Εκπ/κή επίσκεψη των μαθητών της Ε΄τάξης (Ε1-Ε2) στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης

Ε2 2012-2013 Εικαστικά Ιστορία

Μια μοναδική  έκθεση ψηφιδωτών φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης!!

Οι μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία  να την επισκεφτούν , να θαυμάσουν  τα  έργα και να γνωρίσουν από κοντά  τον  δημιουργό τους  τον κ. Καβάζη τον οποίο  και  ευχαριστούν  θερμά !!!

Η  εμπειρία τους ήταν μοναδική και τους έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η παρουσίαση  που τους έκανε  ο καλλιτέχνης  για τα ιστορικά στοιχεία των ψηφιδωτών, για τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί (γνωριμία μ’  αυτά) ,για το χρόνο  που απαιτείται μέχρι  να τελειώσει ένα έργο , για τα θέματα των έργων αλλά και  η πολύ ακριβή τιμή τους!!!

Με τον όρο ψηφιδωτό εννοούμε την εικόνα που έχει φτιαχτεί από ψηφίδες, δηλαδή  με κομμάτια πέτρας,  μικρά  ή  μεγαλύτερα (ψήφοι ,αβάκια)  στερεωμένα  σ’ ένα  υπόστρωμα.

Η λέξη μωσαϊκό είναι συγγενική γραμματικά με τη λέξη μούσα και στα ιταλικά προφέρεται ακόμα και σήμερα μουζαϊκό.

Η εργασία αυτή, το ψηφούν , το μωσαΐζειν ή κεντάν είναι επίμονη και μακροχρόνια, οι καλλιτέχνες όμως την προτιμούσαν από παλιά γιατί προκρινόταν στις επιθυμίες τους για διάρκεια  της δημιουργίας τους μέσα στο χρόνο.

Το ψηφιδωτό είναι μια τέχνη πάθους!!!

Ένα  πάθος που ξεκίνησε πριν από πέντε  χιλιάδες  χρόνια  περίπου  από τους  Σουμέριους στο Ουρούκ  και σε άλλες πόλεις της  Μεσοποταμίας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *