Μήνας: Μάρτιος 2021 Σελίδα 1 από 2
Πολύ όμορφη ήταν η διαδικτυακή παράσταση που προετοίμασαν και παρουσίασαν διαδικτυακά τα παιδιά και ο δάσκαλος του ΣΤ2, κος Καραμέτος Θεόδωρος, καθώς και η δασκάλα της μουσικής κα Μαρία Τζιώνη. Κεντρικό θέμα ήταν το ποίημα του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι“. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι γονείς των παιδιών αλλά μαι αρκετοί παλαιότεροι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους συντελεστές της παρουσίασης.
Οι μαθητές του σχολείου μας στο μάθημα της Πληροφορικής έφτιαξαν ελληνικές σημαίες και κόμικς για την επανάσταση του 1821. Στα κόμικ που έφτιαξαν, θέμα τους είχαν το πως θα έβλεπαν οι αγωνιστές την Ελλάδα σήμερα.
Για να δείτε τα κομικ, πατήστε στην πράσινη σημαία στο κέντρο και μετά την πράσινη σημαία στα αριστερά πάνω.
[scratch 506544144]
[scratch 508087033]
[scratch 506561872]
[scratch 505218491]
[scratch 505484436]
[scratch 506459785]
[scratch 508392061]
Η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, βρίσκει τη χώρα μας όσο και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε μία πρωτόγνωρη κρίση.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό των δομών υγείας της χώρας. Το μήνυμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» ίσως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μόνο που τα τελευταία χρόνια η ελευθερία δεν έχει να κάνει με την άλωση της Ελλάδας μας από μια αλλότρια χώρα και τον αγώνα για την απελευθέρωσή της, αλλά προσδιορίζει μια άλλη πάλη. Αυτήν της αντιμετώπισης της πανδημίας κατά την οποία καλούμαστε όλοι να θυσιάσουμε την προσωπική μας ελευθερία για να παραμείνουμε όλοι υγιείς.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς βιώνουμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μας, μπορούμε να κατανοήσουμε αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία το 1821. Γιορτάζοντας τους ήρωες του χθες, μπορούμε τώρα να αναγνωρίσουμε τους σύγχρονους ήρωες, καθώς αντιμετωπίζουμε αυτόν τον μανιώδη και πολύπλοκο εχθρό.
Οι αγώνες και οι θυσίες που έγιναν πριν από 200 χρόνια, μαζί με την πειθαρχία και την επιμονή, είναι αυτά που πρέπει να σκεφτόμαστε αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του σήμερα.
Για ακόμη μια φορά και παρά την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις. Ωστόσο δεν πρέπει να απελπιζόμαστε για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε τώρα.
Αντίθετα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σήμερα με την ίδια επιμονή που έδειξαν οι ήρωες του 1821. Να αισιοδοξούμε για το μέλλον και να διασφαλίζουμε το παρόν.
Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά και Υγεία σε όλους.
Να είσαστε προσεκτικοί. Να είσαστε όλοι ασφαλείς.
Με εκτίμηση,
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης
και Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς
Κωνσταντίνα (Ντίνα) Σπηλιοπούλου – Χρυσάγη
Ανακοινώνουμε πως σημαιοφόρος του σχολείου μας για την ματαιωθείσα, λόγω της πανδημίας, παρέλαση για την εθνική επέτειο του 1821 θα ήταν η μαθήτρια της ΣΤ΄τάξης Χαρά Οικονομάκου.
Παραστάτες θα ήταν οι Θόδωρος Χριστόπουλος, Λιλιάνα Φιλιππή, Χρυσάνθη Γενναράκη, Ορέστης Καλόγρηας και Μαρία Τουρίκη.
Υπεύθυνη για την κατάθεση στεφάνου ήταν η Μαρία Γαλανοπούλου.
Η πανδημία έκλεψε από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας τη χαρά να εκπροσωπήσουν το σχολείο.
Επιφυλασσόμαστε όμως όταν ανοίξουμε να βρούμε τρόπο να τιμήσουμε τα παιδιά για τη διάκρισή τους.
Μια ταινία που δημιουργήθηκε από παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Μέσα σε κάτι περισσότερο από 5 λεπτά, οι μαθητές υποδύονται τους γνώριμους πρωταγωνιστές του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, την πόλη του Ναυπλίου, όπου κάποτε πράγματι περπατούσαν. Τα παιδιά στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας, τιμώντας τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας. Σενάριο και σκηνοθεσία του κου Νικόλαου Γαλάνη.
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL, παρουσιάζει την έκθεση: «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επαναστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Μάιο του 2020.
Παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκήνων), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.
Με κλικ στην εικόνα παρακάτω, έχετε μια ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση:
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου), ένα εξαιρετικό animation μικρού μήκους. Για να το δείτε με ελληνικούς υπότιτλους, επιλέξετε greek από τα settings.