – 22:00.
– Μεταφορά με λεωφορεία ή ταξί, από και προς το σχολείο.
– Ολιγομελή τμήματα.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Πληροφορίες / εγγραφές:

Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος
Τηλέφωνο:  23710-21780 & 23710-22184
facebook: www.facebook.com/EsperinoPolygyrou

summertimeΗ σχολική χρονιά 2015-2016 έφτασε στο τέλος της! Το διδακτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Πολυγύρου εύχεται σε όλους τους μαθητές καλό καλοκαίρι! Στους απόφοιτους μας να ευχηθούμε καλή συνέχεια και καλή σταδιοδρομία σε ότι επιλέξουν, ενώ με τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σας ενημερώνουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) το σχολείο θα είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη από τις 19:00 έως τις 21:00, ενώ θα ξεκινήσει την καθημερινή λειτουργία του από 1 Σεπτεμβρίου.

Από εχθές έγινε γνωστό το πρόγραμμα Προαγωγικών/Απολυτήριων Εξετάσεων περιόδου Μαϊου-Ιουνίου 2016 του Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου.

Οι εξετάσεις ξεκινούν την Τρίτη 17/5/2016, με ώρα προσέλευσης την 19:00.

Καλή αρχή και καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές μας!

winners_003Οι διακρίσεις για τους μαθητές μας συνεχίζονται!  Οι μαθητές της Β’ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου Πολυγύρου Μπόλματη Βασιλεία και Μαναζής Μιχάλης κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Η άγνωστη Χαλκιδική των αντιθέσεων» (στην κατηγορία «Ενήλικοι μαθητές και καθηγητές») που οργάνωσε το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της  Δ/νσης Β’θμιας Εκπαίδεσης Ν. Χαλκιδικής και το τοπικό Θεματικό Δίκτυο «τα σχολεία της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες των μαθητών είχαν τραβηχτεί, όπως και αρκετές άλλες φωτογραφίες μαθητών της Β’ Τάξης, στα πλαίσια του μαθήματοςwinners_001 των Βιωματικών Δράσεων με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Καμπερίδη Κώστα, προκειμένου να δημιουργηθούν αφίσες για τους τόπους καταγωγής των μαθητών. Όταν όμως πληροφορηθήκαμε το διαγωνισμό, δεν διστάσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή και τελικά η διάκριση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ένας ωραίος επίλογος σε μια άκρως πετυχημένη σχολική χρονιά!

Οι συμμετοχές του διαγωνισμού ήταν πολλές και καλές και η κατηγορία που συναγωνιστήκαμε ιδιαίτερα απαιτητική,γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη διάκριση των μαθητών μας. Βασιλεία και Μιχάλη και πάλι συγχαρητήρια!

Οι εν λόγω φώτος θα διακοσμήσουν σύντομα και το γραφείο καθηγητών του σχολείου μας.

 

20160421_211532Την Πέμπτη 21/4/2016, μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου & ΓΕΛ Πολυγύρου υλοποιήσαν έναν ακόμα στόχο που ηθελαν να πετύχουν πριν αποφοιτήσουν: Να ανεβάσουν μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση. Έτσι, με το μεράκι και την πολύτιμη συνδρομή των καθηγητριών κ. Τσιάτσιου Μάρθας και της κ. Οφθαλμίδου Αλεξίας, αλλά κυρίως με τη δική τους προσπάθεια και όρεξη κατάφεραν, στον πολύ περιορισμένο χρόνο και με τα λίγα μέσα που διέθεταν, να παρουσιάσουν ένα αποτέλεσμα που μας έκανε όλους περήφανους και που πλησίασε θεατρικές παραστάσεις από επαγγελματίες του χώρου.

Το έργο που επιλέχτηκε ήταν το «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, έργο ανάλαφρο αλλά με διαχρονικά, πάντα επίκαιρα μηνύματα.

Οι μαθητές που ενσαρκώσαν τους ρόλους του έργου ήταν (με αλφαβητική σειρά) οι: Ζήσης Δημήτρης, Θάνος Γιώργος, Νικολαϊδης Χρήστος, Παπαοικονόμου Στέλλα, Σακελλαρίου Ειρήνη, Σαράντη Αναστασία, Σγούρου Ιωάννα και Τρούνγκου Έλτον και, κατα γενική ομολογία, όλοι ήταν καταπληκτικοί στις ερμηνίες τους. Τη σκηνοθεσία/οργάνωση παράστασης είχαν οι καθηγήτριες κ. Τσιάτσιου Μάρθα και κ. Οφθαλμίδου Αλεξία, ενώ τα πανέμορφα σκηνικά επιμέλήθηκε η μαθήτρια Λαθούρη Μαρία.
Οι συντελεστές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το ΔΙΕΚ Πολυγυρου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων για τις πρόβες και τους σπουδαστές του για την επιμέλεια των χτενισμάτων και του βαψίματος των ηθοποιών. Επίσης, θερμά ευχαριστήρια προς το Δήμο Πολυγύρου για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου και σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο που βοήθησε στην υλοποίηση της παράστασης.

Την παράσταση προλόγισε η κ. Τσιάτσιου Μάρθα και την εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήριο λόγο ο δ/ντής του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου κ Όρης Χρήστος.

ΥΓ: Η πολύ όμρφη βραδιά ολοκληρώθηκε σε τοπική ταβέρνα όπου μαθητές-συντελεστές και καθηγητές απέβαλλαν το άγχος της προετοιμασίας και σχολιάσαν τα παραλειπόμενα της παράστασης.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο με μικρά αποσπάσματα του έργου.

20160414_202424Σήμερα 14/4/2016 στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου έγινε η παρουσίαση του project: «Η έκφραση του έρωτα από τους Έλληνες ποιητές διαχρονικά και η επίδρασή τους στους Έλληνες στιχουργούς«. Το project οργάνωσε και επιμελήθηκε η κ. Έλλη Κυρκοπούλου, ενώ τα ποιήματα και τα τραγούδια απήγγειλαν/τραγούδησαν εξαιρετικά οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και ΓΕΛ Πολυγύρου. Στο μπουζούκι ήταν ο κ. Βασίλης Λαφαζάνης και στην κιθάρα ο κ. Νίκος Κατραντσιώτης.

 

 

Παράλληλα, στο χώλ του χώρου εκδηλώσεων αναρτήθηκαν οι αφίσες με τις φωτογραφίες των μαθητών που συμμετείχαν στο μάθημα Βιωματικής Δράσης της Β’ τάξης Εσπερινού Γυμνασίου με θέμα: «Χαλκιδική: Ο τόπος μου» και που υπεύθυνος ήταν ο κ. Κώστας Καμπερίδης. Τις αφίσες της εργασίας μπορείτε να τις βρείτε κάνοντας κλικ εδώ:

…και το βίντεο με τα τραγούδια της χορωδίας:

20160323_203254Την Τετάρτη 23/3/2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821.

Τη γιορτή οργάνωσε η καθηγήτρια κ. Δήμητρα Σαμαρά, ενώ η χορωδία των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου και ΓΕΛ Πολυγύρου, υπό την καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου, πλαισίωσε με τραγούδια την εκδήλωση.

 

 

Και τα τραγούδια της χορωδίας σε βίντεο:

20160303_201308Την Πέμπτη, 3/3/2016, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η καθιερωμένη γιορτή της Τσικνοπέμπτης.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου και ΓΕΛ Πολυγύρου, είχαμε την ευκαιρία να φάμε και να πιούμε παρέα, ενώ η αυλή μας αυτό το βράδι γέμισε με μουσική και χορό.

Όπως φανερωνουν τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, το κέφι και οι ευχάριστες εκπλήξεις ήταν πολλές!

Και δυο βίντεο από τους χορούς της βραδιάς και τη rap/beatbox έκπληξη των μαθητών μας Χρήστου Μόσχου και Νίκου Μαρίνου:

20160229_210451

Στα πλαίσια του μαθήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής», οι μαθητές της Α’ τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα κύκλο μαθημάτων γύρω από τη Ρομποτική. Στο διάστημα αυτό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αρχές της, να ανακαλύψουν και να σχολιάσουν τις τρέχουσες χρήσεις και εφαρμογές της, και να οραματιστούν το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
20160229_213307Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αδιασμφισβήτητα ήταν ο πραγματικός προγραμματισμός ένος τέτοιου ρομπότ. Μέσα από ορισμένα project και με τη βοήθεια του καθηγητή πληροφορικής Καμπερίδη Κώστα, οι μαθητές κατόρθωσαν να προγραμματίσουν το ρομποτάκι μας (τον «Βαγγέλη»*) ωστε να εκτελεί σειρές εντολών.
Η Ρομποτική είναι κλάδος της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, και πέρα από το θεωρητικό της υπόβαθρο και τον προβληματισμό που υποκινεί, κάνει τα μαθήματα προγραμματισμού πιο ενδιαφέροντα, αφού οι μαθητές βλέπουν άμεσα τα προγράμματά τους να εφαρμόζονται στην πράξη πάνω σε μηχανές που εκτελούν τις εντολές με ακρίβεια και με ορατά αποτελέσματα. Η Ρομποτική εντάσσεται στα μαθήματα Πληροφορικής για δεύτερη χρονιά στο Εσπερινό ΓΕΛ και η θέρμη και ο ενθουσιασμός που έδειξαν οι μαθητές, όχι μόνο της Α’ τάξης αλλά και άλλων τμημάτων που είχαν την περιέργεια να γνωρίσουν … τον «Βαγγέλη», οδηγεί σε καθιέρωση της σε μόνιμη βάση.

* Ο «Βαγγέλης» είναι ένα ρομπότ EV3 της LEGO και ο προγραμματισμός του γίνεται σε προγραμματιστικό περιβάλλον που συνοδεύει το kit. Το ρομπότ μας, μέσω αντίστοιχων αισθητήρων, ανιχνεύει απόσταση, ένταση φωτός, είδη χρωμάτων και πίεση κουμπιών, ενώ μπορεί να αλληλεπιδρά με πομπδέκτη υπέρυθρων ακτινών. Διαθέτει δύο ισχυρούς κινητήρες και έναν μέτριας ισχύος, μονόχρωμη οθόνη, led που μπορει να αλλάζει χρώμα και ηχείο για αναπαραγωγή ήχου.

Δείτε και ένα βιντεάκι από μερικές υλοποιήσεις μας:

Την Παρασκευή, 29/1/2016 στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης μαθητές ανάγνωσαν σχετικά κείμενα για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, του Ιωάννη Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μέγα και του Γρηγορίου Ναζιανζηνού (ή Γρηγορίου του Θεολόγου).

Παράλληλα, η χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου, εμπλούτισε με τραγούδια την εκδήλωση.

Τέλος, οι μαθητές μοιράστηκαν παραδοσιακή βασιλόπιτα και η γιορτή έκλεισε με τα χρήσιμα λόγια του Πατέρα Παντελή Χριστίδη που μας τίμησε με την παρουσία του.

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Έτσι, την Τετάρτη 27/1/2016, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου αναγνώστηκαν από μαθητές σχετικά κείμενα και προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ «Άουσβιτς, Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» της εκπομής «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3.

meltingsnowman

Από σήμερα, Πέμπτη 21/1/2016, το σχολείο μας θα λειτουργήσει κανονικά.

Επίσης, ενημερώνουμε τους μαθητές ότι αναβάλλεται ο προγραμματισμένος για σήμερα περίπατος.

snowΛόγω των κακών καιρικών συνθηκών, με ανακοίνωση του Δήμου Πολυγύρου, τη Δευτέρα 18/1/2016, την Τρίτη 19/1/2016 και την Τετάρτη 20/1/2016, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Πολυγύρου δεν θα λειτουργήσει.

 

Την Τρίτη, 22/12/2015, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Εσπερινού Γυμνασίου και ΓΕΛ Πολυγύρου. Κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια τραγούδησε η χορωδία του σχολείου μας με μαέστρο την κ. Κυρκοπούλου Έλλη, ενώ τη γιορτή άνοιξε ο Λαογραφικός Σύλλογος Πολυγύρου δίνοντας ακόμα πιο ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση.

Οι παρευρισκόμενοι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό αντάλλαξαν ευχές και κεράσματα και ανανεώσαν το ραντεβού στα θρανία για την Παρασκευή 8/1/2016.

Το σχολείο μας εύχεται σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο και δημιουργικό 2016!

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο της εκδήλωσης:

20151210_200339Την Πέμπτη, 10/12/2015 το σχολείο μας πραγματοποίησε επιμορφωτικη επίσκεψη στο ελαιοτριβείο και στο τυροκομείο του κ. Καλανδαρίδη στα Σήμαντρα Χαλκιδικής. Στους υπερσύγχρονους χώρους των δυο εγκαταστάσεων μας ξενάγησε ο ίδιος ο κ. Καλανδαρίδης και η σύζυγός του κ. Πούλου, οι οποίοι είναι και μαθητές στο Εσπερινό ΓΕΛ και στο Εσπερινό Γυμνάσιο αντίστοιχα. Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες μεθόδους και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαδιού και τυροκομικών προϊόντων, ενω η βραδιά έκλεισε με…επι τόπου δοκιμή των εξαιρετικών προϊόντων που παράγονται στις δυο αυτές μονάδες.

Φωτογραφίες από το ελαιοτριβείο:

και φωτογραφίες από το τυροκομείο:

IMG_2579

Τη Δευτέρα 16/11/2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην οποία συμμετείχαν μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Πολυγύρου. Το υλικό και το συντονισμό της γιορτής επιμελήθηκε η καθηγήτρια κ. Φυτώκα Βασιλική.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με επίκαιρα τραγούδια η χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της κ. Κυρκοπούλου Έλλης.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο της θεατρικής παράστασης:

20151026_204632Τη Δευτέρα, 26/10/2015 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Πολυγύρου με την επιμέλεια της καθηγήτριας κ. Πετρίδου Βασιλικής, παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Ο καλός στρατιώτης Κλάους». Η παράσταση στέφθηκε με επιτυχία και το αποτέλεσμα το απόλαυσαν τόσο οι συντελεστές της, όσο και οι παρευρισκόμενοι θεατές.

Επίσης, παραδόθηκαν στους μαθητές που διακρίθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά τα Βραβεία και Αριστεία και ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες για το Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό ΓΕΛ Πολυγύρου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο της θεατρικής παράστασης:

 

 

– Έχεις στο παρελθόν διακόψει τη φοίτησή σου και δεν έχεις τελειώσει το Γυμνάσιο ή το Λύκειο;
– Είσαι εργαζόμενος αλλά έχεις διάθεση, μεράκι και λίγο ελεύθερο χρόνο μετά το απόγευμα;
– Είσαι από 14,5 έως 114,5 χρονών και επιθυμείς να ολοκληρώσεις τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
– Θέλεις να αποφοιτήσεις και να ανοίξουν νέες προοπτικές και δυνατότητες;

Αν ναι, υπάρχει μια ιδέα για εσένα:

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

– Απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου / Γενικού Λυκείου.
– Δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
– Ωράριο μαθημάτων: ΔΕΥΤΕΡΑ Έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19:10 – 22:00.
– Μεταφορά με λεωφορεία ή ταξί, από και προς το σχολείο.
– Ολιγομελή τμήματα.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Πληροφορίες / εγγραφές:

Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος
Τηλέφωνο:  23710-21780 & 23710-22184
facebook: www.facebook.com/EsperinoPolygyrou

summertimeΗ σχολική χρονιά 2014-2015 έφτασε στο τέλος της! Το διδακτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Πολυγύρου εύχεται σε όλους τους μαθητές καλό καλοκαίρι! Στους απόφοιτους μας να ευχηθούμε καλή συνέχεια και καλή σταδιοδρομία σε ότι επιλέξουν, ενώ με τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σας ενημερώνουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) το σχολείο θα είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη από τις 19:00 έως τις 21:00, ενώ θα ξεκινήσει την καθημερινή λειτουργία του από 1 Σεπτεμβρίου.

program2Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο MS Excel με το πρόγραμμα εξετάσεων Μαΐου – Ιουνίου 2015 του σχολείου μας.

Όταν ανοίξετε το αρχείο, επιλέγοντας το σχετικό φύλλο εργασίας στο κάτω μέρος, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Εσπερινού Γυμνασίου ή του Εσπερινού ΓΕΛ αντίστοιχα.

programma-exetasewn.xls

IMG_2284Οι μαθητές της Α’ τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου, με τη βοήθεια της χορωδίας του σχολείου και της καθηγήτριας κ. Κυρκοπούλου Ελισάβετ, στα πλαίσια της Διερευνητικής Εργασίας (project) Β’ τετραμήνου 2014 – ’15, υλοποίησαν ένα αφιέρωμα στο σημαντικό Έλληνα ποιητή, μεταφραστή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο. Η εκδήλωση για την παρουσίαση της εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και έγινε δεκτή από τους συμμετέχοντες και το κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

 

και το σχετικό video:

Στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματικές δράσεις – Σχολική και Κοινωνική Ζωή (ΣΚΖ), 2014-15 οι μαθητές της Α Τάξης του Εσπερινού Γυμνασίου Πολυγύρου, με τη βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής Καμπερίδη Κωνσταντίνου, δημιούργησαν μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα Η Εκπαίδευση ανα τον κόσμο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με τα θετικά και τα αρνητικά του και παράλληλα να ανακαλύψουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, ώστε τελικά να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και καλύτερα αλλά και πολύ χειρότερα…

stefani1Κατάθεση στεφανιού στο Ηρώον του Πολυγύρου την Τρίτη 24/3/2014

Την Δευτέρα 23-03-2015 οι μαθητές του Σχολείου μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, παρουσίασαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από το έργο του Διονυσίου Σολωμού: » Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά καθώς και τους εκπαιδευτικούς, που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της γιορτής.

IMG_2191Την Κυριακή 8/3/2015 το σχολείο μας επισκέφτηκε το θέατρο της μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την παράσταση «Σερσέ λα φαμ».

Λίγα λόγια για την παράσταση από το επίσημο ιστότοπο του ΚΘΒΕ :

Το «Σερσέ λα φαμ» είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία κι άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.

Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο θέαμα, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο και νέες παρουσίες, που αναδείχθηκαν από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, το έργο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές». Έτσι η παράσταση επιθυμεί να δώσει το διαχρονικό στίγμα της μουσικής του Τσιτσάνη – τόσο τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και το αίσθημα της εποχής του, όσο και τον αντίκτυπό της και την επιρροή της στους νέους του σήμερα.

Την Πέμπτη 12/2/2015 στον προαύλιο χώρο το σχολείου μας οι μαθητές μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, φάγαμε, ήπιαμε και διασκεδάσαμε. Και του χρόνου!

 

Three_Holy_HierarchsΤην Παρασκευή, 30/1/2015 στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης μαθητές ανάγνωσαν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, του Ιωάννη Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μέγα και του Γρηγορίου Ναζιανζηνού (ή Γρηγορίου του Θεολόγου). Το υλικό επιμελήθηκε η κ. Δέσποινα Χριστοφόρη.

 

Επίσης η χορωδία των μαθητών μας, με την καθοδήγηση της κ. Έλλης Κυρκοπούλου, τραγούδησε εξαιρετικά τα τραγούδια «Κεμάλ» και «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον«.

Τέλος οι μαθητές μοιράστηκαν παραδοσιακή βασιλόπιτα (ο τυχερός που έτυχε το φλουρί ήταν ο μαθητής Μάριος Αλβανός) και η γιορτή έκλεισε με τα χρήσιμα λόγια του Πατέρα Παντελή Χριστίδη που μας τίμησε με την παρουσία του.

10866757_10203300054244672_1915914113_nΤη Δευτέρα 22/12/2014 πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του σχολείου μας, όπου μαθητές και καθηγητές ανταλλάξαμε ευχές είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, για μια ακόμα χρονιά, την χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της κ. Κυρκοπούλου.

Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρετάμε το 2014 και επιστρέφουμε όλοι δριμύτεροι ανανεωμένοι την Πέμπτη 8/1/2015.

Να έχουμε όλοι καλές γιορτές και να είναι ευτυχισμένο το νέο έτος!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και ένα σύντομο βίντεο, που είναι συρραφή δυο μικρότερων που μας έστειλε η Εσθήρ Μαγκλή.

 


Το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Πολυγύρου εύχεται σε όλους

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος! *

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ_POSTERS_001

Υπενθυμίζουμε ότι η σχολική μας γιορτή θα γίνει τη Δευτέρα, 22/12/2014, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό θα ξανασυναντηθούμε την Πέμπτη, 8/1/2015.

* Οι αφίσες του θέματος είναι μέρος της εργασίας των μαθητών της Β” Γυμνασίου, Βιωματικές δράσεις σχολικού έτους 2014-15, Διδακτικό αντικείμενο: «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», υπεύθυνος καθηγητής: Καμπερίδης Κών/νος, ΠΕ19

Της φιλολόγου κ. Φυτώκα Βασιλικής.

20 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Όπως λέει εύστοχα κι ο καλλιτέχνης και στοχαστής Γιάννης Τσαρούχης: «Τα παιδιά είναι παιδιά. Αλλιώς θα τα λέγαμε ανθρωπάκια». 

Το video που ακολουθεί δημιουργήθηκε από μαθητές του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης (Ειδικότητα:Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων) για την εργασία «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Σύγχρονη Κοινωνία», στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας.

Το δεύτερο video είναι ένα αριστούργημα ήχου και λόγου της Νατάσσας Μάρε επίσης αφιερωμένο στα παιδιά.

Της φιλολόγου κ. Φυτώκα Βασιλικής.
Ένα βιντεάκι που ανέβηκε στο youtube από το «Συνήγορο του παιδιού» και περνάει μερικά χρήσιμα μηνύματα για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι στον ιστότοπο του «Συνήγορου του παιδιού» μπορούμε να βρούμε πολυμεσικό υλικό για τα δικαιώματα των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων) και να καταγγείλουμε τηλεφωνικά ή μέσω του site τυχόν περιπτώσεις παραβίασής τους.

20141114_203451Πραγματοποιήθηκε εχθές 14/11/2014 η εκδήλωση του Εσπερινού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Πολυγύρου για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το κινηματογραφικό υλικό και το συντονισμό της γιορτής επιμελήθηκε η καθηγήτρια κ. Δήμητρα Σαμαρά ενώ αφηγητές ήταν οι μαθητές Μπολματη Βασιλεία, Ζήσης Δημήτρης και Θάνος Γιώργος.

Παράλληλα αναρτήθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης αφίσες που περιλάμβαναν φωτογραφικό υλικό και πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής. Οι αφίσες δημιουργήθηκαν από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, στα πλαίσια του μαθήματος «Βιωματικές Δράσεις», με τη βοήθεια το καθηγητή κ. Καμπερίδη Κων/νου  και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Posters 28hs_012Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24/10/2014 η εκδήλωση του Εσπερινού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Πολυγύρου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οι τάξεις του Λυκείου συνεργάστηκαν για την τελική παρουσίαση με ανάγνωση κειμένων και προβολή βίντεο με φωτογραφίες και τραγούδια της εποχής.  Το κείμενο της γιορτής μπορείτε να το βρείτε εδώ και την παρουσίαση εδώ. Συντονίστρια της γιορτής ήταν η Φιλόλογος καθηγήτρια κ. Βασιλική Φυτώκα και τεχνική υποστήριξη παρείχε ο καθηγητής Φυσικής κ. Ακαλίδης Θεόδωρος.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των βιωματικών δράσεων του διδακτικού αντικειμένου «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης¨, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου, με τη βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής κ. Καμπερίδη Κωνσταντίνου, υποστήριξαν την εκδήλωση με σχετικές αφίσες, οι οποίες αναρτήθηκαν στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, αποδίδοντας την ατμόσφαιρα των γεγονότων του έπους του ’40, της κατοχής και της αντίστασης στους ναζί. Όλες τις αφίσες της εκδήλωσης μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Τέλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης, παραδόθηκαν στους μαθητές που διακρίθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά τα Βραβεία και Αριστεία και ορίστηκαν ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες για το Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό ΓΕΛ Πολυγύρου.

Ένα ωραίο infographic για τους λόγους που πρέπει να ωθήσουμε και να στηρίξουμε την εκμάθηση προγραμματισμού στα παιδιά (ακολουθεί μετάφραση).

5-Reasons-to-Teach-Kids-to-Code-Infographic

 1) Ο προγραμματισμός δίνει δυνατότητες στα παιδιά και τους δίνει εργαλεία ώστε να εκφράζονται με πολλούς ωραίους τρόπους

 •   – έλεγχος ρομπότ και μηχανών
 • –  να μπορούν να βάζουν έναν υπολογιστή να λύνει πολύπλοκα προβλήματα
 •  – να μετατρέπουν τη δημιουργικότητα τους σε αλληλεπιδραστική πραγματικότητα
 • –  να διαδίδουν τις ιδέες τους σε εκατομμύρια κόσμου
 • –  η ικανότητα να επικοινωνεί  κανείς με μηχανής είναι πιθανώς ό,τι πλησιέστερο μπορεί να μάθει κανείς σε σούπερ δυνάμεις!

2) Είναι τόσο εύκολο, σαν να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα.

 •  – Παιχνίδια και εφαρμογές με οπτικές γλώσσες προγραμματισμού διδάσκουν προγραμματιστική λογική και σχετικές έννοιες πριν καν τα παιδιά μάθουν να διαβάζουν.
 • – Όπως και με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ισχύει το «όσο μικρότερα ξεκινήσουν, τόσο καλύτερα»

3) Η πολυποίκιλη εκπαίδευση σε μικρή ηλικία ωφελεί τα παιδιά

 •  – «Το να μαθαίνεις να γράφεις προγράμματα ανοίγει το μυαλό σου και σε βοηθάει να σκέφτεσαι καλύτερα, δημιουργεί ένα τρόπο σκέψης που νομίζω βοηθάει σε πολλούς τομείς.» – Bill Gates, ιδρυτής Microsoft.
 • – Στην ηλικία των 5-6 ετών τα παιδιά αλλάζουν από το να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο να κάνουν και λογικές συσχετίσεις.
 • – Στην Εσθονία τα παιδιά στα δημόσια σχολεία μαθαίνουν από την 1η Δημοτικού προγραμματισμό. Στην Εσθονία γεννήθηκε το Skype, είναι από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η πρώτη χώρα με συνδέσεις DSL σε κάθε σχολείο.

4) Καλή γνώση της τεχνολογίας:

 •  – Από την απλή αλληλεπίδραση με την τεχνολογία πηγαίνουμε στο να δημιουργούμε τεχνολογία και να εκφραζόμαστε μέσω αυτής.

5) Χρειαζόμαστε προγραμματιστές!

Στα επόμενα 10 χρόνια το επάγγελμα του προγραμματιστή θα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα.

 •  – 67% από τις θέσεις αυτές θα είναι εκτός τεχνολογικού τομέα
 • – Μόνο στις ΗΠΑ, θα υπάρχει ανάγκη για 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας προγραμματιστών.
 • – Οι απόφοιτοι σχολών πληροφορικής υπολογίζονται στις 400.000,
 • – γεγονός που αφήνει 1 εκατομμύριο ελεύθερες θέσεις εργασίας!
 • – Ο μέσος όρος καθαρού ετήσιου μισθού στις ΗΠΑ είναι 45.790$, ενώ για θέσεις εργασίας που αφορούν Υπολογιστές και Μαθηματικά ο μέσος καθαρός μισθός είναι 80.180$.
 •  – Tο 60% των θέσεων εργασίας αφορούν Υπολογιστές και Μαθηματικά και όμως μόνο 2% είναι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής.

Πηγή: dailygenius.com

 

racismΣτο πλαίσιο της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στις 6-10-2014, με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», το Εσπερινό ΓΕΛ και Γυμνάσιο Πολυγύρου συμμετείχε με την παρουσίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948, σύμφωνα με την  οποία: «Η παραβίαση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου…Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν γεννηθεί ελεύθερα και ίσα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

Τα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για την προώθηση των τριάντα Άρθρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που, για πρώτη φορά στην ιστορία, συγκεντρώθηκαν και κωδικοποιήθηκαν σε ένα και μόνο έγγραφο. Έτσι, πολλά από αυτά τα δικαιώματα, με διάφορες μορφές, αποτελούν σήμερα συνταγματικούς νόμους των δημοκρατικών χωρών.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία “Schwarzfahrer“ (Λαθρεπιβάτης)

Είναι μια ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους του 1992 σε σκηνοθεσία Pepe Danquart. Γυρίστηκε στο Βερολίνο και απέσπασε το 1994 το Οskar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Ο τίτλος της ταινίας είναι ένα λογοπαίγνιο. Η λέξη είναι σύνθετη (Schwarz (=μαύρος) fahrer (= επιβάτης) και σημαίνει «λαθρεπιβάτης».  Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η θεματική της παραμένει το ίδιο επίκαιρη:  ξενοφοβία, προκαταλήψεις, ρατσισμός και η κοινωνία που δε βλέπει, δεν ακούει και δεν αντιδρά (“look-away-society”).

 

Συντονίστρια της εκδήλωσης αυτής ήταν η καθηγήτρια κ. Κυρκοπούλου Ελισάβετ

coding2014Στις 11-17 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες. Η ιδέα είναι να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινημάτων προγραμματισμού και εκπαίδευσης καθώς και σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής, που επιδιώκουν να εξοικειώσουν εκατομμύρια παιδιά με τον προγραμματισμό διοργανώνοντας για παράδειγμα εργαστήρια επίδειξης, αναπτύσσοντας εργαλεία εκμάθησης και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση δασκάλων.

Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τους Καθηγητές Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ) τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής με την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ (148023/Γ2/17-09-2014) στο πλαίσιο δράσεων με τίτλο «Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα Κώδικα». Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός των μαθητών για τη συγκεκριμένη δράση, γεγονός που πιστοποιείται και από την κατάταξη της Ελλάδας στην 4η θέση παγκοσμίως σε συμμετοχή μαθητών!

Στο σχολείο μας, όπως και πέρσι, θα αφιερωθεί από τον υπεύθυνο καθηγητή Καμπερίδη Κων/νο, μια τουλάχιστον διδακτική ώρα σε κάθε τάξη για να προβληθούν σχετικά βίντεο και να μυηθούν οι μαθητές μέσα από δραστηριότητες ακόμα περισσότερο στην έννοια, το σκοπό και τη χρησιμότητα του προγραμματισμού.

apofoitoi2014

Η σχολική χρονιά 2013-2014 έφτασε στο τέλος της!

Το διδακτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Πολυγύρου εύχεται σε όλους τους μαθητές καλά αποτελέσματα και καλό καλοκαίρι!

Στους απόφοιτους μας να ευχηθούμε καλή συνέχεια και καλή σταδιοδρομία σε ότι επιλέξουν, ενώ με τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σας ενημερώνουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) το σχολείο θα είναι ανοικτό κάθε Τρίτη από τις 19:00 έως τις 21:00, ενώ θα ξεκινήσει την καθημερινή λειτουργία του από 1 Σεπτεμβρίου.

Σημ.: Η φωτογραφία είναι από την «τελετή αποφοίτησης» της Δ’ τάξης Εσπερινού ΓΕΛ σε μεζεδοπωλείο του Πολυγύρου τη Δευτέρα 23/6/2014.

 

virusΊσως έχετε ήδη πληροφορηθεί για έναν (ελληνικό παρακαλώ) ιό που πρόσφατα διαδόθηκε ταχύτατα μέσω μηνυμάτων στο Facebook και μόλυνε πολλούς υπολογιστές .

Ο ιός μεταδίδεται μέσω προσωπικών μηνυμάτων που περιέχουν κάποιο συνημμένο αρχείο .rar και έχει τη δυνατότητα να αντιγράψει τη λίστα των φίλων του θύματος στο Facebook, να δημιουργήσει δημοσιεύσεις και να κάνει Like εκ μέρους του θύματος σε δημοσιεύσεις και σελίδες, να στείλει μηνύματα μέσω του chat (που είναι και ο τρόπος με τον οποίο διαδίδεται), να διαγράψει το μήνυμα που μόλις έστειλε, ενώ κρατάει και στατιστικά για την «επιτυχία» του!

Διαβάστε λοιπόν (κάνοντας κλικ εδώ) ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο με τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς προγραμματίζεται, πώς μεταδίδεται, πως εκτελείται και πώς αντιμετωπίζεται ένας τέτοιος ιός. 

Παρεμπιπτόντως, ο αρθρογράφος σε κάποιο σημείο αναφέρει: «Ενώ σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε τη δημιουργία ιών, από τεχνικής άποψης ο συγκεκριμένος ιός facebook είναι αρκετά περίπλοκος και φαίνεται πως ο δημιουργός του έχει επενδύσει αρκετό χρόνο στην ανάπτυξή του. Δεν βλέπουμε κάθε μέρα ιούς που να αξιοποιούν ταυτόχρονα τόσες πολλές τεχνολογίες (VBS, Batch, Java, JavaScript).»

Η αναγνώριση αυτή είναι τις περισσότερες φορές το κίνητρο και η «αμοιβή» του προγραμματιστή ενός ιού….

Και μην ξεχνάτε: η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη!

Πηγή: www.pcsteps.gr

20140321_210722 (Large) 20140321_210450 (Large) 20140321_210338 (Large) 20140321_210206 (Large) 20140321_210055 (Large) 20140321_205944 (Large)Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/3/2014, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, η γιορτή της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές και οι καθηγητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δραματική εξιστόρηση σημαντικών ιστορικών γεγονότων της εποχής με ένα μικρό θεατρικό έργο, στο οποίο πρωταγωνίστησαν μαθητές και επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κ. Αλεξία Οφθαλμίδου και κ. Βίκυ Πετρίδου.

robotics1Στα πλαίσια του μαθήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής», με υπεύθυνο καθηγητή τον Καμπερίδη Κώστα, ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα μια απόπειρα γνωριμίας και εξοικείωσης των μαθητών με τη Ρομποτική. Σκοπός είναι οι μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα – και πιο ευχάριστα – τη λογική της σύνταξης σωστών αλγορίθμων και κατ’ επέκταση προγραμμάτων,  τον πρακτικό τρόπο ελέγχου μηχανών (αποτελούμενων από αισθητήρες, κινητήρες και άλλα μέρη), την έννοια της εισόδου/εξόδου, και των πρακτικών εφαρμογών τους στη ζωή μας.

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα αυτά (ακόμα και από άλλες τάξεις) και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα αφιερωθούν τουλάχιστον 6 διδακτικές ώρες για την ενότητα αυτή.

robotics2robotics3robotics4robotics5

Την Τσικνοπέμπτη 20/2/2014 οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου & Λυκείου Πολυγύρου οργανώσανε το παραδοσιακό πλέον τσίκνισμα στον προαύλιο χώρο του σχολείου.  Ο καιρός φέτος βοήθησε και το φαγοπότι εξελίχθηκε για μια ακόμα φορά σε ένα μινι γλέντι, με καλή διάθεση και κέφι, ενώ το παρόν έδωσαν, εκτός από τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, παλιοί απόφοιτοι και μικρά παιδιά μαθητών μας.

13929177200391392917913630 1392917832999 13929177809871392922057182 1392921676631 1392921643444

Την Παρασκευή 20/12/2013, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου και ο υπεύθυνος καθηγητής Καμπερίδης Κώστας, παρουσίασαν με επιτυχία τις ερευνητικές εργασίες (projects) που υλοποίησαν στο Α’ τετράμηνο 2013-2014. Τα θέματα των εργασιών ήταν «Η οδική ασφάλεια» για την Α’ Λυκείου και «Οι εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες στην Ελλάδα» για τη Β’ Λυκείου. Οι εργασίες έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του Λυκείου, στη σελίδα των εργασιών.

projproj1proj2proj3

 

Ακολούθησε η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή μας, όπου μαθητές και καθηγητές ανταλλάξαμε ευχές και ακούσαμε τα τραγούδια της εξαιρετικής – για μια ακόμα φορά-  χορωδίας του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της κ. Κυρκοπούλου.

xorodiaxorodia2

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014

codeΤο σχολείο μας θα συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια δράση για τη σπουδαιότητα και τη διάδοση του προγραμματισμού  με τίτλο «Η Ώρα Κώδικα».

Η Ώρα Κώδικα έχει ένα τολμηρό στόχο: να εισαγάγει στον προγραμματισμό 10 εκατομμύρια μαθητές – φοιτητές σε όλο τον κόσμο, με μία ώρα διδασκαλίας.

Έτσι στο διάστημα 9-15 Δεκεμβρίου 2013 θα αφιερωθεί μία σχολική ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου μας, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί, μέσω του code.org, ενημερωτικό βίντεο και θα συγγραφούν από τους μαθητές μερικές γραμμές κώδικα.

Η δράση είναι υπό την αιγίδα των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Giorth_17N_resizedΠραγματοποιήθηκε εχθές 14/11/2013 η εκδήλωση του Εσπερινού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Πολυγύρου για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το κινηματογραφικό υλικό και το συντονισμό της γιορτής επιμελήθηκε η καθηγήτρια κ. Δήμητρα Σαμαρά ενώ αφηγητές ήταν οι μαθητές Χριστίνα Αντωνίου, Γιάννης Γκιούρας και Ουρανία Χαλκιά. xorodia_resized

xorodia_resizedΤην εκδήλωση ζωντάνεψε με τα τραγούδια της η χορωδία του Εσπερινού Γυμνασίου/Λυκείου Πολυγύρου, η οποία αποτελείται από τους μαθητές (από αριστερά προς τα δεξιά στη φώτο που ακολουθεί): Κώστα Τσίγγανο, Θανάση Αυγέρου , Κριστίνα Τσεπάνη, Αναστασία Σιμώνη, Νίκο Χατζή, Χρήστο Νικολαΐδη, Άννα Μαλλίνη, Ιωάννα Σγούρου, Μάριο Αλβανό, Στεριανή Παπαοικονόμου, Θανάση Κατσαρό και Φώτη Γκορτσίλα. Μαέστρος της χορωδίας είναι η καθηγήτρια κ. Έλλη Κυρκοπούλου.

Ακολουθούν βίντεο με τα τραγούδια της εκδήλωσης:

brechtΣήμερα 24/10/2013, στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε από μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου & ΓΕΛ Πολυγύρου η θεατρική παράσταση «Ο Σπιούνος» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η παράσταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους μαθητές -πρώην και νυν- και τους εκπαιδευτικούς που την παρακολούθησαν. Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές:   Σταμπουλής  Γιώργος (Ποιητής), Σακελαρίου Ειρήνη (Υπηρέτρια), Νικολαΐδης Χρήστος (Άντρας), Σιμώνη  Αναστασία (Γυναίκα), Κατσαρός Θανάσης (Παιδί), ενώ την σκηνοθεσία και τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν οι καθηγήτριες Οφθαλμίδου Αλεξία και Πετρίδου Βασιλική. Το έργο προλογίστηκε από τη μαθήτρια Αντωνίου Χριστίνα. Περισσότερα για το έργο μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Brecht1 (Large)breht2 (Large)breht8 (Large)breht3 (Large)breht5 (Large)breht6 (Large)breht7 (Large)breht4 (Large)

 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης για την 28η Οκτωβρίου, παραδόθηκαν στους μαθητές που διακρίθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά τα Βραβεία και Αριστεία και ορίστηκαν ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες για το Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό ΓΕΛ Πολυγύρου αντίστοιχα.

gymnasio (Large)

 Για το Γυμνάσιο (από αριστερά): Κονίνης Αθανάσιος (Παραστάτης), Γκιούρας Ιωάννης (Σημαιοφόρος), Κολοσώβ Σάββας (Παραστάτης), Κυζίλη Αμερσώ (Παραστάτρια), Λαμάι Νικολέτα (Παραστάτρια)

lykeio (Large)

Για το Λύκειο (από αριστερά): Τσιάγκα Μαρία (Παραστάτρια), Πουρνάρη Αγγελική (Σημαιοφόρος), Χαλκιά Ουρανία (Παραστάτρια), Πατσικάκη Χριστίνα (Παραστάτρια) 

googlegr

 

 

 

 

 

 
Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και κρύβει πιο πολλά μυστικά από όσα γνωρίζουμε Οι πιο πολλοί κάνουμε τις αναζητήσεις μας απλώς πληκτρολογώντας την λέξη ή φράση που θέλουμε να αναζητήσουμε. Υπάρχουν όμως κάποια κολπάκια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις αναζητήσεις μας ώστε…. να κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα, να πάρουμε περισσότερες παραπλήσιες αναζητήσεις και γενικά να κάνουμε την ζωή μας λιγάκι πιο εύκολη.

plus

 

 

Ξεκινάμε με το σύμβολο +. Βάζοντας το + πίσω από μία λέξη στην αναζήτηση μας περιορίζουμε τα αποτελέσματα σε εκείνα που είναι σχετικά με εκείνη την λέξη. Για παράδειγμα αν αναζητήσουμε ‘’αγορά σπιτιού’’ θα μας εμφανίσει γενικά αποτελέσματα αν όμως γράψουμε ‘’αγορά σπιτιού +Αθήνα’’ θα μας εμφανίσει αποτελέσματα που σχετίζονται με την Αθήνα.

minus

 

 

Το αντίθετο μπορεί να γίνει με το σύμβολο -. Με το συγκεκριμένο σύμβολο μπορούμε να αφαιρέσουμε αποτελέσματα από την αναζήτηση μας που σχετίζονται με την λέξη που ακολουθεί μετά από το -. Για παράδειγμα αν αναζητήσουμε ‘’αγορά σπιτιού –Αθήνα’’ θα μας εμφανίσει αποτελέσματα τα οποία δεν σχετίζονται με την Αθήνα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

seismosΚάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που περιγράφει 10 οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση σεισμού. Αχρείαστο να είναι, αλλά ζούμε σε μια έντονα σεισμική χώρα και, οπωσδήποτε, καλό είναι να γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμα όμως και να είστε ενημερωμένοι, αξίζει να αφιερώσετε 10 λεπτά για να διαβάσετε τις οδηγίες αυτές, καθώς αρκετές από αυτές έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε και είχαμε διδαχθεί τα παλαιότερα χρόνια.

Πηγή: gkourou.com via focuswebtv.gr (http://blog.focuswebtv.gr/?p=226121)

 

Σας ενημερώνουμε ότι άρχισαν οι εγγραφές μαθητών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Πολυγύρου, για το σχολικό έτος 2013-’14!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο μας (Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος – τηλ. επικοινωνίας: 23710-21780) από Δευτέρα έως Παρασκευή & ώρες 19:00 – 22:00.

clippingmagicΌσοι επιθυμείτε να αφαιρέσετε κάποια τμήματα ή/και το φόντο από τις ψηφιακές σας φωτογραφίες αλλά δεν διαθέτετε ειδικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (και ούτε ιδιαίτερες γραφιστικές γνώσεις) υπάρχει μια online & δωρεάν εφαρμογή που μπορεί να σας βοηθήσει. Ονομάζεται Clipping Magic και μπορείτε να την επισκεφτείτε κάνοντας κλικ εδώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση internet, λίγη ώρα για εξοικείωση με το περιβάλλον και μια μικρή ευχέρεια με τα αγγλικά.

Η φιλοσοφία είναι ότι ανεβάζετε μια φωτογραφία που είναι αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας στο εν λόγω site, την επεξεργάζεστε μέσω του παρεχόμενου περιβάλλοντος εργασίας και την ξανακατεβάζετε στον υπολογιστή σας αλλαγμένη. Στην εργαλειοθήκη που έχει η πλατφόρμα του clippingmagic θα βρείτε ένα κόκκινο πινέλο με το οποίο «μαρκάρετε» επιλέγοντας με αριστερό κλικ ό,τι επιθυμείτε να φύγει και με το πράσινο πινέλο ό,τι θέλετε να μείνει από την αρχική σας φωτογραφία. Με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ακόμα καλύτερη λεπτομέρεια στην επεξεργασία, αλλά συνολικά ο τρόπος χειρισμού είναι απλός, εύκολα κατανοητός και σε γενικές γραμμές όπως περιγράφω πιο πάνω.

Καλή επιτυχία


summertime

Η σχολική χρονιά 2012-2013 έφτασε στο τέλος της!

Οι ενδοσχολικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και από σήμερα οι μαθητές μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα και την τελική βαθμολογία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία του σχολείου κατά τη θερινή περίοδο θα είναι ως εξής:

– Από 17/6/2013 έως 27/6/2013 το σχολείο μας θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 19:00 – 21:00.
(Την Παρασκευή 28/6/2013 θα λειτουργήσουμε πρωινές ώρες).

– Από 1/7/2013 έως 30/8/2013 το σχολείο μας θα λειτουργεί κάθε Τρίτη, 19:00-21:00.

– Από 2 Σεπτεμβρίου 2013: Δευτέρα έως Παρασκευή, 19:00 – 21:00.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εσπερινού Γυμνασίου Πολυγύρου σας εύχεται

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι επιστήμονες για τη μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας στα τέλη Μαΐου, συγκεκριμένα στις 28 του μήνα. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για προβλήματα τόσο στις τηλεπικοινωνίες όσο και στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκο Κατσαρό «είναι πιθανόν να επηρεαστούν οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις,παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας,προβλήματα στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων,και πιθανές καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες επηρεάζεται και η πορεία αποδημητικών πουλιών και τα ταχυδρομικά περιστέρια».

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν και την ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά, όπως δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Κατσαρός. «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν απο υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αύπνία, καχεξία,πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα».

Ρώσοι επιστήμονες, που εχουν κάνει εκτεταμένες έρευνες στην βιολογία του διαστήματος και γενικά στίς επιδράσεις του ανθρώπου στο διάστημα,αποδίδουν τα γεγονότα αυτά στο ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν την ροή του αίματος και προκαλείται μεταξύ άλλων υποξία(δηλ. ελλειψη οξυγόνου). Επίσης πιστεύουν οτι επηρεάζεται και η ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση.

Τι ακριβώς όμως είναι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες; Είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, όπου τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων εκτοξεύονται από την επιφάνεια του ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε δύο περίπου μέρες φθάνουν στην Γη.

Τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης το οποίο και συλλαμβάνει πολλά από τα φορτισμένα σωματίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά, ίσως και πάνω από μία φορά τον μήνα και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν.

Οι μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν το 50 έως 75% του πληθυσμού αλλά σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άνθρωπο και οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται σε ελάχιστο έως πολύ μικρό βαθμό. Μάλιστα οι νέοι άνθρωποι κατά πλειοψηφία νοιώθουν ελάχιστα έως καθόλου τις μαγνητικές επιδράσεις.

Συστήνεται σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις μαγνητικές καταιγίδες να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα.

Πηγή: protothema.gr

_ «… η νηστεία είναι η αποτοξίνωση από το κρέας και μια στροφή σε πιο υγιεινή διατροφή. Το πιο σημαντικό όμως είναι να είσαι στα καθήκοντα σου σωστός…»

_»… αγάπη, υπομονή, ταπεινοφροσύνη πρέπει να γίνονται πράξεις όχι μόνο αυτή την περίοδο αλλά σε όλη τη ζωή μας. Περίοδος νηστείας, ιδιαίτερες ακολουθίες με στόχο την πνευματική προετοιμασία για την Ανάσταση…»

_»…είναι μια περίοδος που μπαίνει ευχάριστα στην καρδιά μου λόγω και της άνοιξης. Ευκαιρία να νηστέψουμε, να συλλογιστούμε και να μετανοήσουμε για κάποια σφάλματα που έχουμε κάνει .»

_»…ψυχική και σωματική δοκιμασία, προετοιμασία και αναμονή μέχρι την Ανάσταση του Χριστού, αφετηρία για την αναγέννηση της ψυχής μας, περίοδος αναζήτησης του εαυτού μας μέσω της θρησκείας μας. Συμπαραστέκομαι στον δημιουργό μου, στα Πάθη του και τις δοκιμασίες του. »

_»…αναγέννηση, αλήθεια, σωτηρία ψυχής μέσα από την εγκράτεια όχι μόνο του φαγητού αλλά  εγκράτεια των θέλω…»

_»…αφετηρία για την αναγέννηση της ανθρώπινης ψυχής και υπόσχεση μέσω του θεανθρώπινου δράματος για ανάσταση & αιωνιότητα. Η αντίθεση μεγάλη : το αποκριάτικο γλέντι και ξεφάντωμα γίνονται παρελθόν και από τη μια μέρα στην άλλη περνούμε στο κλίμα της Σαρακοστής όπου η νηστεία, η μετάνοια και η προσευχή θα πρέπει να μας διακατέχουν. Ο προβληματισμός μεγαλύτερος : μπορούμε να κάνουμε ό,τι επιτάσσει η θρησκεία μας ή να ακολουθούμε ένα δικό μας δρόμο φτιαγμένο στα μέτρα μας ; Αρκούν οι 40 μέρες να αναζητήσουμε, να γνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε; Η ψυχή του ανθρώπου μετά τη νηστεία και την προσευχή γαληνεύει, ηρεμεί ή βρίσκεται σε μια αέναη αναζήτηση; »

_»…η πνευματικότερη περίοδος της ζωής μας. Ετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά να θυσιαστούμε, να σταυρωθούμε και να ξαναγεννηθούμε ως καινούργιοι άνθρωποι. »

_»… κατεξοχήν ιερή περίοδος που στοχεύει στην πνευματική προετοιμασία του πιστού για το Πάσχα. Ιδιαίτερες ακολουθίες ( Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, Χαιρετισμοί, Μεγ. Κανόνας, Κατανυκτικοί Εσπερινοί ) συνδυασμένες με νηστεία, μετάνοια, εξομολόγηση και συγχώρεση σηματοδοτούν ένα καινούργιο ξεκίνημα μια νέα πορεία. Η μετάνοια και η αγάπη είναι το φάρμακο της ψυχής. »

_» Η Σαρακοστή ξεκινά με τη συγχώρεση. Μικροί και μεγάλοι ανταμώνουν στην εκκλησία ή στα σπίτια και ζητούν συγχώρεση ο ένας από τον άλλο για να ξεκινήσουν ανάλαφροι τον αγώνα της νηστείας. Σε κάποια μέρη συγχωριούνται κερνώντας χαλβά και κρασί. Τα παιδιά ζητούν συγχώρεση από τους νονούς και τους παππούδες. Έτσι παίρνουμε το μήνυμα πως είναι  μέρα συγχώρεσης κι έμπρακτης αγάπης. Οι παλιοί δεν είχαν υλικά αγαθά είχαν όμως αξίες, ήθη, έθιμα, βαθιά πίστη και σεβασμό στην θρησκεία. «

Την Κυριακή 31/3/2013 οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου/Λυκείου Πολυγύρου πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στα λουτρά Πόζαρ. Αν και ο καιρός δεν ήταν ιδανικός, η καλή παρέα και οι φυσικές ομορφιές μας αντάμειψαν και κάναν την εκδρομή αξέχαστη. Και του χρόνου!

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2013 κατάθεση στεφάνου από το σχολείο μας  για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στο Ηρώον.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/3/2013, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, η γιορτή της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές και οι καθηγητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το υλικό που επιμελήθηκε ο κ. Νίκος Ντάγκας και παρουσίασαν μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου & του Εσπερινού Γ.Ε.Λ.

Άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη στο ΒΗΜΑ
«…Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής, οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση.
Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το «λέγεις μοι» παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) «με λες» και «μου λες», αντίστοιχα.
Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους… αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος.
Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.
Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας «θα σου πω κάτι», «θα της δώσω κάτι», στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το «σφάλμα» που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: «θα σας πω κάτι», «θα τους δώσω κάτι». Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό….»

Για μια ακόμα χρονιά οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου & Λυκείου Πολυγύρου, παρά τη βροχή, οργανώσανε στην εντέλεια το παραδοσιακό τσίκνισμα την Πέμπτη 7/3/2013. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, το φαγοπότι εξελίχθηκε σε ένα μικρό γλέντι με καλή διάθεση και κέφι, ενώ το παρόν έδωσαν, εκτός από τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, παλιοί απόφοιτοι και μικρά παιδιά μαθητών μας.  Άντε και του χρόνου.. 🙂

Αρκετοί μαθητές με ρωτάνε γιατί πρέπει να τα μαθαίνουνε αυτά τα «κινέζικα», πού θα τους χρησιμεύσει και τι τους νοιάζει. Η καλύτερη απάντηση γιατί ο προγραμματισμός πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία δίνεται στο παρακάτω video!

Τον «κατήφορο» έχει πάρει η ανθρώπινη ευφυϊα, σύμφωνα με τον Gerald Crabtree, γενετιστή από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Όπως αναφέρει το RT, o δρ. Crabtree, διεξήγαγε μια μελέτη ώστε να προσδιορίσει την εξέλιξη της νοημοσύνης του σύγχρονου ανθρώπου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν… ενθαρρυντικά, καθώς διαπίστωσε ότι η λειτουργία του συλλογικού ανθρώπινου νου εδώ και αρκετό καιρό ακολουθεί καθοδική πορεία.
Σύμφωνα με την έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη, ο δρ. Crabtree, διαπιστώνει ότι οι αναπόφευκτες αλλαγές σε γενετικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τους ανθρώπους λιγότερο έξυπνους από τους προγόνους τους. Εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από μεταλλάξεις στα περίπου 5.000 γονίδια που θεωρούνται η βάση της ανθρώπινης νοημοσύνης.
«Οι νέες εξελίξεις στη γενετική, την ανθρωπολογία και τη νευροβιολογία δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των γονιδίων που ευθύνονται για τις πνευματικές και συναισθηματικές μας ικανότητες κάνουν τις ικανότητες αυτές ιδιαίτερα εύθραυστες» σημειώνει στην ερευνά του. «Οι αναλύσεις των τιμών μετάλλαξης του ανθρώπου αλλά και ο αριθμός των γονιδίων που απαιτούνται για την πνευματική και συναισθηματική εγρήγορση δείχνουν ότι σχεδόν βέβαια αρχίζουμε να χάνουμε αυτές τις ικανότητες».
Στη συνέχεια προσπαθεί να εξηγήσει ότι οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί το ανθρώπινο είδος τα τελευταία χίλια χρόνια έχει αφήσει την ανθρωπότητα ανίκανη να αντιμετωπίσει καταστάσεις στις οποίες οι πρόγονοι μας θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν.
«Θα στοιχημάτιζα ότι αν ένας μέσος πολίτης από την Αθήνα του 1000 π.Χ. εμφανιζόταν ξαφνικά μπροστά μας, αυτός ή αυτή θα ήταν από τους πιο έξυπνους μεταξύ των συναδέλφων ή των συντρόφων μας. Θα είχε μια καλή μνήμη, ένα ευρύ φάσμα ιδεών και διορατική άποψη για τα περισσότερα σημαντικά θέματα. Επιπλέον θα μάντευα ότι αυτός ή αυτή θα ήταν από τους πιο σταθερούς συναισθηματικά φίλους ή συναδέλφους μας. Θα έβαζα το ίδιο στοίχημα για τους αρχαίους κατοίκους της Αφρικής, της Ασίας, της Ινδίας ή της Αμερικής, για παράδειγμα αυτών που έζησαν από 2000 ως και 6000 χρόνια πριν».
Σύμφωνα με τον δρ. Crabtree, οι άνθρωποι βρίσκονταν στο ανώτερο διανοητικά επίπεδο όταν «κάθε άτομο εκτίθετο στη φύση και τους μηχανισμούς της σε καθημερινή βάση». Υπό αυτές τις συνθήκες υποστηρίζει, η προσαρμογή, δεν ήταν κάτι περισσότερο από το ένστικτο. Αντίθετα, τονίζει, άρχισε να γίνεται θέμα επιβίωσης όσο περνούσαν οι γενιές.
«Σαν είδος είμαστε εκπληκτικά εύθραυστοι σε διανοητικό επίπεδο. Το ανθρώπινο διανοητικό επίπεδο έφτασε στην κορύφωσή του περίπου 2.000 ως 6.000 χρόνια πριν. Συμπεραίνει κανείς ότι όλοι μας είμαστε αποδυναμωμένοι σε σχέση με τους αρχαίους προγόνους μας».
«Αν και τα γονιδιώματα μας είναι εύθραυστα, η κοινωνία μας είναι ισχυρή κυρίως εξαιτίας της εκπαίδευσης, πράγμα που επιτρέπει στις δυνάμεις να κατανέμονται ταχέως σε όλα τα μέλη της» σημειώνει πάντως, ίσως για να μας χρυσώσει το χάπι.
«Έχουμε πολύ χρόνο για να το λύσουμε. Οι άνθρωποι πριν 300 χρόνια δεν είχαν ιδέα για το που θα βρισκόμασταν επιστημονικά. Θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μια σειρά ανθρώπινων και ηθικών λύσεων».
tvxs.gr

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2013

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20/12/2012 η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.  Η τελετή έγινε στο χώρο εκδηλώσεων και την «παράσταση»  έκλεψε η χορωδία του σχολείου που αποτελούταν από μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ με μαέστρο και οργανώτρια την κ. Κυρκοπούλου και βοηθό/χειριστή πολυμέσων τον κ. Ακαλίδη Θεόδωρο.

Οι μαθητές μας, παρά το λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους για πρόβες,  χάρη στο μεράκι τους, το … ταλέντο τους και την καθοδήγηση της κ. Κυρκοπούλου τραγούδησαν με εξαιρετικό τρόπο Χριστουγεννιάτικα τραγούδια & κάλαντα.
(Στο τέλος της δημοσίευσης θα βρείτε και σχετικό βίντεο για του λόγου το αληθές – δυστυχώς σε μέτρια ποιότητα λόγω περιορισμού στο επιτρεπόμενο μέγεθος)

Ακολούθησε κέρασμα και ανταλλαγές ευχών μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού και όλοι μας δώσαμε ξανά ραντεβού σε περίπου 2 εβδομάδες.

Ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές, καλά Χριστούγεννα και το καινούριο Έτος να επιστρέψουμε γεροί και ανανεωμένοι!

Για να κατεβάσετε το βίντεο στον υπολογιστή σας κάντε κλικ εδώ

Μια διαφορετική, «σουρεαλιστική», προσέγγιση

Πώς θα μπορούσε να συνδέεται το πασίγνωστο βιβλίο του Πάολο Κοέλιο, «Αλχημιστής» με την ελληνική κρίση;

Ο blogger «Πιτσιρίκος» συνδέει τη διάσημη φράση «όταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» με την κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Μια κρίση που, σύμφωνα με τον «Πιτσιρίκο» δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κοινωνική, πολιτιστική και ηθική.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο…

«Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια φράση-κλειδί που ακουγόταν πολύ στην Ελλάδα τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό: «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε πολλές φορές από χιλιάδες χείλη απλών πολιτών. Μπορεί να την είπες κι εσύ. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε, ως απάντηση, από εκατοντάδες «καλλιτέχνες» και ηθοποιούς, όταν ερωτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας. Το πίστευαν; Το έλεγαν γιατί ήθελαν να τα έχουν καλά με όλους και να μη χάσουν «πελάτες»; Πάντως, το έλεγαν.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο είναι σήμερα. Αν ξεκινούσες πολιτική συζήτηση, οι άνθρωποι δυσανασχετούσαν. Ήταν «βαρετό».

Κάτι ακόμα που δεν ήταν διόλου δημοφιλές στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η γνώση και η πνευματικότητα. Ο χαρακτηρισμός «κουλτουριάρης» σου ερχόταν αμέσως σαν ταμπέλα όχι αν προσπαθούσες να πεις κάτι πολύ βαρύ και ασήκωτο αλλά αν έκανες το λάθος να ξεφύγεις λίγο από το Κλικ, το Nitro, τα μπουζούκια, το ποδόσφαιρο και τα τηλεοπτικά κλισέ.

Αν δεν άκουγες Βίσση, Ρέμο, Σφακιανάκη, Ρουβά και Χατζηγιάννη, ήσουν κουλτουριάρης. Κι έτσι φτάσαμε κάποια στιγμή να θεωρούνται κουλτουριάρικα τα λαϊκά τραγούδια του Τσιτσάνη και του Χατζιδάκι.

Μιλώντας με νέους ανθρώπους, συνειδητοποιείς πως δεν έχουν διαβάσει σχεδόν τίποτα. Εντάξει, δεν ήμασταν ποτέ ένας λαός βιβλιολάγνων που δεν άφηναν το βιβλίο από το χέρι αλλά οι παλαιότερες γενιές όλο και κάτι είχαν διαβάσει. Έστω, τους κλασικούς συγγραφείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν κορόιδευαν αυτούς που αγαπούσαν το διάβασμα.

Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο στη χώρα μας. Αφενός το βιβλίο ήταν μικρό και αφετέρου περιείχε μια φράση που οι Έλληνες αποστήθισαν μαζικά: «Όταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Πώς; Μόνο με την επιθυμία; Χωρίς κόπο; Χωρίς πόνο; Χωρίς διάβασμα; Χωρίς γνώση; Ό,τι κι αν εννοούσε ο Κοέλιο, οι παθητικοί -και λόγω Ορθοδοξίας- Έλληνες καθησυχάστηκαν, αφέθηκαν στο σύμπαν και το περίμεναν να συνωμοτήσει υπέρ τους. Το σύμπαν δεν ..συνωμότησε!!!

Η αδιαφορία για την πολιτική και η απόλυτη αντιπνευματικότητα οδήγησαν στην χρεοκοπία. Πρώτα στην κοινωνική, ηθική και πολιτιστική χρεοκοπία και μετά στην οικονομική.

Ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος πως η αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για την πολιτική και η αποστροφή τους για την γνώση οδήγησαν στην οικονομική χρεοκοπία, δεν θα διαφωνήσει στο ότι οι πολίτες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν την χρεοκοπία με τα πνευματικά εφόδια που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, με τον Σφακιανάκη, τη Μενεγάκη, τους μάγειρες, τις συντα