Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Προσοχή στις έτοιμες, ωμές σαλάτες

Δεκ 201016

Οι έτοιμες, ψιλοκομμένες σαλάτες που καταναλώνονται κατά κόρον τόσο εν ώρα εργασίας όσο και στο σπίτι, δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Όχι μόνο δεν έχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά ευνοούν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλα ή και λιστέρια σε όσους τος καταναλώνουν.

Ακόμη κι αν πριν την κατανάλωσή τους, τα λαχανικά πλυθούν καλά, ενδέχεται να μείνουν κάποια μικρόβια τα οποία θα πολλαπλασιαστούν μετά τον τεμαχισμό της σαλάτας, διότι «θρέφονται» από τους χυμούς που απελευθερώνονται κατά τον τεμαχισμό. Μάλιστα όσο περισσότερο συντηρείται μια κομμένη σαλάτα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων. Η ανάπτυξη μικροβίων στις κομμένες σαλάτες μπορεί να αποφευχθεί αν κατά τη συντήρηση χρησιμοποιηθεί έστω και μια μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού ή ξυδιού.

Όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής των τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδάμης, η κατανάλωση των έτοιμων κομμένων σαλατών έχουν συνδεθεί με πολλαπλές εξάρσεις δηλητηριάσεων, εξαιτίας παθογόνων βακτηρίων.

Σε πείραμα που έκαναν οι ερευνητές, έβαλαν σκόπιμα βακτήρια, όπως σαλμονέλα και λιστέρια σε λαχανικά, στη συνέχεια τα έκοψαν και παρατήρησαν τι συμβαίνει κατά τη συντήρησή τους. Όπως διαπίστωσαν οι παθογόνοι οργανισμοί αυξήθηκαν. «Αυτό συμβαίνει διότι κατά τον τεμαχισμό απελευθερώνονται χυμοί στην επιφάνεια των τροφίμων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συντήρησης συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και των παθογόνων. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι το κομμένο μαρούλι σε σχέση με το λάχανο είναι πιο πρόσφορο για την ανάπτυξη μικροβίων. Από την άλλη, η αυτόχθονη χλωρίδα του λάχανου, δηλαδή τα μικρόβια που φέρει επάνω του, ενδέχεται, αν αυτό δεν έχει απολυμανθεί σωστά, να συμβάλλουν στην αύξηση άλλων παθογόνων όταν αυτό τεμαχιστεί» ανέφερε ο κ Σκανδάμης.

Ασφαλέστερες, λένε οι επιστήμονες, είναι οι σαλάτες που καταναλώνονται χωρίς να τεμαχιστούν. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την σαλάτα κομμένη θα πρέπει να την καταναλώσει αμέσως μετά τον τεμαχισμό ενώ εάν πρόκειται να την καταναλώσει αργότερα θα πρέπει να τη συντηρήσει με χυμό λεμονιού ή ξύδι έστω και σε μικρή ποσότητα.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Προσοχή στις έτοιμες, ωμές σαλάτες”

  1. 16 Δεκεμβρίου, 2010 στις 11:13 ΠΜ      Απάντηση Φωτεινή Ραζάκου Έγραψε:

    Αυτό ας μη γίνει αφορμή για να μην καταναλώνουμε σαλάτες. Καλά πλυμένα, φρεσκοτεμαχισμένα και, κατά προτίμηση, βιολογικά φρέσκα λαχανικά πρέπει να αποτελούν καθημερινή, υγιεινή μας συνήθεια, καθώς περιέχουν χαμηλό ποσό θερμίδων και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν σημαντικά στην καλή μας υγεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

23/1/1956: Οι κύπριοι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων