Οι απαντήσεις στις 306 ερωτήσεις της ύλης του ΕΟΠΠΕΠ για την ειδικότητα “Στέλεχος Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων & Ποτών” είναι διαθέσιμες. Επικοινωνήστε μέσω του mail στο fotraz@gmail.com.
Βουργουνδία: Γουρουνάκια της Ν. Ζηλανδίας στην υπηρεσία πρωτοπόρων αμπελουργών!
Αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας είναι ενθουσιασμένοι με την πειραματική χρήση χοίρων στους αμπελώνες τους και αυτό γιατί εργάζονται αποτελεσματικά στην εκρίζωση των ζιζανίων γύρω από το αμπέλι.
Πώς ένα ανατέλλον λαμπερό αστέρι έχασε (προσωρινά) το φως του…
Στα χωμάτινα γήπεδα του διάσημου τουρνουά τέννις Roland Garros εκτυλίχθηκε το δράμα του πιο σπουδαίου από τους ανερχόμενους νέους αστέρες του επαγγελματικού τέννις. Οι φίλοι του αθλήματος παρακολουθήσαμε την πολυαναμενόμενη μάχη μεταξύ του πολύπειρου Νόβακ Τζόκοβιτς και του νεαρού, πολλά υποσχόμενου, Κάρλος Αλκαράθ. Κι ενώ τρίβαμε τα χέρια μας κατά τα δύο πρώτα σετ για το εκπληκτικό θέαμα που προσέφεραν οι δύο αθλητές για περισσότερο από δυόμιση ώρες, με τον Ισπανό να κάνει εκπληκτική εμφάνιση και να βελτιώνει, προϊόντος του χρόνου, την απόδοσή του, εντελώς απρόοπτα συνέβη ο τραυματισμός του νεαρού, ο οποίος αποδόθηκε όπως μας πληροφόρησαν οι παρουσιαστές σε κράμπες αρχικά στο χέρι και μετά σε όλο το σώμα του Ισπανού αθλητή. Οι φιλοδοξίες του για την πρώτη κατάκτηση του Grand Slam του Παρισιού έλαβαν τέλος. Ο ίδιος αποκάλυψε στη συνέχεια ότι είχε κράμπες και στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Στέφανο Τσιτσιπά και απέδωσε τον τραυματισμό του στην ένταση και το στρες που ένιωθε στον αγώνα εναντίον του Τζόκοβιτς.
Τα ερωτήματα πολλά:
- γιατί ο προπονητής και όλη η ομάδα της ιατρικής/διαιτολογικής υποστήριξης του αθλητή δεν αφουγκράστηκε τα σημάδια από τα προηγούμενα παιχνίδια του, ώστε να προλάβει τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (ηλεκτρολυτών, νερού και άλλων);
- δεν γνώριζαν πως ο αθλητής πρέπει να αναπληρώνει όλα εκείνα τα διατροφικά στοιχεία που χάνει κατά την συμμετοχή του, μέρα παρά μέρα, σε αγώνες απαιτητικούς που δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής, της ευλυγισίας, της εκρηκτικότητας, της ταχύτητας και της μυϊκής του δύναμης και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας;
- μήπως δεν είναι γνωστή η προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση της ισορροπημένης φυσικής διατροφής και των, προσεκτικά επιλεγμένων, εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής;
- αγνοούσαν την επίδραση συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων στον έλεγχο του στρες και την πρόληψή του εφοδιάζοντας τον αθλητή στο προαγωνιστικό του γεύμα με τις αντίστοιχες τροφές και συμπληρώματα;
- το ίδιο στρες, ίσως και μεγαλύτερο, δεν θα έπρεπε να νιώθει και ο Τζόκοβιτς, ο οποίος αν και 16 χρόνια μεγαλύτερος, δεν παρουσίασε κανένα σημάδι κόπωσης αλλά διατηρήθηκε «φρέσκος» καθ’ όλη τη διάρκεια του απαιτητικού αγώνα;
Οι υψηλού επιπέδου αθλητές σε τέτοιου μεγέθους αυξημένες επιβαρύνσεις (συνεχόμενοι αγώνες συνήθως με μεγάλη διάρκεια, με έντονο στρες και δύσκολες καιρικές συνθήκες), δοκιμάζουν τις σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις και για τον λόγο αυτό απαιτείται καλά σχεδιασμένη διατροφική υποστήριξη από αγώνα σε αγώνα με στόχο τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση.
Τι έπρεπε να είχε προβλέψει η ιατρική-διαιτολογική του ομάδα;
- Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθημερινά και κυρίως την ημέρα του κάθε αγώνα με έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης που θα διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με δεδομένη τη μεγάλη διάρκεια των αγώνων.
- Κάλυψη των πρωτεϊνών με έμφαση στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων (κυρίως της τρυπτοφάνης) αλλά και του μη απαραίτητου αλλά αναγκαίου αμινοξέος γλουταμίνη. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της καλής διάθεσης και τη διαχείριση του στρες και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο έντερο και τον εγκέφαλο.
- Κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και μαγνήσιο, αρωγές ουσίες στο ταξίδι της τρυπτοφάνης προς τον εγκέφαλο.
- Πρόσληψη προβιοτικών και γλουταμίνης για καλύτερη λειτουργία του εντέρου και θετική επίδραση στο ΚΝΣ και στον μηχανισμό ανάπτυξης στρες.
- Πλήρη καταγραφή της απώλειας υγρών και πρόσληψη – αναπλήρωσή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον κάθε αγώνα. Παράλληλη αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται διαμέσου της εφίδρωσης με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του κεντρικού νευρικού αλλά και του μυϊκού συστήματος του αθλητή. Ένα καλά σχεδιασμένο αθλητικό ποτό μπορεί να εξασφαλίσει τα παραπάνω αλλά και τον εφοδιασμό με άμεση ενέργεια πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς και μεταγωνιστικά να βοηθήσει στην αναπλήρωση και του μυϊκού γλυκογόνου, ώστε ο αθλητής να πάει με γεμάτες τις αποθήκες ενέργειας στον επόμενο αγώνα.
- Κατανάλωση, κατά τα διαλείμματα του αγώνα, τροφίμων όπως μπανάνα (πλούσια σε κάλιο), μπάρες και τζελ ενέργειας (πλούσια σε υδατάνθρακες άμεσης απορρόφησης) και φυσικά άφθονου νερού και ηλεκτρολυτών.
- Πρόσληψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής για αντιμετώπιση εξατομικευμένων ελλείψεων του αθλητή, οι οποίες μπορούν να γίνουν γνωστές με την αρωγή των τεστ DNA.
Ο Καρλίτος έχει εκπληκτικές αθλητικές ικανότητες (ταχύτητα, επιτάχυνση, δύναμη, ευλυγισία) που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλον αθλητή του τέννις σε τέτοιον εξαιρετικό βαθμό και το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Στην αναμενόμενη εκπληκτική καριέρα του, όπου θα “μετρήσει” πολλές ώρες επίπονης προπόνησης και πολλούς κουραστικούς αγώνες, θα πρέπει να έχει ως σύμμαχο την καλοσχεδιασμένη διατροφική υποστήριξη των αναγκών του γιατί “η νίκη δεν ανήκει μόνο στον πιο επίμονο” αλλά και στον άριστα προετοιμασμένο προπονητικά, ψυχολογικά και οπωσδήποτε διατροφικά.
Φωτεινή Ραζάκου, Msc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα του μαθήματος Ἁρχές Βιολογικής Γεωργίας”!
Ενημερωθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο για τις ενδεικτικές απαντήσεις των θεμάτων του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος “Ἁρχές Βιολογικής Γεωργίας”
Τρίτη θέση στα “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHALLENGES III” για το 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!
Ακόμα μια Επιτυχία!
Ομάδα μαθητών από την ειδικότητα Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς, με την πρόταση τους «Η πορτοκαλί λίμνη» κατέλαβαν την 3η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHELLENGES III», που για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ι.Δ.Μ.Ε. και την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 13 σχολεία με 18 ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα, γενικής αλλά και ειδικής εκπαίδευσης.
Κατά τον διαγωνισμό, οι ομάδες των μαθητών που έλαβαν μέρος, κλήθηκαν να παρασκευάσουν ένα υγιεινό και θρεπτικό πλήρες μεσημεριανό γεύμα, με κριτήρια την:
- ποιότητα των συστατικών
- βιωσιμότητά του
- θρεπτική αξία του τελικού τροφίμου
- γεύση και αισθητική του
- ευκολία παρασκευής του
- πρωτοτυπία της συνταγής
- τελική αποτύπωση του έργου σε μια φωτογραφία
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, για το ενδιαφέρον, το ζήλο και την υποστήριξή τους σε μια καινοτόμα πρακτική για την εκπαίδευση και αφύπνιση των παιδιών σε θέματα σωστής, ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και προαγωγής της υγείας.
Ακολουθεί ο σύνδεσμος του video με την συνταγή. Απολαύστε την!
Πρόγραμμα πανελληνίων 2023!
Ενημερωθείτε στους παρακάτω συνδέσμους για το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων 2023 και για τα παλαιά θέματα των μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας.
Πρόγραμμα πανελληνίων εξετάσεων τομέα Γεωπονίας 2023
“Ένα πιάτο θάλασσα”: η συμμετοχή του Ε.Κ. Καλαμαριάς στα φετινά Διατροφικά Challenges!
Υλικά για μία μερίδα
Για τις σαρδέλες
400γρ. φρέσκιες σαρδέλες
1 ντομάτα σε φέτες
1 λεμόνι σε φέτες
50γρ. ελαιόλαδο
ρίγανη
μαύρο πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
λίγο νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Αφού φορέσουμε γάντια μια χρήσης, τρίβουμε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρεθούν τα λέπια τους (για να εξοικονομήσουμε νερό, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό). Έπειτα τα καθαρίζουμε κόβοντας το κεφάλι με το χέρι ή με ένα μαχαίρι καθαρίζοντας με μια κίνηση και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε τα ψάρια.
Αραδιάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε ένα ταψάκι και απλώνουμε από πάνω τους τις φέτες της ντομάτας και του λεμονιού, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά: αλάτι, ρίγανη, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 25 λεπτά.
Για την πατατοσαλάτα
3 μέτριες πατάτες
ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγη κάπαρη
μαϊντανό
αλάτι, ρίγανη
ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μουστάρδα
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αποχύνουμε το νερό και αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη και το φρέσκο κρεμμυδάκι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρές ροδέλες. Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και την ρίγανη, κλείνουμε καλά το καπάκι και χτυπάμε δυνατά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε με αυτήν τη σως την πατατοσαλάτα και αναμιγνύουμε για να πάει παντού. Σερβίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.
Το πλήρες αυτό γεύμα το σερβίρουμε με πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως για να αυξήσουμε τη θρεπτική του αξία.
“Η πορτοκαλί λίμνη”: η συμμετοχή του 1ου ΕΠΑ. Λ Καλαμαριάς στα φετινά Διατροφικά Challenges!
Η συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό
“Διατροφικά Challenges” είναι το παρακάτω video που δημιούργησαν οι μαθητές μας:
- Αρχική
- Σχετικά
- Τρόφιμα
- Επικοινωνήστε μαζί μας!
- Συνταγές
- Εργασίες μαθητών
- Βίντεο – Videos
- Παχυσαρκία-Διαβήτης
- Μαθήματα
- Ύλη μαθημάτων
- Επεξεργασία – Μεταποίηση φυτικών προϊόντων (Γ Τροφίμων)
- Αρχές επεξεργασίας τροφίμων (Γ Τροφίμων)
- Τεχνολογία Τροφίμων (B Γεωπονίας)
- Αρχές βιολογικής γεωργίας (πανελλαδικώς εξεταζόμενο)
- Βιβλία
- Μεταποίηση Ζωϊκών Προϊόντων
- Online Παιχνίδια
- Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις (Πανελλαδικώς Εξεταζόμενο)
- Διατροφή
- Αποφοιτήσεις
- Πανελληνίες εξετάσεις
- Προγράμματα
- Διδακτικές ιστορίες
- Επαγγέλματα τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος
- Ταπερίστας 2023
- 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
- EK Καλαμαριάς
- https://www.tasteatlas.com/
- Prohealthy lifestyle with your mobile phone
- Taekwondo
- ΑΛΦΑΒΗΤΑ
- Βοηθήματα για τις πανελλήνιες εξετάσεις
- Γεωπόνοι
- ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα: Μια σχέση ζωής!
- Διαιτητικές τιμές αναφοράς
- Διατροφή για το παιδί
- Διατροφικές συστάσεις
- Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας
- Ηλεκτρονική τάξη eclass
- Θέματα Πανελληνίων
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Ίδρυμα Διατροφικών Μελετών & Ερευνών
- Ιστολόγιο του Συμβούλου των Γεωπόνων
- Λεξικό όρων Διατροφής & Τροφίμων
- Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
- Πρόγνωση καιρού
- Σαν σήμερα
- Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
- Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, ΔΙΠΑΕ
- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΔΙΠΑΕ
- Υπολογισμός ημερησίων ενεργειακών αναγκών
- Φοιτητική ζωή
- Φωτόδεντρο
- Χρήσιμες πληροφορίες για τους καλλιεργητές