Α. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ :

Α1. Διδακτικό προσωπικό: Στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2021-2022 εμφανίζονται τοποθετημένοι 45 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους απουσίασαν οι 3. Ένας με απόσπαση (πρόεδρος ΔΟΕ), μία επί θητεία (Δ/ντρια Εκπαίδευσης  Γ΄ Αθήνας) και μία σε μακροχρόνια άδεια (μητρότητας).

Από τους παρόντες 42 εκπαιδευτικούς οι 35 ήταν γυναίκες και οι 7 άνδρες. Οι 18 ήταν ΠΕ70 και ακολούθησαν 7 εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, πέντε Ξένων Γλωσσών, δύο ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), δύο ΠΕ79 (Μουσικής), όπως και από ένας εκπαιδευτικός ΠΕ91 (Θεατρικής Αγωγής), ΠΕ86 (ΤΠΕ), ΠΕ08 (Εικαστικών). Επίσης είχαμε ΠΕ23 (Ψυχολόγο), ΠΕ25 (Σχολικό Νοσηλευτή), ΠΕ30 (Κοινωνικό Λειτουργό), ΔΕ01 (Ε.Β.Π.) και μία ΠΕ60 (Νηπιαγωγό, αποσπασμένη για διοικητικό έργο).

Είκοσι οκτώ (28) εκπαιδευτικοί ήταν μόνιμοι, εκ των οποίων οι 24 είχαν οργανική θέση στο σχολείο μας. Οι αναπληρωτές ήταν δεκατέσσερις (14).

Είκοσι εκπαιδευτικοί έχουν έτος γέννησης πριν το 1970 με ένδεκα εξ αυτών να έχουν έτος γέννησης από το 1965 και πριν.

Είκοσι δύο (22) εξ αυτών έχουν έτος γέννησης μετά το 1970, με ένδεκα εξ αυτών να έχουν έτος γέννησης μετά το 1986.

Β. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ :

Το μαθητικό δυναμικό της σχολικής μας μονάδας προέρχεται από οικογένειες με μέσο μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι γονείς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας των παιδιών τους. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα των μαθητών να συμμετέχουν στις σχολικές δραστηριότητες που προάγουν τη μάθηση και την κοινωνικοποίησή τους. Παράλληλα οι περισσότεροι γονείς φαίνεται να έχουν να μην έχουν οικονομικό πρόβλημα, καθώς τα παιδιά τους συμμετέχουν ανελλιπώς σε όλες τις διδακτικές επισκέψεις και δράσεις του σχολείου που έχουν κάποιο αναπόφευκτο κόστος (μεταφοράς, συμμετοχής).

Γ.  ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Γ1. Χώροι του Σχολείου: Το 7ο Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί το σχολικό έτος 1977-1978. Μεταφέρθηκε στο διδακτήριο της οδού Δρυάδων, όπου συστεγάζετο με το 15ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου το 1986. Συγχωνεύτηκε με το 15ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου πριν την έναρξη του διδακτικού έτους 2011-2012.  14 αίθουσες χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας για τα αντίστοιχα τμήματα μία αίθουσα για το πρώτο τμήμα ένταξης και μία για το μάθημα της πληροφορικής.

 Η αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων / εκδηλώσεων του ισογείου είναι μάλλον μικρή σε σχέση με το μαθητικό δυναμικό και δημιουργείται συνωστισμός κατά τις εκδηλώσεις. Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται επίσης ως χώρος στέγασης του δεύτερου τμήματος ένταξης, παραστάσεων (υπάρχει σκηνή), προβολών, αναγνωστήριο, Σχολική βιβλιοθήκη. Ακόμη φιλοξενεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν δύο γραφεία για τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς. Τουαλέτες υπάρχουν μόνο στο ισόγειο, όπου βρίσκεται και το κυλικείο. Δεν υπάρχουν αίθουσες μουσικής, εικαστικών ή εργαστήρι φυσικής/ χημείας.

Το κτίριο διαθέτει υποδομές για άτομα με κινητικές ανάγκες. Υπάρχει ανελκυστήρας, μπάρες, ειδική τουαλέτα.

Ο αύλειος χώρος είναι επίσης μικρός σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών. Στον αύλειο χώρο υπάρχουν διαμορφωμένα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Υπάρχουν διαμορφωμένες εξέδρες στη μία πλευρά του προαυλίου όπως και παγκάκια.

Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι: οι χώροι κάτω από τις σκάλες χρησιμοποιούνται σε ως αποθήκη αθλητικού υλικού και αποθήκη ειδών καθαριότητας. Υπάρχει και μια αποθήκη στο δεύτερο όροφο στην έξοδο της ταράτσας, όπου τοποθετείται υλικό από εκδηλώσεις, εποχιακά είδη κλπ.

 Γ2. Εξοπλισμός του σχολείου

Εργαστήρι Πληροφορικής: Το σχολείο διαθέτει εργαστήρι Η/Υ με 8 laptop (πρόκειται για τα laptop που περιείχε ο κινητός φοριαμός που είχε διατεθεί στα σχολεία ΕΑΕΠ) και 6 desktop, προμήθειας 2018 μέσω της Σχολικής Επιτροπής. Επτά ακόμη laptop παρελήφθησαν τον Απρίλιο του 2022 (MIS 5041447) και θα χρησιμοποιηθούν από το επόμενο δ.ε.

 Στις αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν ακόμη 5 desktop, 6 laptop, ενώ δύο αίθουσες διαθέτουν διαδραστικό πίνακα.

Στο σχολείο υπάρχουν δέκα προτζέκτορες, οι επτά σε αίθουσες διδασκαλίας, ο ένας στο εργαστήρι Η/Υ, ένας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ένας φορητός. Υπάρχουν ακόμη τρία desktops, δύο στο χώρο των γραφείων και ένα στο Τμήμα Ένταξης. Τέλος δύο ακόμη  laptop, για τη διεύθυνση και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Όλες οι αίθουσες διαθέτουν δυνατότητα πρόσβασης σε ενσύρματο δίκτυο. Το σχολείο διαθέτει τρία ασύρματα δίκτυα, τα δύο εξ αυτών ταχύτητας 50Mbps. Υπάρχουν έξι εκτυπωτές inkjet, δύο στα γραφεία, δύο στα τμήματα της ΣΤ΄ τάξης και ένας στο εργαστήρι Η/Υ.

Το σχολείο διαθέτει επίσης επτά tablet, δύο από δωρεά και πέντε από σχετική σύμβαση του ΥΠΑΙΘ (Μάιος 2021)

Το σχολείο διαθέτει επίσης Σχολική Βιβλιοθήκη με πάνω από 1500 τίτλους βιβλίων, η οποία λειτουργεί ως δανειστική (όχι όμως κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19). Η βιβλιοθήκη είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Σχολικών βιβλιοθηκών από το 2019. Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης για το έτος 2021-2022 ήταν ο Δ/ντης του Σχολείου

Το σχολείο διαθέτει δύο φωτοτυπικά μηχανήματα τα οποία με την απαραίτητη συντήρηση καλύπτουν οριακά τις ανάγκες του προσωπικού.

Το σχολείο διαθέτει πλήρες σετ οργάνων φυσικής πειραματικής, δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη από το 2018.

 Γ3. Πόροι του σχολείου

      Οι πόροι του σχολείου προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Σχολική Επιτροπή Π.Ε. Δήμου Γαλατσίου. Μέρος του Εξοπλισμού προέρχεται από δωρεές: ένα φωτοτυπικό μηχάνημα από τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα όργανα Φυσικής, αξίας 2000€, από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με πόρους που προκύπτουν από τις εισφορές των μελών του και διάφορες εκδηλώσεις που κατά τακτά διαστήματα πραγματοποιεί, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών του σχολείου σε εξοπλισμό (έπιπλα βιβλιοθήκης, φωτοτυπικό μηχάνημα, laptops και tablets). Ωστόσο η πανδημία με τους συνακόλουθους περιορισμούς στις δράσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επέφερε σημαντικό πλήγμα στα έσοδα του Συλλόγου Γονέων και άρα στη δυνατότητά του να συμβάλει στην συντήρηση και βελτίωση των υποδομών και δράσεων του σχολείου. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού μας ανανεώθηκε τον Απρίλιο του 2022 με προμήθεια στα πλαίσια έργου με MIS 5041447.

Γ4. Στελέχωση του Σχολείου

4.1. Διεύθυνση και Διδακτικό προσωπικό: Ο Διευθυντής του σχολείου θα εισέλθει τον Σεπτέμβριο του 2022 στον 6ο χρόνο θητείας, έχοντας πλέον σαφή και αποκρυσταλλωμένη γνώμη για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του Σχολείου. Στο έργο του συνεπικουρείται από δύο υποδιευθυντές, καθώς το σχολείο έχει σταθερά πάνω από 280 μαθητές. Επίσης από μια εκπαιδευτικό, στην οποία έχουν ανατεθεί καθήκοντα διοικητικής υποστήριξης (από τη Δ/νση ΠΕ Α΄ Αθήνας).

Στο σχολείο υπηρετούν με οργανική θέση 16 δάσκαλοι / -ες (ΠΕ70), δύο εκπαιδευτικοί φυσικής Αγωγής (ΠΕ11), μία εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ΤΠΕ (ΠΕ86), μια εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ91), δύο εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06) και δύο εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής (ΠΕ70.50).

Δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις για τα αντικείμενα των Γαλλικών (ΠΕ05), Γερμανικών (ΠΕ07), Εικαστικών (ΠΕ08) και Μουσικής (ΠΕ79). Τα μαθήματων των αντικειμένων αυτών διεξάγονται από μόνιμους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από αναπληρωτές ΕΣΠΑ.

4.2.  Σ.Δ.Ε.Υ. 7ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου: Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει συσταθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Αττικής, το ΣΔΕΥ του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, στο οποίο υπάγονται εκτός από το δικό μας σχολείο τέσσερα ακόμα σχολεία του Δήμου Γαλατσίου. Το ΣΔΕΥ στελεχώνουν Ψυχολόγος και Κοινωνική λειτουργός, οι οποίες βρίσκονται στο σχολείο μία μέρα την εβδομάδα, προβαίνουν σε προγραμματισμένες συναντήσεις για θέματα του μαθητικού πληθυσμού μας και τηρούν τα σχετικά αρχεία και πρακτικά και της Ε.Δ.Υ. του Σχολείου. Ο Διευθυντής του Σχολείου, έχει οριστεί και Συντονιστής του Σ.Δ.Ε.Υ..

4.3. Προσωπικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Στο Σχολείο απασχολείται προσωπικό ΕΕΠ/ΕΒΠ, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω του πλήθους των μαθητών και μαθητριών μας με διάγνωση. Τέσσερις εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν για Παράλληλη Στήριξη Μαθητών με σχετική γνωμάτευση, ένας Σχολικός Νοσηλευτής που υποστήριξε πέντε μαθητές/-τριες και μια εκπαιδευτικός ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Στο σχολείο υπάρχει και δεύτερο τμήμα Ένταξης. Στα δύο τμήματα ένταξης φοιτούν από 12 έως 15 μαθητές/-τριες. Από εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης υποστηρίχτηκαν 7 μαθητές/-τριες μας. Τρεις ακόμη από Ειδικό Βοηθό, επιλογής της οικογένειας των μαθητών με σχετική έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων. Τάξη Δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να κατατεθεί αίτημα σύστασης τάξης ΖΕΠ ΙΙ, καθώς Σύλλογος Διδασκόντων έκρινε ότι στο σχολείο δεν υπήρχε σχετική ανάγκη,

4.4. Βοηθητικό προσωπικό: Στο σχολείο δεν υπάρχει μόνιμη καθαρίστρια και οι ανάγκες σε καθαριότητα εξυπηρετούνται από δύο συμβασιούχες των έξι (6) ωρών. Η σύμβαση του Προσωπικού Γενικών Καθηκόντων έληξε από τον Οκτώβριο του 2021 και έκτοτε η θέση έμεινε κενή. Σχολικός Φύλακας δεν υπάρχει. Στην πράξη οι ανάγκες του σχολείου σε καθαριότητα, ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, οριακά καλύπτονται και η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας είναι εμφανής.