Ερευνητική εργασία, εργαλεία και προτάσεις εφαρμογών

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΔΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ  2011-2012
ΘΕΜΑ: ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

Μικρές ομάδες εργασίας είχαν αναλάβει να διερευνήσουν τις πηγές, να συλλέξουν τα δεδομένα, να τα εξετάσουν κριτικά, να τα επεξεργασθούν και να δημιουργήσουν νέες, πρωτότυπες συνθέσεις. Δούλεψαν ομαδικά και ανέπτυξαν σχέσεις συνεργασίας και συλλογικότητας με τα άλλα μέλη των ομάδων εργασίας. Συνέθεσαν σύντομες εργασίες με εικόνα και λόγο, έκαναν ηχογραφήσεις, φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις.

Δημιουργήσαμε έναν δικό μας ηλεκτρονικό χώρο στο διαδίκτυο, για να προβάλουμε την εργασία μας, να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες ως προς τη σύνθεση μιας εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή και επιπλέον, για να αποτελέσει ο χώρος αυτός  για την ομάδα του Τμήματος Ενδιαφέροντος, μέσο συστηματικής γλωσσικής αγωγής.

Διεύθυνση ιστοτόπου: https://sites.google.com/site/projectlykeiopedinis/home

Εργαλεία για τις ερευνητικές εργασίες και προτάσεις εφαρμογών

  • Σχεδιασμός ιστοτόπου με τη χρήση των Google Sites

Διαδικασία δημιουργίας διαδικτυακού τόπου για την τάξη

  • Δημιουργία διαδικτυακού ημερολογίου με τη χρήση του Google Calendar

Το Google Calendar είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που στην ουσία αποτελεί μια εξελιγμένη ατζέντα που μας προσφέρει τη δυνατότητα να καταγράφουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ερευνητικών εργασιών και πληροφοριακά στοιχεία για τις δράσεις των ομάδων εργασίας. Διαβάστε περισσότερα για τον τρόπο χρήσης του. (Πηγή)

  • Δημιουργία online ερωτηματολογίου με τη χρήση των http://Docs.Google.com

Το ερωτηματολόγιο που θα δημιουργήσετε μπορείτε να το δημοσιεύσετε είτε σε μια ξεχωριστή σελίδα στο διαδίκτυο  είτε ενσωματωμένο σε μια ανάρτηση του ιστολογίου σας. Οι απαντήσεις που θα πάρετε θα συλλεχθούν σε ένα υπολογιστικό φύλλο, το οποίο  θα βρείτε αποθηκευμένο στα έγγραφα google.   ‘Εχετε τη δυνατότητα να τις δείτε και με αυτόματα σύνθετα διαγράμματα και γραφήματα. (Να θυμίσουμε ότι τα έγγραφα google παρέχουν τη δυνατότητα  για ασύγχρονη συνεργασία και συνδιαμόρφωση ενός κειμένου.) Διαβάστε λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου. (Πηγή)

  • Online αποθήκευση και διαμοιρασμός αρχείων:  http://free.yudu.com

Το YUDU είναι μια δωρεάν online βιβλιοθήκη ψηφιακού περιεχομένου. Στο YUDU μπορείτε να δημοσιεύσετε τα κείμενα των εργασιών των ομάδων σας σε ηλεκτρονικό βιβλίο, που να ξεφυλλίζεται με κλικ του ποντικιού, να δημιουργήσετε άλμπουμ με φωτογραφίες και μουσική και να τα μοιραστείτε με άλλους.

  • Online δωρεάν δημιουργία flash banners για την ιστοσελίδα ή το blog σας: http://www.bannersnack.com

Δημιουργήστε flash banner για να παρουσιάσετε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με λεζάντες.

Καλή επιτυχία!

Φόρμα 3

Για την αποφυγή λαθών κατά τη συμπλήρωση της φόρμας 3, διαβάστε  προσεκτικά τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο έντυπο  “Αναφορά επιμορφούμενου σχετικά με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης/ εφαρμογής στην τάξη” – Φόρμα 3. Εδώ θα βρείτε και  ένα παράδειγμα για καλύτερη κατανόηση των οδηγιών.

Ιστολόγια

Η σημερινή ανάρτηση παρουσιάζει τρία πολύ αξιόλογα ιστολόγια,  που είναι χρήσιμο  να έχουμε υπόψη μας.

1. Ιστολόγιο Γενικού Λυκείου Ελεούσας

Το ιστολόγιο του ΓΕΛ Ελεούσας δημιουργήθηκε κατά το σχολικό έτος 2011 -2012 με σκοπό να χρησιμοποιηθεί:

α) ως εργαλείο οργάνωσης των μαθημάτων που αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών

β) ως μέσο έκφρασης της σχολικής κοινότητας

γ)  ως ηλεκτρονική εφημερίδα που ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριοτήτες του σχολείου μας.

Πηγή

Συντάκτες του ιστολογίου είναι καθηγητές και μαθητές του σχολείου, μεταξύ των οποίων και οι καλές συναδέλφισσες του τμήματος της επιμόρφωσης Ματούλα και Ελένη οι οποίες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με φύλλα εργασίας για τα μαθήματα της Λογοτεχνίας  και Ιστορίας, με παρουσιάσεις και  εφαρμογές εργαλείων του Web 2.0.

Θερμά συγχαρητήρια!

2. Ιστολόγιο Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση

Ένας χώρος δημοσίευσης πληροφοριακού, ερευνητικού και διδακτικού υλικού για τις κλασικές γλώσσες, τη γραμματεία και τον πολιτισμό τους. Συντάκτης του ιστολογίου είναι ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΚΑΣ, PhD, Msc, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ “ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ”.

Σε ανάρτηση αυτού του ιστολογίου βρήκα και τo wiki Web 2.0: Cool Tools for Schools, το οποίο κρίθηκε το 2011 από το εκπαιδευτικό αποθετήριο MERLOT ως ο καλύτερος διαδικτυακός τόπος για δεσμούς με ελεύθερα εργαλεία web 2.0, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν δάσκαλοι ή μαθητές.

3. Ιστολόγιο Ψηφιακές Ερευνητικές Εργασίες

Δημιουργοί του ιστολογίου είναι  ο κ. Νικήτας Παρίσης, Συγγραφέας – Φιλόλογος και ο Γιάννης Κωτσάνης, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να βρείτε αναρτήσεις για πολλά θέματα, όπως εμφανίζονται στο σύννεφο ετικετών.