PABLO PICASSO (1881- 1973)

Εικαστικά

Ο Πικάσο γεννήθηκε στην Ισπανία το 1881. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, που ήταν καθηγητής σχεδίου. Σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών Βαρκελώνης, όπου δίδασκε ο πατέρας του. Ο ίδιος όμως περνούσε όλο και περισσότερο τον καιρό του ζωγραφίζοντας τη ζωή γύρω του, στα καφενεία, στους δρόμους, στη φύση.

Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι που εκείνη την εποχή αποτελούσε σημαντικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής και εκεί γνωρίστηκε μ’ άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Ματίς και ο Μιρό.

Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκερνίκα (3,5 x 7,8 μέτρα) που απεικονίζει τον γερμανικό βομβαρδισμό της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος πίνακας περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.

Ο Πικάσο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος ως ζωγράφος. Εργάστηκε εξίσου με ελαιογραφίες, ακουαρέλα, παστέλ, κάρβουνο, μολύβι, μελάνι αλλά και  κολάζ (collage). Kολλούσε χαρτί και άλλα υλικά (εφημερίδες, ύφασμα κ.α.) στους πίνακές του, δημιουργώντας περίεργες συνθέσεις. Χρησιμοποίησε πολλές τεχνοτροπίες στην καλλιτεχνική του πορεία. Μελέτησε την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα και από εκεί αντλούσε τα θέματα του.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και δημιουργός μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ (Georges Braque) του Κυβισμού. Στα έργα των κυβιστών, τα αντικείμενα ή τα πρόσωπα χωρίζονται, αναλύονται, και συνθέτονται ξανά. Έμοιαζαν σα να συνθέτουν έργα με μικρούς κύβους, γι αυτό και ονομάστηκε Κυβισμός. Οι κυβιστές έλεγαν: «Κοιτάξτε τη φύση μέσα από σφαίρες, κώνους, τρίγωνα και κυλίνδρους».

Τα διαιρούν σε πολλαπλές απόψεις, βλέποντας έτσι ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαστάσεις ή πλευρές των αντικειμένων. Συχνά οι επιφάνειες των αντικειμένων, τέμνονται σε γωνίες δημιουργώντας γεωμετρικά σχήματα.

Ο Πικάσο έζησε τους δυο μεγάλους πολέμους που έγιναν στην Ευρώπη (Α΄ παγκόσμιος πόλεμος 1914-1918 και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος 1939-1945), γεγονός που τον επηρέασε πολύ στα έργα του. Γνώρισε τις συμφορές που προξένησαν στην ανθρωπότητα και την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι προκαλούν πόνο ο ένας στον άλλο, γι αυτό και πολλοί πίνακές του ήταν θλιμμένοι. Ταξίδεψε πολύ και έζησε μια έντονη ζωή. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών το 1973.

«Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι να παραμείνει καλλιτέχνης ενώ μεγαλώνει»- PABLO PICASSO

Έργα μαθητών του σχολείου μας, μετά τη γνωριμία τους με έργα του Πικάσο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *