
Άγιος Δημήτριος 6/9/2019
ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ
- «Ενσυναίσθηση» Είναι μία διαδικασία, με την οποία, κατανοούμε την κατάσταση του άλλου, μόνο όταν έρθουμε στη θέση του. Ορίζεται, ως συναισθηματική τοποθέτηση του «εγώ», στη θέση του «άλλου».
- Η «αναγνώριση» αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη. Η απουσία αναγνώρισης, ή η εσφαλμένη αναγνώριση προς ορισμένες ομάδες συνανθρώπων μας, όχι μόνο υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού προς αυτές προς ομάδες, αλλά και προκαλούν πολλά προβλήματα στα μέλη των εν λόγω ομάδων.
- «Αλληλεπίδραση» Αυτό που συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα «αντιδρούν»- αλληλεπιδρούν το ένα με την παρουσία του άλλου.
- «Επικοινωνία» Αποτελεί μία διαδικασία, εντός τη οποίας, απαιτείται η επαφή μεταξύ των ατόμων και η σχετική ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και προσωπικών σκέψεων. Μία μορφή επικοινωνίας είναι και η μη λεκτική.
- «Αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα». Συνέπεια της αναπτυσσόμενης «επαφής», είναι η «αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα». Η αγνόηση του πολιτισμικού , μορφωτικού, γλωσσικού και κοινωνικού πλούτου που έχει το κάθε άτομο, οδηγεί το άτομο αυτό στη μη αναγνώρισή του από την ευρύτερη ομάδα και στην απόκτηση χαμηλής αυτοεκτίμησης
- «Προκατάληψη»: Η προειλημμένη άποψη που έχουμε για κάποιον, τον οποίο ακόμη δεν έχουμε γνωρίσει. Η επαφή μεταξύ των ατόμων, συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των προκαταλήψεων.
- «Ταυτότητα» Σε κάθε ομάδα που ανήκουμε, αποκτάμε και μία «ταυτότητα» που μας κάνει να διαφοροποιούμαστε από όσους δεν ανήκουν σε αυτήν. Διαφοροποιεί το «εμείς» από το «άλλοι»
- «Θεωρία του Ελλείμματος» -«Θεωρία της Διαφοράς» Η διαφορετικότητα της ομάδας της μειονότητας, συγκρινόμενη με τα στοιχεία της κυρίαρχης ομάδας, ερμηνεύεται ως ένα είδος ελλείμματος. Θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες προς όλους και να αξιοποιηθεί το πολιτισμικό τους κεφάλαιο, ώστε η θεωρία του «ελλείμματος», να μετατραπεί σε «Θεωρία προς Διαφοράς» και του πολιτισμικού εμπλουτισμού»
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ(ενδεικτικά)
- Ασκούνη, Ν.και Ανδρούσου, Α. (2001). Οι «άλλοι» μαθητές στο σχολείο: Από την αφομοίωση των διαφορών στη «διαπολιτισμική» αναζήτηση. Στο Εθνοπολιτισμικές Διαφορές και Εκπαίδευση, τ. Β’. Πάτρα: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
- Banks, J. (2004). Εισαγωγή στην πολυπολιτισμική εκπαίδευση (γ΄ έκδοση). Ε. Κουτσουβάνου (επιμ.-πρόλογος) Αθήνα: Παπαζήση.
- Γκόβαρης, Χ. (2001). Εισαγωγή στη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Αθήνα: Ατραπός.
- Derman-Sparks,L.,και ομάδα εργασίας A.B.C. (2005).Καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις. Παιδαγωγικά εργαλεία.Χουντουμάδη,Α.,Μόρφη,Ε.(μτφρ.), Χουντουμάδη,Α. (επιστ. επιμ). Αθήνα: Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία».
- Μάγος, Κ.(2004). Μ όπως Μαχαλά, Μπ όπως Μπογιά, τα καλλιτεχνικά μαθήματα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Εικαστική Παιδεία.20:50-54.
- Μάγος,Κ.και Νικολούδη,Φ.(2001). Μου λες,σου λέω, λέμε….Γέφυρες.5:16-27.
- Νικολάου,Γ.(2005). Διαπολιτισμική Διδακτική. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
- Σχεδία,Bernard van Leer Foundation, Πανεπιστήμιο Αθηνών(1996). Το πολυπολιτισμικό Σχολείο. Μια εμπειρία Διαπολτισμικής Εκπαίδευσης μέσα από την Τέχνη.Αθήνα: Νήσος.
- Ταίηλορ, Τ.(1997). Ποπλυπολιτισμικότητα(δ΄ έκδοσις). Guttman,A.(εισ.-επιμ.). Παιονίδης,Φ.(μτφρ.) Παπαγεωργίου,Κ.(πρόλογος). Αθήνα: Πόλις.
- www.kleidiakaiantikleidia.net/wardrobe.html