Πες το μ’ ένα παραμύθι… Τα ασημένια πατίνια, της Μαρίας Παπαγιάννη

… γιατί όλα μπορείς να τα πεις κι αλλιώς!

Θα σας πω μια ιστορία
για δυο παιδιά που φορούσαν ξυλοπάπουτσα
αλλά ονειρευόντουσαν θαύματα. Δυο παιδιά
που δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτά που αγαπούσαν,
γι’ αυτό κέρδισαν όλα όσα επιθυμούσαν.

Βρισκόμαστε στην Ολλανδία του 19ου αιώνα. Δύο αδέρφια, ένα αγόρι, ο Χανς κι ένα κορίτσι, η Γκρέτελ, γλιστρούν πάνω στα παγωμένα κανάλια με τα αυτοσχέδια πατίνια τους. Τα χοντροκομμένα ξύλα με τα οποία πατινάρουν, δεν είναι και πολύ βολικά αλλά τους έχουν χαρίσει πολλές στιγμές διασκέδασης. Στο σπίτι τα βγάζουν δύσκολα πέρα, για κανονικά πατίνια λοιπόν, ούτε λόγος. Ο πατέρας τους προσπαθώντας να προστατέψει ένα φράγμα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας τραυματίστηκε κι έχασε τη μνήμη και τα λογικά του. Από τότε στο μικρό σπίτι των Μπρίνκερ, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αν πιστέψουμε όμως, κάτι πολύ, μπορεί και να γίνει. Όταν ανακοινώνεται η διοργάνωση παγοδρομιών ο Χανς εξασφαλίζει ένα ζευγάρι πατίνια για την αδερφή του πουλώντας μερικά ξύλινα κοσμήματα τα οποία έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Πείθει μάλιστα έναν διάσημο αλλά δύστροπο γιατρό να εγχειρίσει τον πατέρα του, ο οποίος τελικά γιατρεύεται. Ο Χανς θα του ανταποδώσει την καλοσύνη βρίσκοντας τον αγαπημένο του γιο ο οποίος αυτοεξορίστηκε εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Οι τελικοί αγώνες παγοδρομίας θα γίνουν αφορμή για πολλές συγκινήσεις…

Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται εκ νέου την ιστορία την οποία είχε εμπνευστεί η αμερικανίδα συγγραφέας Μέρι Μέιπς Ντοντζ το 1865 και αποδεικνύει πως όλα μπορεί να ειπωθούν κι αλλιώς και μάλιστα με έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. «Τα ασημένια πατίνια», το μυθιστόρημα το οποίο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη αφηγηματική διασκευή. Γλαφυρές, ατμοσφαιρικές περιγραφές, συγκίνηση και δράση αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορίας η οποία ξαναγράφεται με τον χαρακτηριστικά άμεσο τρόπο ο οποίος χαρακτηρίζει τη γραφή της Μαρίας Παπαγιάννη. Η υπέροχη εικονογράφηση ανήκει στη Μυρτώ Δεληβοριά. Οι αφαιρετικές εικόνες της με τις χαρακτηριστικές φιγούρες και τα πολύχρωμα τοπία απογειώνουν το εγχείρημα.

Στο τέλος του βιβλίου οι αναγνώστες/στριες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Ολλανδία αλλά και τις δημιουργούς του βιβλίου. Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί η διασκευή του βιβλίου της Σέλμα Λάγκερλεφ Πες το μ’ ένα παραμύθι: Οι περιπέτειες του Νιλς.

Ασφαλώς στα προτεινόμενα γιατί… η Μαρία Παπαγιάννη μπορεί να τα πει κι αλλιώς και να μας γοητεύσει!

Πηγή: https://www.elniplex.com/%cf%80%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7/

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, με ετικέτες , στις από την/τον .

Σχετικά με ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ: Στις 7 Αυγούστου του 1973 στο Αννόβερο Γερμανίας. ΖΩ: Στην Αρχάγγελο Ρόδου. ΣΠΟΥΔΑΣΑ: Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 1992 – 1996. Την περίοδο 2007 – 2009 έκανα μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Εργάστηκα ως νηπιαγωγός από το 1997 έως το 2001 στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αρχαγγέλου. Το 2003 δούλεψα ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2003 μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διορίστηκα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου όπου έμεινα μέχρι το 2007. Από το 2007 και μετά είμαι στο 3ο Νηπιαγωγείο Αρχάγγελου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση