Οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρωματικά πολυβιταμίνες για να έχουν καλύτερη υγεία και να ζήσουν περισσότερο, τελικά όχι μόνο δεν ζουν πιο πολλά χρόνια σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν βιταμίνες μόνο από την τροφή τους, αλλά επιπλέον κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο να πεθάνουν νεότερες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έρχεται μάλλον να απομυθοποιήσει την χρησιμότητα των συμπληρωματικών βιταμινών, η οποία έχει καταλήξει να αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία με τεράστιο τζίρο.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μινεσότα στις ΗΠΑ και της ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον δρα Τζάακο Μούρσου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, επισημαίνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει τελικά κανένας λόγος να παίρνουν συμπληρωματικά συμπλέγματα βιταμινών, συνήθως σε μορφή χαπιών, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει καμία ωφέλεια, αλλά ιδίως οι ηλικιωμένες γυναίκες κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο να πεθάνουν πιο γρήγορα.
«Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, βλέπουμε μικρή αιτιολόγηση για τη γενικευμένη εξάπλωση των διατροφικών συμπληρωμάτων», γράφουν οι ερευνητές. Τα συμπληρώματα, που περιέχουν τις βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο σίδηρος είναι το στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία από όλα, ενώ αντίθετα μόνο το ασβέστιο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 38.800 γυναικών με μέση ηλικία 62 ετών. Παρ όλο που όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα, ήσαν γενικά πιο υγιείς, έτρωγαν πιο υγιεινά, κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, σε αρκετές περιπτώσεις τελικά πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν έπαιρναν έξτρα βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα. Αν και δεν μπορούν να εξάγουν με βεβαιότητα ένα συμπέρασμα (γι’ αυτό, άλλωστε, τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα), οι ερευνητές δεν αποκλείουν το αυξημένο ποσοστό θανάτων, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, να οφείλεται στις παραπάνω βιταμίνες και στα λοιπά συμπληρώματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανάλογα συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν και για τους άνδρες.
Η νοοτροπία «το παραπάνω είναι και καλύτερο» δεν είναι σωστή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που επισημαίνουν πως η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (όπως η βιταμίνη Α και Ε ή το βήτα-καροτένιο, μπορούν τελικά να αποβούν επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες δόσεις. Για αυτό το λόγο, όπως υπογραμμίζουν, «δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων ως προληπτικό μέτρο, τουλάχιστον όχι σε ένα πληθυσμό που διατρέφεται καλά». Μόνο αν κανείς έχει έλλειψη σε κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη ή άλλο στοιχείο, έχει ιατρικό νόημα να πάρει συμπληρωματικές ποσότητες.
Αφήστε μια απάντηση