Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Η μεσογειακή διατροφή επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση!

Δεκ 201030

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή μπορεί να πετυχαίνουν επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα προστίθενται σε άλλες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι το ίδιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο όπως και για το υπόλοιπο σώμα.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με οφέλη όσον αφορά την πρόληψη ορισμένων νόσων, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Christine Tangney, του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. Η Tangney εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και τη νοητική λειτουργία σχεδόν 4.000 ανθρώπων 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές δυο διαφορετικά σκορ δίαιτας. Το ένα αντιπροσώπευε την υιοθέτηση της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και το άλλο βασίστηκε στο βαθμό υιοθέτησης των αμερικανικών διατροφικών οδηγιών του 2005.

Η νοητική εξασθένηση αξιολογούταν κάθε 3 χρόνια, με βάση μετρήσεις όπως η ανάκληση λέξεων και βασικές ικανότητες στα μαθηματικά.

Ο μέσος συμμετέχων στην έρευνα έλαβε σκορ 28 με όριο το 55, όσον αφορά την ελληνική διατροφή. Όσοι είχαν τα υψηλότερα σκορ μεσογειακή διατροφής φάνηκε να εμφανίζουν μικρότερη νοητική εξασθένηση με τον καιρό ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η εκπαίδευση.

Οι διαφορές είχαν πρακτική σημασία. Αν υπήρχαν 2 ηλικιωμένοι ίδιας ηλικίας με διαφορά 10 μονάδων στο σκορ μεσογειακής διατροφής, για παράδειγμα, ο άνθρωπος με το υψηλότερο σκορ κατά 10 μονάδες θα είχε πνευματική απόδοση νεότερου κατά 3 χρόνια, σε σχέση με τον άλλο ηλικιωμένο.

Στο μεταξύ, καλύτερα σκορ με βάση τις αμερικανικές οδηγίες-που δίνουν λιγότερη έμφαση στο ψάρι, τα λαχανικά και τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δεν φάνηκε να επηρεάζουν το ρυθμό νοητικής εξασθένησης. Οι ερευνητές ως εξηγήσεις αναφέρουν τον πιθανό ρόλο του κρασιού στην προστασία του εγκεφάλου και πως οι παραδοσιακές τροφές της Μεσογείου μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο στη νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με την Tangney, τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες έρευνες που ανακάλυψαν μειωμένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και νόσου Alzheimer σε όσους είχαν υψηλά σκορ μεσογειακής διατροφής, παρά τη χρήση διαφορετικών μεθόδων μέτρησης του βαθμού που είχαν υιοθετήσει τη διατροφή.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική διατροφή βοηθά στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας σε μεγάλη ηλικία.

ΠΗΓΗ: Journal of Clinical Nutrition

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων