ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Όλυμπος

Θεοί και κλέφτες γιγάντωσαν

της φήμης σου το κάστρο.

Μύθοι και αίμα σκάλισαν

της δόξας σου το στίχο…..

Στα βράχινά σου σύνορα

φώλιασε του κόσμου η αρμονία

Κι αιώνες γονατίσανε

στην κάθε σου κορφή

 

Οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας είχαν την χαρά να επισκεφτούν για ένα τριήμερο του Μαρτίου, το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου. Το ΚΠΕ βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό «Παλιός Παντελεήμονας».

Πανέμορφος, αναπαλαιωμένος, παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 600 μ. περίπου, με υπέροχη θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Από τις λίγες, αν όχι η μοναδική, περιοχές στον κόσμο που το μάτι του επισκέπτη μπορεί να ταξιδέψει από το 0 της θάλασσας στα 3000μ. υψόμετρο, διακρίνοντας τις ζώνες βλάστησης.

 

Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία που αποτελούν το δασικό οικοσύστημα του Ολύμπου και ειδικότερα τις ζώνες βλάστησης, τη ζωή στο δάσος, την βιοποικιλότητα του.

 

Πέρασαν ευχάριστα παίζοντας, αλλά και βιώνοντας με όλες τους τις αισθήσεις τις ομορφιές του δάσους, καθώς περπατήσανε σε μονοπάτια, αφουγκραστήκανε τους ήχους και τις οσμές της άγριας φύσης. Συνεργαστήκανε με καλή διάθεση και δουλέψανε ομαδικά με επιτυχία.

 

Κάστρο του Πλαταμώνα

Την τελευταία μέρα γνωρίσαμε το μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα. Μέσα από το παιχνίδι του Κρυμμένου θησαυρού περπατήσαμε στις επάλξεις του, ανακαλύψαμε τους ήχους, τα χρώµατα, τις οσµές, τις παραξενιές και τα µυστήρια µιας άλλης εποχής, αντιληφθήκαμε ότι αξίζει να προστατευθεί το κάστρο ως µέρος της πολιτιστικής µας κληρονομιάς.

 

 

Θαυμάσαμε μέσα από το Κάστρο, τον Θερμαϊκό κόλπο, με τις όμορφες παραλίες του.