Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Τηλεόραση: ′Εχθρός′ ή ′φίλος′ της διατροφής

Δεκ 201013
Η 21η Νοεμβρίου αποτελεί μια σημαντική ημέρα για τους ανθρώπους της τηλεόρασης και όχι μόνο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αφού είναι γνωστή ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει ο λόγος για τον οποίο καθιερώθηκε ο εορτασμός της: Τα Ηνωμένα Έθνη, το 1996, θέλησαν να αναδείξουν τη σημασία της τηλεόρασης ως ένα ισχυρό εργαλείο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του παγκόσμιου κοινού σε θέματα αιχμηρά που αφορούν καίρια οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. 15 χρόνια μετά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τελικά, ο ρόλος της τηλεόρασης μάλλον ‘καταστροφικός’ αποδεικνύεται…

Τηλεόραση…η τροφή της παχυσαρκίας

Όλο και περισσότερες έρευνες, τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τη σχέση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης με τη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας αλλά και χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ενοχοποιούν την τηλεόραση είναι:

Οι υπέρογκες ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης που οδηγούν στην υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Είναι γεγονός ότι η αδράνεια που συνοδεύει την παρακολούθηση τηλεόρασης, και κατ’ επέκταση η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αναγνωρίζεται ως ένας από τους δύο βασικούς λόγους που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Η διαφήμιση των fast-food και των θερμιδογόνων σνακ που φαίνεται να επηρεάζει θετικά τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες.

Τα αρνητικά πρότυπα διατροφής. Πριν 2 δεκαετίες οι πιο έξυπνοι και διάσημοι ήρωες καρτούν κατανάλωναν μεγάλες δόσεις burger και πίτσας, ενώ σήμερα, η μαγεία της δόξας της φήμης και της καλοπέρασης τροφοδοτεί τον υπερκαταναλωτισμό φαγητού και σνακ.

Ο κατακλυσμός των ανορθόδοξων στερητικών μεθόδων αδυνατίσματος (δίαιτες εξπρές και ‘μαγικά’ τρόφιμα) οδηγούν σε συνεχείς αυξομειώσεις βάρους με τελικό αποτέλεσμα τελικά να καλλιεργούν την παχυσαρκία σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Κι όμως….

Η ‘απειλή’ της τηλεόρασης οφείλεται κυρίως στον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε παρά στην ύπαρξή της αυτή κάθε αυτή.
Τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση, η απουσία ελέγχου του αριθμού των ωρών παρακολούθησης των παιδιών και η χρήση της ως το μοναδικό τρόπο δημιουργικής απασχόλησης μεγάλων και μικρών είναι μερικές από τις δικές μας ‘κακές’ συνήθειες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην αρνητική επίδρασή της.

Ταυτόχρονα, όμως, η τηλεόραση μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο πρόληψης της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών με τη χρήση ορθής πολιτικής διαφήμισης (ήδη πολλές εταιρίες έχουν πάρει πρωτοβουλίες και δεν διαφημίζουν τα προϊόντα τους σε παιδιά κάτω των 12 ετών, στα πλαίσια της εταιρικής τους υπευθυνότητας) και της χρηματοδότησης δημιουργικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων προώθησης υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής και άσκησης.

Πηγές: www.nutrimed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων