Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, υλοποιήθηκε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο που οργανώθηκε από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06), κ. Μαρία Ανδριτσοπούλου, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου: κκ Άννα Ζουγανέλη (ΠΕ70), Νίκο Καμήλο (ΠΕ70), Ιωάννα Καμπούρμαλη (ΠΕ70), Ευσταθία Χριστοπούλου (ΠΕ70) & Γιούλη Χρονοπούλου (ΠΕ02) με θέμα:
«Πρόληψη ατυχημάτων στο χώρο του σχολείου».
Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθυνόταν προς τους Διευθυντές/-ντριες & Υποδιευθυντές/-ντριες, αλλά και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων παιδαγωγικής ευθύνης των παραπάνω ΣΕΕ, ήταν συνολικής διάρκειας περίπου έξι (6) ωρών και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω CISCO WEBEX MEETINGS, τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021, κατά τις ώρες 17.30 – 20.30.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν οι ακόλουθοι επιστήμονες:
- Ιωάννης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός, τ. Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
- Δημήτριος Κρεντήρης, Γενικός Ιατρός, Υποδιευθυντής Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας.
Από το 2010 οι παραπάνω διακεκριμένοι επιστήμονες είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και στα πλαίσια της ενότητας Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στις Σχολικές-Εκπαιδευτικές Μονάδες διδάσκουν το αντικείμενο της Πρόληψης των Ατυχημάτων στα Σχολεία στους εκπαιδευτικούς και λοιπούς υπευθύνους των σχολείων όλης της Ελλάδας (σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη, Στερεά, Κρήτη, Πελοπόννησο).
Σκοπός του επιμορφωτικού ιστοσεμιναρίου ήταν η πρόληψη ατυχημάτων εντός του σχολικού περιβάλλοντος με χρηστικές συμβουλές για διάφορες κατηγορίες ατυχημάτων. Οι εισηγήσεις των επιμορφωτών, κατά τη διάρκεια της εξάωρης αυτής επιμόρφωσης, εμπεριείχαν πολύτιμη πληροφόρηση σχετικά με τους παράγοντες που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ενός ατυχήματος στο χώρο του σχολείου, το οποίο ενδεχομένως να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό ή να αποβεί μοιραίο αφαιρώντας μια ανθρώπινη ζωή. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ανάληψη δράσεων προκειμένου να γίνει πρόληψη τέτοιων ατυχημάτων είναι πολύ σημαντικό θέμα, που απαιτεί ενστερνισμό της φιλοσοφίας της πρόληψης και την αλλαγή κουλτούρας, στάσεων και νοοτροπιών ενίοτε. Η διασφάλιση της υγείας και της ακεραιότητας των μαθητών είναι καθήκον και πρωταρχικό μέλημα των εκπαιδευτικών. Η προστασία όλου του μαθητικού πληθυσμού από πιθανούς κινδύνους για ατύχημα ή νόσο μέσα από ενδεδειγμένες δράσεις είναι ύψιστη προτεραιότητα, που απαιτεί διαρκή εκγρήγορση, αδιάλειπτη μέριμνα και άοκνη προσπάθεια από την εκπαιδευτική κοινότητα.