Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι διατρέφονται υγιεινά, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και γυμνάζονται περισσότερο, ανακοίνωσαν σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ειδικοί του τομέα υγείας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ερευνα του Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποφευχθεί περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού μόνο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ καθώς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.
“Είναι στενόχωρο ότι ακόμα και το 2011 οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν αν διατηρούμε ένα σωστό βάρος, κάνουμε υγιεινή διατροφή, έχουμε σωματική δραστηριότητα και από άλλου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γουάιζμαν, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.
Στην Κίνα, μπορούν να αποφευχθούν 620.000 κρούσματα ή 27% των καρκίνων, σύμφωνα με το WCRF, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% (340.000 κρούσματα) και 37% στη Βρετανία.
Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει 61.000 κρούσματα καρκίνου στη Βραζιλία και 79.000 στη Βρετανία.
Οι διαπιστώσεις του WCRF υποστηρίζονται και από τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προλάβει πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης.
Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο και τα κρούσματα αυξάνονται. Κάθε χρόνο περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια μορφή της νόσου.
Υπάρχουν περίπου 200 γνωστές μορφές καρκίνου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του 2008 και τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων θα καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.
Σε διαφορετική του ανακοίνωση ο ΠΟΥ, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει ότι η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης περίπου του 21% με 35% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, του 27% των κρουσμάτων διαβήτη και του 30% των καρδιακών νοσημάτων παγκοσμίως.
Η Ρέιτσελ Τόμσον, υπεύθυνη επιστημονικού προγράμματος στο WCRF, δήλωσε ότι ενώ το μήνυμα είναι απλό – ότι με τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και το κατάλληλο σωματικό βάρος αποφεύγονται πολλές μορφές καρκίνου – είναι ωστόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα ή πηγαίνοντας με ποδήλατο καθημερινά στη δουλειά.
Ο Πίτερ Μπαλντίνι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Πνευμονολογικού Ιδρύματος, κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αντικαπνιστικούς νόμους και να αυξήσουν την τιμή των τσιγάρων.
Από το κάπνισμα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ από μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες παθητικοί καπνιστές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αφήστε μια απάντηση