Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Και το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει!

Δεκ 20109

Στην πρώτη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη για την επίδραση του παθητικού καπνίσματος διαπιστώθηκε ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο 600.000 άτομα.  Το ένα τρίτο των θανάτων αυτών αφορά παιδιά, που εκτίθενται στον καπνό μέσα στο σπίτι τους, αποφάνθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στη μελέτη, που έγινε σε 192 χώρες, διαπιστώθηκε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εκδήλωση του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, την πνευμονία και το άσθμα.Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο του πνεύμονα.
“Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε τον πραγματικό φόρο του καπνού,” αναφέρει ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Armando Peruga, που ηγήθηκε της μελέτης.

Παγκοσμίως, περισσότερα από το 40% των παιδιών, 33% των μη καπνιστών ανδρών και το 35% των μη καπνιστριών γυναικών εκτέθηκαν στο καπνό το 2004, αποφάνθηκαν οι ερευνητές.
Εξαιτίας της έκθεσης αυτής υπολογίστηκε ότι προκλήθηκαν 379.000 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις, 165.000 από αναπνευστικές μολύνσεις, 36.900 από το άσθμα και 21.400 από τον καρκίνο πνευμόνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μεγαλύτεροι αριθμοί ανθρώπων που εκτίθενται στο στο παθητικό κάπνισμα είναι στην Ευρώπη και την Ασία και τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης είναι στην Αμερική, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.
Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το παθητικό κάπνισμα άσκησε μεγάλη επίδραση στις γυναίκες, αφού σκοτώθηκαν περίπου 281.000 γυναίκες παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εκτεθούν στο παθητικό κάπνισμα τουλάχιστον κατά 50% περισσότερο από τους άνδρες.
Αρθρογραφώντας στο Lancet, ο καθηγητής Heather Wipfli του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οι 1.2 δις καπνιστές στον κόσμο εκθέτουν τα δισεκατομμύρια των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα, έναν εσωτερικού χώρου ατμοσφαιρικό ρύπο, ο οποίος προκαλεί ασθένειες.”

ΠΗΓΗ: BBC News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων